Šta je novo?

Wireless/3

blenta

Čuven
Učlanjen(a)
29.10.2003
Poena
619
Ja i josh dvoje komsija, nosimo se mislju da uzmemo wireless link ka netu, ali posto je jos uvek pretplata skuplja, da ga lepo delimo na 3.

Pitam se da li je ovo izvodljivo, i sa kojim softverom i hardverom(racunam da se povezemo nekim utp kartama). Ako u samo jednom kompu bude w karta, onda bi taj uvek morao da bude ukljucen da bi ostali imali net kad pozele, da li je tako ? Ako jeste kako da override-ujemo problem?

Ako pod bezicni link podrazumevas jedan od 802.11 protokola onda nemas problema..Uzmes jedan WiFi Access Point, njega ustekas UTP kabal iz AP koji ti stoji pored antene i imas mrezu. Ne treba ti nikakav software dodatni. Sve racunare mozes preko tog dodatnog AP da povezes u mrezu i to putem kabla ili bezicno..po izboru.
pozdrav

Nikicab je napisao(la):
Ako pod bezicni link podrazumevas jedan od 802.11 protokola onda nemas problema..Uzmes jedan WiFi Access Point, njega ustekas UTP kabal iz AP koji ti stoji pored antene i imas mrezu. Ne treba ti nikakav software dodatni. Sve racunare mozes preko tog dodatnog AP da povezes u mrezu i to putem kabla ili bezicno..po izboru.
pozdrav
Pa nisam bas siguran da ce to moci bez software-a. Ako provajder proverava MAC adrese mora da se koristi neko rutiranje (sa WinRoute na primer)...

Kombinacija sa Winroute stoji samo u slucaju da ce klijenti koristiti Windows98.
Sto se tice samog rutiranja, to ti niko nece objasniti za dzabe, to je znanje koje se lepo naplacuje.
Ostaje ti ili da platis nekog da ti to odradi (~100E za tri racunara) ili da krenes da citas na netu.

Uzmes neku losiju masinu, u nju ubodes neku wifi karticu, instaliras na nju win 2000 server ili XP. Zakacis se na provajdera, podesis net, i onda uzmes winproxy software, sa kojim ces imati NAT... i drzis tu masinu stalno ukljucenu. To ti je sto se tice tako male mreze. Za vecu mrezu, bez linuxa nema leba.

Evo ti jedan primer kako izgleda jedna takva masina u mom spajzu.

nIce Cream je napisao(la):
Evo ti jedan primer kako izgleda jedna takva masina u mom spajzu.

Da li je ono dzem ili med na polici iznad ? :?: ctp; :mrgreen:

Vocko je napisao(la):
...
Da li je ono dzem ili med na polici iznad ? :?: ctp; :mrgreen:

:beat: Mene bi keva ubila da joj tako nesto ubacim u spajz... :)

Geek_master je napisao(la):
...

:beat: Mene bi keva ubila da joj tako nesto ubacim u spajz... :)

Nece stici keva da te ubije kada te ja dohvatim ctp;.
Hocu queensryche! :rtfm:

Vidi kada imas vremena, pa da se vidimo...

instaliras na nju win 2000 server ili XP

dajte, ljudi, pa linux je stvoren za ovako nesto...
udaris neki mandrake 9.2 (kao najpristupacniju distro za pocetnike) ukljucis forward-ovanje, podignes firewall i forwarding only dns, mozes da podignes i neki squid sa 1GB cache-a i da vidis kako leti net :happy:

:happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy:

na koji se to provajder kacite wireless-om?
posto je?

Crni je napisao(la):
...

Pa nisam bas siguran da ce to moci bez software-a. Ako provajder proverava MAC adrese mora da se koristi neko rutiranje (sa WinRoute na primer)...

Ovaj dodatni AP je ujedno i ruter. Znaci ima poseban port za wan i 4 porta za lan.
http://www.acer-ee.com/acereuro/page4.do?dau22.oid=3605&UserCtxParam=0&GroupCtxParam=0&dctx1=6&ctx1=EE&crc=1058130529

trx je napisao(la):
instaliras na nju win 2000 server ili XP

dajte, ljudi, pa linux je stvoren za ovako nesto...
udaris neki mandrake 9.2 (kao najpristupacniju distro za pocetnike) ukljucis forward-ovanje, podignes firewall i forwarding only dns, mozes da podignes i neki squid sa 1GB cache-a i da vidis kako leti net :happy:

:happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy: :happy:

na koji se to provajder kacite wireless-om?
posto je?

Brate, znas li ti koliko vremena treba da se izdvoji da se nauci toliko da se podesi takav linux server.

pa, ok...

ali ako neko ne zna to da radi na window$-u a ne zna ni na linux-u, definitivno bolje da uci linux... pametnije ulozeno vreme - jednom ga sredis i vise nikad ne pomislis na njega... nikakvi virusi, wormovi, uptime po pola godine... ili duze, ako eps dozvoli :D

nIce Cream je napisao(la):
...

Brate, znas li ti koliko vremena treba da se izdvoji da se nauci toliko da se podesi takav linux server.
???a sto bi to i radio kada imas gotove distibucije koje ce ti ceo posao automatski odraditi, tj. rade samo kao ruteri :) zeleni ste jos :mrgreen:

jooooooj !

znam ja ze te

http://www.mikrotik.com/

fore, ali obican linux ti daje mnogo vece mogucnosti... kasnije svasta mozes tu da nabudzis...

ha ha, batali microtik, ima drugih boljih :)

nice cream, evo lepo je lax duke rekao gore, plati 100e ili citaj na netu :beat:

Miroslav je napisao(la):
ha ha, batali microtik, ima drugih boljih :)

nice cream, evo lepo je lax duke rekao gore, plati 100e ili citaj na netu :beat:

Jel zna neko neki takav gotov ruter, ali koji podrzava wifi kartice sa ACX100 cipsetom?

Hvala!

100era :D ;P.
Sutra zapocinjem bussienes ;).
Ne nije mi problem da podesim neki standalone comp da bude ruter, ali posto smo u zgradi (da je kuca, pa ajde) niko nece da drzi jos jedan komp u stanu, i jos da mu ššššušššti po ceo dan-noc.

Zato me interesuje moze li drugacije, kao sto je nikica rekao AP koji je ruter, samo da li to stvarno moze, mislim da li provajder ima nacina da nas "provali"?

Koji provajder? Pa mislili smo verat, mada vidim ima i nekih proleterskih akcija, samo ih jos nismo razmotrili...

Da li imate neku ostavu ili kucicu za lift na vrhu zgrade ?
Ako si dobar sa komsijama i ako nije velika zgrada, mogao bi tu da stavis komp.

A i ne shishti to mnogo. Stavish ga negde gde ne smeta (neki plakar ili na neki orman u hodniku ? :d) a uzmesh tihe komponente (potrudi se posebno da nadjesh tih HDD - mozda od nekog LapTopa) i zavrshio si! Druga je vockova kombinacija koja je sasvim izvodljiva! Dogovorish se sa stanarima (predsednikom kucnog saveta) i zavrshish!

Nazad
Vrh Dno