Šta je novo?

Wireless antena

• Začetnik teme Začetnik teme knez
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

knez

Čuven
Učlanjen(a)
05.05.2002
Poena
609
Sa kojom antenom se moze ostvariti pouzdana wireless konekcija na razdaljini od 1000-1500m?

Opticka vidljivost postoji, i razmisljao sam da uzmem neku fabricku grid antenu od 18dbi, ali mi je receno da to mozda nece biti dovoljno. Planiram da koristim ovislink-ov 1120AP, eventualno pci karticu.

knez je napisao(la):
Sa kojom antenom se moze ostvariti pouzdana wireless konekcija na razdaljini od 1000-1500m?

Opticka vidljivost postoji, i razmisljao sam da uzmem neku fabricku grid antenu od 18dbi, ali mi je receno da to mozda nece biti dovoljno. Planiram da koristim ovislink-ov 1120AP, eventualno pci karticu.

Ma daaaj, ko ti je to rekao..... :smash: Naravno da ce moci, jos ako pod fabrickom grid antenom podrazumjevas Hyperlink 😉

Da, slazem se, ko ti je to rekao :whip: Na toj udaljenosti i uz opticku vidljivost nema potrebe ni za cim specijalnim. Predpostavljam i da u Futogu nije neka guzva u 2.4Ghz etru. Tako da, uzmi neku 18dbi antenu i sve ce biti u redu :bottle:

Poslednja izmena:
Pa ne bi trebalo da ima guzve. Koliko ja znam, za sada postoje 2 AP-a (provajderi).
Upravo zbog toga, navodne guzve u etru, mi je covek rekao da mi ta antena mozda nece biti dovoljna, i da mi je sigurnija varijanta da uzmem neku od 20 i vise dbi. Stvarno ne znam ko je proizvodjac antene, ali znam da je grid i da kosta nekih 30-40e. Prvo sam mislio da pravim biquad+dish, ali kontam da je ovo bezbolnija varijanta 🙂

Ja koristim 12db panel antenu ("lonce") na 1km, mozda malo vise. Signal mi je do 50%, sto je dovoljno za 64k ali za vece brzine ne znam. Ako imas preko kilometar daljine, probaj flat panel antenu (45e), ona je 15db, a najbolje je da uzmes sabacki grid od 18db koja je 50e (mada kazu da su original fabricke antene najbolje). Sa AP ima da uzivas, meni radi dobro a imam PCI karticu Pheenet WL-11PCIR koja vise ne moze da se nadje kod nas, nazalost!
POZ

Bitno mi je da oprema moze da ostvari link od bar 256Kb. Jos cu videti, ali najverovatnije cu uzeti varijantu grid 18dbi + ovislink AP + 2-3m HDF400 kabla. To bi valjda trebalo da radi, zar ne?

To mora da radi.
Samo mi nije jasno koji je to fabricki grid od 18 dB? Ako mislis na firmu iz Sapca, oni imaju 3 vrste gridova, ali ih oni sami prave, znaci nisu fabricki. Najbolja antena je hypelink od 24 dB, ali ti ona ne treba (preskupa, a tebi u ovom slucaju nije potrebna). Mozes i da pogledasi neke yagi antene (veci broj firmi ih pravi kod nas), jer nude odlican odnos cena / kvalitet. Zagusenje etra sa 2 AP 😀 😀 😀. Wifi na 2.4 GHz ima 12 (ili 13) kanala, znaci 2 ap ne mogu da zaguse etar, tj. ostaje dosta slobodnih kanala. Pod zagusenjem se smatra ako imas preko 10 mreza, u mom slucaju vidim 17 mreza (na N. Beogradu) sa yagi antenom (ne smem ni da pomislim sta bi sve uhvatio sa omni antenom 🙂).
Ako uzimas 2-3 m kabla, nemoras da kupujes HDF 400, pogotovu ako moras da pravis pigtail (tj. kabl koji debeli hdf 400 prebacuje na uski jack na AP). I taj pigtail ima svoje gubitke, tako da ako uzimas 2 ili 3 m slobodno uzmi hdf 200 (ne treba pigtail).
Obrati paznju na jos neke stvari: Struju, sipku, gromobran. Znaci , treba ti struja na krovu (220v) za uredjaj ili 12v da mu saljes gore (moze i kroz mrezni kabl), ali tada imas gubitke kroz kabl, pa to komplikuje stvar. Sto se tice sipke, treba ti sto bolja i jaca sipka, jer wifi ne trpi pomeranja. I obrati paznju i na gromobran, tj. gledaj da ti antena ne bude najvisi uredjaj na krovu, da ne bi izigravala gromobran.
poz,
positive

Hm, mozda ipak nije fabricka antena. U tom cenovniku pise samo grid antena 18dbi 30e + PDV, a ovo fabricka sam verovatno ja pretpostavio jer je u pitanju ozbiljna firma, pa ne verujem da bi prodavali neki fusheraj...

U svakom slucaju, hvala na odgovorima.

Pozdrav! :wave:

Nazad
Vrh Dno