Šta je novo?

Windows (phone) 10

Propao je Lumia brend i WP platforma.
W10M kao OS nije i neće, a biće preseljen na Surface platformu dok će W10M nastaviti da isporučuju "drugim licima" odnosno proizvođačima telefona na implementaciju.
Nije M$ blesav da se odrekne dela $ kolača ako ne mora (inače, da su hteli da gase windows mobile OS uradili bi to posle wm 6.xx platforeme).

Lumia brend se užurbano napušta kako bi ukinuli sve što ih podseća na NOKIA firmu koja će ih, uskoro, pocepati ;) (valjda Androidom ili će da vrate MeeGoo :D )

Koliki je realni napredak u radu i mogucnostima windows 10 mobile danas u odnosu na zvanicni izlazak pre ~8 meseci? Microsoft samo treba da odrzi zivim ime windowsa medju mobilnim telefonima do trenutka kad telefoni dobiju x86 procesore pa makar i na milionitom delu postotka ali da je tu, da se pominje. Nakon toga znamo svi sta ce se dogoditi jer macOS (ako apple uradi istu stvar) nema takvu bazu programa kao windows a ChromeOS (ako google uradi istu stvar) je u najmanju ruku smesan. Telefon ce raditi u dva moda: prvi kad se koristi kao telefon i imace funkcionalnost kao i danas sto ima i drugi kad putem kontinuuma bude moglo da se radi na pravim x86 aplikacijama. To je samo sledeci korak u razvoju jer ove univerzalne aplikacije postoje samo da se pregura taj period. A nije tako daleko. Pitanje potrosnje baterije se resi lako, hardver telefona treba da funkcionise kao kod PC-ja i da moze da vuce struju iz doka bez prisustva baterije (laptop ustekan u struju kome je izvadjena baterija). Zapravo, MS jeste na dobrom putu ali nekako kao da su isuvise rano krenuli sa svom tom pricom. Drugi nisu spremni, ni proizvodjaci hardvera niti softvera da isprate sve to. Jedino da MS kupi i vajber, i whatsapp i sve te *****ske programe za dopisivanje pa da kaze "vise nema dopisivanja sa jedne platforme na drugu vec samo sa windows na windows". E ako bi i tad ljudi izabrali android ili ios pre nego win... ***.
Od te price smo druze daleko najmanje deset godina. Moze ona da se pojavi i ranije, ali to ce sve biti u pocetnoj fazi, nedoradjeno, nefunkcionalno, ograniceno na mali broj uredjaja i nadasve jako, jako skupo. Da bi zazivela takva ideja u siroke narodne mase, a to je ono sto svakom proizvodjacu treba, proci ce jos mnogo vremena. A da interesantno zvuci to priznajem.

Evo necu da pisem romane vise...ako ms napravi surface phone kako valja ja ga prvi kupujem. :) I samo sa se nadovezem, ne moze ms da smanji tablet i naprav telefon. Tablet radi sa punom verzijom w10, a to je kodtelefona nemoguce. Znaci ili da sredjuju ovo od w10m ili nesto novo, al da valja. Eto. Ziveo ms. :D

Nadam se samo da ne nisi pogrešno shvatio, u svakom slučaju nisam mislio ništa loše, i u dosta toga jesi u pravu, a pre svega i oko toga da imaju oni još da rade na w10m. :) Naravno, nije dovoljno da telefoni nekome rade, nekome ne rade. Meni se najviše su čini da oni kojima nešto zeza na telefonu sa w10m oni koji bolje da čačkaju podešavanja, i eto, nekad se desi da kad hoćemo nešto da vratimo na staro, to ne ide. Baš sam put neki dan pomenuo kako sam kod sebe zeznuo skajp - namestio sam ja sad sve u podešavanja kao što je bilo, ali ***... Išlo je reinstalacija skajpa pomogla, ne bi trebalo da je to neophodno, a i dalje me mogu da pričam preko skajpa i da mene vidi sagovornik... Aplikacija se ponaša kao da nema pristup kameri.

I jeste, to što kažeš za Lumije, i meni je bezveze što ne nastave da prave bar jeftinije ili Lumije srednje klase... Čovek pomisli "pa što ste kupovali Nokiju", ali ***... :) Videćemo šta će nam drugi proizvođači doneti.

Ja da prijavim da mi i dalje mob sam pojača zvono, a kad prekinem poziv ili izađem iz WA pokaže precrtano zvono a zvoni,
sve to traje 3-5 sekundi i onda se sve vrati u normalu.
Par puta mi je pri paljenju ili gašenju (nisam siguran) prikazao upaljen GPS a nije,
i to traje 3-5 sekundi i onda skloni ikonicu za GPS.

Meni se dešavalo (mislim da sam kačio screenshot) da mi pokazuje za zvono "slaninicu" (ikonica za vibraciju), a da je u stvari uključen zvuk, pa kad prebacim na vibraciju pokazuje zvonce iako je zvuk isključen. Znači obrne ikonice. :d

message delivered via unladen European swallow

Mislim da je to za gps kod svih tako po difoltu pokaze ikonicu na kratko pa se ugasi
Soylent Green is People

Trebalo bi da jeste, to je valjda neka glupa osobina 'desetke'.
I meni se to redovno dešava, samo ne obraćam pažnju.

