Šta je novo?

Windows7 Pros vs Cons

sirNemanjapro

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
29.11.2006
Poena
440
Već neko vreme koristimo ovaj operativni sistem, sa manje ili više uspeha, kako ko.
Pošto nije sve ružičasto na ovom svetu već svetle i tamne nijanse sive, da vidimo kakvi su stavovi po pitanju verzije 7 četvoro-bojnog prozora.

Moja lista.
PROS
  • Brzina pri startovanju aplikacija.
  • Odaziv pri restartu/isključivanju.
  • Aero? (na kraju mi je dojadio pa sam ga isključio)
  • Grupisanje foldera u Library.
  • Windows Explorer. (prečice)
  • Desktop ikonice.
  • Grupisanje ikonica u SysTray-u.
  • New folder dugme u Exploreru. (uvek mi treba :))

CONS
  • Taskbar. (frustracija za frustracijom)
  • Stabilnost u zahtevnijim operacijama.
  • Look, feel n usability je očigledno za first time korisnike.
  • Network. (jeste bolje "sređen" od Vistinog, ali i dalje ne preterano pametan)
  • Desni taster miša na desktop. HOĆU SVOJ PROPERTIES! Ne mogu da razumem zašto su sve što je tolike godine stajalo u jednom "prozorčiću" da razvuku i podele u neke grupe.
  • Windows Explorer. (direktno otvaranje Libraries)
  • Show desktop dugme.
  • Vista Start menu.
  • Control panel. (XP ima barem 2x manje ikonica u CP)
  • Action Center.
  • Neiskorišćenost Aero-a. (kada već kopirate i kradete, što niste skinuli Expose sa MacOS-a)

Namerno nisam pisao problem sa drajverima, starijim igrama, starijim aplikacijama jer to je uglavnom boljka bilo kog "novog" OSa, pa se sa tim nekako saživiš.

+ bolji rad sa USB HDD, radi SafelyRemove

- nema svoj mail client, vec me tera na Live
- cudno ponasanje na laptopu i battery management

BTW, Show desktop = Win + D ;)

Poslednja izmena:
+ Nema non stop drljanja harda kao u Visti. Barem ne za sada.

- Znate onu izjavu Microsofta da svaki program koji radi u Visti će raditi i u Win7? Lagali su.
- Onaj notes više nije u gadgets, već mora da se posebno skine sa neta.

Ne razumem to oko stabilnosti u zahtevnijim operacijama. Win7 je rock-stabilan.

Što se tiče baterije, na laptopu mi drži najmanje pola sata duže nego sa XP-om.

Ono dole u taskbaru što otvara Libraries je prosto prečica ka folderu Libraries. Ako hoćeš da ti otvara My Computer, izvuci prečicu za stavku "Computer" iz start menija u taskbar.

Ono što meni smeta je što je .NET 3.5 SP1 integrisan u sam OS, i ako se nekako ošteti, jedini način popravke je vraćanje starog restore pointa (a system restore ne koristim). SFC na starijim Windowsima je služio i za oporavak sistema, ovde ti samo kaže da li je sve u redu ili ne, a za popravku moraš da se snalaziš.

Ne znam koliko je relevantno, nedavno sam u firmi imao prilike testirati kako normalna instalacija softvera koju inače koristimo funkcionira na Win7. Recimo, dosta stvari radi OK, npr. spajanje na Samba/OpenLDAP domenu, Cisco VPN klijent, Lotus klijent ver. 6.5.2 i 8.5.1, DB2 klijent isl. No dosta stvari je potrebno podesiti da se pokreće u Win 2000 compatibility modu, Win XP compatibility modu, a nešto i sa administratorskim ovlastima. IBMov Rational razvojni softver je podržan tek u svojoj najzadnjoj verziji, iako mi je na kraju instalacije bacio grešku.

Još jedna stvar koja se tiče formata samog displeja na novim laptopima (1600x900) ... moj subjektivni dojam je da taj format ipak više odgovara XP-u nego kasnijim MS sustavima, više prostora je iskoristivo i defoltni sistemski fontovi su manje muljavi. Na Win7 ih je potrebno povećati da bi ličili na nešto, a onda tek do izražaja dolazi koliko na displeju fali visine.

Koristim XP na svom laptopu kući i na desktopu na poslu; istovremeno, na jednom desktopu kući i jednom laptopu se nalazi Win7.

Iskreno, XP mi malo više odgovara zbog nekih sitnica, ali realno ne vidim ni jedan bitan niti PRO niti CON za jedan ili drugi Win - meni su suviše slični, da bih mogao da dam prednost jednom ili drugom. U svakom slučaju, ne planiram prelazak na Win7 još neko vreme.

Ajd' ovako ću :)
PROS
  • Brzina pri startovanju aplikacija.
  • Odaziv pri restartu/isključivanju.
  • Aero? (na kraju mi je dojadio pa sam ga isključio)
  • Grupisanje foldera u Library.
  • Windows Explorer. (prečice)
  • Desktop ikonice.
  • Grupisanje ikonica u SysTray-u.
  • New folder dugme u Exploreru. (uvek mi treba :))
Win7 je zaista brži u dosta stvari od XP-a kada ima dovoljno resursa.
Aero je meni sasvim ok. Konačno da se za nešto iskoristi 3D akceleracija, a da to nisu igre ili 3D softver.
Library grupisanje je nešto što je očigledno namenjeno casual korisnicima i za njih ima smisla. Ja nikada nisam koristio windows-ove foldere tipa My Documents i slično već imam svoju klasifikaciju i mesta gde držim stvari. Ipak, računam ovo kao napredak.
Ovo za prečice mi nije baš jasno?
Na desktopu ne držim ništa, pa je ovo opet ono "ni iz džepa ni u džep", mada je naravno dobro što su sada ikone skalabilne i veće rezolucije.
SysTray grupisanje je zaista korisno.
Za sve operacije sa fajlovima i folderima koristim isključivo Total Commander, tako da meni opet ni iz dž ni u dž :)
CONS
  • Taskbar. (frustracija za frustracijom)
  • Stabilnost u zahtevnijim operacijama.
  • Look, feel n usability je očigledno za first time korisnike.
  • Network. (jeste bolje "sređen" od Vistinog, ali i dalje ne preterano pametan)
  • Desni taster miša na desktop. HOĆU SVOJ PROPERTIES! Ne mogu da razumem zašto su sve što je tolike godine stajalo u jednom "prozorčiću" da razvuku i podele u neke grupe.
  • Windows Explorer. (direktno otvaranje Libraries)
  • Show desktop dugme.
  • Vista Start menu.
  • Control panel. (XP ima barem 2x manje ikonica u CP)
  • Action Center.
  • Neiskorišćenost Aero-a. (kada već kopirate i kradete, što niste skinuli Expose sa MacOS-a)
Ja sam odmah prebacio taskbar u stari mod (bez grupisanja i sa normalnim tekstom taskova) i nemam nikakve probleme sa njim. Zgodna je mogućnost šetanja taskova po taskbar-u mišem.
Pošto mrežu uvek sređujem ručno, "pamet" network dela mi nije bitna. Par puta me je doduše prijatno iznenadila ona auto resolve opcija.
Vista start meni je za mene plus, jer sam navikao na njega još odavno i meni je savršeno funkcionalan. Kada sednem za XP sada, imam problem da se snađem.
Nisam primetio da je baš tolika razlika u Control Panel-u. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na to kako se sada neke stavke zovu, ali posle toga nisam imao nikakvih problema.
Action Center je sasvim ok, ne znam šta ti kod njega smeta?
Nisam koristio MacOS, pa ne znam koje ti to stvari fale u Aeru.

Generalno sam jako zadovoljan sedmicom. Nikakve veće probleme nisam imao. Sve što mi je bitno radi bez problema.

Poslednja izmena:
Prednosti:

-primetno je brze podizanje aplikacije u odnosu na XP za sta se zasluzan pre svega superfetch

-detekcija hardvera je zaista na nivou i dosta drajvera je vec dostupno u "paketu" (recimo na mom a i burazerovom laptopu je skoro sve radilo odmah otb)

-stabilnost (laptop mi je ostajao upaljen i ugasen po nekoliko dana zaredom, a sve je radilo odlicno i bez stucanja)

-serach glavnog menija je odlicna stvar (al' to smo vec videli dosta ranije na Visti tako da je pitanje koliko je ovo zapravo "novina" )

-pinovanje aplikacija i grupisanje istih u toolbar je takodje cool

-odlican power managment i planovi, dosta bolje nego vremesni XP, sjajno funkcionise na mom laptopu

Mane:

-prilikom instalacije nije moguce napraviti logicke particije vec samo primarne i sam proces je malo (ali ne preterano) zakukuljen (WTF? Na XP-u je npr kada pravis particije od nule C pravio kao primarnu a sve ostale automatski kao logicke bez i da korisnik ista zna, nije mi jasno sto i ovde nije uradjeno tako pogotovu zato sto i ne mozes da imas vise od 4 primarne particije sto nekome moze biti i malo ;))

-zakomplikovani cpanel koji deluje vrlo konfuzno tako da je coveku potrebno nesto vremena da se navikne - nije mi jasno sto nisu ostavili da bude kao kod Viste, lepo mozes da biras classic i new look pa kako kome odgovara
Istina ima opcija "show large icons" ali to po meni ne daje ni priblizno slican komfor kao klasicni i stari dobri XP look

-podesavanja mreze i mreznih adaptera su konfuzna

-novi sys tray je pain in the ass, licno mi vise daleko odgovara onaj stari iz XP-a, na srecu moze se namestiti staro ponasanje ali je ono podesavanje tipa show always opet deluje nekako konfuzno i nedoreceno

-na momente sam primetio da mi HD na laptopu povremeno drlja u idle rezimu a iskljucio sam indeksiranje, Windows Defender, Compatibility Assistant i kompaniju
Mislim da je u pitanju superfetch koji radi kesiranje dok je masina idle i tako ubrzava samo pokretanje aplikacija

-iako se MS hvali boljim memory managmentom ja sudeci po task manageru vidim da mi je i pored 2 giga rama pagefile napunjen skoro pa 1 giga
Imam utisak da memory managment i dalje fino kaska jos uvek za *nix sistemima kod kojih se swap koristi tek i samo onda kada se fizicka memorija sve sa kesiranjem do kraja napuni :D

-neko je vec pomenuo gore, ali i ja imam utisak da kopiranje sa USB uredjaja ide na momente sporo

-i.....hebena ikonica za network konekciju vise ne trepce! :p
Nije mi jasno zasto vise nema animirane network notifikacije, jeste sitnica ali i vrlo korisna po meni ;)

Sve u svemu doterana, optimizovana i okrpljena Vista sa novom temom i par sitnica (neko bi rekao i SP3 a prost narod "isto ****** drugo pakovanje" :p)
Posle nekog vremena koriscenja coveku provejava utisak da je dobar deo stvari potpuno isti kao na starom XP-u sem sto su uobicajene opcije malo drugacije organizovane i doterane

Onaj ko koristi XP po meni nema potrebe da za sada prelazi na 7micu jer nece izgubiti/dobiti nesto preterano mnogo - bar ne jos do jeseni kada bi trebao da izadje prvi SP ;)

Poslednja izmena:
Ne znam, meni podesavanja za mrezu uopste nisu konfuzna, razlikuju se od XP-a pa je verovatno tu "problem". Ni za CP mi nije jasno otkud toliko kuknjave.
Show desktop je na extra lokaciji, cesto idem na desktop, samo munem misa dole desno, ne moram ni da gledam :)

E sad imam jedno pitanje kada smo kod taskbara...ja drzim stari nacin prikaza pokrenutih programa u taskbaru jer mi ne odgovara ono grupisanje ikona. Je l' moguce nekako drzati ikone ali bez grupisanja?

Možda ovako:

Prilozi

• taskbar.jpg
    taskbar.jpg
    83.7 KB · Pregleda: 198
Nažalost ne može tako. Ako izabereš never combine prebaci u stari mod.

Ja sam jako zadovoljan Win7. Stabilan je, brz, lep i zavrsava sve moje potrebe. Podesavanja za mrezu su odlicna i dobro funkcionisu.

@Nemanja: Show desktop ti se nalazi desno od sata tj u donjem desnom uglu ekrana, tako da to nije mana.

Meni je novi taskbar veoma dobra stvar, u pocetku dok se naviknes izgleda cudno, ali posle par dana sve ce izgledati normalno i sada ne pada mi na pamet da ga iskljucim i da se vratim na onaj iz XP-a.
Lepo je organizovan, pregledan sa velikim ikonama i live tumbnail-ovima.

krajnje je vreme bilo da mangupi iz Redmonda naprave novi operativni sistem ...naravno posle Viste... u sustini to je to... logicni nastavak i pomak dalje... jos je rano da mu dajem neke ocene i kritike, evo tek je per dana na compu... ono sto je prvi utisak, je da izgleda mnogo bolje , aero je super... na Mac ne znam kako je tako da ne mogu da gazem koliko su dobro 'prepisali'.
sto se tice podesavanja ili setovanja bara,foldera i sl, rekao bi da je to ipak napredak u odnosu na XP, i potrebno je samo malo prilagoditi se,i dopada mi se. sto se tice performasi , imam utisak da je brzi , ali videcemo koliko ce vremena to trajati...
XP je dobar ali u velikoj meri zastareo i umoran sistem... cudi me da su ga i ovoliko odrzavali u zivotu... garantovano se ljudi na zapadu nisu upecali na Vistu pa se moralo:D
u svakom slucaju drago mi je da XP ide u penziju, na klupu da igra sah, stvarno je delovao otrcano na novijim masinama.. ili bolje reci da dolazi Vista napokon onaka kakva treba da bude 7 !
kao sto rekoh , o kritikama cu malo kasnije, samo da napomenem da ima nedostataka , videcemo sta ce doci kroz update do leta, jer rekao bi da M& nece zuriti sa SP1 , rekao bi do jeseni,mislim...

Instalira se primetno brze od XP-a. To je bio razlog zasto sam instalirao betu i od nje se vise ne vratih na vintage win.
Taskbar me nervirao u pocetku, bunio me. Sad mi se svidja:)

@Nemanja: Show desktop ti se nalazi desno od sata tj u donjem desnom uglu ekrana, tako da to nije mana.

Vekovima se nalazio levo i hoću da stoji levo.
Taskbar ne može da se prebaci u stari mod, to što vi pričate stari mod je ustvari neki hibrid.

Koristim 7-icu već prilično dugo i navikao sam se, naravno neke stvari koje su podrazumjevane prilagodio sam malo drugačije, prije svega taskbar, prilagodio sam ga da prikazuje i natpis programa (da ne bude samo ona mala kockica), a od pinovanih sam ostavio samo windows explorer...... što se tiče mreže imao sam problem sa njenom konfuzijom nakon instaliranja bilo čega od CS3 (nisam jedini, naletio sam na dosta takvih slučajeva pa čak i ovde na forumu) i stvar sam riješio prelaskom na CS2......jedino što još nisam uspio riješiti je ne mogućnost pravljenja sopstvenog rasporeda fajlova i foldera, ima predefinisano hrpa rasporeda: po datumu, veličini, vrsti, ali nema mogućnosti da ja sam složim stvari onako kako meni štima....

Dobre stvari: izgleda da neću više raditi reinstalaciju sistema svakih pola godine, period između dvije reinstalacije će sad biti sigurno duži...... brzina, naravno uz odgovarajući hardver....... aj da spomenem i taj aero koji sad izgleda prirodnije nego na visti mada to nije nešto preterano bitno...... jako dobra stvar skidanje drajvera preko update-a, tako sam uspio pokrenuti TV kartu koja nije proradila sa drajverima koje sam skinuo sa zvaničnog sajta ali nakon što je 7-ica sama skinula drajvere preko update-a stvar je profunkcionisala...

eto to je moje subjektivno viđenje, kad se sve sabere i oduzme, ova 7-ica i nije neko epohalno otkrovenje

Instalirao sam win7 kada se pojavila prva beta i od tada sam sasvim preshao na novi windows. Windows 7 ima mnogo pluseva:
- stabilnost
- odziv chesto korishcenih programa (superfetch)
- mnogo bolje korishcenje memorije od XP-a
- dobro odradjena podrshka za mreze
- ne smara kao Vista sa UAC
- stvar ukusa, no meni se svidja novi taskbar

Od minusa, jedino shto mi pada napamet je problem sa nestajanjem spiska programa iz start menu kada se nakupi odredjen broj (dodushe ovo nisam josh video na retail verziji vec je bilo problem na RC-u).

Koliko ste do sada puta morali da popravljate xp, koliko ste puta imali posle instalacije raznih programa ili drivera bsod ? Ja mnogo puta, moje kolege u kancelariji, mnogo puta.
Koliko ste isto to imali u Win7.Ceo moj tim ni jednom, a guraju se virtualne masine, razvoj svega i svacega.
To je osnovni razklog prelaska na Win 7 pro, a tek kasnije dodju ostala poboljsanja...

Koliko ste do sada puta morali da popravljate xp, koliko ste puta imali posle instalacije raznih programa ili drivera bsod ? Ja mnogo puta, moje kolege u kancelariji, mnogo puta.
Koliko ste isto to imali u Win7.Ceo moj tim ni jednom, a guraju se virtualne masine, razvoj svega i svacega.
To je osnovni razklog prelaska na Win 7 pro, a tek kasnije dodju ostala poboljsanja...

Ja sam doziveo BSOD, 12 puta za redom u 6 sati instalirajuci drajvere za zvucnu sa Windows update-a. Tako da ta prica pada u vodu.

W7 je poboljsana Vista, to je jasno na prvi pogled. I jeste, brzi je od XP-a, bilo bi krajnje suludo da nije imajuci u vidu da je proslo 10 godina. Da je stabilan - stabilan je, sem kad se ne desi problem sa drajverima kao gore sto se desilo. Medjutim ono sto je totalna katastrofa kod W7 je interfejs - uzasan je. Neorganizovan, rastrkan, razudjen, bez ikakve logike. Mnogi delovi su ostali iz XP-a i ne mislim samo na raspored polja vec i na ikonice. Prosto niko se nije potrudio da interfejs zaista osvezi, meni sve to deluje jako nedovrseno i provizorno odradjeno. Open/Save dijalozi se razlikuju od slucaja do slucaja, lice na one iz MacOS-a a u stvari su jako losa kopija (ili nisu ni pokusali da kopiraju ali svejedno su losi); za neke osnovne operacije treba gomila klikova, sve su posakrivali a dijaloge koji su ranije bili (u xp-u) sasvim ok su razbili na gomilu sitnih. Cesto ne pamti podesavanja za velicine ikonica u dijalozi,a... jednom recju - haos.
Novi taskbar je.... meni jako nefunkcionalan, nit' je taskbar nit' je dock. Kao da su krenuli sa nekom idejom i stali na pola jer nisu imali pojma sta su u stvari hteli da urade. Mislim, da li iko moze da mi kaze zasto su koji djavo povecali visinu istog za 20 piksela? I ako vec su zeleli da omoguce ljudima da modifikuju izgled svog sistema sto nema mogucnosti da sam izaberes visinu taskbara? Grupisanje mi uzasno ide na nerve. Oni odvratno uokvireni dijalozi koji iskacu na desni klik deluju totalno out of place.

Kad pricamo o Aeru, sem transparentnih prozora i "peek-a" koji sam iskoristio 0.5 puta u zivotu, ne postoji ni jedan jedini primer gde je pametno iskoriscen. Da ne spominjem onu odvratnu, DOS-like izometrijsku senku ispod svakog menija - pa valjda su to mogli da srede . Sto je najgore, ako se pokusa iskljuciti izometrijska senka, sa njom nestaju sve senke pa i one ispod prozora. Vrlo glupo. Nekoga je ocito jako mrzelo da pravi odvojena setovanja.

Sve u svemu, po pitanju performansi i stabilnosti je ok, nemam zamerki. Medjutim, trebali bi zaista da angazuju krsten tim dizajnera koji ce da ispoliraju interfejs i da ga ucine malo logicnijim i bolje organizovanim. Ako vec nisu u stanju da sami smisle nesto - onda bar neka iskopiraju kako treba a ne ovako polovicno.

Koliko ste do sada puta morali da popravljate xp, koliko ste puta imali posle instalacije raznih programa ili drivera bsod ?
Vrlo, vrlo retko. BSOD nisam video par godina, ni na jednom kompu :)

@ despot77: meni se čini da i XP skida neke drajvere sa Win Apdejta...

Sve u svemu, mislim da nema nekih bitnih prednosti XPa u odnosu na Win7 a ni obrnuto. Za većinu korisnika je svejedno koji Win će imati na svom kompu.

Poslednja izmena:
Koliko ste do sada puta morali da popravljate xp, koliko ste puta imali posle instalacije raznih programa ili drivera bsod ?

Ja svoj XP koji je bio pride sa SP1 nisam reinstalirao prvo neke dve godine na desktop masini, pa sam tek kada sam uradio upgrade hardvera uradio fresh install opet sa SP1 i nisam ga reinstalirao sigurno skoro 3 godine, sve dok nisam prodao tu masinu pa sam coveku instalirao svez Windows ovaj put sa SP3
Nisam koristio nista od tweakera sem Your Uninstaller-a, surfovao sam sa FF,od AV softvera sam imao prvo NOD pa posle Avast, od firewall softvera prvo Kerio pa Comodo plus Spybot koga sam palio samo povremeno radi skeniranja, bez dakle rezidentne zastite :smoke:
Sve je to sljakalo vise nego dobro a BSOD ja mislim na XP-u (za razliku od 98-mice i bar na mojoj masini :D) nisam doziveo nikad (isti se uglavnom javlja kada je u pitanju falican hardver ili drajver, vrlo retko sam od sebe) istina desilo mi se da zapatim povremeno pokojeg trojanca, ali sam komp i redovno skenirao i cistio

Poslednja izmena:
Ja sam doziveo BSOD, 12 puta za redom u 6 sati instalirajuci drajvere za zvucnu sa Windows update-a. Tako da ta prica pada u vodu.

Ja sam doživeo 4 BSOD za pola sata jer sam na silu pokušavao da instaliram igru koja ne radi na Windows 7. Ne znam koje si to drajvere pokušavao da instaliraš ali ako su za Creative zvučne onda me uopšte ne čudi. Ja koristim kX ali i on baguje. Definitivno ću morati da uzmem modernu zvučnu kartu.

Novi taskbar je.... meni jako nefunkcionalan, nit' je taskbar nit' je dock. Kao da su krenuli sa nekom idejom i stali na pola jer nisu imali pojma sta su u stvari hteli da urade. Mislim, da li iko moze da mi kaze zasto su koji djavo povecali visinu istog za 20 piksela?

Štikliraj use small icons i taskbar će biti iste visine kao onaj sa XPa.

Sve u svemu, mislim da nema nekih bitnih prednosti XPa u odnosu na Win7 a ni obrnuto. Za većinu korisnika je svejedno koji Win će imati na svom kompu.

Nije svejedno, u tome je trik. Ja se na XP ne vraćam ni pod pretnjom oružjem, a vi uživajte ako vam je XP dobar. Ali slažem se sa kutijom, prošlo je 10 godina!!! Drugi sistemi su mnogo više napredovali nego Win.

Mada verovatno razlog zašto ne mogu da smislim XP leži u tome što na Gentoo Linuxu imam KDE4 pa mi vraćanje u WindowsXP jako teško pada.

Poslednja izmena:
Meni se bas svidja novi taskbar... ali sto se ostalog tice sve je to isto g. od w2k naovamo... tad su napravili evolutivni pomak i od onda samo sminkaj, sminkaj... a i w2k im mnogi ne priznaju, jer je samo dotegnut win nt... znaci tu negde '97 je MS zavrsio sa ozbiljnim razvojem OS-a i od onda nam otima pare na ikonice |)) A posto znamo da je MS ukrao dosta iz OS/2, onda dolazimo do toga da nikad pravi OS nisu ni napravili, jedino su napisali deo kernela za os/2 koji su kasnije iskoristili za nt |))

Ajd sad ozbiljno:
U odnosu na vistu ima manje fantomskih procesa, drljanja po disku i slicnog, ali uac isto smara (ok, na defaultu recimo manje)...
Da su hteli da nastave da razvijaju drivere i prave updateove za XP, mogli smo ga koristiti do kraja univerzuma, ali su resili da nas nateraju da se upgradujemo, hteli ne hteli, ili da predjemo na linux...

Ovaj, ja sam nov u Windows7/Vista svetu pa možda grešim ali ja sam taj UAC skroz isključio.

Nije svejedno, u tome je trik. Ja se na XP ne vraćam ni pod pretnjom oružjem, a vi uživajte ako vam je XP dobar.
Ja ipak mislim da za veliku većinu ljudi apsolutno nije bitno koji Win (ili čak koji OS!) im pokreće kompjuter. Znam da bi meni i većini onih koje znam bilo to manje-više svejedno :)

Meni se bas svidja novi taskbar... ali sto se ostalog tice sve je to isto g. od w2k naovamo... tad su napravili evolutivni pomak i od onda samo sminkaj, sminkaj... a i w2k im mnogi ne priznaju, jer je samo dotegnut win nt... znaci tu negde '97 je MS zavrsio sa ozbiljnim razvojem OS-a i od onda nam otima pare na ikonice |)) A posto znamo da je MS ukrao dosta iz OS/2, onda dolazimo do toga da nikad pravi OS nisu ni napravili, jedino su napisali deo kernela za os/2 koji su kasnije iskoristili za nt |))

Zapravo otkako su napravili NT kernel koji je svoju premijeru doziveo u Windows NT tamo negde '94 godine sve je to manje vise isto ****** drugo pakovanje - tek onoliko kozmetike i rada ispod haube da im se ne bi prebacivalo kako za x godina nisu uradili nista :)
Analogiju mozes da povuces sa npr EA i njihovim serijalom FIFA :d
Pa i sam XP je bio ustvari malo doterana 2k verzija - nova default tema, bolji plug and play i jos neke sitnice i eto novog Windows-a

Pa to sam ja upravo napisao... samo kernel za nt i os/2 je imao puno zajednickog koda..

Nazad
Vrh Dno