Šta je novo?

Windows vs Mac OS X

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Evo jedan mali test Windowsa i Mac OS X.
rezultate sam prekucao iz c't magazina 10/2007 tekst o 8core MacPro. Dakle na istom racunaru su probali Windows a zatim Mac OS X sa istim programima. i pogodite sta? naravno Mac OS X je u svakom poslu brzi!!

Kod:
1. iMac Core2Duo 2,16GHz (MacOSX)
2. iMac Core2Duo 2,16GHz (Win)
[B]3. MacPro 8Core Xeon5300 (MacOSX)
4. MacPro 8Core Xeon5300 (Win)[/B]

1   -   2   |    3   -   4
                               (Mac)   (win) | (mac)   (win)
Cinebench 9.5 rendering (>>>)   676  -  634  |  [B]2297  - 2052[/B]
Cinebench 9.5 OpenGL-HW (>>>)  4108  - 2949  |  [B]4607  - 4590[/B]
iTunes MP3-encoding [s] (<<<)    83  -  102  |    [B]55  -   80[/B]
DVD2OneX2 MPEG2 [s]     (<<<)   417  -  595  |   [B]188  -  494[/B]
Mathematica 5.2 [s]     (<<<)   437  -  392  |  [B] 327  -  289[/B]
strelice oznacavaju sta je bolje (veci ili manji skor); slovo oznacava da je rezutat iskazan u sekundama.

prosto neverovatno koliko Win uspori masinu :/ bar 10-20% !!!
i na kraju tacna ona Apple reklama: oslobodicemo Intel procesore :d

malo mi bas nije jasno posebno u tom programu za renderovanje... programi za renderovanje se ne oslanjaju toliko na os (osim u aspektu alokacije memorije) vec veci deo vremena provode u racunu sto malo zavisi od os-a. 10% razlika mi deluje jako cudno... ali ok ajde da im verujemo..

isto tako sam negde na netu procitao da osx ima 20% sporiji rad sa fajlovima od xp...ako pronadjem okacicu

Bolja je optimizacija za multithreading na nivou OS-a.

Poslednja izmena:
Ja sam negde citao takvo poredjenje linux-windows i naravno razlika je u vremenu potrebnom za kreiranje niti, procesa i vremenu za promenu niti na procesoru. U svim ovim brojkama je linux brzi. Mac X je u stvari UNIX, tako da ovih 10% ima smisla za mene...

ja samo da napomene da iskreno ne bih dovodio u pitanje da li su brojke tacne ili ne...

c't magazin izlazi od 1983 godine. danas izlazi dva puta mesecno, ima 250 strana svaki broj, reklama ima svega 20%. kada prave npr. test harddiskova obicno bude preko 200 modela na testu; testiraju u sitna crevca svaki hard. njihov program za testiranje npr. harddiskova (ctbench) koriste mnogi drugi casopisi ili sajtovi...
imaju mistery shoping: odu u prodavnicu i svojim parama kupe konfiguraciju i onda je testiraju! ocene cak i ljubaznost osoblja prilikom kupovine. zatim namerno pokvare konfiguraciju pa odnosu konfiguraciju na reklamaciju pa onda i o tome pisu.

casopis kakvog nema! ostali mu nisu ni do kolena ;)
(sve ovo sam bas hteo da napisem inace jer me silverglider spomenuo c't magazin i odmah mi je sinulo da bih podelio sa vama moje iskustvo sa c't magazinom pa reko za pocetak da postujem onu gore pomenutu tabelu)

ovo sam cekao da vidim...kao sto rece delimir: ovaj win je nuzno zlo...davno sam probao mac os9 (cini mi se) i odusevio sam se, a ne mogu da zamislim kakva ce tek biti dolazeca verzija mac osx...zanimljivo bi bilo da se instalira i vista (camp boot to omogucava!?), pa tek da se onda vidi ko kolo vodi :)...

btw: ovo mi je malo sumnjivo
DVD2OneX2 MPEG2 (<<<) 417 - 595 | 188 - 494

306 sekundi razlike :trust:

Poslednja izmena:
sto se tice DVD2OneX2 MPEG2

306 sekundi razlike je jer se pod windowsom ocigledno ne koristi svih 8 cores (procesora) ili se koriste jako lose!

mada i sa Core2Duo procesorom razlika je ogromna!

davno sam probao mac os9 (cini mi se) i odusevio sam se
Isti ovaj Mac OS 9: http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_OS :S:

The "classic" Mac OS is characterized by its total lack of a command line; it is a completely graphical operating system. Heralded for its ease of use, it is also criticized for its cooperative multitasking, very limited memory management, lack of protected memory, and susceptibility to conflicts among operating system "extensions" that provide additional functionality (such as networking) or support for a particular device. Some extensions may not work properly together, or work only when loaded in a particular order. Troubleshooting Mac OS extensions can be a time-consuming process of trial and error.
Čoveče, pa ovo je gore od Windowsa 95 :\

Da se ne lažemo, tek je sa OS X-om to postao ozbiljan sistem, kad su pokupili najbolje iz Unixa.

