Šta je novo?

windows share

Joshefin

Čuven
Učlanjen(a)
06.11.2003
Poena
620
U kucnoj mrezi su 3 racunara. Na svima je Windows (7 ili 8). Hteo bih da podelim jedan disk u mrezi tako da svi mogu da mu pristupe. Ali, na tom disku da ima i jedan folder kome samo Pera moze da pristupi i jedan kome samo Laza moze da pristupi.

Namestio sam da se disk deli sa svima (share, security, everyone, access without username/password). Kreirao sam lokalne naloge za Peru i Lazu i dodelio da samo oni imaju pristup odgovarajucim folderima.

Medjutim, kada sa drugog racunara probam da pristupim tom Perinom folderu, dobijem access denied poruku, sto je i logicno, jer sam ja neki deseti korisnik.

Kako da namestim da me pita za username/password i dozvoli mi pristup?

Koliko sam uspeo pronaci, pristup je moguc ako su isti nalozi na oba racunara tj. isti username/password. Ali to je daleko od idealnog resenja. Drugo resenje koje nadjoh je pomocu net use komande, koja omogucava da se definise username i pass, ali i to je bezveze, jer bih morao imati to kao skriptu u startup. Trece je Credentials manager, sto deluje kao odlicno resenje, ali meni ne radi (dodam credentials za Peru, ali i dalje dobijam access denied; mada imam utisak da tu nesto homegroup funkcionalnost pravi problem).

Poslednja izmena:
Jest' da ne pomažem oko konkretnog problema, al' zašto ti je na drugom računaru neki deseti korisnik uopšte?
Koja je onda poenta Pere i Laze?

Pa ja sam na drugom racunaru recimo ulogovan kao korisnik koji ima username perica. A permission da pristupi tom folderu ima samo lokalni korisnik Pera (username pera). Ono sto ja ne znam je kako da se predstavim kao Pera.

Mislim da bi to trebalo da ide ovako.Na tom pcju kome treba da pristupaju P i L izbrisati lokalne usere P i L. Na datim folderima kojima treba da pristupaju P i L, pod shering opcijama, advansdom i kako ide, dodati usere P i L, dodati u smislu da njihovi kompovi tada budu upaljeni i dodati ih preko mreze, odnosno putanja dodatog korisnika će počinjati sa \\Pera_pc ili kako se već zove njegov pc u mrezi i tako i za L. Na P i L računarima im dodati šifre za logovanje za svoj svaki nalog i to bi trebalo da je to ;)

Pa napravi korisnika perica i na prvom računaru sa istim password-om kao na drugom i dozvoli mu pristup tom folderu na prvom računaru. Onda ćeš automatski imati pristup, bez potrebe za unošenjem bilo čega.

Mislim da bi to trebalo da ide ovako.Na tom pcju kome treba da pristupaju P i L izbrisati lokalne usere P i L. Na datim folderima kojima treba da pristupaju P i L, pod shering opcijama, advansdom i kako ide, dodati usere P i L, dodati u smislu da njihovi kompovi tada budu upaljeni i dodati ih preko mreze, odnosno putanja dodatog korisnika će počinjati sa \\Pera_pc ili kako se već zove njegov pc u mrezi i tako i za L. Na P i L računarima im dodati šifre za logovanje za svoj svaki nalog i to bi trebalo da je to ;)

Na zalost, ne prihvata da unesem putanju do pc-a u mrezi, jer ni pod locations nema ostalih racunara, vec samo taj na kome radim.

Pa napravi korisnika perica i na prvom računaru sa istim password-om kao na drugom i dozvoli mu pristup tom folderu na prvom računaru. Onda ćeš automatski imati pristup, bez potrebe za unošenjem bilo čega.

Eh, tu je problem sto korisnik na drugom racunaru nema password. A username je isti.

E pa u tome je problem. Windows share sistem traži password da bi radio kako treba.

Mozes bez nproblema da to odradis, napravis folder njega sherujes i prilikom sherovanja dodas dozvole, da folderu mogu da pristupe svi.

Mozes bez nproblema da to odradis, napravis folder njega sherujes i prilikom sherovanja dodas dozvole, da folderu mogu da pristupe svi.

Nisam siguran da razumem - ja ne zelim da delim folder sa svima, vec samo sa odredjenim korisnikom.

Kao što sam ti već rekao, windows share traži da korisnik ima lozinku da bi radio kako treba (ovde ne mislim na homegroup sistem, koji je budževina teška, nego na onaj standardni windows share sistem koji postoji od Windows-a 2000).
Ako imaš istog korisnika sa istom lozinkom na oba računara i dodeliš mu prava pristupa na share sa prvog računara, pristupaće mu automatski sa drugog.
Čak i ako nemaš istog korisnika i istu lozinku, onda će te prilikom pokušaja pristupa pitati za korisničko ime i lozinku za pristup share-u, ali je uslov da taj korisnik sa drugog računara ima neku lozinku za logovanje.

I konacno resih :) Svi racunari su bili deo homegroupa. Cim sam na svim napustio homegroup, klikom na folder trazi mi user/pass i onda sve radi kako i treba.

Ah, pa što ne reče odmah. Ja to nikada nisam ni uključivao :p

Nazad
Vrh Dno