Šta je novo?

Windows

milosjankovic

Cenjen
Učlanjen(a)
14.09.2012
Poena
154
Za nekog prosto pitanje ali kad neko nezna.......Kako da znam kada instaliram nov sistem na kompjuteru da li instaliram od 32bita,64bita ili 86 bita?

Ne postoji 86-bita.

X64 - 64-bita
X86 - 32-bita

Zavisi od konkretne masine na koju instaliras OS. Ako ima 4GB i vise RAM memorije, onda 64-bitni OS. Ukoliko ima manje, onda 32-bitni.

U RAM se računa i VRAM na grafičkoj karti (koliko sam u toku) tako da,ako u kompu ima npr. 3 GB RAM i grafa sa 1 GB onda opet treba x64,iako je samo 3 GB RAMa.

Čitajući sve i svašta dosad,razumeo sam da ima veze,ali OK,kao što rekoh "koliko sam u toku" :d .

Tnx na korekciji ;)

Možda je do *****une došlo zbog oznaka.
X86=32bita.

Nebih da ga zbunjujem ali cutoff za 32bita je 3,25 GB memorije pa čak i ako ima 4GB još ne gubi mnogo a može da ima više memorije a kad je tako malo, onda svaki bajt pomaže.

Tačno zbunješ čoveka jer ti to govoriš početniku, ne znam da li si upućen i da li si radio ali može da se nabudži da 32bitni i vidi i koristi više od navedenog ali po cenu stabilnosti sistema. Na nekim drugim OS 32 bitni po defautu vide više itd.

Poenta je da ako ima slabiji računar što bi podrazumevalo do 2GB memorije da instalira 32bitni a ako ima 2, 3 i više što bi znažilo i noviji računar i veću pogućnost nadogradnje onda je bolje u startu da stavi 64bitni. Dakle poenta je da znam išta sam mu peporučio i zbog čega a pored toga dao link i da se sam upozna sa problematikom

Poslednja izmena:
Probao sam to sa zakrpom za 32 bitni ali kao što ti reče stabilnost je loša pa zato nisam ni rekao ništa o tome.
Za računar neznamo ni koji je, ako je relativno slab onda mu je 64 bitni baš i nije preporučljiv.
Bilo bi svakako lakše kada bi neko ko traži pomoć dao još neke podatke o svom kompjuteru, makar koji je procesor u ovom slučaju, može da bude i neki 32bitni pa je onda sve ovo bezpredmentno. Neznamo ni koje windoows hoće da stavi. Osim toga čovek se pojavi, postavi pitanje i nema ga od onda, pa mi onda samo možemo da gledamo u bob.
Evo ovde lista koliki su limiti za koje windows.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa366778(v=vs.85).aspx
Izabere koje win ima i tačno vidi šta mu sleduje, naravno bez ikakvih budženja.

Poslednja izmena od urednika:
Slažem se stobom to je stvar moderacije ali sam uvek tato da se ostavi što više infomacija da bi i odgovori bili relevantniji. Skoro je neki lik na tri strane zaluđivao kako ima problema sa servisom ili procesom i kad smo icrpeli sva moguća rešenja lik ipak odbi da kaže koji je

U RAM se računa i VRAM na grafičkoj karti (koliko sam u toku) tako da,ako u kompu ima npr. 3 GB RAM i grafa sa 1 GB onda opet treba x64,iako je samo 3 GB RAMa.

...otac i majka 85, baba i deda 90, znaci 300 godina! :d

Moze x64 da radi stabilno i bez problema i sa 2GB memorije, pod uslovom da procesor nije krzljav. Ja sam ga u brzini omaskom stavio na trenutni laptop sa 2GB, i nemam problema (c2d t8100 @2.4GHz).

Ako imaš više od 3GB rama onda x64(64 bit) windows , a ako imaš do 3GB rama onda x86(32 bit) windows!

Vec je to receno, ja samo kazem da moze i x64 sa 2GB, ne i da ga treba staviti.

Dečko je dobio i odgovor i detaljno pojašnjenje i link ka jošedetaljnijim informacijama ali se više nejavlja. Besmilseno je daje navoditi bilo kakve informacije pogotvu one koje su već rečene

Koji deo ti nie jasan ? leva kolumna = Vrsta (Ime )Windowsa, srednja = 32 bitna a desna 64 bitna verzija, koliko koja "vidi i može da upotrebi" memorije, onako iz kutije bez menjanja i krpljenja ičega.

Nazad
Vrh Dno