Šta je novo?

WinXP VS. Svi Ostali

• Začetnik teme Začetnik teme Krgur
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Krgur

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2002
Poena
609
E pa ovako...

Hocu da se konacno resi dilema oko koje se toliko lome koplja...
STA JE TO STO WINDOWS XP TOLIKO IZDVAJA IZNAD OSTALIH WIN-ova?

Vidjam po forumima XP ovo XP ono...kod rodbine,prijatelja pa cak i ja sam uprkos svemu instalirao XP.Ajde sad strucnjaci objasnite mi zasto?
Sta donosi XP meni i ostalim Home korisnicima a sto nisu imali milenijum i 98-mica?Koliko ja vidim ama bas nista...
Ne bih zeleo da me pogresno shvatite nisam neki zajedljiv tip, i iskreno govoreci i meni je senka ispod kursora prirasla za srce 🙂

Imam ABIT KT7A KT133A duron 650mhz clocknut na 866.
256mb sdram GF2MX400

Ili kod mene nesto nevalja ili je to sto napisah istina...
Odkako sam instalirao XP stalno problemi...
1.
Ne rade igre:-Morrowind
-Sims livin large
-GTA3 itd.
Znam da za sve ove igre postoje patchevi.Ali sa recimo millenijumom pathevi nisu potrebni..
2.
Gomila programa ne radi ili radi kako ne treba.
3.
Problem sa refresh rateom...
4.
Gomila nepotrebnih servisa i dosadnih aplikacija npr.Messanger
5.
Veca hardverska zahtevnost...u odnosu na ostale.

I na kraju da napomenem da sam instalirao verziju sa integrisanim SP1.

P.S.Procitao sam sve sto pise tokom instalacije

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

1. adresiranje memorijskog prostora. za razliku od win9x, win2000 arhitektura drugacije radi sa memorijom. program ne moze sam da pristupa memoriji, vec od samog os-a dobije odredjeni memorijski prostor, u koji niko drugi ne moze da pise sem doticnog programa.

win9x za razliku dozvoljava svemu i svacemu pise po svemu i svacemu. znaci ti igras igru, kad odjednom neki residentan program za gledanje temperature odluci da preko momirijskog prostora koji koristi tvoja igra upise neki svoj podatak. eto greske u radu i plavog ekrana.

jos gora situacija. windows kernel koristi recimo prvih 23mb memorije. neki levi program odluci da nesto upise na sredini 5. megabajta, i eto pada celog sistema.

u win2000 se to ne moze dogoditi.

2. morrowind i gta3 meni rade. za gta3 je jedini problem greska u direct x-u, za koji moras skinuti patch da bi se videla slova.
problem je resen u service pack-u 1.

3. gomila programa je napisana tako da sama sebi odredjuje memorijski prostor koji ce koristiti, a to 2000 arhitektura ne dozvoljava, pa otud i nekompatibilnosti.
svi noviji programi rade brze i bolje na novim os-ima.

4. refresh rate? pa problem je do nvidie a ne xp-a koliko ja znam

5. xp pro dolazi sa gomilom servisa koji ti nisu potrebni za kucnu upotrebu, pa ih nemoj ni koristiti, stavi ih na "disable" ili koristi home varijantu.

6. naravno da je veca harverska zahtevnost. zar nije u mnogo veca zahtevnost igre gta3 u odnosu na gta2?!

dosta ljudi ne zna cemu uopste sluzi ovaj novi windows, niti kako funkcionise, i sta sve funckionise dok ti i ne znas da to radi.

malo proucite dokumentaciju pa onda pljunite na xp/2000.

poz svim neupucenima

Miroslav je napisao(la):
...
win9x za razliku dozvoljava svemu i svacemu pise po svemu i svacemu. znaci ti igras igru, kad odjednom neki residentan program za gledanje temperature odluci da preko momirijskog prostora koji koristi tvoja igra upise neki svoj podatak. eto greske u radu i plavog ekrana.

jos gora situacija. windows kernel koristi recimo prvih 23mb memorije. neki levi program odluci da nesto upise na sredini 5. megabajta, i eto pada celog sistema.

u win2000 se to ne moze dogoditi.
...