Poslednja izmena:
Mislim da je sustinska razlika da je OS X drugacije postavljen u odnosu na korisnika, i da neke stvari idu lakse, brze i logicnije. Kad kazem brze - ne mislim koliko je potrebno masini da reaguje na komandu nego koliko je korisniku potrebno da je zada masini. Vise puta je pisano o tome. A da se ne lazemo, 80% ljudi pred sobom ima masine koje su u hardverskom smislu predimenzionisane za ono cime se ti ljudi bave.

nisam ga ja nesto ozbiljnije koristio nego mi se samo svideo kako je izgledao...valjda bio dobar wallpaper :D :D :D Ipak je to bilo davno, davno...
btw: ovi iz M$-a samo krpe jedan te isti sistem svaki put, umesto da pogledaju preko ulice i vide sta ovi iz Apple-a rade po tom pitanju...mesecno iz ms-a izadje 10 hotfixa, dok za osx?

btw: najbitnija je optimizovanost softvera...sa tim bi i PIII uradio posao isto kao i c2d (sad ga malo pretera al' ajde :D)

Poslednja izmena:
Pa o tome pričam, Mac je ranije bio bolji samo zato što je imao višestruko jači procesor, dok je operativni sistem radio primitivni multitasking na nivou Windowsa 3.x. Dakle tu nema priče o optimizovanosti softvera.
Mac OS X je potpuno druga "planeta", tu nema zbora (sa tehničke strane; šminka i "one click away" princip me ne interesuju :) )

Ovde pricamo o winXp-u? Kako je Vista? brza/sporija?

:D u jednom drugom clanku ima test brzine Vista vs. XP; na stranu sto sve igra rade daleko brze na XPu ali koliko se secam i svi programi i neki OS taskovi rade brze na XPu. Vista je generalno jos sporija od XPa! verujem da se Vista bolje snalazi sa vise procesora od XPa...

postovacu i rezultate tog testa uskoro... (ako nije problem da ih ostavim ovde)

generalno, cudi me da je Mac OS X brzi od XPa jer XP ima monolitni kernel dok je Mach (Mac OS X kernel) mikrokernel (sto bi po kjnigama trebalo da znaci da je sporiji od monolitnih kernela...)!

u filmu "Revolution OS" Richard Stallman kaze da su pokusali da naprave mikrokernel za svoj buduci free OS ali da nisu uspelli i da tu na scenu stupa Linus T. sa svojim monolitnim kernelom... i odatle GNU/Linux :)

izgleda da su Apple programeri uspeli da izvuku maksimum iz mikrokernel arhitekture.

(za vise info sta je mikro a sta monolitni kernel mozete pogledati u wikipediji...)

Poslednja izmena:
Zapravo, kreatori QNX-a su izvukli maksimum iz mikrokernel arhitekture, s obzirom da se radi o real-time OS-u, a maksimalnije od toga ne postoji :)

da... nisam ga racunao jer ni ne znam sta od softwarea postoji za njega :/ moja greska...
pored Mac OS X, AmigaOS i Symbian su jedini, koliko znam, rasprostranjeni mikrokernel OS-i (za koje postoji sharolik dijapazon aplikativnog softeware-a...). btw za Symbian v.9 kazu da ima potpuno novi mikrokernel, napisan od nule (nije ga cak ni napisao niko iz Symbian grupacije vec neki lik kao svoj hobi projekat!) i da on ima odlike realtime OS-a!

pa mislim da ni xp ni osx nisu cisti kerneli... vec da su hibridni to jes imaju elemente i monollitnih i mikrokernel-a osim linux-a koji je verovatno cist monolitni. a reci da je unix brzi od xp-a je glupo jer unix daje koncept a ne implementaciju istog..

