Šta je novo?

Windows (phone) 10

Pa tacno je da MS odustaje od lumia brenda koju zamenjuje surface. Jer je trenutno surface dosta jaci brend od Lumia brenda. To nikako ne znaci da odustaje id W10 za mobilne telefone. Surface linija ce kvalitetom ici na IP. Sto znaci od jeftinijih uredjaja neće biti ništa. MS ce to prepustiti drugim proizvodjacima. Kinezima, alketelu.... Radiče se na W10 ko i do sada. Nadam se sa jos vise pažnje na peglanju i novim aplikacijama

Surface koristi windows pc os. Baš tako, i meni je lično žao što odustaje ali *** idemo dalje....

Surface koristi windows pc os. Baš tako, i meni je lično žao što odustaje ali *** idemo dalje....

Ti sve znas kao Jon Snow. :D
Malo se opet salim, ali sad da se uozbiljim, Surface Phone bi koristio Windows 10 Mobile, ne ide Windows 10 za PC na telefone. Jedino sto bi Surface Phone imao Continuum.

To je zamenjeno ime iz lumia u surfuce...
Kao honor da bude Džon huawei...
I da postane clan iste grupe...

Surface Phone je nesto sto oni kao najavljuju - ukidaju lumije, a bice Surface Phone kao naslednik Lumije 950, i to im je valjda plan da pariraju iPhone-u. Oni hoce da prave samo najbolje telefone kako mi se cini (i to bi bio Surface Phone), a ostalo bi prepustili ostalim proizvodjacima. Mozda bih mogao reci da bi to bio Nexus medju Windows telefonima.

Ma čovek je komentarisao sliku XBOX iznad... Imaju svi, android, ios, PC... Nema WP, pa u tom smislu...

Onako uzgred bas sam pre par minuta 2016-06-19 15:35 CET dobio novi update za Xbox...

Bice da se W10M podrazumevao... ili na njega MS prosto gleda kao na MS Windows 10 i to je to...

Surface Phone je nesto sto oni kao najavljuju - ukidaju lumije, a bice Surface Phone kao naslednik Lumije 950, i to im je valjda plan da pariraju iPhone-u. Oni hoce da prave samo najbolje telefone kako mi se cini (i to bi bio Surface Phone), a ostalo bi prepustili ostalim proizvodjacima. Mozda bih mogao reci da bi to bio Nexus medju Windows telefonima.

To je sjajno, i ja isto mislim.. ali koliko proizvodjaca podrzava Gugl, a koliko MS. Tesko ce drugi proizvodjaci drzati mid i low segment bez MSa.

To je sjajno, i ja isto mislim.. ali koliko proizvodjaca podrzava Gugl, a koliko MS. Tesko ce drugi proizvodjaci drzati mid i low segment bez MSa.

Ja verujem da, čim bi se Windows pokazao kao pouzdan sistem, i jači proizvođači bio krenuli da rade doduše telefone. Osim ako imaju ugovor sa Google-om da to ne rade. :p Mislim, ja bi kupio i jeftiniji HP i nekom trenutku, ako bi bio takav, a i Alcater i Acer bio bili OK. A ovi kad probiju led, i vodu se da su ljudi zadovoljni sistemom, zašto i neki drugi ne bi hteli da uzmu deo tog kolača. HTC da izbavi identičnu stvar kao Acer, ljudi bi opet mnogi kopili HTC radije - ako je po istoj ceni, i sve ostalo isto...

@gari

To je dug i mukotrpan proces, u kojem sve zavisi od MS-a i njihove strategije, koja je ruku na srce do sad bila katastrofalna. Ne moze se porediti podrska iskusnih igraca medju smartfonima poput Samsunga, Sonija, LG-a... sa Acerom i HP-om. Oni jesu veliki igraci, ali na PC trzistu, pogotovu HP, ali ovde su novajlije i to na prvu loptu odbija ljude. A znas kad ce sledeci put HTC izdati telefon za WP ? Nikada, nakon glupog poteza da M8 ne dobije update za W10M. Lepo zvuci u teoriji, Surface ekipa pravi novi flagship, od metala, sa premium hardverom i nadajmo se tada poprilicno dobrim i stabilnim softverom. Naprave 2-3 modela u high klasi i budu poput Nexusa, a da se ostalima prepusti trziste.. ali nema ozbiljnog igraca koji bi povukao ostale za sobom. Vrlo riskantan potez.

Nije riskantan kao trka do dna. Margine na jeftine telefone su 0%.
Sve pare su u high-end telefonima. Niti njima treba low end tržište, kao što ni Apple nije briga za low end tržište. Nema para u njemu. A to šta je Balmer radio bi oteralo svaku slabiju kompaniju u bankrot.