Danas postoji manje od 1% programa koji koriste direktno adresiranje konstantama, a da nisu drajveri ili drugo parce softvera niskog nivoa. Kada program planira da rezervise memoriju, on to cini nekom od standardnih funkcija biblioteke (koji se opet 99% oslanja na OS). Funkcija proveri koliko ima *slobodnog* mesta i rezervise trazeni broj bajtova na tom *slobodnom* mestu. Ukoliko praznog mesta nema ili je prilikom rezervisanja memorije doslo do greske, funkcija dize exception, koji opet, ako nije hendlovan, "ubija" programcic.
Kada bi svaki program tako besciljno i bez ikakve provere i dozvole pisao bilo gde po memoriji, ne bismo stigli ni do Win3.11, a kamoli do XP-a. Takvu zastitu radi poznati VMM (virtual memory manager) koji postoji i kod 9x kernela. To jest, virtualne adrese uz proveru pretvara u fizicke.
Memory paging i zastita pristupa stranama, kao i protekcija koda koji spada u kernel space u odnosu na user space, je nesto drugo.

Mozda se nisam najjasnije izrazio u proslom postu, ali da budem jasniji:

Startovani program se zove proces; jedan deo procesa se izvrsava u kernel adresnom prostoru i taj deo moze da pristupa hardveru, dok je onaj drugi deo (u user spaceu) blokiran za takve stvari. Memoriju windowsi dele na strane; virtual memory manager upravlja tim stranama (valid page je onaj koji je u ramu, invalid je na swap fajlu) kao sto vrsi i pretvaranje tih virtuelnih adresa u fizicke. Svaki page ima access privilegije i onaj proces koji nema privilegiju pristupa, ne moze da radi sa tom stranom. Ovo je isto kod 9x i nt baziranih kernela - inace bi bilo dozvoljeno nasumicno pisanje/citanje po memoriji i samim tim ne bi mogao teoretski da imas startovana dva fajla; isti princip kao i sa diskom kada bi postavio pitanje "kako da snimim fajl na disk, a da se ne 'prepise' preko nekog drugog".

Razlika koju si ti Miroslave ovde (lose) napomenuo jeste da nt bazirani kerneli otvaraju za proces poseban adresni prostor, tako da aplikacija misli da je sama (u adresnom smislu). I kada bi pokusala da pristupi fixno 5-om megabaju, to bi moglo, ali to bi bio offset na 5-om megabajtu od pocetka adresnog prostora koji mu je dodeljen. Taj pocetak je za nju "nulta memorija", ne ona u kojoj lezi kernel.

silverglider je napisao(la):
Danas postoji manje od 1% programa koji koriste direktno adresiranje konstantama, a da nisu drajveri ili drugo parce softvera niskog nivoa. Kada program planira da rezervise memoriju, on to cini nekom od standardnih funkcija biblioteke (koji se opet 99% oslanja na OS). Funkcija proveri koliko ima *slobodnog* mesta i rezervise trazeni broj bajtova na tom *slobodnom* mestu. Ukoliko praznog mesta nema ili je prilikom rezervisanja memorije doslo do greske, funkcija dize exception, koji opet, ako nije hendlovan, "ubija" programcic.
Kada bi svaki program tako besciljno i bez ikakve provere i dozvole pisao bilo gde po memoriji, ne bismo stigli ni do Win3.11, a kamoli do XP-a. Takvu zastitu radi poznati VMM (virtual memory manager) koji postoji i kod 9x kernela. To jest, virtualne adrese uz proveru pretvara u fizicke.
Memory paging i zastita pristupa stranama, kao i protekcija koda koji spada u kernel space u odnosu na user space, je nesto drugo.
dobro, nisam ni ja mislio da svaki program koji instaliras da ce tako besciljno da vrslja po memoriji... tim mojim postom sam pokusao da opisem jednu od, po mnei znacajnih razlika izmedju ove dve arhitekture.

