Šta je novo?

Windows Vista ---> Windows 7 free upgrade

• Začetnik teme Začetnik teme Zorro
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Zorro

Čuven
Učlanjen(a)
18.01.2001
Poena
660
Ne zamerite mi ako sam prevideo da je neko vec postovao ove informacije, nisam imao zivaca za 100+ strana oficijelne teme...

Elem, u "svetu" je od 20 i nekog juna u toku akcija besplatne nadogradnje sa Viste na 7, za klijente koji od tog datuma (pa do januara 2010) kupe odredjene modele laptopa/desktopa sa originalnom Vistom, ili kupe samo Windows Vistu full (ne OEM). To je sa (ocekivanim) zakasnjenjem krenulo i kod nas, za sada je samo Asus na svom RS sajtu postavio link ka stranici za prijavu, Toshiba jos nema link na RS sajtu ali se stranici za prijavu moze prici preko linka na MS RS sajtu. Acer koliko znam nema svoj RS sajt, ali na internacionalnoj stranici za prijavu postoji i Srbija kao opcija (mada je nema u spisku "eligible countries" na istom mestu). FS ima nesto drugaciji sistem prijave, "serbian" postoji u spisku jezickih verzija OS-a. Svi ostali proizvodjaci navedeni na toj MS strani ili za sada nemaju Srbiju kao opciju, ili jos nisu poceli sa primanjem prijava.

Pominjani link:
http://www.microsoft.com/scg/windows/buy/offers/upgrade.aspx

Sam upgrade je besplatan (dobija se DVD odgovarajuce verzije u kutiji, mada jos uvek nije jasno da li ce u njoj biti i 32-bitna i 64-bitna verzija, ili samo "parnjak" Vistine bitaze na kupljenom racunaru), ali se naplacuju "postarina, pakovanje & administrativni troskovi" koji su sareni: kod Asusa 35 eura, kod Acera 15 eura, a kod FS 25 eura. Kod Toshibe se ta informacija moze videti tek nakon unosa svih potrebnih podataka. Placa se karticom.

Sto se tice samostalno kupljenih OS-ova, nije mi poznato da je ponuda za upgrade pocela da se primenjuje i kod nas - pretpostavljam da ce clanovi foruma koji rade u IT prodaji umeti da pruze vise informacija.

Kao sto je vec poznato, u EU/Evropi ce zbog "antimonopolske presude" biti distribuirane "E" verzije bez IE8, i zahtevace cistu instalaciju operativnog sistema.

Dakle, ako planirate da u narednom periodu pazarite racunara sa originalnim operativnim sistemom, ne bi bilo lose da prilikom odabira modela/proizvodjaca i ovu informaciju uzmete u obzir...

Što se tiče retail verzija, ja sam čitao prošlog meseca nešto po netu da u EU neće biti omogućeno unapređenje Viste na Win7 zbog onog spora oko Internet Explorera, ali će u Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj i još nekim zemljama biti ponuđen retail Win7 po ceni tog unapređenja koje je moguće samo van EU. Da li će to biti ponuđeno i kod nas, nešto čisto sumnjam. Najverovatnije će biti skuplje nego bilo gde drugde na planeti.

^^ Pa već je MS izdao saopštenje da će za evropu ići bez IE8 tako da nema zastoja

Da, u pravu si. Konfuziju je izazvao BBC, a ja izgleda nisam čitao posle toga.

Thus a typical upgrade edition of Windows 7E, free or otherwise, will not be available on October 22. Certainly Microsoft has to make something available in Europe on "GA-Day," so it will present Windows 7E's full retail edition on October 22, for the price it would normally charge for the upgrade edition. Those prices will be revealed, we're told, on July 15. However, customers purchasing the earliest Win7E on that date will not be able to use it to upgrade their Vista-based PCs and keep their programs -- only a clean install will be permitted.

But that led the BBC to lead its story with the remarkable statement, "Microsoft will not be offering an upgrade version of Windows 7 in Europe," based on a comment from UK company spokesperson John Curran which the BBC ran as follows: "We will not be able to offer an upgrade product within Europe."

The part about October 22 was omitted, thus making Curran appear to say that a Win7E upgrade would never be available.

Microsoft's spokesperson did make it clear to us the company is keeping its options open, which may mean a real Windows 7E upgrade edition could be pushed past the end of the year. "We are still working through our best approaches to the market," the spokesperson said. "We will provide more details on future plans when they are available, but we are committed to making sure that existing Windows customers in Europe continue to have a choice of 'Upgrade pricing' options available in the rest of the world." UPDATE Late Friday evening, the spokesperson offered a clarification, stating that this sentence referred to the company's intent to offer pre-order deals, such as those first offered to US customers on Friday.

That may be especially difficult now that US customers who buy HP or Lenovo PCs with Vista pre-installed, from today forward, will be eligible for free Windows 7 upgrades. The North American editions of the product will not include the option to leave IE uninstalled.

p.s. Biće zastoja za "upgrade" opcije upravo zbog ovog da se Win neće isporučivati sa IE-om. Ceo svet sem EU će imati opciju da na vreme unapredi Vistu na WIN7, dok ćemo mi iz Evrope malo da sačekamo.

p.p.s. Pitanje za znalce - ako se kupi "upgrade", da li je potrebno prethodno instalirati Vistu pa tek onda Win 7 ili je moguće sa istim ključem ići na čistu instalaciju od samog početka?

Poslednja izmena:
Thus a typical upgrade edition of Windows 7E, free or otherwise, will not be available on October 22. Certainly Microsoft has to make something available in Europe on "GA-Day," so it will present Windows 7E's full retail edition on October 22, for the price it would normally charge for the upgrade edition. Those prices will be revealed, we're told, on July 15. However, customers purchasing the earliest Win7E on that date will not be able to use it to upgrade their Vista-based PCs and keep their programs -- only a clean install will be permitted.

Pa čim kažu ovo to znači da će moći - mislim na svežu instalaciju

Pa zato sam i zbunjen da li će se prodavati neka upgrade verzija ili samo puna verzija za EU.

Sto se tice samostalno kupljenih OS-ova, nije mi poznato da je ponuda za upgrade pocela da se primenjuje i kod nas - pretpostavljam da ce clanovi foruma koji rade u IT prodaji umeti da pruze vise informacija.

Pocetkom avgusta u Desk stize vista business sa free upgrade-om na win7Pro u OEM varijanti.

Update: Toshiba troskove upgradea naplacuje ~30 eura, salju DHL-om.

p.s. Biće zastoja za "upgrade" opcije upravo zbog ovog da se Win neće isporučivati sa IE-om. Ceo svet sem EU će imati opciju da na vreme unapredi Vistu na WIN7, dok ćemo mi iz Evrope malo da sačekamo.
Nas ce da tretiraju kao da smo iz EU, iako nismo?

^ Pa MS ima novi predlog, koji će biti i usvojen od strane evropske komisije, ali novi detalji su da će preko Windows Update SVIM KORISNICI Windowsa (sadašnji i budući, bez obzira na verziju XP / Vista / Win7...) biti prisilno ponuđena opcija da instaliraju alternativni browser!?!
European Vista and XP to get browser ballot screen too

😀

Poslednja izmena:
Za narucivanje kod Toshibe pise da se placa Vizom ili Mastercard-om. Da li moze da se plati Visa Internet karticom Bance Intese?

Kakva je sada situacija sa free upgradeom na Win7 ako se kupi konfiguracija ili laptop sa Vistom?

Laptopovi nekih proizvodjaca kupljeni izmedju 26.juna.2009.godine i valjda 10.01.2010.godine mogu da budu kvalifikovani za upgrade na W7 ali da li je za dz to neznam da ti kazem.

15e za acera
placaju se troskovi slanja...
videcemo da li ce nasi drugari carinici da nam pomaznjavaju diskove ili da izmisle jos neke troskove...

Nazad
Vrh Dno