Računaju istu stvar kao sa ostatkom Surface linije, gubila je pare u početku, ali je onda postala veoma uticajna. Apple je pokušao da kopira i izbacio promašaj.

Poslednja izmena:
@ DeLarge Jeste, slažem se, ovi su sa kompjuterima dobri, telefoni si im nova zanimacija. Jedino što sa Windows telefonima oni ne moraju mnogo da ulažu u održavanje nekog softvera. Microsoft im već daje odličan mejl klijent (po meni je ovaj sa w10m najbolji na telefonima, mada nisam probao klijente na iPhone-u), i gomilu drugih servisa. Možda doduše nešto propuštam sad kad ovako razmišljam, ali mi se čini da imaju sve na tacni. Jedino što bi se moglo od njih očekivati oko podrške je sa sarađuju sa Microsoftom prilikom ne znam čega...

Poslednja izmena:
Nije riskantan kao trka do dna. Margine na jeftine telefone su 0%.
Sve pare su u high-end telefonima. Niti njima treba low end tržište, kao što ni Apple nije briga za low end tržište. Nema para u njemu. A to šta je Balmer radio bi oteralo svaku slabiju kompaniju u bankrot.

Računaju istu stvar kao sa ostatkom Surface linije, gubila je pare u početku, ali je onda postala veoma uticajna. Apple je pokušao da kopira i izbacio promašaj.

Jeste Balmer (Blamer) je za sve kriv...

A onda oni kao da izvade fleke dovedu onog Indijanca na celo MS-a...

Losa karma se nastavlja...

Ovde cete naci likove koji opravdavaju ama bas svaki korak ms. Do juce je bilo super to sto ms pravi stabilne i dobre telefone za malo para i kako to nema ni jedan drugi proizvodjac i to je bilo kao extra. Sad odjednom to ne valja nego pravimo samo premium uredjaje surface phone, a onda to oni isti koji su hvalili i kovali u nebesa low end ms telefone, berzerervno prihvataju i sad je to odjednom najbolje sto moze da bude. I tako...ljud ne razmisljaju svojom glavom nego sta im corca iz Indije servira to je odmah najbolje. Sutra da ukinu office i da kazu to nije dobro sad pravimo nesto trece ovi bi vikali kako je to super posao. A ms me sve vise podseca na muvu bez glave...kao kad muva uleti u auto pa onda ne zna de ce i ne moze da pogodi izlaz pa onda bije u staklo, bije, bije...i tako. Krenu jedno, pa batale, krenu drugo, pa batale...u nedogled.
I taj surface ima da im bude promasaj...jer bi po prici trebao da se takmici sa iphone-om. Koliko god premijum da ga naprave, da mu stave kuciste od magnezijuma, 8k ekran, 75mp kameru...sta ce taj telefon da pokrece? Win 10m? Ahahah...koji je u rangu sa firefox os. I on bi trebao da se takmici sa iosom? To bi bile samo spcane pare za premijum hardver i samo jos veci gubitak za ms. Doduse kupili bi ga tri coveka koja bi se naprzila na pricu kako je to najbolji produktivni telefon na trzistu...pa su u tripu da ce postati odma menadzeri u audiju ako kupe surface phone. A do juce nisi mogao da zakacis attachment u mail-u. Produktivno...nema sta.

Poslednja izmena:
@mihajlosd

Mnogi su tako pričali za surface tablet, čija cena nije ispod 900€, a koji gura "propali" w10.

Što bi rekao Đorđe Čvarkov, imitirajući Dragana Jove Torbicu... "hebe mi se tačno, ajde... ajde... Pozdravite vašu mamu..."

Sad ms se okrece papl politici i prave ultra mega giga surface telefon, a saku preostalih lumia korisnika ko sisa?

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

@mihajlosd

Mnogi su tako pričali za surface tablet, čija cena nije ispod 900€, a koji gura "propali" w10.

Surface tablet je odlican proizvod, problem je telefon koji ako ostane na w10 mobile ima sanse da bude najveci promasaj - jer MS servisi bolje rade na Android i iOS platformi, dok na W10 ne rade nikako ili imaju manjak funkcija. Ostavljao sam link http://pocketnow.com/2016/05/18/microsoft-app-problem u cemu je problem (ili jedan od problema), ne mozes da hranis komsijino dete, a tvoje pustis da gladuje.

@mihajlosd

Pa bre kakav si ti to ms fan, a ne pravis razliku izmedju cistokrvnog win 10 za pc koji je nadasve odlican i koga licno koristim i vrlo sam zadovoljan i jednog nedovrsenog poluproizvoda koji bi trebao da imitira jedan mobile os. To sto nose isto ime ne mora da znaci da nisu bulja i glava razlika.

