Šta je novo?

Windows Vista Ready PC?

ajkula

Slavan
Učlanjen(a)
01.11.2006
Poena
304
Da li se neko zabavljao sa temom kakav racunar treba da bi vozio Windows Vista?

Na microsoft.com sajtu kaze:

Windows Vista Capable PC includes at least:
* A modern processor (at least 800MHz1).
* 512 MB of system memory.
* A graphics processor that is DirectX 9 capable.

Windows Vista Premium Ready PC includes at least:
* 1 GHz 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor1.
* 1 GB of system memory.
* Support for DirectX 9 graphics with a WDDM driver, 128 MB of graphics memory (minimum)2, Pixel Shader 2.0 and 32 bits per pixel.
* 40 GB of hard drive capacity with 15 GB free space.
* DVD-ROM Drive3.
* Audio output capability.
* Internet access capability.

:)

Ja imam:
AMD Athlon XP 1800+
1GB RAM
Asus K7 nForce sa integrisanom GPU GeForce2
(magistrala na 233MHz, a integrisana do 32MB, AGPx4)

Da li vredi pokusaj da se sa dodavanjem AGP graficke karte od 128MB racunar pripremi za Vistu?

Ili ce morati nova maticna ploca?

:(

Poslednja izmena od urednika:
Mislim da ces se samo patiti sa time. Iskreno ja imam prilicno bolju masinu i ni na kraj pameti da prelazim jos uvek na vistu; za nekih 1-2 godine mozda i da ali sad...(mislim i na XP sam presao tek kada se pojavio SP2; do tada je bio supalj).

No o5 izbor je tvoj i ako probas javi utiske :wave:

Da li se neko zabavljao sa temom kakav racunar treba da bi vozio Windows Vista?

Na microsoft.com sajtu kaze:

...

Da li vredi pokusaj da se sa dodavanjem AGP graficke karte od 128MB racunar pripremi za Vistu?

Slaba je masina za Vistu, tj. za Aqua interfejs... Treba ti nesto sto je DX 8 kompatibilno, ali najbolje pogedaj na sajtovima proizvodjaca grafickih cipova (Intel, nVidia i ATI) koji su GPU-ovi Vista Aero ready. Ono sto ti ja mogu iz prve ruke, na osnovu licnog iskustva reci, jeste da mi je Vista dobro radila u 1280x1024 na Pentium D 805 i Intel GMA950 (dakle i Aero interfejs) sa 1 GB RAM-a. U 1920x1200 mi je radila odlicno (dakle, 3D Aero tema) na Core 2 Duo E4300@3GHz + ATi All-In-Wonder X1900 + 2 GB RAM.

Nije nesto manje zahtevna ni kada se iskljuci Aero temica, jer u principu taj Aero ionako drlja graficka kartica, pa u desktopu procesor i ostatak sistema manje-vise su slicno optereceni sa i bez Aero-a.

Poslednja izmena:
Ako bi se iskljucio Aero interface, onda bi verovatno i slabija konfiguracija porlazila.
Zar ne?

Vista je noviji, napredniji i bice stabilniji (jednog dana) operativni sistem.

Da li bi se mogle iskoristiti ostale prednosti Viste (kada se iskljuce Aero vizuelni efekti) i na slabijoj konfiguraciji, kao sto je gore spomenuta?

Upgrade. I kao sto je Proday rekao vredi sacekati i cuti prve utiske (i dobre i lose) pa tek onda odluciti da li ti stvarno treba ili ti je za sad jos dovoljan XP.

Poslednja izmena:
Ako imas na ploci agp 4x, znaci da ce ti raditi agp 8x kartice, pa uzmi neku dx 9.0
ati 9550 imas za 30e polovne sa 256 rama i sl, ili neka x800 ili 7600gs za oko 100+e.
ali na tu konf 6600gt bi legla samo tako.
koliko vidim iz spec. samo graf te koci.

postoji program koji se zove Windows Vista Upgrade Advisor i skenira comp i odredi ti za koju verziju viste ti je racunar i koji dio hardvera bi mogao praviti smetnje..
meni je to grafika...

ja teram vistu na bartonu 2600+,giga rama i 6600GT i radi sasvim pristojno.vista mi je dala 3.5 za sistem zbog cpua.on je dobio tih 3.5 dok sam za ostale komponente imao iznad 4.
i zasita fino radi.nisam primetio nikakva usporenja u odnosu na xp.jedino sto vista jede dosta rama,ali ce ti 1GB biti dovoljan.naravno,aero je ukljucen.
uostalom,probaj sam.lepo napravi dual boot pa ces lako izbrisati vistu i vratiti se na xp ako bude bilo nekih problema.

meni je vista dala 1 zbog grafike..

