Šta je novo?

Windows XP x64 i overclock problem

hektor2

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
29.07.2006
Poena
465
Windows XP x64, kao i Vista x64 nema teoretske sanse da se startuju (krenu instalaciju) kada procesor stavim na 400x8 (q6600). Kada magistralu spustim na 300MHz sve lepo profunkcionise, ali osetno sporije (rendering).
Inace ova kombinacija sa x64 sistemima mi je potrebna jer mi se desava da na klasicnom WinXP Maya konstantno prekida rendering na istom mestu (ukoliko je scena ogromna) dok sa x64 sve radi perfektno (ista Maya 32bit).
Masina iz potpisa.

Kod mene je na Q6600 bio potpuno isti problem sve dok nisam digao voltazu na 1.50V i time resio problem. Probaj sa tim.

Pa ne moras bas na 1.5. Stavi u biosu default instaliraj win pa onda vrati OC. Mada ne znam zasto se to desava juce sam instalirao xp x64 sa oc-ovanim q6600 i to, posto novi bios brljavi pa vrati multi na default kad izaberem boot sa cd-a, instalacija je bez problema prosla na 1.3V i 9x400 umesto 8x400.

Pa ne moras bas na 1.5. Stavi u biosu default instaliraj win pa onda vrati OC. Mada ne znam zasto se to desava juce sam instalirao xp x64 sa oc-ovanim q6600 i to, posto novi bios brljavi pa vrati multi na default kad izaberem boot sa cd-a, instalacija je bez problema prosla na 1.3V i 9x400 umesto 8x400.

juce sam probao sa 1.4V i stavio ga na 9x400 i proradio je je x64 (doduse nestabilno). Kad sam ga vratio na 8x400 sa 1.3V skuc'o se na samom loginu (inace XP radi normalno sa 1.3V)
Ajde probacu i da instaliram x64 na Default brzini, pa posle da ga clocknem....
---

loodilo 😀
da przim procesor koji opusteno radi na 1.3V 😀 Nema druge probacu, pa cu da javim.

Kod mene nije hteo da radi na 1.3V na toj frekvenciji nikako, uopste nece da pali grafiku, samo plavi monitor i restart...

E a nije mi uopste jasno zbog cega 64 bitni Windowsi imaju taj problem s overklokom, kad njihove 32 bitne verzije nemaju tolikih problema ?

Npr, ako AMD Phnom radi na 3.2 GHz overklokovan, pod Vista 64 radice na 3 GHz. Ima li neko razumno objasnjenje za ovo ?

@hektor2
mea culpa. razumeo sam te da ne moze da se instalira windows. Jel si istestirao stabilnost ili si klokovao od oka?
@kosta10
Nisam to primetio. Pre ce biti da je cpu nestabilan. Treba dobro da se istestira stabilnost na tim klokovima narocito ako se bavis renderingom. Ako prodje 12 sati quadprime on radi i nema veze je li x32 i x64

@hektor2
mea culpa. razumeo sam te da ne moze da se instalira windows. Jel si istestirao stabilnost ili si klokovao od oka?

danas sam provalio da mi na "obicnom" XP-u prekida rendering u Mayi zbog nedostatka memorije 😀 inace imam 4GB (ispise, mental ray: out of memory) ?!??!! Posto mi je to bilo sumnjivo prebacio sam da mi Windows sam odredi virtualnu memoriju po potrebi, al ne vredi opet osto.
Instalirao sa Vistu x64 na default brzini i rendering je prosao bez problema.
Sad je jedini problem kako da usaglasim Vistu i overclockovan procesor.
Koji je neki normalan napon (u granicama normale) koji je siguran za svaki dan. Procesor stvarno ima potencijal (makar i na 3.2GHz) tako da mi je trulex da ga drzim na mizernih 2.7GHz.
Pozz

Moras da probas, ne moze napamet. Moj primerak nije nesto posebno. 3.2GHz 1.315V i 3.6GHz 1.46V. Ovo su naponi za 12 i vise prime stabilnih sati. Moras da pustis prime i ostavis ga da se usija, jer kao sto sam rekao instalirao sam win greskom na 3.6GHz i 1.315V bez ikakvih problema, a za 100% stabilnosti na toj frekvenciji mu treba 1.46V. Ne znam kako ce se taj biostar nositi sa visokim naponima i quadom.
Probaj XP x64. Ja sam prezadovoljan.

Poslednja izmena:
Moras da probas, ne moze napamet. Moj primerak nije nesto posebno. 3.2GHz 1.315V i 3.6GHz 1.46V. Ovo su naponi za 12 i vise prime stabilnih sati. Moras da pustis prime i ostavis ga da se usija, jer kao sto sam rekao instalirao sam win greskom na 3.6GHz i 1.315V bez ikakvih problema, a za 100% stabilnosti na toj frekvenciji mu treba 1.46V. Ne znam kako ce se taj biostar nositi sa visokim naponima i quadom.
Probaj XP x64. Ja sam prezadovoljan.

ovako.....probao sam sa stabilnim 3.2GHz (8x400) 1.3V da pokrenem instalaciju WinXP x64 kao i Viste 64bit, i nisam uspeo da instalaciju privedem kraju (x64 se zabaguje na login-u BSOD, a vista ne moze ni da krene instalaciju).
Onda sam spustio magistralu na 300 (x9) i instalacija oba sistema je prosla ok.
E sad, da bi uopste mogao da udjem u jedan od ova dva 64 bit windowsa moram procesor da stavim na 1.5V (9x400). Ni sa ovim relativno velikim naponom nije sve 100% stabilno.
Jedino sto mi sada preostaje je da instaliram Linux 64bit 😛, pa da vidim sta on kaze. Ako se pokaze da Maya fino fercera na doticnom besplatnom sistemu, nema mi druge nego Dual boot 😀

PS. Inace, koji si napon stavio za FSB i za onaj MCH (ili kako se vec zove/pise)

Svi naponi osim za cpu su na auto. Verovatno ta ploca ne moze da proguta quad i tako visok napon. Stvarno ne znam kako bi mogao x64 da izazove nestabilnost. Onda verovatno nije stabilan. Testiraj cpu primeom. Memoriju stavi na default ako si nesto OCovo. Mene je ranije zezao lan na x64 dok ne updateujem drajvere sa microsoftovog sajta. Probaj instalaciju na defaultu. Iskljuci periferije pre instalacije.
Za prime, stavi smalFTT i priority 9 i chekiraj Round of checking u meniju Advanced. Ako pretekne celu noc stabilan je za rendering.

Nazad
Vrh Dno