Pa bre kakav si ti to ms fan, a ne pravis razliku izmedju cistokrvnog win 10 za pc koji je nadasve odlican i koga licno koristim i vrlo sam zadovoljan i jednog nedovrsenog poluproizvoda koji bi trebao da imitira jedan mobile os. To sto nose isto ime ne mora da znaci da nisu bulja i glava razlika.

Objasni zašto poluproizvod? Daj pojasni jer ne kontam šta si hteo time da kažeš, pogotovo što porediš pc verziju sa kojom si zadovoljan i mobile sa kojom nisi. Tj ti imaš Lumiu ili si čuo neku priču u vezi sa ms?

Ne, ne momci daleko od toga da sam MS fan, samo koristim njihove proizvode. Ali ako je MS uspeo sa w10 na PC i na surface tabletu, kako sami kažete, zašto onda ne bi uspeo i surface telefonom. Ako ova priča sa surface telefonom ne prođe mislim da je to kraj za Windows mobilne telefone.

Poslednja izmena:
Ovde cete naci likove koji opravdavaju ama bas svaki korak ms. Do juce je bilo super to sto ms pravi stabilne i dobre telefone za malo para i kako to nema ni jedan drugi proizvodjac i to je bilo kao extra. Sad odjednom to ne valja nego pravimo samo premium uredjaje surface phone, a onda to oni isti koji su hvalili i kovali u nebesa low end ms telefone, berzerervno prihvataju i sad je to odjednom najbolje sto moze da bude. I tako...ljud ne razmisljaju svojom glavom nego sta im corca iz Indije servira to je odmah najbolje. Sutra da ukinu office i da kazu to nije dobro sad pravimo nesto trece ovi bi vikali kako je to super posao. A ms me sve vise podseca na muvu bez glave...kao kad muva uleti u auto pa onda ne zna de ce i ne moze da pogodi izlaz pa onda bije u staklo, bije, bije...i tako. Krenu jedno, pa batale, krenu drugo, pa batale...u nedogled.
I taj surface ima da im bude promasaj...jer bi po prici trebao da se takmici sa iphone-om. Koliko god premijum da ga naprave, da mu stave kuciste od magnezijuma, 8k ekran, 75mp kameru...sta ce taj telefon da pokrece? Win 10m? Ahahah...koji je u rangu sa firefox os. I on bi trebao da se takmici sa iosom? To bi bile samo spcane pare za premijum hardver i samo jos veci gubitak za ms. Doduse kupili bi ga tri coveka koja bi se naprzila na pricu kako je to najbolji produktivni telefon na trzistu...pa su u tripu da ce postati odma menadzeri u audiju ako kupe surface phone. A do juce nisi mogao da zakacis attachment u mail-u. Produktivno...nema sta.

Pa niko nije rekao da ce to biti klasican telefon...
Vec vise puta napisah da ce to pre biti lisni pomocnik za mnogo sta...
Nesto poput onoga sto se pojavljuje u seriji sf knjiga "Kapija"...
U saradnji sa kontinumom i Kortanom bice to sjajna spravica koja na trzistu nema pandana...

Iskreno govoreci MS je naglasio da cilja na poslovne ljude a sudeci po svemu samo on moze da im pruzi kancelariju na dlanu... nakacis dongle na TV bezocno povezes Surface uredjaj i glasom upravljas vecinom stvari...

Mozda deluje previse SF ali ko zna mozda su vec ovladali tehnologijom da to isprate...

Imao sam druze i godinam koristio wp 8.0 wp 8.1 i w10m. Ne znam od kad si ti na winu, ali ja od l520 do pre par meseci. Tako da sve sto pisem pisem iz licnog iskustva. Ne znam sta nije jasno u epitetu "poluproizvod"? Ajde da probam da izvrnem istu recenicu bez koriscenja tog epiteta, pa cu reci daje w10m godinama razvoja iza druga dva konkurenta sa kojima bi da se takmici. Zato mislim da bi ulaganje u tako mocan hardver bez adekvatnog os bilo klasicno bacanje para i jos brzi put u propast (tog dela ms poslovanja, nikako ne mislim da bi ceo ms propao zbog toga). Doduse ima ljudi koji bi pod uticajem marketinga kupili i tako nesto, ali su na nesrecu po ms na nivou statisticke greske. Pa jel vidis da ljudi vise nece da daju ni 80e za novu l550 zbog takvog softvera, a ocekujes da ce im neko dati 800e za taj isti os? Sad ces ti da kazes evo ja cu dati, sto je tvoje legitimno pravo, naravno. Ali ms ne moze da zivi i posluje rentabilno od par hiljada prodatih surface phone-a. Doduse sve to pada u vodu ako za ovih godinu dana (koliko je ostalo do lansiranja tog cuvenog surface phone, bar po glasinama) ms ne uradi nesto sto nije uradio za poslednjih par godina. Napravi 100% logican i funkcionalan sistem sa svim aplikacijama na nivou druga dva konkurenta. Od ovog treceg su udaljeni ko nebo od zemlje, a to je nesto sto je najvaznije u svetu smartphone industrije hteo neko to da prizna ili ne. Dzaba svi komentari tipa imam sve sto mi treba...ti imas, ali 99% posto ljudi ocigledno nemaju, kao ni ja. Da mi je bio potreban samo dialer i kandar na telefonu ne bih menjao svoj siemens mc 60 iz 2005 jos uvek.

