Šta je novo?

WinXP, raznorazni problemi, verovatno hardverski, help?

danzig

Čuven
Učlanjen(a)
29.04.2003
Poena
601
dakle kao sto naslov kaze imam xp professional. desavaju se totalno sulude stvari tipa nestaju pojedine grupe shortcuta u start meniju (adobe, games, itd), program nece da se instalira, odnosno prijavi corrupt instalacioni fajl pa potom posle restarta hoce, gomila programa nece da se startuje, izbacuje error pa takodje kad resetujem radi. inace ako uvece ugasim komp bog zna sta me ceka po podizanju sistema ujutro, na pr. potpuno obrisani desktop settingsi sa sve `take a win xp tour` porukom, da bi posle reseta opet sve bilo ok. neki instalacioni fajlovi postaju i trajno osteceni iako samo u diru posle nekog vremena. cak sam video da je i divx film koji je bio na hardu postao neupotrebljiv i velicina mu sa 700 postala 360mb. totalan haos! drzao sam u pocetku fat32, sada i na sistemu NTFS ali promena nema.
prvo sam pomislio da su virusi ali ne, zatim reinstalirao windows i evo vec 4-5 dana iste stvari se desavaju. da li je ovo znak crkavanja ploce, memorije, cega vec, hard disk je nov 2-3 meseca??
imam cel900, 196sdrama, abit be6-2, maxtor 7200 80gb+quantum fball 5400 30gb...

huh, huh... posle prvih par problema rekao bih da je u pitanju memorija. nakon toliko problema sa diskom, i samog podatka da imas dva diska, dolazim do zakljucka da je ploca u pitanju...

jel ti overklokovan procesor? pogledaj na koliko memorija radi? da li ti puca windows? ono, plavi ekran i pise dumping memory...

tebi ne da puca win, nego ti puca i registry.

veoma je moguce, da memorija nije oc-ovana vec da je neispravna. testiraj je sa nekim memtest programom

Meni se sve to desavalo kada sam na jednoj masini nasao virus. Danima sam se mucio, nekoliko puta instalirao WinXP i taman kompletiram instalaciju svega ostalog on pri restartu mi javlja da je ovaj ili onaj fajl koruptovan i da ubacim instalacioni cd. vremenom tih fajlova je bivalo sve vise i vise...I na kraju sam proanaso virus koji mi je bio spakovan u neki od malih korisnickih programa, ne secam se sada koji bese, da li je neki DivX player ili YU recnik. Uglavnom bilo je zbog virusa. Proveri dobro svoj racunar moze da se desi da i ako recimo formatiras disk, virus ostane u nekoj instalaciji i kada je ti pokrenes on zarazi ceo Windows i sve programe koje startujes.

hvala na odgovorima
cpu nije klokovan, a memorija je pc100 i ima vrlo mali rate 112mb/s.
memtest mi nije ispisivao greske ali vrlo moguce da ne radi 100% kako treba jer su to u stvari 3x64sdrama od kojih cak nije sve isti proizvodjac.

plavi ekran tokom rada ne mada se desavalo da prilikom podizanja sistema umesto welcome dobijem to ili se samo resetuje pa potom radi uz poruku `recovered from serious error`.

evo sad na sandra benchmarku ispisuje da je bandwith 250mb/s.
kao i warning da je "IOQD set too low"

Ja sam imao slicnih problema i ustanovio da je problem sa 'smrdljivim' CD LG x52, koji je prilikom instalacije sa greskom kopirao odredjene fajlove. Kada sam zamenio CD rezacom, iz sasvim drugih razloga, i ponovo reinstalirao Windows, svega ovoga nije bilo. Proveri i da li ti je instalacioni disk u redu - da li bez problema kopira fajlove.

Greske vezane za memoriju nastaju najscesce iz dva razloga. Ili je normalno, neispravna memorija ili procesor pravi
probleme prilikom o/i operacija, retko se desava da ploca bude uzrok mem greski.
Vidim da si odradio mem test ali bih ti preporucio da probas neku dos varijantu testa za memoriju jer su one
dosta pouzdanije, probaj sa vise programa da bi bio potpuno siguran.
Skoro sam resio jedan slican problem i u pitanju je bio procesor.
Sto kaze covek moguce da je i do CD-a, mada koliko sam shvatio iz price ti sve instaliras i radi korektno,
a kasnije pocne da ti pravi probleme.
Proveri da ti disk nema mozda bad sektore, to zna da zada dosta glavobolje i to je ono nasta ja tipujem kod tvog slucaja.
Desava se da su korumpirani podaci i da se desi, sto rece Banex , da uz neku instalaciju sa druge particije ili diska
ti povuces tu gresku prilikom instalacije samog programa. To ne mora da bude virus, moguce je samo da su
korumpirani podaci na samom hardu zbog fizicko-logickih ostecenja i ti tako stavis nepotpunu ili ostecenu verziju nekog
softvera koji zna da ti napravi lom na novom OS-u.
Meni se desilo na jednoj masini da sve radi korektno dok se ne instalira DivX kodek, a posle toga samo krahovi.
Instalacija kodeka je inace bila na drugoj particiji i ista je kao originalna verzija na CD-u koji stalno stavljam, ali izgleda
da je ova na hardu bila ostecena sto se na kraju ispostavilo kao tacno, jer je hard bio pod bad sektorima i normalno posle
zamene sve je bilo ok.
Moj ti je savet da krenes sa testiranjem diskova pa posto imas dva nece ti to predstavljati problem.
Sto se tice svezine hard diskova, nemoj da te to iznenedi, gomila njih dolazi sa bad sektorima cim ga izvadis
iz kesice pa ako je to slucaj sa tvojim tazim hard diskom, momenatalno ga vrati na garanciju.

Nazad
Vrh Dno