1 pitanje - kada se preko Boot Campa instalira Windows (Vista), da li je nadalje moguće koristiti drajvere koji se i inače koriste u Windowsu, koji bi se skidali sa neta (grafička i sl.), ili se moraju koristiti specijalni drajveri koji dolaze uz BC?

iTunes MP3-encoding (<<<) 83 - 102 | 55 - 80

smesno. itunes na winu radi ko mrtva baba. sto nisu probali adekvatnu zamenu za tu vrstu posla!

zato sto su probali aplikacije koje postoje i na jednoj i na drugoj platformi ;)

alo! to je poredjenje Windowsa i Mac OS X na istoj masini.

ako bi poredio razlicite programe onda bi se izgubila sustina testa, zar ne?
Windows vs Mac OS X - kakva je razlika u brzini istih aplikacije na dva razlicita OS-a, odnosno koliko OS utice na brzinu. Odnosno kako se OS snalazi sa 2 i vise CPU-a.
(kao sto se vidi: Win u radu sa DVD2OneX2 MPEG2 ne koristi druga 2 dva jezgra u Xeon procesoru...)

ako bi poredio razlicite programe onda bi se izgubila sustina testa, zar ne?

ne, jer je itunes jako lose optimizovan za win! nisu trebali to ni da testiraju, zapravo cinjenica da su testirali itunes me je navela na to da je test planiran da mac dobije! jer, kovacm, nije krivica wina sto ne koristi druga 2 jezgra nego krivica programa! zato apple i ne dozvoljava svima da prave programe za njegov os!

inace i ja bih voleo da vidim test koj zoni predlaze > koliko vremena je potrebno za odredjeni zadatak sa najboljom konjicom oba operativna sistema! pitanje da li bi rezultati bili ovakvi

Da li uopste ima mesta poredjenju?
Bilo koji Windows nije ni do kolena MacOS X.

posle ovakve tvrdnje mora da stoji serija dokaza ;)

da josh jednom ponovim, koristim win, ali ne osecam nikakve simpatije prema ovom OSu i pokusavam da stvari gledam realno. neka mac bude brzi i bolji, nemam nista protiv... ali ako nije, nemojte da tvrdite da jeste... (recimo da je intuitivniji, win ima vise programa... o brzini nista ne znam)

dakle, ne smatram da je win brzi i bolji jer mac nisam video. samo me nervira kad neko to forsira bez cvrstih cinjenica...

izracunaj koliko vremena treba da se iskopira

512.000mb / 50mb/s = 2h 50 min (uh imam previse slobodnog vremena...)
svakako dosta brzo, mada ne znam da li hard moze da drzi konstantno 50mbps

pa sta vise ocekujes da cujes? nisi valjda ocekivao da cujes da PhotoShop radi 2x brze na Macu?

jesam :d

vidim tamo tvrdis da je win najgora platforma?! a zasto je svi koriste? sad cu ti reci:
a) znacajno je jeftiniji od macOS-a (moras da kupis komp uz MacOS)
b) radi na bilo kojoj konfi - mozes da radis upgrade kad ti zatreba..
c) komponente za pc su jeftinije
d) ako ti nesto crkne mozes da zamenis bilo gde ne moras da saljes macu (ispao mi je ipod i izgrebalo se kuciste, zamena kucista kosta 200e a to ne mogu da rade ovde vec moraju da ga salju u neku fabriku. predpostavljam da je isto i za komp)
e) ima MNOGO vise programa
f) da li na macu postoji neki DC++ i torent klijent?
g) jel postoje igre za mac?

evo i jedan quote o lakoci koriscenja
Kudi Ne radi to na Mac OS X. ***** ti sistem koji ima 4 audio plejera od kojih samo 1 ima playlist prozor...

Poslednja izmena od urednika:
Može i da se postavi obrnuto pitanje - ako je Mac OS X toliko superioran, zašto nam Apple ne omogući da svi možemo da ga instaliramo i koristimo bez problema, a samim tim se i ubije od para? :)

Sve u svemu smorili ste sa Win vs MacOS X diskusijama. Ovo je trebao biti podforum za ćaskanje i savete o potonjem - slažem se, uz pokoju diskusiju o prednostima jednog ili drugog, ali ceo podforum je postao tupava prepirka oko toga koja je platforma bolja (ko ima para neka izvoli i bira), pri čemu sve posmatrate isključivo iz sopstvenog ugla, gomila želja kako-bi-Perica-voleo-da-ima-Mac, pitanja kako hakovati Mac, naterati ga da radi na nekom AMDu ili zvučnoj ko zna kojoj ili kako nešto rastaviti~dobudžiti, uz poneki, ali samo poneki korisni savet.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno