Šta je novo?

WinXP mrezha

• Začetnik teme Začetnik teme rdl
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

rdl

Čuven
Učlanjen(a)
20.04.2002
Poena
630
Imam sledeci problem sa mrezhom:

Dva kompa, WinXP na oba, identichne mrezhne kartice, crossover cable, TCP/IP, File Sharing

Kopiranje fajla sa prvog kompjutera na drugi se odvija brzinom od oko 20 Mbit/s (presporo). Kopiranje fajla sa drugog na prvi brzinom od 50Mbit/s (solidno). E sad, posumnjao bih na kabl da se ne deshava sledeca stvar:

Povlachenje fajla sa prvog na drugi, ali ovaj put sedeci za drugim kompjuterom daje transfer 60Mbit/s (vrlo dobro)

Kako postici isti transfer u svim sluchajevima ?

Ako je do kabla, ondak duzina kabla ne sme da je veca od recimo 20metara (u teoriji 80 ali realno signal slabi i posle 10), drugo kabl ne sme da prolazi pored izvora elektricne struje, koaksialnih kablova za tv... proveri to...

Ako si se zezao sa TweakDUN i slicnim programima ili petljao po registrima da 'ubrzas' modem onda ti je tu 100% problem, pokusaj sve sto si promenio da vratis na normalno, reinstaliraj modeme i mrezne karte. Meni se desilo da sam petljao tako da 'ubrzam' modem i da mi se transfer preko mreze usporio na 20kb/sec... kad sam sve reinstalirao i pobrisao tweakere za modeme i petljancije u registrima sve je proradilo kao sat...

XP je dosta cudan za mrezu. Preko HUB mi uvek sve radi OK bez obzira na mrezne karte i operativne sisteme, ali preko cross over kabla cesto imam problema i da ga poteram da radi. Sa XPa mogu da pristupim 98ici, ali obrnuto uglavnom nece. Brzina mi je 4mbps (jer su fantomi iz Kingstona napravili 100mbps mreznu kartu koja se spaja na USB 1.1 😡 ), a kada uspem da pristupim iz W98 bude dosta sporije. Max sam uspevao da izvucem 6Mbps....

Mislim da je stvar u XPu🙁

da, ja sam skapirao da kompletnu *******ciju koju sam imao sa mrezom pravi XP dok je u mrezi w98 masina...

eno pogledaj neki post ranije gde trazim pomoc, tamo imas opisane probleme... cim je w98 masina ugasena, sve radi savrseno i kako treba, jedini problem koji je na kraju ostao kad smo w98 masinu preobratili na XP bio je sto je na toj masini bila 100mbit mrezna a na ostale tri 10mbit pa je svim masinama trebalo mnogo vremena da pristupe disku s' jednog na drugi - opet ista prica, cim je masina sa 100mbit karticom ugasena mreza radi ko sat...

dok je bila w98 masina, racunari se cas vide, cas ne, servere neki racunari cas vide cas ne,... bla bla

PJ je napisao(la):
...Sa XPa mogu da pristupim 98ici, ali obrnuto uglavnom nece....
kako to mislis uglavnom nece? - ja na poslu bas iz tog razloga drzim xp - samo zato sto bez problema moze da se podesi da svi pristupe mom kompu bez trazenja usera i password-a

Udjem preko Windows commandera u mrezu, nadjem racunar, nadjem sherovane diskove, ali im je pristup uzasno spor ili nemoguc. Ka kucnem u drvo poslednja 2-3 dana radi sasvim OK (prvi Windows Commander kojim pristupim mrezi se OBAVEZNO zakuca i ne mgu da ga ugasim. Startuje jos jedan i sve radi OK dok onaj ostaje zakucan narednih 10-20 minuta).
Prenos mi ide oko 4mbps sa jednim fajlom, a kada ih poteram vise paralelno dobijam 6mbps (sto i jeste maksimum).
Kada pristupim sa W98 na XP (ako uspem, jer jednostavno nsiam utvrdio pravilo kada radi, a kada ne🙁) protok je 2-3mbps (ima u XPu onaj djavo sto meri zauzece mreze, a moze i po protoku da se izracuna, jer prevlacim fajlove od 2-3.99Gb)

probaj sledece - da bi brze pristupao folderima na 98-ici

HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/Current Version/Explorer/RemoteComputer/NameSpace

izbrisi {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} ja nesto nisam primetio neku znacajnu razliku - ali ko zna mozda ti pomogne...

da bi ti svi mogli da pristupe racunaru bez passworda

Control Panel / Administrative Tools / Local Security Settings / Local Polices / User Rights Assignments

nadji "Deny access to this computer from the network" desni klik pa Properties i pogledaj ko se sve tu nalazi - ostavi samo one gluposti tipa suport ili tako nesto slicno..
zatim nadji "Access this computer from the network" i tu ubaci "Everyone"

eto to bi trebalo da bude to... ovo sa pristupom radi 100% a ono sto se tice ubrzavanja mreze..... bas i nisam uveren - no ne kosta te nista da probas

Sve mi je vec namesteno tako kako si napisao....
mracne sile 🙁
Ma bitno je da za sada radi....manji problemi, ali uspevam da zavrsim to sto treba.....

Nazad
Vrh Dno