Šta je novo?

Windows Phone 8.1

Koja je fora sa "Preview for Developers" sistemom? Jel se gubi garancija i jel moze da se vrati u normalu jednom kad se aktivira? Aktivirao bih ga na L630 da probam taj najnoviji update, Denim valjda.

Poslednja izmena:
Može da se vrati i ne gubiš garanciju, gubi se samo ako flešuješ fon.

Kad instaliras preview verziju gubis garanciju ,licno proverio u mts i telenor ,al lako mozes da vratis na zvanicnu verziju .
@Stejer ako imas cyan ,nemas potrebe da instaliras pfd ,jer taj denim ne donosi nista novo za l630.

Poslednja izmena:
Telenor i MTS nisu davaoci garancije i kao takvi ne mogu da daju tu vrstu informacije bez detaljnje provere onoga sto si pitao. A garantujem da ni ne znaju sta si ih pitao vec su te po defaultu otkacili jer po njima sta god radis sa telefonom, otprilike bilo to i pozivanje, gubis garanciju. Elem, sada je sve to jedna firma, MS, DP je zvanican beta kanal, ne instalira se nista sto taj isti MS nije odobrio i sigurno se tim postupkom ne gubi garancija. Dakle za takva pitanja izbegavajte salterusu u Telenoru vec mail MS sa direktnim pitanjem i molbom za razjasnjenje.

Da al imao je jedan clanak o tome ne znam na kom sajtu ,bas za nase operatere ,takodje je pisalo da ne priznaju garanciju ako se instalira pfd ,mada me uopate i ne cudi da jje tako,oni bi sve uradili samo da ti ne uvaze garanciju ,imao sam rdjavo iskustvo.I da u mts -u sam pitao na salter ,a sto se telenora tice ,sef mi je to rekao.

Ovo je verzija sistema koja je trenutno na uredjaju, kaze da nema update-a. Mislio sam da cu putem Preview for Developers dobiti cellular toggle u action baru, live folders, itd. pa sam se zato zainteresovao za ovo.

Prilozi

• wp_ss_20150109_0002.png
    wp_ss_20150109_0002.png
    63.1 KB · Pregleda: 100
Kazem ti, nema sta oni da priznaju, davalac garancije je Pinsoft kao uvoznik. Oni bi trebali da imaju zvanicnu informaciju/stav po tom pitanju ali garantovano ga nemaju i vrlo verovatno bi te na isti nacin otkacili. Direktan mail MS-u pa ako se od njih napismeno dobije da se gubi garancija - ok. Ali davno bi ceo internet brujao na tu temu. Medjutim da vidim tu firmu koja bi ti odbila telefon za servis tj ponistila garanciju zbog DP a imas napismeno od MS da se time ne gubi garancija. A Telenor, MTS i slicno kazem, to batali. Oni su tek neinformisani i generalno predstavu nemaju o uredjajima, mogucnostima itd itd, oni samo napamet znaju pricicu koja im se servira u smislu da znaju specifikacije uredjaja i paketa.

Ovo je verzija sistema koja je trenutno na uredjaju, kaze da nema update-a. Mislio sam da cu putem Preview for Developers dobiti cellular toggle u action baru, live folders, itd. pa sam se zato zainteresovao za ovo.
Hmmm, vec mi secanje malo popusta ali ovo je zvanicni Cyan koliko znam. Dakle instaliranjem DP bi trebao da dobijes sve to ali ne i sam Denim kao FW update. Dakle samo OS update kroz DP.

Pazi microsoft ne tvrdi da se garancija ne gubi ,oni su rekli da pfd mozda ponisti vasu garanciju ,odma su se ogradili .
@stejer ,auuu pa znaci sa denimom dolaze te stvari ,epa odmah instaliraj pfd ,dobices sve apdejte ,mada ne znam dal ce da ti pise denim ,al nije ni bitno ,slobodno cepaj.