ja nisam ni programer, niti neki savrseni ekspert da sada mogu da polemisem o tim stvarima, ali su mi dosadile vise price "nema razlike", "winme mi je bolji" i tako dalje...

mozda nisam bas najpreciznije objasnio u svom gornjem postu celu proceduru, ali mislim da sam bar uspeo da malo pojasnim nekome ko zaista zeli da zna. ako nisam silveru, molim te i sve ostale da me ispravljaju (kao sto si i detaljnije objasnio u svom gornjem postu)

Miroslav je napisao(la):
4. refresh rate? pa problem je do nvidie a ne xp-a koliko ja znam
Nije do Nvidie, jer se isto desava i sa Atijem, vec ipak jeste do XP-a. Mada je problem lako resiv, kao i "problem" sa service-ima. Jedini uslov je bar 256MB memorije i kada se jednom podesi, radi kao sat. Meni i na K7T266pro2, a i sada na Nforce-u 2, XP SP1 radi savrseno bez i jednog problema, bug-a ili bilo cega sto bi mogao da zamerim.

Miroslav je napisao(la):
malo proucite dokumentaciju pa onda pljunite na xp/2000.

poz svim neupucenima

Zao mi je sto si moj post protumacio kao pljuvanje na XP/2000...
Ne vidim da sam rekao da XP nije dobar,Trazio sam objasnjenje za pojave kojih nema pod ostalim OS-ovima...

Hvala na pozdravu...
:wave;

Jos uvek je, na zalost, taze. Stoji da ni za jedan MS OS korisnici nisu imali takve (i toliko) problema do sada, tipa promenis nesto u kompu i mozes da se slikas. Pre nego sto se neko pametan javi, nisam rekao da kaki kod svih. Ko nije zadovoljan, ne mora da ga instalaira - neka saceka jos koji sloj service packova, pa neka proba onda.

ZoNi je napisao(la):
mislim da je u pocetku mnogo vise problema bilo sa Win2000 nego sad sa XPom...
Pa ja verujem da je sa XP-om bilo vise problema vise zbog drajvera nego do njega samog, a narocito iz razloga sto mnogi nisu ni probali 2000-ku iz prostog razloga sto je to NT, pa jos i ne rade igrice i....
zakljucak je bio: to nije za mene. Tu naravno mislim na manje iskusne korisnike koji su sada culi bajke o XP-u i njegovoj sminci, stabilnosti.... pa su brze-bolje pohitali da predju na njega, pa otud i najveci broj problema....
😀

Jos uvek je, na zalost, taze. .

I ja mislim da je to u pitanju.Xp definitivno ostavlja utisak nedoradjenosti🙁

Takodje moje misljenje je da je mikrosoft ovoga puta malo preterao sa faunkcionalnoscu sistema...Zagrizli su prevelik zalogaj...Nebeski je tesko napraviti sistem koji radi toliki posao sam...a uz to prihvaca oberucke svaku aplikaciju koju instaliras...

Krgur je napisao(la):
Xp definitivno ostavlja utisak nedoradjenosti🙁

zanimljivo... meni licno ostavlja utisak potpune doradjenosti! ja XP posmatram kao konacno kvalitetan Win, koji ima skoro sve potrebno za jedan OS (a koristio sam Win95, "97", 98, 98SE, 2000)

jednostavno, kod mene XP je OS maximalne stabilnosti! sve igre koje ja igram (a to je vrlo malo!) rade bez ikakvih problema, softver sav radi brzo&kvalitetno, hardver takodje... ustvari, gotovo da nemam nijednu zamerku na WinXP (na sve ostale sam imao!)

ZoNi je napisao(la):
zanimljivo... meni licno ostavlja utisak potpune doradjenosti! ja XP posmatram kao konacno kvalitetan Win, koji ima skoro sve potrebno za jedan OS (a koristio sam Win95, "97", 98, 98SE, 2000)

jednostavno, kod mene XP je OS maximalne stabilnosti! sve igre koje ja igram (a to je vrlo malo!) rade bez ikakvih problema, softver sav radi brzo&kvalitetno, hardver takodje... ustvari, gotovo da nemam nijednu zamerku na WinXP (na sve ostale sam imao!)
eto sad znas kako je meni kad citam te silne anti-xp postove 🙂

Miroslav je napisao(la):
eto sad znas kako je meni kad citam te silne anti-xp postove 🙂

Miroslave druze,ne shvataj to tako licno...Poenta foruma su rasprave...
Na kraju krajeva ni 9x ni XP nismo pravili ni ti ni ja...

