Šta je novo?

winXP i win98 dual boot-pomoc

marko11111

Čuven
Učlanjen(a)
06.02.2002
Poena
619
Na disku podeljenom na dve participacije,na prvoj (c🙂 je win98,a zatim sam na drugoj (e🙂
instalirao XP.Sad se kompjuter stalno startuje u XP-u.Zna li neko kako da izvedem da
dobijem command prompt sa izborom operativnih sistema pri bootu?

Pa nema sta da se izvodi, to bi trebalo da se pojavi odmah "samo od sebe"...
Da li si siguran da si prilikom instalacije odabrao new instalation a ne upgrade i da si mu zatim zadao na koju particiju da se instalira...drugim recima da li si siguran da uopste jos uvek imas 98-icu ? 🙂 😀

Ako si proverio da na c: imas jedan a na e: drugi Windows folder, pogledaj za pocetak da li na c: imas ntldr sysfile i ntdetect.com fajl...

Na C particiji imas (ako si uopste napravio dualboot) fajl koji se zove boot.ini , udji u njega i trebalo bi da izgleda ovako :
"[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect
C:\="Microsoft Windows"
"
Moguce je da ti je timeout setovan na 0 , promeni na recimo 10 ili 15, znaci za toliko sekundi ce se startovati sistem koji je markiran pri bootovanju.

kada mi je zatrebao novi hard jednostavno sam im rekao da mi naprave dual boot sa XP-om. Fino radi mada....onaj hard sa systemom za 98icu je morao da leti pa je tu bilo kopiranja...i sad ta 98ica nema zapravo svoj pravi c iako se tako zove pa nema nista od recimo instalacija drajvera za hardver koji ne radi u XP-u

soulfly je napisao(la):
kada mi je zatrebao novi hard jednostavno sam im rekao da mi naprave dual boot sa XP-om. Fino radi mada....onaj hard sa systemom za 98icu je morao da leti pa je tu bilo kopiranja...i sad ta 98ica nema zapravo svoj pravi c iako se tako zove pa nema nista od recimo instalacija drajvera za hardver koji ne radi u XP-u
Bas ti ovo i nisam najbolje razumeo. Hoces da kazes da u stvari imas dva harda sa po jednom particijom, na prvom ( C ) ti je win98 a na drugom ( D ) je XP, sto je u sustini isto kao da imas dve particije. E sad kakve C particija (prvi hard)ima veze sa instalacijom drajvera za hardver u XP-u. Ajde malo preciznije objasni problem koji imas.

Pre XP-a....sistemski hard za 98icu je bio jedan jako stari i malog kapaciteta, ne secam se valjda Western Digital, pored novijeg koji je tada bio D i sluzio za sve ostalo. Taj old C je imao i particiju, ali to nije bitno. Uglavnom kada mi je zatrebao novi hard i XP, ostavio sam im da mi naprave dual boot, kad su vec tu 🙂 posto se puno vrednih stvari natalozilo. E onda se tip preznojavao par dana i konstatovao da ne moze taj kao jako spori hard na isti kabl kao i ovaj novi ultra hiper brzi. Nisam bas ni hteo da ulazim sad u to 'a zasto mora na isti kabl' posto bi podaci mogli da se prebace na novi hard. Onda je on tu nesto kao uradio, ali nije posto kada selektujem Win98 onda je valjda predvidjeno da se on i digne....i, u drugoj firmi uradi tip ovako: postoji particija C koja je na novom disku i njoj je zapravo sve sto je stari imao, sa sve i onom osmom odavno zaboravljenom particijom koja je postala obican direktorijum (dobro, ima i tu nesto korisno). Ta particija je naravno mnogo manja od onoga sto je sada pravi sistemski disk, zove se D i na njemu je instaliran XP. Onaj nekadasnji D je sada F, nebitno. 98ica se dize, sve je kao normalno, mada recimo driver za jedan stariji Epson stampac ne radi u XP-u, a sistemski driver naravno da ne vidi ni sebe, pa sam probao da instaliram taj driver na 98ici i odatla da stampam, ali ne radi, ko zna gde to ide i zasto ne funkcionise....? Recimo to, pa i ranije instalirani driver za stampac ne radi (zato sam hteo da ga ponovo instaliram), ne radi mi vise ni modem, a radi zvuk, mada ne i input, ali ne od pocetka nego sad odjednom.

