Šta je novo?

Windows Vista

spheX

Čuven
Učlanjen(a)
19.06.2003
Poena
609
Pozdrav svima,

problem koji imam sa Vistom nastao je juce, elem prilikom poslednjeg resetovanja, sistem se podigao, ali sakat!
Nema desktop, nema start menija, nema sys tray, nista, samo startuje folder My documents. Inace sve "noramlno" sljaka - znaci moguc je pristup fajlovima, control panelu, sys manageru, ma sve. Ali preko prozora. Posle par gasenja i restartovanja, stanje je isto.
Nekako sam shvatio sta je problem, ali ne znam kako da vratim na normalu. Znaci mogu rucno (svaki put) da startujem explorer.exe (folder Windows). Uzas!
Jel zna neko sta je ovo..... Probao sam i u safe mod, ali isto sr....
Inace vista home premium je u pitanju, dobijena uz laptop (asus c90s). Znaci original. Up-to date je sto se tice obnavljanja, sem SP1 RC. Ne znam sta mu je.....ax da prekontrolisana je sto se tice virusa i trojanaca (Norton, isto tako dobijen uz laptop, legalna ver.) i ne prijavljuje nista.

p.s. najgore od svega je sto je win na ruskom, pa mi je "malo" teze da pohvatam sve :S:

Zašto jednostavno ne uradiš reinstalaciju? Meni bi već ruski bio dovoljan razlog :)

A system restore?

1. Instalacija mora da ostane na ruskom (zbog garancije), plus tako rade svi ostali ovde u Rusiji
2. Nisam probao restore....
3. Jel ima neko "lakse" resenje...?

System restore je na XP-u bio ultralako rešenje, sa 3 klika mišem možeš da vratiš sistem na stanje kakvo je bilo dok je radio kako treba. Ne verujem da je u Visti lošije, može samo bolje to da bude rešeno.

Pokreni sistem u Safe Mode-u, F8 je to bilo kod XP, imaš oko 2 sekunde nakon incijalizacije BIOS-a, pre dizanja sistema. Trebalo bi na početku da te pita da li ćeš da radiš u Safe Mode-u ili da pokreneš System Restore. Ti lepo pokreni System Restore i pokaži mu na Restore Point na nekom datumu kad si siguran da je sve radilo kako treba, recimo pre 2-3 dana.

Proveri šta se podiže još od programa prilikom startovanja, meni se slično dešavalo dok nisam iz startup-a isključio sve nepotrebne programe.

Ej ljudi,

probao sam system restore, i to par puta (tj par tacaka) i nista, opet je sve po starom. Cak i preko safe mode-a. Sad sto se tice startup programa, tu nisam siguran koji servis sta i kako radi (posebno sto je na ruskom opis). Jedino mogu da ih ispratim po tome odakle dolaze (Microsoft, ili autodesk ili sta vec), ali mi se cine svi poznati..... ne znam ali je totalno otkaceno. Znaci u principu sve "noramlno" radi, posebno kada rucno startujem explorer.exe.........

Da li si vratio sa System Restore na neki datum od pre nego što je poludeo sistem?

Ako se to i dalje dešava, ubaci disk od XPa, butuj sa njega i pokreni onaj drugi repair, nakon što detektuje instaliran Win, ne pre toga.

Od skoro sam ovde......u Rusiji, sorry...
Evo sta sam teorijski shvatio da je problem (sem sto je sama Vista problem ;) )
Negde u registry-ju je na volseban i meni totalno neobjasnjiv nacin promenjeno da se prilikom podizanja os startuje umesto explorer.exe folder My Documents (c:/users/user/My Documents). Sada treba "samo" isceprkati kde i kako to vratiti na staro i mislim da ce proraditi.
I da prilikom system restore-a sam vracao na razne datume (automatske tacke sys restore-a), i njada - nista.
Probacu veceras i sa cd-om, pa javljam.
Ako ne probacu da iskopam gde se nalazi taj zapis u registru, pa da vidim....

evo da odgovorim sebi i svima koje to zanima kako sam (za sada) resio problem:
Nasao sam u registry-ju (regedit)
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Winlogon
i rucno sam postavio pod "Shell" sledeci parametar:
"Explore.exe C:\Windows\explorer.exe"
sto se ispostavilo kao ispravna putanja. Sada radi kao po starom, tj kako bi trebalo - prilikom startovanja sistema aktivira se i explore.exe.
Inace je pisalo u tom delu registra:
"Explorer.exe C:\WINDOWS\Config\lsass.exe"
ne znam kako i zasto...
...
e sad da li je to dobro, ili nije nemam pojma, ali sistem sljaka normalno kao pre....
ako neko ima sta da doda vezano za ovo, fino, a ako ne tema je (srecno) zavrsena

pozdrav,
spheX

Vrh Dno