Ziveli(D)

Krgur je napisao(la):
Miroslave druze,ne shvataj to tako licno...Poenta foruma su rasprave...
Na kraju krajeva ni 9x ni XP nismo pravili ni ti ni ja...

Ziveli(D)
ma gde licno, otuda i onaj smajli tamo... malo sam se salio... nista je ne shvatam licno, mene mozes da zezash kolko oces, ja se necu naljutiti (D) ps. al' ne diraj mi win2000 :beat:

Miroslav je napisao(la):
ma gde licno, otuda i onaj smajli tamo... malo sam se salio... nista je ne shvatam licno, mene mozes da zezash kolko oces, ja se necu naljutiti (D) ps. al' ne diraj mi win2000 :beat:

😀 Ziveli u to ime (D)

niko me nece ubediti

Niko me nece ubediti da XP valja.
Kao i mnoge stvari to je jos jedan promasaj kompanije Microsoft.
Jedina dva OS-a koja su im valjala i stoga smatram da su nekome dobro platili da im ih uradi su NT i 2K.

bas je los ovaj XP

Sto je najgore u ovom OS-u, sve puca samo od sebe.
Naime da imam registrovanu verziju na poslu.
Radi isto kao i sve ostale piratske verzije.
Desava se da radim po par sati na nekom projektu, zatim aplikacija pukne i izadje mi poruka sa mogucnoscu send i don't send.
Sta ja dam im saljem kad mi upropaste visesatni trud.
Najgoreje sto nemam koga da tuzim za protraceni trud i novac.

linux je mama

Da mi se desavalo da pukne ..... desavalo se.
mada mnogo redje od XP-a
A i kada vec pukne znam da je to besplatan software.
Nemam na koga da se ljutim.
Iskreno preporucujem svakome linux.
Kada instalirate bilokoju distribuciju, shvaticete da je xp samo bleda kopija linuxa.

Re: niko me nece ubediti

bobanstosic je napisao(la):
Jedina dva OS-a koja su im valjala i stoga smatram da su nekome dobro platili da im ih uradi su NT i 2K.

Niko me nece ubediti da XP *NE* valja.

To je jedan izuzetno kvalitetan OS, potpuno u rangu sa 2K! (Uostalom, XP i jeste 2K sa nekim poboljsanjima! Za one koji ne znaju, 2K je "NT 5", a XP je "NT 5.1", iz cega se logicno zakljucuje da je par stvari popravljeno u 2K, dodata je Luna, jednostavan program za snimanje, System Restore, simpatican programcic za pregled slika i jos stosta i dobili smo XP)

Linux nisam probao (osim Knoppix-a), jer jednostavno jos uvek nema dovoljno programa za njega... Verujem da je stabilniji, ali kod mene je i XP *maximalno* stabilan (za skoro godinu dana, puk'o je bukvalno samo 1x!!!)

Sa softverom nemam nikakvih problema (osim sa jednom funkcijom u Wordu, ali to je zato sto koristim neku RC verziju)

Sve u svemu: dokle god budem mogao da koristim piratski WinXP, nemam ni najmanji razlog za prelazak na Linux (iako sam veliki pristalica Open Source-a!!!)

Cekajte ljudi, polako. Nema ovde nikakvog razloga za neko "ubedljivanje". Sta sad, zoniju radi XP i sad ne moze da niko ubediti u to da ne valja ? Krguru ne radi dobro i sad njega treba ubedjivati kako je odlican ili najbolji ? Gde je tu logika ?

Ljudi, jednostavno prijavljujete svoja iskustva - nema potreba za pozivanjem na ubedjivanje nikakvo. Koliko je jedan ubedjen u svoje misljenje, toliko je i drugi i prica oko promene misljenja je dalje uzaludna.

