Šta je novo?

WinXP+rezac+UDMA2= KAKO???

• Začetnik teme Začetnik teme CoR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

CoR

Čuven
Učlanjen(a)
01.07.2003
Poena
620
Imam WinXP i waitec sTORM 48/1 (shit) rezac. Ako ubacim iole losiji CD, winXP odluci da je dobro da spusti brzinu sekundarne ide grane sa UDMA2 na PIO4!!!
A to mi dosta ide na zivce. Da ne pricam o nemogucnosti normalnog rada prilikom rezanja.
Probao sam neke EDITnforce oops patcheve, ali to nije htelo ni da se startuje -(
Ploca je sugavi asus A7N266-VM + Athlon 1.7
HDD je master na prim ide grani UDMA5
CDRW je master na sec ide grani UDMA2 ili PIO4 posle pokusaja CITANJA loseg cd-a .

Da li neko zna kako da fiksiram UDMA2?
svaki savet je dobro dosao

EDIT
Zahvaljujem se Voodoo_NBGD & boZZaP na ideji. Preinstaliranje ide grane pomaze polovicno ali cim stavim los cd PIO4mod postane aktuelan cuss
Microsof to nudi kao zvanicno resenje?! roll
WinXP obara brzinu ide grane ako se pojavi odredjeni broj crc/ timeout faul-a boom Evo link pa rtfm
http//www.microsoft.com/whdc/hwdev/tech/storage/IDE-DMA.mspx

...
For repeated DMA errors. Windows XP will turn off DMA mode for a device after encountering certain errors during data transfer operations. If more that six DMA transfer timeouts occur, Windows will turn off DMA and use only PIO mode on that device.
In this case, the user cannot turn on DMA for this device. The only option for the user who wants to enable DMA mode is to uninstall and reinstall the device.
All CRC and timeout errors are logged in the system event log.
...

Imash shugavu plochu, bangavi CDR i koristish loshe medije a hocesh da ti radi kako treba ? 😀

aj probaj verbatim crystal ili pastel, jeftini su i bilo shta drugo se i ne isplati kupovati....

Nije ti to do win XP-a. I ja sam imao isti problem sa LG pisacom i Gigabyte Nforce 2 ultra plocom. Nikako nisam mogao da natera rezac da radi u udma2 modu (stalno u pio 4). Tek kada sam ga stavio kao slave zajedno sa drugim cd-om ili sa hardom kao master onda mi je proradio u multi-word dma 2 modu. Nepitaj zasto i kako - mora tako. Probaj pa javi da li je pomoglo (ah da - pao je i jedan detaljan reinstall sistema - ali mislim da je presudno bilo to rasporedjivanje rezaca na slave u kombinaciji sa drugim ide uredjajem na master).

Ovo sa nesnalazenjem sa losijim medijima bi mozda trebalo proveriti da li noviji firmware za rezac poboljsava stvari.

Utvrdi koji je tacno model taj Waitec, pa probaj da nadjes za njega noviji f/w, npr. ovde:
http://forum.firmware-flash.com/dl_firmware.php?category=6&manufactor=56

A svako menjanje biosa/firmwarea ume da bude kriticno, tako da sve radis na sopstvenu odgovornost, i ako ti rezac zbog toga umre - ja ne znam nista. (Pa ako to budes radio dobro citaj sta pise u dokumentaciji)

u dvehiljadarci je ovako:

odesh u device manager, desno dugme na IDE granu gde ti je rezach i stavish 'properties'. u kartici 'advanced settings' stavish transfer mode na 'DMA if available'. ovo je reshilo moje probleme, a ti vidi hoce li u XP-u.

poz.

xvoodoo je napisao(la):
u dvehiljadarci je ovako:

odesh u device manager, desno dugme na IDE granu gde ti je rezach i stavish 'properties'. u kartici 'advanced settings' stavish transfer mode na 'DMA if available'. ovo je reshilo moje probleme, a ti vidi hoce li u XP-u.

poz.

Ako iz prvog puta ne "prihvati"
Obrisi iz divajsa cd i IDE kontroler pa restartuj
pa ponovi gore navedenu proceduru

Moze tako, ali i kada je ukljucen DMA, pri sledecem ubacivanju cd-a i pokusaju njegovog citanja, desice se (najcesce - zato covek i ima ovaj problem) da ce rezac biti vracen ponovo u PIO mode - nekad zbog nemogucnosti da se los medij procita, mozda neadekvatnih drajvera (ili kontrolera, sto ovde nije slucaj), a ponekad i zato sto je u biosu setovan pio za dati ide uredjaj.
Ja bih proverio i da li su instalirani odgovarajuci drajveri za plocu.
Uz, naravno, ono sto rekose i ostali - jer poznato je da neki ide uredjaju u nekim konfiguracijama umeju da se ne trpe, i izazivaju razne varijante nekompatibilnosti.

ne valja da su hard i cdrw na istoj grani, a narochito ne valja da je cdrw kao slave...
ja drzhim hard kao primary master a cdrw kao secondary master i sve probleme reshavam brzo & lako...

Slazem se da "ne valja" da je rezac slave u bilo kojoj kombinaciji ali et meni ne radi u DMA modu a da nije na slave-u - ne pitajte zasto - zato. I radi sasvim dobro i normalno. To ne znaci da je najbolja praksa generalno gledano da je rezac na masteru i da je po mogucstvu jedini uredjaj na toj ide grani i da ima dovoljno mesta oko sebe da ga ne zagrevaju drugi uredjaji. U ovom slucaju na zalost ova pravila ne vaze...

Milosdj je napisao(la):
Imam WinXP i waitec (shit) rezac.

Probaj ti da nabaciš shit pack (SP1) za XP - možda pomogne.
Meni je pomoglo za Teac CD 40x, mada je uticala verovatno i promena ploče 🙂

Milosdj je napisao(la):
Probao sam neke via patcheve, ali to nije htelo ni da se startuje

kakve crne via peceve - to je Nforce chipset

Ajd ovde pa skini i instaliraj drajvere koji su ti potrebni (peti od gore na dole su za chipset). S obzirom da su iz maja 2002., verovatno ih imas i na cd koji je dosao uz plocu.
http://www.asus.com.tw/support/download/item.aspx?ModelName=A7N266-VM&Type=Drivers

da...

Hvala DS9, skinuo i odradio patch za nforce ships, stavljen je SP1.

Danas je Waitec dobio taze BIOS. Lepo od njega sto je nastavio da radi, samo jos uvek nisam nasao nacin da FIKSIRAM udmu2 -(
Tj i dalje se spusta na PIO4 ako ubacim los cd.

Nazad
Vrh Dno