Memorija - jako malo bitna stvar. Mozda nece hteti da se instalira na 128MB ali instalacije neke trose i svega 200MB RAM-a. Nisam skapirao u cemu je rec, mislim da sama odredjuje koliko ce koristiti u zavisnosti od raspolozive kolicine. 1GB je zaista dobra stvar doduse, ali ne i bitna.
GPU - za aero samo ko sto rekose
DISK - ako vam ovaj deo racunara nije brz, slobodno, ali slobodno zaboravite na Vistu. Bez znaci u rangu 7200.10 Seagate-a ili Raptora ili nesto jace, jer je STVARNO svinja po pitanju zloupotrebe diska (ne samo po pitanju prostora vec previse rinta po disku cak i kad nista ne radite).
Svaki slabiji disk ce vam dati utisak da ste pustili instalaciju XP-a na 386-ici.

E sada, ako vam je grafika slaba, it begs the question, sta ce vam Vista? Mislim novi interface je zaista lep (a ja to jako retko kazem verujte), aero je ql (i dobro sta sa time?:), ali ako nemate KONKRETNOG razloga za Vistu - sta ce vam? A konkretan razlog za sada moze biti jedino DX10 igrica, ili da ste ko zna kojim slucajem dobili besplatnu kopiju a nemate legalan XP... ili ste programer kome cisto treba da bi softver testirao na njoj. Ovo zadnje niste inace ne biste pitali ;-)

Koga zanima, imam nekoliko Visti u VMWare-u, ap ako imate ideju kako da postavim Remote Desktop da se proba... javite.

Imam Zmaja

I vista radi još 50 % brže od xp a cucla u idile modu 340 mb rama

@tihomir_pg ne znamo kakvu masinu i graficku imas , pa ni tvoji komentari nisi od neke koristi , bez te informacije

Pozdrav

Ako predjem na Vistu za koji mesec cim se pojavi 8600ultra i budem imao 2gb rama i C2D.Hoce li mi bas mnogo uzimati rama jer ce tada za neku DX10 igricu koja trazi 2gb rama (npr Crisis ili Comand and Conquer2)raditi bolje na visti ili na Xp.Tj hocu li imati kad igram imati slobodno 2 gb rama(da iskoristi sama igra) ili ce mi zbog viste(-600mb=1400mb rama slobodno) raditi losije nego na XP koji zauzima svega 200gb rama max?

Hmmm, svidja mi se security aspect ovog lappy-a, jakso, hoces li obraditi i taj deo?

Ne :) za sad

Potreban mi je lap za posao, pa sam stavio 32 bitni XP :)

Ako imas verziju sa 4GB RAM-a, eto dobrog razloga da odes u 64bit ;-)

1Gb, za XP savrseno :)

Pazi, meni odlicno radi i na 512MB na 333! Procesor Semrpon 2800+

ali, naravno, 1GB rama, obavezno!!! tad vec mozes i AERO da spucas!

Ja danas dobio vistu, i radi super sa 1 gb memorije sa karticom 6800gt! Instalirao na drugu particiju, a posle brisem xp kad se malo priviknem!

Evo tako da budete upoznati

@tihomir_pg ne znamo kakvu masinu i graficku imas , pa ni tvoji komentari nisi od neke koristi , bez te informacije

Pozdrav

MB Abit KN9S nforce 550 čipset
Proc Amd athlon 3500+ 64 bitni
Ram 1 Gb kingmax 533 Mhz
grafika Club 3d Geforce 7600GS
Diskovi: Maxtor 80 GB i Seagate od 250 7200.10 serija
Napajanje : Tagan Easycon od 530W
Optički pogon: Creative DVD player i Samsung DVDRW
sve je to lijepo složeno u Thermaltake Shark
Eto,)

Vrh Dno