To sa GPS-om bi trebalo da je iz razloga da se telefon javi MSu gde je zadnji put bio pre nego sto je ugasen u slucaju kradje ili da se telefon izgubi. Pa ako ste registrovali telefon uz MS nalog onda bi trebalo da se lakse pronadje. Valjda :D

Ekran za lumia 535

Izvinite sto je malo van teme, ali me zanima imate li iskustva sa pucanjem ekrana na lumia 535? Da dam serviseru ili mjenjam sam.

steta sto nisu uspeli da se priblize toj cifri od 200 dolarjev. :/

b049e037514bfb5e1634a1e8f2d801e3.png

Jel je i vama označeno da ova aplikacija može da radi u pozadini? Šta bi bilo ako je ugasim, dobijao bih obaveštenja o porukama svakako? Nekako mi je puno da je 30% potrošeno u pozadini... Mada, jel tako i kod vas? A na osnovu onog drugog što je na off bih rekao da mogu da prebacim aplikaciju da ne radi u pozadini nikako, ne koristim skajp preko njega.

Poslednja izmena:
Ako ugasiš nema obaveštenja.Tako je bar bilo do sada,upaljena mi je je pozadini tako da nisam vise proveravao.

Sent from mTalk

Probaću da testiram kasnije... Donekle i jedno i drugo se da razumeti.

EDIT. Jel i kod tebe toliko troši baterije u pozadini?

Poslednja izmena:
Ja sam na Redstone sada ali mi ne troši mnogo, doduše nisam ni slao mnogo sms prethodnih dana. Možda juče sam poslao 4-5 , danas ne.

Na Redstone je izbačena skype integracija , tako da je ipak drugačija aplikacija u pitanju. Za prethodnih 24h mi je potrošila 5% a u pozadini 0 %. Kada namestim za prethodnih 6 sati potrošnja je 0% zato što nisam ni slao.

Sada sistem sam to reguliše za razliku od th2. Mnogo bolje funkcioniše, ne dešava se da neka aplikacija vuče u pozadini.

f3a9b4daf81cc7f742ef22aba7febb43.png

84aac5e1c3d0ad99e4154f2ab3962617.png

Poslednja izmena:
Jel izasao Skype preview i za mobilne, kao sto je na Insajderu za pc-eve dostupan odmah u buildu..??

Drugari pomoć, hitno !!!
Na godišnjem odmoru sam u CG, hebo odmor kada treba da odgovorim na poslovni email, a nisam u stanju.... Problem je u sledećem : Uplatio sam roaming dodatak i podesio da mogu da koristim net u roamingu,( za tri dana sam potrošio 10 gb neta, puštam ćerkici crtaće preko KODI-a, a mora se gledati i evropsko u fudbalu - telefon koristim kao hot spot ) međutim iz nekog razloga email-ovi mi ne stižu, tj. ne dobijam notifikacije. Moram svaki put ručno da osvežim email client da bih video pristiglu poštu, takođe i MS weather ne radi live tile. Viber i skype OK, sve u redu. Takođe ne mogu ni email da pošaljem....?
Da li to ima neke veze sa IP adresom i da li treba da se koristi neka od VPN aplikacija?

Hvala, tolero! Danas mi je baterija generalno dobro držala, mada zaista je bezveze da mi sms više vuče baterije u pozadini nego vajber. Dobro, jesam se dvoumio da probam redstone, pa mogu probati da nadogradim sistem kad budem kod kuće za par dana. Ovako bi bilo nezgodno da ga nadograđujem, a sad bi mi bilo nezgodnije i ako bi nešto zezalo. Ali videću još, mada ovo što si pokazao je obećavajuće.

Pretpostavljam da ti je mejl lepo radio u Srbiji? Zvuči bezveze savet, ali možda bi pomoglo da dodaš ponovo nalog? Pre toga može se probati restart, ili soft reset... Svakako deluje da je neka glupost u pitanju, i da je jedna od bubica - ako ti je ovde radio kako treba... Možda mi nešto padne na pamet, napisaću ako mi padne na pamet nešto pametnije od ovoga navedenog. Mada, ako ti i u Srbiji to nije skroz radilo, onda bi nam palo na pamet nekoliko mogućih problema.

@Gari, radilo je sve normalno, a sada ???

Nema to veze sa resetom sličan problem sam imao pre par godina kada sam letovao u Grčkoj i kada sam imao neki galaxy ili LG, imao sam problema sa netom i pojedinim aplikacijama koje su bile zavisne od istog. Sve je profunkcionisalo čim sam prešao granicu i nakačio se na poznatu mrežu. Da li su u romingu blokirane usluge ja nemam pojma ali može biti to jedan od razloga ne funkcionisanja pojedinih aplikacija,a koje zavise od tvoje matične mreže.

Mislim da je do provajdera koji pruža usluge i promenjenih podešavanja.
Rešenje : Idi na email preko pretraživača (edge) , uključi opciju za radnu/desktop površinu, trebalo bi da radi!

Meni na tel smtp ne radi kad sam na 3G. Ostanu mi poruke u Outbox-u.
Tek kad se zakačim na SBB wi fi, poruke odu...
To mi ne bi bilo toliko čudno da u selu dok sam bio na odmoru kad se zakačim na wifi da ni tada ne mogu da pošaljem poruke. A tamo imam telekom adsl...
Cak i sa laptopa ne mogu da šaljem kad koristim telekom net, a sa SBB je sve OK.
Kontaktiram provajder kod kojeg mi je mail server, i u logovima ne vide da sam odbijen ili bilo šta.
Tako da me definitivno zeza Telekom net...

Nazad
Vrh Dno