Па и на званичним странама за њих упозоравају да се вероватно губи гаранција али и да после нема назад све док не изађе регуларна верзија. Ја зато и не журим да пробам, надам се званичној верзији.

Receno je nesto genericko u smislu neovlasceno cackanje od strane korisnika bla bla. Za DP kao takav nema podrske u smislu da ne mozes da reklamiras telefon jer ti recimo uradi force close imenika svaki put kad hoces da otvoris isti. Takve stvari samo na zvanicnoj odobrenoj verziji. Sve ostalo, tipa hardverski problemi itd nema veze jel imas DP ili obican. Nemojte uopste da se brinete oko toga. A cela prica tek nema smisla zbog toga sto se jednim klikom ako treba vrati na neDP verziju...

Ja sam je licno u poslednje vreme izbegavao zbog poprilicne razlike u trajanju baterije u odnosu na regularnu.

Installing the preview is at your own risk, it may impact your warranty and as it is a yet unreleased (officially) OS version we can't support it here.
Znaci Microsoft kao slamku spasa u slucaju gubljenja garancije zaboravi . Mada uvek postoji softwer recovery tool ,I lako moze da se vrati na zvanicnu verziju ,mada s druge strane Microsoft tvrdi da ovo nije beta verzija ,tako da nema razlga za brigu ,ja nikakve bagove nisam primetio a imam dp od marta .
E sad, vec postavih link ,da ce dp za windows 10 najverovatnije biti prava beta .

Poslednja izmena:
Pa da, tacno ono sto sam napisao, posto nije zvanicna OS verzija nema podrsku i u tom smislu moze da utice na garanciju. To sto je crkao zvucnik nema veze sa verzijom OS-a. Opustite se i probajte DP ako vam se proba, jedno 50 puta je prezvakana ta tema ovde, sigurno niko nece imati problema. Ima X primera po stranim forumima gde su sa DP nosili telefone na reklamaciju i sve kako treba.

To je bio I moj zakljucak ,pfd je sasvim bezbedan I potpuno funkcionalan os,cak nema nikakve razlike od kad sam dobio cyan ,sem one strelice ,koja se nalazi iznad znaka za wifi :D

Hmm a ne bih cackao ako ce da mi uleti neki bag, npr. da baterija ne drzi dobro po cenu ove dve stavke (cellular toggle i live folder) jer mi trenutno generalno jako lepo radi i plus baterija uz cesto koriscenje sa 3g i konstantnim mobilnim internetom drzi od 8 ujutru do par sati iza ponoci kada ostanem na 10-20% uz to da nikada ne koristim battery saver opciju. Videcu vec, sta znam. Hvala vam svima na odgovorima svakako.

I ja nisam smeo u pocetku ,al sam ipak instalirao 8.1 dp jos u martu ,a zvanicno mi je stigao u oktobru :)

Baterija ce sigurno biti losija u nekom procentu. Kom tacno? Ne znam, verovatno zavisi od modela do modela. Ja na 920 sam recimo video razliku i smetalo mi je to. Bug-ove ces tesko da imas, bar ih ja dok sam koristio DP nisam primetio, stvarno kao da nije preview. E sad posto se ceo softver sastoji iz OS dela i FW dela gde su drajveri za konkretan uredjaj tu nastaje problem kod DP jer se updateuje samo OS deo. Firmware ostaje Cyan, i tu kazem u vecoj ili manjoj meri dolazi do nekih nekompatibilnosti, verovatno rada sa nekim generickim drajverima i slicno, ne razumem se bas toliko u to, ali da, moze da izazove probleme kao sto je recimo brze trosenje baterije. Kad na to dodas da se Luime bas i ne vole sa 3g internetom u smislu potrosnje baterije, dobije se sta se dobije... U principu, ako ti je potrebna neka od novih funkcija, probaj. Ako vidis kasnije neki problem, tipa ovog spominjanog sa baterijom, uvek se lako vratis na obicnu verziju.

