Šta je novo?

WinXp preko Win 7, nece.

IvanMinotaur

Slavan
Učlanjen(a)
03.05.2009
Poena
305
Od skoro imam laptop Lenovo G550 i na njemu instaliran Win 7 operativni sistem. Pošto još ne bi prelazio na Win 7 odlučio sam da instaliram Win XP SP2. Skinuo sam drajvere za XP sa Lenovo sajta i krenuo da instaliram. Međutim, kada se pokrene instalacija XPa, javlja mi neku grešku da ne može da se instalira, jer prethodni operativni sistem to ne dozvoljava. Znači ne mogu ni da formtiram HDD kako bi izbristao Win 7.
Kako da rešim ovaj problem?

Moras da integrises sata drajvere u instalaciju XP-a. Ili u biosu da prebacis sa ACHI na IDE.

Ali moj ti je savet da zadrzis tu sedmicu. Ne razumem zasto bi prelazio s konja na magarca, uz to jos sp2, za koji vise ne postoji podrska.

Poslednja izmena:
Moras da integrises sata drajvere u instalaciju XP-a. Ili u biosu da prebacis sa ACHI na IDE.

Ali moj ti je savet da zadrzis tu sedmicu. Ne razumem zasto bi prelazio s konja na magarca, uz to jos sp2, za koji vise ne postoji podrska.

Otprilike.MORAS da prebacis u biosu na ata mode.Proveri da li imaju driveri za xp.I sa hirensom obrises particiju boot od 100 mb koju pravi sedmica mislim da xp nece videti tu particiju.I zaista nema potrebe da prelazis imas racunar iz 2009/2010 i na njemu sistem iz 2008 a ti bi da stavis sistem iz 2002?Nema logike sedmica na njemu glatko radi.Navici ces se na sedmicu lako.Kao sto je bio prelazak sa 98 na xp

Navici ces se na sedmicu lako.Kao sto je bio prelazak sa 98 na xp

Ipak je malo teze :trust:

Meni pola softvera koji koristim ne bi radilo u Sedmici, a plus bih morao da provaljujem "fore" neko vreme :S:

Mada, slazem se - ako je laptop stigao sa novi OS-om, bolje se navikavaj sada nego kasnije.

@IvanMinotaur
A zasto bi koristio zastarelu verziju OS kad ti je već laptop dovoljno dobar da "tera" Windows 7.

Navikavanje na Windows 7 traje jedan dan a večinu starih aplikacija će pokrenuti osim ponekog hardvera a tu onda stupa na scenu XP mode i rešen problem

za pocetak NAPRAVI BaCKuP LEGALNE 7-ce koju imas (ako je legalna), mrzim kada laptop ima nalepnicu i neki pametnjakovic savetovao XP, a da pre toga nije napravio backup originalnog (placenog) software-a

a instalacija XP-a
BIOS - prebacivanje sata u ide mod
ili
ubacivanje sata textualnih drivera u instalaciju
inace ti, najverovatnije, nece prepoznati HDD, a samim tim ga nece moci ni formatirati

Iskreno gresis, 99% neces naci ni sve drajvere, znam da lenovo u zadnje vreme bas i ne izbacuje xp drajvere za novije modele.

Veoma velik sam protivnik da se legalni os pregazi pa cak i vista sp2 sem u slucaju veoma posebnih razloga .
Kod win 7 sa obzirom da sve zivo radi na njemu jedino sto mogu da zamislim je potreba xp za posao win 7 home premium nema xp mode ..
Pokusaj da predjes na win 7 raspitaj se koji codecs , programi itd

Upravo tako, sam gubitak opcije za bezbrizan update OS je dovoljan razlog da se ostavi OS, na stranu sve ostalo.

Ipak je malo teze :trust:

Meni pola softvera koji koristim ne bi radilo u Sedmici, a plus bih morao da provaljujem "fore" neko vreme :S:

Mada, slazem se - ako je laptop stigao sa novi OS-om, bolje se navikavaj sada nego kasnije.

Iskreno, nešto ne mogu da se naviknem na Win 7. Skroz mi je čudan i nekako neprirodan, mada je to samo navika. Win 7 nije legalan i nije došao uz lap top, tako da neću morati da pravim njegovu kopiju. Znam da jednog dana moram da pređem na Win7 operativni sistem, ali dotle bi da koristim XP. Znam da možda zvuči nerazumno, ali tako je. Inače uz laptop su mi došli samo drajveri za Win7, dok sam drajvere za XP skinuo sa Lenovo web sajta.
Hvala na odgovorima i pomoći. Probaću i videću šta će biti na kraju.

Ako si se odlucio za XP, instaliraj barem sp3, jer ces u protivnom biti na netu kao glineni golub. Potrebno je malo vremena da se naviknes na 7. posle cega ti nece padati napamet da se vratis na XP.
I ne znam koji to softver ne radi na win7, mozda neki iz prosloga veka.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno