Šta je novo?

Windows XP kloniraje (veci HD)

Aleksandar

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2000
Poena
650
Menja se racunar, ide i veci sistemski HD (30->320GB).
Zelim da prebacim ceo OS i sve programe na njega - kloniranje.
Norton Ghost nemam, cuo sam da se stvar moze uraditi i sa pristupacnim Freeware alatima, recimo HDclone Free edition. Medjutim, ako sam dobro shvatio, on ce da particionise drugi disk na velicinu malog. Kako da se to posle prosiri na ceo disk (hocu jednu veliku particiju)? Nemam ni Partition Manager, btw.

Dakle, sve sto hocu je da ceo Windows XP i sav SW prebacim sa 30->320GB disk, tako da bude na jednoj particiji. Moze li se to uraditi sa dostupnim mi (freeware) alatima???

AKo ne moze, sta mi treba od komercijalnih?

A sto ne bi lepo skinuo ghost i resio sve probleme ? Preporucujem ti da u stvari skines Hiren's boot cd. U njemu imash ghost i to sve radi kako treba. Predlog: ne koristi Partition Manager.

poz

Menja se racunar, ide i veci sistemski HD (30->320GB).
Zelim da prebacim ceo OS i sve programe na njega - kloniranje.
Norton Ghost nemam, cuo sam da se stvar moze uraditi i sa pristupacnim Freeware alatima, recimo HDclone Free edition. Medjutim, ako sam dobro shvatio, on ce da particionise drugi disk na velicinu malog. Kako da se to posle prosiri na ceo disk (hocu jednu veliku particiju)? Nemam ni Partition Manager, btw.
Dakle, sve sto hocu je da ceo Windows XP i sav SW prebacim sa 30->320GB disk, tako da bude na jednoj particiji. Moze li se to uraditi sa dostupnim mi (freeware) alatima???
AKo ne moze, sta mi treba od komercijalnih?

Da li imaš neki poseban razlog zašto hoćeš da imaš sistemsku particiju od 320GB? Ja ti to nikako ne bih preporučio.

Evo ti ideja za dostupan alat:
acronis daje image drive 7 free registraciju, nazalost link nemam, ali kontam da moze da se iskopa...
acronis se regularno skine i onda se trazi registracija za njega...
naravno nista te ne sprecava da skines i noviju verziju (9 ili 10 bese) i da se onda za nju snadjes za registraciju..
od free alata, nazalost, skoro nista ne valja... probao ja par, pa digao ruke..
podrzavam da sistemska particija od 320gb mozda bas nije najbolja ideja... mada u zadnje vreme ni nema nekog pravog razloga za takvo misljenje, vise sujeverje |)

Evo ga dakle
Acronis True image 7.0 for FREE , legalno!

http://www.acronis.com/mag/vnu-ati7

Poslednja izmena od urednika:
Hvala na savetima.
Da li imaš neki poseban razlog zašto hoćeš da imaš sistemsku particiju od 320GB? Ja ti to nikako ne bih preporučio.
A zasto? Nekada davno sam particionisao i sam drugacije - defragmentacija, laksa reinstalacija i sl. A zasto bih sada to izbegavao sa XP-om i NTFS-om? Zaista, ima li neki racionalan razlog?
Lako ja podelim na C od 100GB i D od 200GB, ali da makar znam zasto to radim..

U tom racunaru ce inace biti 2 nova SATA diska po 320GB i jedan stari IDE od 160GB. Nekako mi se jos i ne particionisu, pa da ima 5 logickih drajvova..

Nego, da pitam i sta od komercijalnih alata preporucujete za ovo prebacivanje? Valjda ima "leka"..

Poslednja izmena od urednika:
Hvala na savetima.

A zasto? ....
....

ma stavis c: particiju da bude , recimo 8-10gb a d: da bude sve ostalo (300gb). posle ti je neuporedivo lakse kada treba da instaliras win ponovo , ceo backup uradis na d , formatiras c: i instaliras. to ti je najbolji razlog da tako podelis hard. a sada kada nstaliras win prvi put uradis image sa datim alatom i posle mozes da ga vracas umesto da sve ponovo instaliras ...

poz

ps naravno u ovoj konfiguraciji stavis "my documents" da ti bude na d:

Poslednja izmena:
Hvala na savetima.

A zasto? Nekada davno sam particionisao i sam drugacije - defragmentacija, laksa reinstalacija i sl. A zasto bih sada to izbegavao sa XP-om i NTFS-om? Zaista, ima li neki racionalan razlog?
Razlog je upravo lakša defragmentacija. Ja prosto ne mogu da zamislim da mi se prepliću Windows, swap, programi, igre, muzika, bekap i filmovi.

Razloga ima više i svi su racionalni (računarstvo ipak nije horoskop)🙂. Najvažniji su već pomenuti. U stvari mislim da se ne treba postaviti pitanje zašto particionisati disk, nego zašto to ne uraditi. Zato sam te i pitao da li postoji neki razlog.

Radiš zato da bi razdvojio sistemske fajlove (i instalacije programa) od svojih podataka. Slično kao što ne mešaš svoju i ženinu platu :d (ako si oženjen).
Sistemska particija od 100GB je verovatno prevelika (čak i za Vistu :d), dok je gore preporučenih 10GB ipak malo tesno. Ja bih ti preporučio da ona bude barem 20GB. Ako voliš da instaliraš velike programe (da ne kažem igre) trebaće još više mesta. Ako planiraš da u skorije vreme pređeš na Vistu onda bolje i za nju napravi mesta (npr. + 10-20 GB).

U tom racunaru ce inace biti 2 nova SATA diska po 320GB i jedan stari IDE od 160GB. Nekako mi se jos i ne particionisu, pa da ima 5 logickih drajvova..
valjda 4

Hvala daniel00-u za link ka TrueImage-u 7. Skinuto i instalirano, i on ce biti iskoriscen za ovo prebacivanje.

Sto se particija tice.. da pored tolikih diskova ogranicim OS i SW na 20GB, pa posle da se cesem kada budem instalirao Photoshop CS5 ili nesto slicno, pa da onda sirim particiju i sl? XP na ovom racunaru je instaliran pre jedno 3-4 godine, promenio je par ploca i procesora i nije bilo potrebe za reinstalacijom. Jedino mozda za godinu-dve uradim upgrade na Vistu.
Ali, razmisljam da ste mozda u pravu, pa ipak odvojim 50-60GB za sistemsku particiju, bice lakse za bekap i odrzavanje sistema.
Hvala svima na razmisljanjima.

Neznam, verovatno imas neki svoj razlog za to, ali ne treba si sistemska particija veca od 10GB plafon.
Mozes lepo da podelis - jednostavno.
Ne vidim sta je toliko komplikovano (mada nisam citao ceo text).

Meni je 10gb malo za sistemsku. Bez 20gb nishta. Brzo se to nadjubri programima. Igre instaliram na drugoj particiji.

S obzirom da je hard velik 320 GB, slobodno udri sistemsku od 40 GB.

Mali offtopic:

Ova verzija za koju je danijel00 dao link pretpostavljam da nije free za svakoga.Naime free je samo za one koji su kupili casopis ciju sliku imate na toj stranici.Znaci kupis casopis i u njemu stoji taj link uz pomoc kojeg skines program ili dobijes serijski.Tako sam ja uz casopis dobio true image 9, ali su uveli zastitu tipa da se mora uneti i neki broj iz casopisa da bi se verifikovalo da si zaista isti kupio.Mada vidim da iako je najverovatnije ovo u pitanju, nigde sa strane ne pise da mora da imas ili taj casopis ili da si link video iz casopisa, a ne slucajno nabasao na njega pa bi sa te strane i moglo ovo da se skine legalno jer to ne pise.Jedino ako posle prilikom instalacije u EULI ne pise da je program vezan uz kupljen casopis.

A sto se tice problema ja bih licno preporucio manju sistemsku particiju na koju se instalira samo par programcica, dok se oni glavni programi/igre instaliraju na drugu particiju.Takodje i mail poruke isl se prebace na drugu particiju.Time kada se pravi image on ce biti manji i najverovatnije ce uz pomoc kompresije moci da stane i na dvd.Ovo je sve ako se planira kasnije redovno backupovanje sistema.Naravno ako se samo radi prebacivanje bez potrebe za eventualnim kasnijim backupovanjem onda moze i da bude veca particija i da se programi instaliraju na doticnu.

Poslednja izmena:
TI9 radi ok..ja probao...milina. Lepo "pretumbash" ljudima mashinu a da se ne iscimash uopshte...i to iz WinXp-a.

Ghost mi je jednom pukao na hal.dll ali nije ni chudo jer je i pored ghosta pomenjeno dosta kartica u mahsini...a i to se da zakrpiti u win repairu sa expand komandom...a inache i to radi posao.

Ova verzija za koju je danijel00 dao link pretpostavljam da nije free za svakoga.Naime free je samo za one koji su kupili casopis ciju sliku imate na toj stranici.
o cemu ti pricas? popunis podatke i dobijes serijski broj.

samo ne znam gde moze da se skine verzija 7 🙁

Pa dobijes ti serijski, ali pogledaj dobro kako ide link i sta ima u sebi.
Rekoh ja posto kupujem dosta casopisa koji dolaze sa nekim originalnim softwareom znam da se obicno da link u casopisu na koji se ode i obicno unese email i eventualno jos neki podatak i stigne ti serial, pa pretpostavljam(sa naglaskom na pretpostavljam kao sto sam napisao i u prethodnom svom postu) da je ovo slicna akcija u pitanju.
Da je to za svakog besplatno pretpostavljam da bi taj link bio na acronisovom sajtu, a ja ga nisam pronasao na samom sajtu, a gledao sam sinoc.

Poslednja izmena:
Za True Image 7:
Zahteva registraciju, pa onda na email pošalje usr i pwd za nalog kod njih. Kada se ulogujes sa tim podacima na njihov sajt dobije se na licnoj stranici serijski broj za verziju 7 i link ka instalacionom fajlu (25MB).

Jasna mi je logika da sistemska particija bude sto manja, radi lakseg bekapa i izrade slike cele particije. Medjutim, u ovom racunaru ce biti 800GB diskova, na C disku vec ima puno instaliranog SW, bice ga jos sledecih godina, a ima se gde za bekap i vece particije.

Lepo vam covek rekao kako sljaka stvar...

link je free for all... ali je verzija 7 ipak dosta stara (no i dalje bolja od ghosta imho)...
uglavnom kome ne treba ne mora da pljuje |>>, a kome treba, nek uziva

Lepo vam covek rekao kako sljaka stvar...

link je free for all... ali je verzija 7 ipak dosta stara (no i dalje bolja od ghosta imho)...
uglavnom kome ne treba ne mora da pljuje |>>, a kome treba, nek uziva

Dobro je ako je tako.I ja nisam pljuvao, vec sam govorio da mozda nije free za svakoga i da eventualno to neko proveri.

A sto se tice da li ATI bolji od ghosta to je vec subjektivna kategorija, ali bi ja uvek pre izabrao NG nego ATI, barem je takva trenutna situacija.

Nazad
Vrh Dno