Vidim da koristis Nexus, i to radi (da ponovim opet - ako pažljivo pročitaš moj post) na internoj memoriji. Problem je pristup SD kartici.

Post ti je u najmanju ruku konfuzan pa ne mogu da pohvatam sta si i kako pokusao da prebacis. Nista ako hoces da kopiras na sd karticu bez tog fiks ili sta je vec moras da sacekas da dobije apdejt na l.
Ne mora, samsungov stock file manager (my files) može da piše na sd. Džabe je pisao onoliki post :)

Ovako, meni lumija bila na pfd i onda crkne ploca.Odneo sam ga u promobi(naravno nisam rekao da je pfd), popravili ga i priznali garanciju bez problema.
Na prethodnom samsungu galaxy isto crkla ploca(bas sam maler),bio je rootovan i custom rom, odneo sam u vip i popravljen isto, garancija priznata, sve ok.

Ja i dalje ne mogu da verujem da je neko ubedjen (samo zato sto je sada MS rekao) da je 8.1 pfd bio u stvari final update, a nije.
Jasno je u FAQ napisano da je pfd cista beta i da je moguce da boluje od pojedinih propusta, iako je nama na izgled radilo sve super, dosta njih je bilo u problemu.
http://answers.microsoft.com/en-us/...phone-81/b5582eed-7095-4d5a-b118-e33164454499
I oni se sad prave kao Tose da w10 ce sada biti beta (prava) a 8 i 8.1 im nije bila beta (pfd) jok...
Ocigledno ko nezna postoje dva stepena beta software-a (open i closed verzije) i sami nazivi "early acess" i "preview" su sinonimi za beta test. Ono sto je moguce je da ce W10 biti bagovitiji tj manje testiran od Bete 8.1 , 8.0 koju smo imali prilike da probamo. Sada MS moze svasta da prica kada ima u najavi novi OS, tako to rade da opravdaju svoje greske i moguce kasnjenje (nisu oni tako bajni iako ih gotivimo).
Mi sa tim Beta softverom gradimo WP i pomazemo da isti bude bolji i to je kljuc Preview update-a.

Prilozi

• 1421396751155.jpg
    1421396751155.jpg
    44.1 KB · Pregleda: 96
Poslednja izmena:
Za DP kao takav nema podrske u smislu da ne mozes da reklamiras telefon jer ti recimo uradi force close imenika svaki put kad hoces da otvoris isti.
A cela prica tek nema smisla zbog toga sto se jednim klikom ako treba vrati na neDP verziju...
Тек неколико недеља се интересујем за ове теме а пошто мој телефон још није добио 8.1, гледао сам шта пишу о тим ДП варијантама и увек видим болдован текст да се вероватно губи гаранција и да није могуће да се врати на претходну верзију него мора да се чека редован излазак.

Ајде за гаранцију, сигурно нећу да рекламирам телефон ако софтвер забагује а ако рикне комплет, баш ће они да знају који је ОС био на њему. :) А можда нисам ни прочитао пажљиво то што је писало, можда се стварно односи на софт багове који се појаве.

Како се једним кликом враћа на претходну ако на скоро сваком сајту који се бави инсталацијом ДП пише да је немогућ повратак на претходно?

Eto pogledaj u mom postu iznad taj SS, pise pri dnu lepo. Niko ne cita FAQ, a jako je korisno.

