Šta je novo?

Wireless - 3 km do AP-a, ima li sanse?

• Začetnik teme Začetnik teme NickS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

NickS

Čuven
Učlanjen(a)
12.02.2004
Poena
604
Celo vece provedoh citajuci forum i ne mogu nikako da se snadjem u brdu podataka. Zainteresovan sam za uvodjenje wireless Interneta. Zivim na Vozdovcu, i na raspolaganju mi je Veratov AP na istocnoj kapiji. Imam odlicnu opticku vidljivost sa istocnom kapijom, ali je rastojanje 2,9 km (mereno Plan plusom).

Molim dobre ljude da mi daju savet, da li je moguca veza na ovoj daljini i koja oprema bi trebala po vasoj preporuci.

Hvala unapred.

Veratovi AP-ovi pokrivaju do max 1km. To si mogao da saznas i na www.verat.net ; proveri da li se nalazis u zoni pokrivenosti.
Poz!

Hvala na odgovoru.
Gledao sam na njihovom sajtu pre pisanja posta svakako, ali sam na forumu nailazio i na ovakve postove:

Ja sam uzeo Panel antenu od 15db pojacanja (40E), kabl hdf200 od 3m (od antene do kartice, 10E) i karticu Pheenet od 100mW snage (20E). To sve koristim za Veratov AP koji je udaljen od mene jedno 2km vazdusne linije. Imam cist pogled do njega (sto je bitno) i 80% jacine signala imam sa svim pomenutim. Pride taj predajnik je ogranicen na 300m a ja ga hvatam bez problema na 2km.

Moj slucaj je vrlo slican gore citiranom. Imam odlicnu vidljivost sa istocnom kapijom, sa prozora sobe vidim antene kao na dlanu. Kada sam izmerio udaljenost Plan-plusom bio sam vrlo iznenadjen, jer sam mislio da je istocna kapija mnogo blize, obzirom da se vrlo lepo vide i kule i antene na njima. Sreca je i sto sam na uzvisenju (Vozdovac), istocna kapija je takodje na uzvisenju a izmedju je kotlina (Dusanovac, B. Jerkovic).

Citajuci dalje forume, odlucio sam se za varijantu AP + externa antena. AP bih povezao UTP kablom sa LAN karticom kompjutera.
Da li bi antena od 24 dbi (npr. HyperGain Grid, Netiks) bila dovoljna u ovom slucaju? Koji bi AP mogao da odradi posao ovde (100 ili 200 mW)?

Pomagajte ljudi, jer mi je alternativa kablovski internet kod Radijus Vektora, a ko je imalo pratio threadove o ovoj firmi zna vrlo dobro o cemu pricam.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Pogledaj jos i kod drugih provajdera, tj. vidi imas li opt. vidlj.
www.maksnet.org
www.beogrid.net
www.tehnicom.net

Posto si bas na nezgodnoj lokaciji, gde mislim da nema AP-ova u blizini, ozbiljno razmisli da zaboravis na wireless i uzmes adsl ili cable.

Jednostavno pozajmi od nekoga Wi-Fi adapter (ili dovedi nekog sa centrino ili sl. laptopom) i vidi ciji se signali mogu detektovati. To je jedini pouzdan nacin, sve drugo su nagadjanja.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima, proverio sam sve moguce wireless provajdere cije sam linkove nasao na forumu i nijedan nema AP u mom vidokrugu. Izuzetak je Memodata, koja ima AP na Konjarniku. Nisu spomenuli gde je a po mapi na njihovom sajtu bih rekao da je Hotel Srbija u pitanju.

Cudi me da niko od provajdera nije postavio svoje antene na zgrade Jedinstva ili Drvoimpexa, obzirom da bi odatle pokrio veci deo juznog Beograda.

Jednostavno pozajmi od nekoga Wi-Fi adapter (ili dovedi nekog sa centrino ili sl. laptopom) i vidi ciji se signali mogu detektovati. To je jedini pouzdan nacin, sve drugo su nagadjanja.

Upravu si, ali cilj ovog threada je da vidim da li ima teoretske sanse tj. da li je neko ostvario vezu na slicnoj daljini i sa kojom opremom.

Posto si bas na nezgodnoj lokaciji, gde mislim da nema AP-ova u blizini, ozbiljno razmisli da zaboravis na wireless i uzmes adsl ili cable.

Fiksni jos uvek nemam jer je nova zgrada i ceka se uvodjenje (da se smiluje Telekom), sto znaci da na ADSL ne mogu da racunam jos uvek, zapravo ni na dial-up. Sve ovo pisem sa posla.

Jedino preostaje cable net a tu je zloglasni Radijus Vektor i nesto mi se ne daju pare za nesto sto unapred znam da ne funkcionise. Ako nekog zanima vise, tu je fan klub ovog operatera :smash: :
http://rvkds.i8.com/

Ja sam uhvatio signal nekog ap-a na drvoimpeksu al je to izgleda za neku firmu. Po tome kako opisujes izgleda da si okrenut ka vojvode stepe, a bilo bi zgodnije da si ka gostivarskoj. Inace, postoji tehnicomov ap koji se nalazi na zgradi do biomedicine, (tehnicom-dusanovac) koji je za par stepeni u levo kada od vozd. crkve gledas prema beomedicini.
Ako se ne varam, ti si u novoj sivoj zgradi (4-5 spratova) koja je malo uvucena na uglu v.stepe i vitanovacke (pored obucarske radnje), pa zar ne bi mogao da stavis ap na vrh zgrade, a moguce je da ukoliko bi vise bilo zainteresovanih onda bi neki provajder montirao opremu a vi bi ste prakticno bili u njihovom lanu.
Ipak, sve zavisi od toga za koji novac covek hoce da resi problem.

Poslednja izmena:
Ako se ne varam, ti si u novoj sivoj zgradi (4-5 spratova) koja je malo uvucena na uglu v.stepe i vitanovacke (pored obucarske radnje), pa zar ne bi mogao da stavis ap na vrh zgrade, a moguce je da ukoliko bi vise bilo zainteresovanih onda bi neki provajder montirao opremu a vi bi ste prakticno bili u njihovom lanu.
Ipak, sve zavisi od toga za koji novac covek hoce da resi problem.

Tacno tako (u "ladji"). AP na vrhu zgrade bi bilo idealno resenje. Komsija je sa krova zgrade pomocu laptopa hvatao signale iz Zemuna cak. Kaze da se hvata ceo Beograd tj. svi signali. Medjutim, nema zainteresovanih za zajednicki AP, a ja sam da ga montiram malo je (pre)skupo.

Po tome kako opisujes izgleda da si okrenut ka vojvode stepe, a bilo bi zgodnije da si ka gostivarskoj.

Naprotiv, bas sam okrenut ka gostivarskoj, ali mi smetaju kuce iz te ulice da vidim Beomedicinu.

U pravcu biomedicine, ali na uzvisenju (sto bi mozda mogao da vidis) i dva kilometra dalje su 2 para belih solitera na crvenom krstu a na jednom od njih su ap-ovi maksneta koga bi verujem lako mogao da uhvatis ako postoji opticka vidljivost.

Poslednja izmena:
Ok, hvala puno na odgovoru. Ipak nista bez laptopa i prethodne provere.
Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno