Šta je novo?

winXP & Linux mandrake 9.0

~ChiCk~

Čuven
Učlanjen(a)
29.10.2003
Poena
609
imam instaliran xp, i samo 1 particiju,
kolko znam prebalo bi da izdelim hdd
i to ovako otprilike:
2 particije za winXP, filesystem NTFS
2 particije za Linux, 1. za sys. a 2. za ostalo...
e sad me zanima>>

*u koje filesys-ove da stavim ove linux particije, ext2 ili fat32,
i sta je sa swap-om za temp???
*kako ce se ponasati ova 2 sys
u smislu editovanja podataka na medjusobnim particijama

ovo u vezi swap-a mi je najnejasnije!

XP ne moras da diras, neka ti ostane na jednoj particiji - nista mu ne fali tako.

Za linux pravi najjednostavniju kombinaciju -> dve particije:
- jedna izmedju 256 i 512MB koja ce biti swap particija (postoji kao tip particije da se izabere prilikom instalacije linuxa)
- druga ostatak (ili koliko si vec planirala za linux - 4GB je sasvim ok) neka ti bude "/" particija i tu izaberi ext3

I to je sve.

a
kako ce se ponasati ova 2 sys
u smislu editovanja podataka na medjusobnim particijama

???
i kakva je razlika izmedju ext2 i ext3???

Kako će se ponašati, ponajviše zavisi od toga šta ti je ukompajlirano u kernel od tog Mandraka. Stariji kerneli [2.4.x] nisu imali podršku za pisanje po NTFSu. Tj. to je bilo u experimentalnoj fazi i svako pisanje po NTFS particiji moglo je dovesti do gubitka podataka sa dotične. Čitanje ide najnormalnije.

Iz Windowsa ćeš malo teže da čitaš linux particije na nivou sistema. Ali, postoji jedan program koji to odrađuje. Čini mi se da se zove: explore2fs.

Razlika između ext2 i ext3 je otprilike ova. ext2 je podrazumevan fajlsistem za linux. Tu je od samog početka linuxa i samim tim je najrazvijeniji i najstabilniji. ext3 je isto što i ext2 sa dodatkom journalinga. Taj journaling prati šta se dešava sa fajlovima, i u slučaju neke katastrofe olakšava muke. Za obične korisnike je dobar i ext2, ali ja ne poznajem nikoga ko ext2 još uvek koristi ;)

Sa ovim u vezi. Ne bih ti preporučio da linux instaliraš na FAT. Jer to je, ipak, DOS platforma...

A kako da particionišeš disk, to ti je silver lepo objasnio. Znači jedna particija od 128-256 MB za swap [ona treba da bude linux swap tip (i mora da postoji)], jedna ext3 za / [tu će se sistem instalirati (i ona mora da postoji)], a ja bih dodao još jednu ext3 za /home. U /home direktorijumu se čuvaju korisnički fajlovi i sva korisnička podešavanja za programe, tako da ako imaš ovakvu particiju, veoma olakšava ako rešiš da promeniš distro ili nešto slično....

aarrgghhh...evo posle mnogo mukei cackanja...
gotova je instalacija, sve po uputstvu! cheers
ali......
ne radi mi internet,
imam usb cable modem, i nema sanse da uspostavim konekciju
cak sam brljala po sys settting-su, ali ne vredi
na sys. conf. idem na network&... settings pa na configure Kazem LEPO
da imam kablovsku vezu, e onda mi on postavi pitanje za koje nemam ni
O od odgovora i glasi ovako: network/main driver=?
onda tu ponudi milion odgovora,
pa sad....
ne znam da li se odnose na driver za :modem ili mreznu karticu,
koja je inace integrisana, u glavnom,
ni jedan od ponudjenih odgovora ne odgovara mojoj mreznoj niti modemu.......

Problem je ocito USB kablovski modem. Ne preostaje ti nista drugo nego da 'preores' internet u potrazi za drajverima. Kako koristis mandrake, podrska za usb je sigurno ukljucena (zivele user friendly distribucije), tako da ostaje sam drajver.
Sasvim je moguce da drajver jednostavno ne postoji - ako je ikako moguce zameni USB model nekim modemom koji se vezuje na COM port; to ce 100% raditi.

Bogme, kao pocetnik ima da se dobro namucis :>>

~ChiCk~ je napisao(la):
imam usb cable modem, i nema sanse da uspostavim konekciju..

Mnogo je lakše da modem prebaciš na mrežnu, nego da nađeš USB driver za cable modem.

a gde se u X-gnom-u namesta frekvencija monitora...
mnogo mi treperi sika...
svugde gde sam trazila izbacuje samo opcije za rezoluciju i za boje! :|
u svakom slucaju thanx za savete

zeleni_zub je napisao(la):
...
Mnogo je lakše da modem prebaciš na mrežnu, nego da nađeš USB driver za cable modem.
???
mislis da prebacim modem na dr. komp?