Ja i dalje ne mogu da verujem da je neko ubedjen (samo zato sto je sada MS rekao) da je 8.1 pfd bio u stvari final update, a nije.
Jasno je u FAQ napisano da je pfd cista beta i da je moguce da boluje od pojedinih propusta, iako je nama na izgled radilo sve super, dosta njih je bilo u problemu.
http://answers.microsoft.com/en-us/...phone-81/b5582eed-7095-4d5a-b118-e33164454499
I oni se sad prave kao Tose da w10 ce sada biti beta (prava) a 8 i 8.1 im nije bila beta (pfd) jok...
Ocigledno ko nezna postoje dva stepena beta software-a (open i closed verzije) i sami nazivi "early acess" i "preview" su sinonimi za beta test. Ono sto je moguce je da ce W10 biti bagovitiji tj manje testiran od Bete 8.1 , 8.0 koju smo imali prilike da probamo. Sada MS moze svasta da prica kada ima u najavi novi OS, tako to rade da opravdaju svoje greske i moguce kasnjenje (nisu oni tako bajni iako ih gotivimo).
Mi sa tim Beta softverom gradimo WP i pomazemo da isti bude bolji i to je kljuc Preview update-a.

Preview for developers nije beta, nego RTM. Nikada nije bio beta, iz tog razloga sam i instalirao. Sa novim Insider-om doci ce verovatno neki beta wp 10. Ja se za sada nisam prijavio, sacekacu da vidim kako ce se ponasati.. Svaki sistem boluje od propusta, pa i final verzije. Pfd je prvenstveno namenjen developerima radi testiranja i kao takav predstavlja uglavnom korak pre "final release". Potpuno je nebitno kako to nama izgleda (beta ili ne).

Izgleda nisi skapirao da kao "developer" mozes imati pristup beta sw a kao proizvodjac WP telefona RTM verziju. RTM je u stvari proverena (sto je bitno) beta poslata proizvodjacu!
Naravno da je bitno, ima neko ko zeli da zna sta instalira, drugo je to sto je MS u zadnje vreme bukvalno spojio update kao critical u final.

Poslednja izmena:
Ovako, meni lumija bila na pfd i onda crkne ploca.Odneo sam ga u promobi(naravno nisam rekao da je pfd), popravili ga i priznali garanciju bez problema.

Na prethodnom samsungu galaxy isto crkla ploca(bas sam maler),bio je rootovan i custom rom, odneo sam u vip i popravljen isto, garancija priznata, sve ok.

Hahah ,kazi mi molim te kako mogu da provale da je bio na pfd ako je crkla ploca ,to sam zaboravio da napisem ,ako ti crkne ploca ,mozes i android da mu instaliras ,garancija ce da vazi .
dejan@ Ja brate tebi ne mogu da objasnjavam vise ,pfd nije beta softwer i ne znam vise kako da ti dokazem ,a i nemam nameru .Ako nadjem vremena napisacu ti .

Izgleda nisi skapirao da kao "developer" mozes imati pristup beta sw a kao proizvodjac WP telefona RTM verziju. RTM je u stvari proverena (sto je bitno) beta poslata proizvodjacu!
Naravno da je bitno, ima neko ko zeli da zna sta instalira, drugo je to sto je MS u zadnje vreme bukvalno spojio update kao critical u final.
PfD postoji da bi developeri mogli da apdejtuju svoje aplikacije u skladu sa nadolazecom verzijom OS-a.
Kada se neki sw označi kao RTM, to znači da je izašao iz beta faze, ali istovremeno ne znači da zbog toga neće biti apdejtovan u budućnosti.
Drugim rečima RTM =/= beta.

Više o tome ovde:

http://en.wikipedia.org/wiki/Software_release_life_cycle

Hahah ,kazi mi molim te kako mogu da provale da je bio na pfd ako je crkla ploca ,to sam zaboravio da napisem ,ako ti crkne ploca ,mozes i android da mu instaliras ,garancija ce da vazi .

dejan@ Ja brate tebi ne mogu da objasnjavam vise ,pfd nije beta softwer i ne znam vise kako da ti dokazem ,a i nemam nameru .Ako nadjem vremena napisacu ti .

Pa to sam i rekao.Najopasniji(najskuplji) kvar je da ti crkne ploca.Tada normalno ne mozes da ubacis novi softver preko nsu.Ako si pfd, a crkne recimo zvucnik, onda ga flesujes preko nsu i das u servis.Tako da nema nikakve opanosti od instaliranja pfd...

Vrh Dno