Šta je novo?

Windows Phone 7

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Vec dugo kruze glasine o Windows Phone 7 operativnom sistemu za mobilne telefone, kao nasledniku Windows Mobile OS-a koji je vec dugi niz godina na trzistu i stalno gubi popularnost i market share. Dosta korisnika WM telefona koristi kuvane ROM-ove ne bi li olaksali upotrebu telefona i napravili ga eye-candy.

http://www.engadget.com/2010/02/06/...details-surface-ahead-of-mwc-launch-zun/?s=t5

Ukratko... UI ce biti veoma slican Zune HD, OS nece podrzavati multitasking ni flash (bar ne u pocetku) a web browser... pa.. pitanje je da li ce MS napraviti dobar browser koji podrzava web standarde za razliku od svoje desktop verzije koji je "rupa".

Pozitivne osobine novog OS-a je sto ce punu XBox gaming, Zune i social networking integraciju. Marketplace aplikacije ce imati opciju probaj-pre-kupovine.

Ne razumem nedostatak multitaskinga i flasha. Kao da je Apple pisao OS a ne Microsoft. Iskreno se nadam da glasine o nedostatku mt-a i flasha nisu tacne.

Microsoft nece proizvoditi telefone ali ce imati vecu kontrlou u procesu proizvodnje kod partnera da bi uredjaji manje-vise bili slicni i da bi imalo manje sw problema kao i da opcija update-over-air bude identicna kod svih proizvodjaca.

Poslednja izmena:
...OS nece podrzavati multitasking ni flash (bar ne u pocetku) a web browser... pa.. pitanje je da li ce MS napraviti dobar browser koji podrzava web standarde za razliku od svoje desktop verzije koji je "rupa".

Ne razumem nedostatak multitaskinga i flasha. Kao da je Apple pisao OS a ne Microsoft. Iskreno se nadam da glasine o nedostatku mt-a i flasha nisu tacne.

Vidili da Apple-u dobro ide sa non-flash i non-multitasking uređajima, pa da probaju i oni. :crash:

Ahahaha, a kako Microsoft drugachije zna :d

Ovo ce prsne isto kao i Zune :)

Poslednja izmena:
ono sto je jos bitnije, kolaju price da nece moci da se kuvaju romovi, ako je to sve tako kako pricaju spasce mnogo procenat koji i sad nije reprezentativan svega oko 10% ljudi koji koriste wm os

Vest
- The User Interface is based upon codename 'METRO'. It will be very similar to the Zune HD User Interface with a complete revamp of the 'Start' screen. The UI is 'Very Clean', 'Soulful' and 'Alive'
- Unfortunately there will be no Flash support at the get go as there was not enough time to implement these features.
- Windows Phone 7 will only support application installation through service based delivery. (i.e Marketplace). Application installation via storage card will not be possible.
- No Multi-Task support. Applications will “Pause” when in the background, however will support notifications via push notifications.
- Marketplace will now support “try before you buy” as well as an API
- No NETCF backwards compatibility. This means the original rumor of no backward compatibility for applications holds to be true. That being said, there are high hopes of porting the NetCF to the newer platform easily.
- Microsoft is confident that devices will be ready by September 2010
- Full Zune Integration
- Windows Mobile Device Center will no longer be used. Zune software to take over syncing via PC.
- OEM Interfaces will not be allowed to run on the device. Say goodbye to Sense UI / SPB Mobile Shell / Point UI / Infinity, etc, etc
- Full XBOX Gaming Integration (Gamer tag, achievements, friends, avatars, merchandising, etc)
- Full support for social networking

Ovo je uzas! Glupa sala. Pored svega nema ni OEM interfejsa?
Bas me zanima kako ce HTC prodavati HD3. Znate, izgubili ste multitasking i Sense, a dobili ste Zune like GUI, zatim gamer tag, achievements, friends, avatars i slicne gluposti.

Meni se dopada ideja. Clean & simple, ali da radi lepo... Ne znam zašto će biti nešto posebno atraktivan za biznis korisnike ako nije unazad kompatibilan (ogromna baza softvera za WM6.x) i po čemu je drugačiji od Maemo OS-a ili Androida koji je već u zavidnoj prednosti. Zune HD izgleda impresivno, a opet ga niko ne bi kupio pre nego iPod Touch. Da li će tako isto biti za MSphone...? Najbolje je da naprave "svoj" model telefona, kao što je Zune, npr. Ili bar kao što je Nexus. U ovoj situaciji najviše profitira HTC :)

Ovo su samo glasine, ostaje da se vidi sta ce zaista da urade. Moje misljenje je da WM7 mora biti u randu sa Androidom u Septembru, ako je tada launch. Ako ne budu - bice fail u najavi jer ce do tada, sigurno, izaci i iPhone OS4 kao i 4th gen. Android dosta napreduje, to je cinjenica. Sve vise ljudi kupuje Android telefone jer su jeftini a sama platforma je solidna.