~ChiCk~ je napisao(la):
...
mislis da prebacim modem na dr. komp?

Ne, nego da modem umesto na USB port vežeš na ethernet port na integrisanoj mrežnoj kartici na istom računaru. Mnogo ćeš lakše da nađeš driver za mrežnu (ako već nije instaliran) nego za cable modem.

Kako misliš da se USB kabal ubode u LAN priključak? To, bre, nije isto...

Brdja je napisao(la):
Kako misliš da se USB kabal ubode u LAN priključak? To, bre, nije isto...

Nije isto? Kako sad to? ROFL... :D

Kablovski modem pored USB ima i ethernet port na sebi, a uz njega se dobija i jedan UTP kabl...

edit: Mislio sam da je ovo jasno, pa nisam eksplicitno naveo u gornjem postu... mislim ko bi pokušao da gurne USB kabl u ethernet port? :D

ma da, skapirala sam ja sta si hteo da kazes, ali ne vredi, ne radi...
smislcu nesto, kad skinem odgovarajuce drajvere

...
Nije isto? Kako sad to? ROFL... :D
Pa, mije isto. Tako lepo. Uzmi jedan i drugi kabal, pa ih uporedi :D

Kablovski modem pored USB ima i ethernet port na sebi, a uz njega se dobija i jedan UTP kabl...
Vi'š. To nisam znao. Sad mi je stvar jasnija. Hvala...

edit: Mislio sam da je ovo jasno, pa nisam eksplicitno naveo u gornjem postu... mislim ko bi pokušao da gurne USB kabl u ethernet port? :D
Mislim. Znaš li ti onu klasičnu: "'Alo Pdrška, program mi traži da ubacim treću disketu u uređaj, a ja jedva ugurao drugu..." :hump:

~ChiCk~ je napisao(la):
ma da, skapirala sam ja sta si hteo da kazes, ali ne vredi, ne radi...
smislcu nesto, kad skinem odgovarajuce drajvere

Pa i ne moze da radi.....moraju da se podese routing tabele. A to moze da bude zaj*** :)

:rolleyes:
ova tema nije zapoceta sa ciljem da se na njoj
vidi ko je najpametniji... :rtfm:
ako mozes da pomognes nekako objasni...
sve ostalo je suvisno

Cemu tenzija? Da je lako, napisao bih iz cuga u mom prethodnom postu skriptu za rutiranje.
Ali evo ti nekoliko ideja :
1. upoznaj se malo sa tcp/ip protokolom, routing protokolom i NAT-om (ako zelis da razumes sta treba da uradis)
2. instaliraj iptables, i ukljuci routing podrsku u kernelu.
3. saznaj ip broj kablovskog modema (vrlo je bitno da znas ima li staticku ip adresu ili je dobija preko dhcp servera, ili mozda cak i preko ppp-a)
4. nadji na netu dobro uputstvo za iptables (google, google).
5. razmisli i prilegni na posao.

Da sam ja na tvom mestu, to bih ovako uradio (ako uvezes mreznu karticu i modemo UTP kablom)
-dodelio bih mreznoj kartici jos jednu virtuelnu adresu (ili bih ubacio u comp jos jednu mreznu kartu)
- stavio bih vrednost gateway-a mrezne kartice (za adresu prvog NIC-a) na drugu virtuelnu adresu (drugi NIC)
- i onda sledi stelovanje tabele za rutiranje, tj koriscenje iptables-a, koja ce sve in/out pakete da salje na gateway a gateway (citajuci routing tabelu) da prosledjuje pakete ka modemu; za ovo je potrebno znati, kao sto rekoh, ip adresu modema i nacin na koji je ona dobijena (static, dhcp, ppp)

Ovo nije kratka procedura i zahteva odredjeno znanje.

Chick, podesavanje rezolucije i osvezavanja monitora se radi u XFree86Conf fajlu koji se nalazi u /etc/X11. Pre bilo kakve intervencije savetujem da ga bekapujes....

salac je napisao(la):
Ovo nije kratka procedura i zahteva odredjeno znanje.

??? Evo ja sam upravo instalirao SlackWare 9.1 na drugi HDD, ništa nisam morao da podešavam, i normalno mi radi internet...

...

??? Evo ja sam upravo instalirao SlackWare 9.1 na drugi HDD, ništa nisam morao da podešavam, i normalno mi radi internet...

Ocito je slack sve ono sto sam nabrojao gore uradio pri instalaciji (na ovaj ili onaj nacin). Bravo za slack.
Ako kod tebe radi, pogledaj /etc/rc.d/rc.inet1 i izvuci devojci redove koji setuju bloody karticu + usb modem.

Vrh Dno