Šta je novo?

Windows XP pro - pomoc ?!

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle, nakon instalacije xp pro-a, malo me je zateklo
1- sporost ( narocito kod start menija ...)
2- "nasminkan" izgled ... narocito winexplorera...
3- nekompatibilnost sa nekim starijim igrama ( tipa STAR WARS ...)

Interesuje me da li postoji nacin da se
1- ubrza rad ( narocito kod start menija i windows explorera )
2- Promeni "nasminkan" izgled tako da bar winexplorer i IE "lice" na sivkaste varijante kao u Windowsu 98
3- Resi problem sa starijim igricama ..

😕

Pa sporost zavisi od toga koji ti hardver pokrece masinu, ali za sve ima resenje 🙂

Pod 1 i pod 2
Desno dugme na desktop, pa properties. Sada si na tab-u Themes, u pull down meniju izaberes Windows Classic.
Onda idi na Appearance. Tu imas pull down meni Windows and Buttons tu takodje izaberi Windows Classic.
Posle toga desni klik na Taskbar, pa properties. Idi na tab Start Menu i tu izaberi Classic Start Menu

Pod 3
Problem sa starijim igricama se u principu resava sa instaliranjem SP1, a jedno od mogucih resenja je da na ikonu igre pritisnes desno dugme, pa properties. Idi na tab Compatability, pa stikliraj Run This Program In Compatability Mode For:, a ispod toga imas jos opcija.

To sa Compatability Mode-om dosta puta ne radi, ali je meni za 2-3 igre pomoglo.

thanx Vocko za brz odgovor,
sporost u odnosu na masinu sigurno nije hardwerske prirode:

XP 2000+ @ 2.25
ASUS A7V8X-X
KINGSTON KX400 ( DDR 3200 )

Odziv Starta moze da se menja, default je 400ms a ja sebi stavljam 150, mada neki stavljaju i znatno manje vrednosti. To se najlakse regulise nekim tweak-erom tipa xteq ili tweakxp (da se ne bi manuelno editovao registry). Takodje, cekanje na pojavljivanje submenija (fade-in) dodatno "usporava", pa ja sebi osim classic Start-a regulisem (dechekiram ) i sve ono sto se nalazi pod Control Panel>System>Advanced>Performance (pa izaberes for best performance). Dakle, nikakvo slide-ovanje menija i sl.

Performanse racunara pod nekim os-om umeju dosta da zavise i od drajvera za pojedine uredjaje za taj os. Neke od tih drajvera se vec nalaze po XP-om pa bi trebalo proveriti da li ima novijih koji su bolje optimizovani (4in1, catalyst, i sl.).

Sto se starijih igrica tice, meni radi "prince of persia" iz `80ih, al` npr. nema sanse da radi deciji CD Bukvar. Izgleda da to najvisi zavisi od drajvera za graficku kartu - neke igre bi izgleda i radile, ali se pri promeni rezolucije zahteva suvise nisko osvezavanje pa monitor to ne moze da prikaze.

Ja bih preporucio instalaciju programa Xteq, mislim da ces sa njim i dodatno rasteretiti sistem onoga sto ti ne treba, a s obzirom na kolicinu opcija koje poseduje verovatno ces naici i na nesto sto ti ni ne bi palo na pamet.

I na kraju, svaki windows bi trebalo propisno zakrpiti pa je tako i sa winXP. Dakle, instalirati SP1, a zatim sa windows update i ostale zahtevane update-ove (one koje ce biti ukljucene u buduci sp2).

"Posle toga desni klik na Taskbar, pa properties. Idi na tab Start Menu i tu izaberi Classic Start Menu "

Sorry... mozda ce izgledati glupo, ali mi nije jasno gde da nadjem taj Taskbar ???

Uz ovih par izmena rad je vec podnosljiviji ...
huh... cheers

Dark Angel je napisao(la):
"Posle toga desni klik na Taskbar, pa properties. Idi na tab Start Menu i tu izaberi Classic Start Menu "

Sorry... mozda ce izgledati glupo, ali mi nije jasno gde da nadjem taj Taskbar ???

Uz ovih par izmena rad je vec podnosljiviji ...
huh... cheers

Uf, da probamo ovako:
taskbar je to sivo u dnu ekrana na cemu lezi start dugme.
(ta pruga u dna desktopa gde su ti quicklaunch ikone, ikone startovanih programa, systray, sat itd)
Nadam se da sam bio jasan 🙂

Pozdrav,
Sasha

Thanx...

pronadjeno ...
samo nisam znao da ima tako "komplikovno ime "
:wave;

Jedno zapazanje ... neke igre (NFS) prorade kada se upotrebi opcija "Run This Program In Compatability Mode For win 98/ME ),ali idu usporeno ?
Kakvo je Vase iskustvo sa koriscenjem ovog moda i generalno kako se XP snalazi sa igrama ???

DS9 je napisao(la):
Odziv Starta moze da se menja, default je 400ms a ja sebi stavljam 150, mada neki stavljaju i znatno manje vrednosti. To se najlakse regulise nekim tweak-erom tipa xteq ili tweakxp (da se ne bi manuelno editovao registry).

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop

Promeniš vrednost MenuShowDelay u milisekundama. Default je dakle 400ms, a ja koristim npr 70ms.

Naravno da se moze ubrzati. idi na http://infinite.on.neobee.net/ i vidi pod Windows XP Services i pod Task Manager Task List. Naci ces informacije sta mozes da iskljucis da bi se WinXP ubrzao. Ja sam tim procesom dobio oko 45 MB memorije, brze podizanje sistema i brzi rad celog racinara pogotovo u igrama. Sa 29 fps skocio sam na 38 fps sto nije malo.

Dark Angel je napisao(la):
Jedno zapazanje ... neke igre (NFS) prorade kada se upotrebi opcija "Run This Program In Compatability Mode For win 98/ME ),ali idu usporeno ?
Kakvo je Vase iskustvo sa koriscenjem ovog moda i generalno kako se XP snalazi sa igrama ???

Moram da ovaj put pohvalim M$. Skoro da su uspeli da naprave dobar OS.
Jos nijedna igrica nije odbila da mi radi pod XP. Cak su i neke prastare radile lepo, doduse uz poneki bug.

Nazad
Vrh Dno