Ista prica i sa linuxom. Mada ne znam zasto ljudi na preporuku probe necega smatraju da se podrazumeva da se dosadasnja kombinacija baci u djubre ? Ako neko preporuci (primer samo) linux za probu, odmah se poteze "nagovaranje na prelazak"; kao da je neka velika jeres ili problemacija imati i jedno i drugi i zafrkavati se sa oboje ili svo troje ili napraviti jos bolji grupnjak.

Cemu antagonizam ? Polako, malo tolerancije i flexibilnosti ...

Cekajte ljudi, polako. Nema ovde nikakvog razloga za neko "ubedljivanje". Sta sad, zoniju radi XP i sad ne moze da niko ubediti u to da ne valja ? Krguru ne radi dobro i sad njega treba ubedjivati kako je odlican ili najbolji ?

ma, ja sam se to malo zezao na ono sto je rekao bobanstosic... prvenstveno me iznerviralo kad sam video da je napiso tri posta jedan za drugim (a mogao je da edituje prethodni i da doda sta je hteo!)

naravno, ja mislim da je XP super, ali isto tako znam da cu za maximalno 2-3 godine potpuno zaboraviti kako izgleda ovaj OS - e, da li cu tada koristiti WinXXXP 😀 ili neki npr Serbia TurboLinux ili mozda neki potpuno novi OS (2BeOrNot2BeOS), tako da se nikada ne trudim da nekoga bas mnogo ubedjujem!

Re: bas je los ovaj XP

Sto je najgore u ovom OS-u, sve puca samo od sebe.
Naime da imam registrovanu verziju na poslu.
Radi isto kao i sve ostale piratske verzije.
Desava se da radim po par sati na nekom projektu, zatim aplikacija pukne i izadje mi poruka sa mogucnoscu send i don't send.
Sta ja dam im saljem kad mi upropaste visesatni trud.
Najgoreje sto nemam koga da tuzim za protraceni trud i novac.
batice moj, tebi ili ne valja nesto od hardvera, ili probaj compatibility mod

Re: niko me nece ubediti

Niko me nece ubediti da XP valja.
Kao i mnoge stvari to je jos jedan promasaj kompanije Microsoft.

Nisam siguran ali koliko se secam OS/2 i NT su radjeni otprilike u isto vreme. IBM i MS su zajedno odradili OS/2 pa su se razisli i kasnije se pojavio NT (verovatno su izucili zanat).

Radili su do windowsa 2.0 zajedno i tu su se pokeckali, pa su se razdvojili u razvoj win3.x i OS/2, s tim da je MS i dalje bazirao podlogu na dosu, dok je IBM fakticki oko istog jezgra sagradio malcice kernel i naporavio samostalni OS (tj, nezavisan od dosa).
Paralelno su se vozili OS/2 v2.x, 3 i poslednji 4, paralelno sa windowsima 3.11 i 95, kao i NT 3.1 (vrlo kratkotrajan), NT 3.51 i napokon NT4.

Re: linux je mama

Kada instalirate bilokoju distribuciju, shvaticete da je xp samo bleda kopija linuxa.

Ne mogu sebe nazvatim strucnjakom....ali.......cini mi se da se ovo odnosilo na GUI? Ako je tako onda mi se cini da si malo zamenio teze. Bilo koji GUI koji ima task bar...radi sa prozorima i ima gore 3 kvadrata sa "min.max. i close" je upravo kopija WINDOWS-a. Zar ne? Mislim, ko je prvi krenuo sa tim i zasto se Windows zaove kako se zove? Dakle, ceo KDE (posto u tim novijim distribucijama uglavnom moze da se nadje kde 3) je baziran na ideji Microsofta (ili nekoga koga su oni iscedili i na kraju sutnuli). To sad, ko je prvi uveo fading i sl. manje je vazno.