Prilicno konfuzno objasnjenje i moram ti reci da si me prilicno zbunio, koliko sam te skapirao imas problema sa instalacijom stampaca u xp-u, jednostavno trebaju ti drajveri za taj stampac za xp operativni sistem, logicno.
Mada se tu svasta desava , ja bih ti preporucio da pozoves nekog ortaka koji se bolje razume, raspali rostilj i uzmi gajbu piva pa lepo vi to formatirajte, taj novi hard sredite da ima dve particije, c da bude fat 32 sa win98 sistemom a D da bude NTFS sa XP-om ( koga ipak ne bih preporucio). Onaj stari hard kako kazes , stavi na slave granu i nek ti sluzi kao neki backup ili mobilno resenje (zavisi od velicine - ili ga jednostavno prodaj).
Srecno.

soulfly je napisao(la):
Pre XP-a....sistemski hard za 98icu je bio jedan jako stari i malog kapaciteta, ne secam se valjda Western Digital, pored novijeg koji je tada bio D i sluzio za sve ostalo. Taj old C je imao i particiju, ali to nije bitno. Uglavnom kada mi je zatrebao novi hard i XP, ostavio sam im da mi naprave dual boot, kad su vec tu 🙂 posto se puno vrednih stvari natalozilo. E onda se tip preznojavao par dana i konstatovao da ne moze taj kao jako spori hard na isti kabl kao i ovaj novi ultra hiper brzi. Nisam bas ni hteo da ulazim sad u to 'a zasto mora na isti kabl' posto bi podaci mogli da se prebace na novi hard. Onda je on tu nesto kao uradio, ali nije posto kada selektujem Win98 onda je valjda predvidjeno da se on i digne....i, u drugoj firmi uradi tip ovako: postoji particija C koja je na novom disku i njoj je zapravo sve sto je stari imao, sa sve i onom osmom odavno zaboravljenom particijom koja je postala obican direktorijum (dobro, ima i tu nesto korisno). Ta particija je naravno mnogo manja od onoga sto je sada pravi sistemski disk, zove se D i na njemu je instaliran XP. Onaj nekadasnji D je sada F, nebitno. 98ica se dize, sve je kao normalno, mada recimo driver za jedan stariji Epson stampac ne radi u XP-u, a sistemski driver naravno da ne vidi ni sebe, pa sam probao da instaliram taj driver na 98ici i odatla da stampam, ali ne radi, ko zna gde to ide i zasto ne funkcionise....? Recimo to, pa i ranije instalirani driver za stampac ne radi (zato sam hteo da ga ponovo instaliram), ne radi mi vise ni modem, a radi zvuk, mada ne i input, ali ne od pocetka nego sad odjednom.

Au bre sinovac 🙂 što lepo znaš da objasniš...
(Bukvalno NIŠTA ne mogu da skapiram)

Jedina i uostalom najbitnija stvar koju sam ja nekako upeo da ukapiram iz ovih postova je da je na tom racunaru sveopsti haos i nije mi jasno kako to uopste radi i ko koga tu <censored> 😀

Ja bi ti lepo preporucio da ti bitne podatke sacuvas na CD-u i lepo krenes sve iz pocetka od fdiska, napravis propisni dual boot pa vratis sta ti vec treba od podataka...

Pa i jeste konfuzno....mada sta je u to u odnosu na....evo recimo treba da restartujem 'par' puta da bi XP video modem da bih se konektovao. I nema bas nekog haosa, stari hard je u privatnom muzeju, postoji posebna particija za 98icu u okviru novog diska koja jeste FAT32 (mada particija za XP je takodje; zasto NTFS, neuputjen sam?). XP mi je neophodan zbog V Studia. Nema potrebe za formatiranjem, sve je na novom disku, programi, docs....od ranije su na jednom trecem koji ostaje. Ti ranije instalirani programi funkcionisu (i na 98 i na XP) i sve je manje-vise ok, jedino ne ide kada hocu nesto da menjam 98 sistemu.

Nazad
Vrh Dno