"Pause" aplikacija u pozadini mi lici kao neka kopija Android multitasking sistema koji je fenomenalan. Medjutim ako to bude kao kod iPhone-a to moze da bude veliki problem :) Nedostatak flasha za mene nije mana, ionako veliki igraci (citaj: Google) guraju polako fenomenalni HTML5 i CSS3. Sta je sa browserom, ko je novi naslednih katastrofalnog IE-a? Opera Mini?

Sve ovo ostalo - nedostatak OEM interfejsa, XBOX integracija, Zune komuna and stuff - koga boli briga za to? Ako ne bude dobre integracije u najvece mreze na svetu poput FB-a i Tw-a, mogu da se slikaju.

Poslednja izmena:
I ja nekako mislim da će Android biti ono što je Windows u svetu računara, da će Mac ostati Mac i kada su telefoni u pitanju (Android telefoni će po prodaji dobrano nadmašiti iPhone, što zbog cene, ogromnog broja modela i rasprostranjenosti, što zbog toga što ga računar vidi kao USB drajv i nema "smaranja" sa iTunesom koji ne kapira 80% ljudi - bar na prvu loptu). Videćemo gde će se tu smestiti Windows Phone OS

Mene interesuje više kako će se ovo odraziti na HTC? S jedne strane može da bude saplitanje od strane MS, a sa druge strane WM može da dobije ono što mu je uvek falilo: kvalitetna veza između proizvođača softvera i hardvera.

I ja nekako mislim da će Android biti ono što je Windows u svetu računara, da će Mac ostati Mac i kada su telefoni u pitanju (Android telefoni će po prodaji dobrano nadmašiti iPhone, što zbog cene, ogromnog broja modela i rasprostranjenosti, što zbog toga što ga računar vidi kao USB drajv i nema "smaranja" sa iTunesom koji ne kapira 80% ljudi - bar na prvu loptu). Videćemo gde će se tu smestiti Windows Phone OS

E vidis mene uzasno nervira kod Androida to sto ne postoji centralizovani update, ne postoji centralizovani feature-set. Ako Hero dobije SensUI i noviji Android, zasto i Magic ne moze da ga dobije (bar noviji sistem)? Nego ja moram da se *****avam sa kojekakvim ROM-ovima koji su pouzdani ko babin zub. Sto bih ja morao, ako sam kupio Hero, da se peglam sa svim tim da bih dobio softver kakav ima Nexus?
To mi je ujedno i najbolja stvar kod Apple-a - imas 3 generacije uredjaja, fine, sve mogu da imaju isti softver i cao.

Sta ce se desiti sa WM7 nemam pojma, ali ako budu nastupili na trzitu u fazonu "jaki smo, priklonite nam se" to nece na dobro izaci. Danas imamo dobar izbor mobilnh platformi i mislim da ce Microsoft morati dobro da se pomuci ako zeli da bude u stanju da se nosi sa konkurencijom.

Ako ce da zaista bude ovako kako kazu onda je ovo neuspeh u najavi, pogotovu pored aktuelnih Android, Iphone i Blackberry RIM resenja :smoke:
No sacekajmo da se pojavi, pa cemo videti ;)

Poslednja izmena:
Mislim da se sa ovom 7 moraju izvući kao sto je to bio slučaj i na desktop trzištu.
Ukoliko budu imali još jedan promašaj, gotovo je sa windowsom na mobilnim telefonima.

Onda ce verovatno sve pare uloziti u reklamu i pokusati tako...

Pa sa WM je vec neko vreme gotovo sto se toga tice, zivotari reklo bi se sa svojim niche udelom u ovom segmentu i belezi opadanje iz godine u godinu

http://en.wikipedia.org/wiki/Smartphone

Mislim za svega par godina npr Iphone ga je pregazio sto se tice zastupljenosti :)

Zapravo pitanje je uopste koliko MS sada zeli da se bakce sa ovim jer se trenutno fokusiraju na neke druge stvari - tako da ovaj spisak "novina" za 7micu vrlo lako moze da bude ono finalno

Poslednja izmena:
Ma videli su kako funckionise Apple bussines model pa oce i oni to isto. Nisu dovoljno posveceni toj ideji da bi to radilo kako treba.