Gresis luka, u trenutku kada je Microsoft kreirao svoj novi desktop look, prelazeci sa program managera iz Win3.11, svi ti OSovi (MacOS, OS/2, XWindows, itd) su vec imali sva ta resenja implementirana. MS je samo uzimao resenja iz drugih OSova koja su im se dopadala. Ne kazem da to samo MS radi, ali ovaj put ne da je bila kradja ideja, nego je bilo drpanje.
Svi su oni imali i aktivni desktop i objekat sa aktivnim taskovima, i fioke koje su se podizale na gore sa ikonicama programa (kao start dugme), i te tri ikonice gore (i jos neke dodatne, kao sticky, flat, itd), tako da si promasio ovaj puta gol za 15 metara.

Ne znam koliko imas godina, ali vrati se cirka deset godina unazad i po casopisima pa proveri i sam ako mi ne verujes i ako se sam zbog godina ne secas.

Gresis luka, u trenutku kada je Microsoft kreirao svoj novi desktop look, prelazeci sa program managera iz Win3.11, svi ti OSovi (MacOS, OS/2, XWindows, itd) su vec imali sva ta resenja implementirana. MS je samo uzimao resenja iz drugih OSova koja su im se dopadala. Ne kazem da to samo MS radi, ali ovaj put ne da je bila kradja ideja, nego je bilo drpanje.
Svi su oni imali i aktivni desktop i objekat sa aktivnim taskovima, i fioke koje su se podizale na gore sa ikonicama programa (kao start dugme), i te tri ikonice gore (i jos neke dodatne, kao sticky, flat, itd), tako da si promasio ovaj puta gol za 15 metara.

Ne znam koliko imas godina, ali vrati se cirka deset godina unazad i po casopisima pa proveri i sam ako mi ne verujes i ako se sam zbog godina ne secas.

OK. Povuklo me ono "Prozori"......dakle, izvinjavam se bobanstosic-u. :wave;

Pa, Tatko.......mlad sam. 😀

Sto se XP-a tice.....ako nista drugo, bar je rad konforniji u poredjenju sa starim verzijama. Ali dobro, to je ionako svojstveno za microsoft. Promene ti desktop i eto ti nekakva revolucionarna izmena. Kod mene radi veoma dobro. I ako ubaguje, verujem da je do hardvera posto mi dosta stvari nije sljakalo kako treba i u ranijim sistemima zbog graficke karte ali kako se slabo igram ista mi se nije menjala. Ja nisam primetio nista revolucionarno u odnosu na W2K recimo. Posto drzim "old style desktop" zaista i ne mogu da "vidim" nista revolucionarno. 😀
Uglavnom, nekih poboljsanja ima ali ne vidim da ista preterano vuce na njegovu stranu pored dvehiljadarke.

P.S. silverglider zna zasto "tatko"... 😛

P.S2. silverglideru....kada se setim mojih ranijih komentarisanja XP-a zbog kojih umalo da me banujete.....ali sta ces. Raste se.....skola....knjige......benchmark......dobro drustvo...vidis sta naprave od coveka. 🙂

To je jedan izuzetno kvalitetan OS, potpuno u rangu sa 2K! (Uostalom, XP i jeste 2K sa nekim poboljsanjima! Za one koji ne znaju, 2K je "NT 5", a XP je "NT 5.1", iz cega se logicno zakljucuje da je par stvari popravljeno u 2K, dodata je Luna, jednostavan program za snimanje, System Restore, simpatican programcic za pregled slika i jos stosta i dobili smo XP)
Ne mora da znaci. Uopste ne mora da znaci da je 'novija verzija NTa' bolja od starije...koliko puta se samo desilo da je neki program bolji od svoje naredne verzije...
Ja sam imao dosta problema sa XPom, toliko da sam sa izuzetnim zadovoljstvom unistio CD...tj polomio ga. Ja sam rekao XPu zdravo i vratio se na 2k iz mnogih razloga...

Meni lepo radi, u svakom slucaju je bolji od 98 i Me. Sa 98 sam imao silne muke, ilegalne operacije.... dok XP stoji stabilno. Nisam imao problema ni sa promenom hardvera, a menjam ga cesto.
Jednom recju, na ovu anketu o OS dajem glas ZA XP-u.

Nazad
Vrh Dno