Mnogo ste skeptični povodom 7 ;). Naravno da ima i puno razloga.
Ja sam do sada koristio telefone sa windowsom ili simbian. Windows mi mnogo više leži. Ima i jako puno mana naravno. Stažem se i da ga je HTC održao u životu.
Ali ja nekako ulažem nadu da će biti kao i sa desktop varijantom. Svi su ga bili otpisali posle Viste. Moram priznati da sam i ja počeo da sumnjam, ali je 7 po meni i većini korisnika prava stvar. Hardver mi je prodisao. Tako se nadam da će i mobilni hardver prodisati. A možda i grešim.

Ja bih prodisao od 7. samo ako je u pitanju Loto.

pa sto me ne zovete! :D

Ukratko... UI ce biti veoma slican Zune HD, OS nece podrzavati multitasking ni flash (bar ne u pocetku) a web browser... pa.. pitanje je da li ce MS napraviti dobar browser koji podrzava web standarde za razliku od svoje desktop verzije koji je "rupa".

Ukratko... kao iPhone, samo 2011. :D

mada mora se priznati da se popravljaju! za kopiranje GUIa im je trebalo tricavih 8 godina... :d

btw sta ce im Flash kad imaju svoj Silverlight, nisu valjda ludi da guraju Flash! vidim da su i sajt Silverlighta sada iz Flasha prepravili u Silverlight... :bottle: stvarno su super zabavni ovi iz M$a. super je gledati ih kako ne znaju gde udaraju, menjaju jednu property tehnologiju za drugu...

"Pause" aplikacija u pozadini mi lici kao neka kopija Android multitasking sistema koji je fenomenalan. Medjutim ako to bude kao kod iPhone-a to moze da bude veliki problem :)

koja je razlika izmedju Androida i iPhone pauze za multitasking?
sta radi Android? iskopira ceo sadrzaj RAM u kojoj se vrti aplikacija na Flash?

Mene interesuje više kako će se ovo odraziti na HTC? S jedne strane može da bude saplitanje od strane MS, a sa druge strane WM može da dobije ono što mu je uvek falilo: kvalitetna veza između proizvođača softvera i hardvera.

pogledaj sta se desilo sa PlayForSure kada se pojavio Zune.

ovo je poslednja sansa da M$ napravi nesto od WMa. ali isto tako ce upropasti sve ostale (odnosno: jedinog preostalog :d) proizvodjaca Windows SmartPhonea.

Mnogo ste skeptični povodom 7 ;). Naravno da ima i puno razloga.
Ja sam do sada koristio telefone sa windowsom ili simbian. Windows mi mnogo više leži. Ima i jako puno mana naravno. Stažem se i da ga je HTC održao u životu.
Ali ja nekako ulažem nadu da će biti kao i sa desktop varijantom. Svi su ga bili otpisali posle Viste. Moram priznati da sam i ja počeo da sumnjam, ali je 7 po meni i većini korisnika prava stvar. Hardver mi je prodisao. Tako se nadam da će i mobilni hardver prodisati. A možda i grešim.

razlika je u tome sto Microsoft drzi 90% desktop trzista a sa druge strane sa WindowsMobile danas drzi svega 10% tak posto SmartPhone trzista - da bi napravio iskorak trebace mu MNOGO vise od ovoga sto danas najavljuju - trebace mu nesto revolucinarno kao multitouch interface sa iPhonea.

Poslednja izmena:
Ko zna mozda ce i WM postati open source pod naletom konkurencije :d (ko je rekao Symbian :d)

O bože...

Baš me zanima ko je taj genije koji je smislio ovaj interfejs.

Zaboravio si Samsungov Bada ili to možda neće pre zime.

Btw. imate dve teme o WinMo 7 :)

Sada bas citam po netu i cini mi se da je ovo daleko od gotovog jer npr jos nisu ni sw tastaturu napravili za njega :) Ko zna sta jos fali? E da sta su rekli za multitasking ?

Ajd opisite sta vidite, ja na linuxu ne mogu ovo da pogledam...

To sam video, ali ne razumem kako to izgleda na telefonu...

Nazad
Vrh Dno