Ma znaju oni dobro sta rade...sad sto bi mnogi zeleli da ih nema,to nije njihov problem.

Pa niko nije rekao da ce to biti klasican telefon...
Vec vise puta napisah da ce to pre biti lisni pomocnik za mnogo sta...
Nesto poput onoga sto se pojavljuje u seriji sf knjiga "Kapija"...
U saradnji sa kontinumom i Kortanom bice to sjajna spravica koja na trzistu nema pandana...

Iskreno govoreci MS je naglasio da cilja na poslovne ljude a sudeci po svemu samo on moze da im pruzi kancelariju na dlanu... nakacis dongle na TV bezocno povezes Surface uredjaj i glasom upravljas vecinom stvari...

Mozda deluje previse SF ali ko zna mozda su vec ovladali tehnologijom da to isprate...
A sta ti mislis koji ce os pokretati taj surface? Posto je nemoguce da mu stave pravi win 10 jer ce biti neupotrebljiv na uredjaju od 5" od prilike...koliko jedan prosecan telefon ima. Jedino sto im preostaje je w10m. A to sto ti pricas jeste lepo, ali dal mislis da je realno bar u nekoj bliskoj buducnosti? Mislim ja bih iskreno voleo da ms uspe u nekoj (bilo kakvoj prici) jer ih ja stvarno gotivim, ja sam ovde najveci ms fanboy, samo sam realan i necu da hvalim ono sto nije za pohvalu. Dok su mi recimo w 10 pc, surface tablet, ms office odlicni. Cak koristim i ms arc touch mouse...fenomenalan je. Ali im sa telefonima nesto ne ide... :/

A sta ti mislis koji ce os pokretati taj surface? Posto je nemoguce da mu stave pravi win 10 jer ce biti neupotrebljiv na uredjaju od 5" od prilike...koliko jedan prosecan telefon ima. Jedino sto im preostaje je w10m. A to sto ti pricas jeste lepo, ali dal mislis da je realno bar u nekoj bliskoj buducnosti? Mislim ja bih iskreno voleo da ms uspe u nekoj (bilo kakvoj prici) jer ih ja stvarno gotivim, ja sam ovde najveci ms fanboy, samo sam realan i necu da hvalim ono sto nije za pohvalu. Dok su mi recimo w 10 pc, surface tablet, ms office odlicni. Cak koristim i ms arc touch mouse...fenomenalan je. Ali im sa telefonima nesto ne ide... :/

Ovo sto si naveo je samo polovicno tacno... treba samo smanjiti W10M tablet dodati mu mogucnost telefona i to ti je to sto se tice HW...

Inace o HW nisam ni pisao, niti se pitao da li imaju tu tehnologiju... sa OBLAKOM je HW manje bitan zato sto klasicnu procesorksu snagu mozes da iznajmis ILI da je recimo firma u kojoj radis ima u svojoj farmi racunara...

Vec se moze videti da ce telefoni sledece generacije imati 8GB radne memorije i cak se nagadja da bi Surface mogao imati i vise od toga uz cak 256GB skladisne memorije... cak je i sam Intel pre par meseci pokazao spravicu velicine SSD-a koja se moze nakaciti na telefizor i eto ga mogilni racunar manji od pakle cigareta...

Pitanje je da li imaju SW koji ce sve to da uveze i da radi kako valja... verujem da nisu tako daleko od toga... a to su vec delimicno pokazali sa L950 sa ili bez XL sufiksa i continuum dock-om... jeste da nije savrseno ali broj programa koji mogu da saradjuju sa continuum tehnologijom iz dana u dan raste...

I sto je najzanimljivije konkurencija skoro da nema odgovor na tako nesto...

Čisto da se javim da ni sa ovom zadnjom nadogradnjom, kao ni prethodnom,nemam nikakvih problema u radu aparata.

Mihajlo, samo kad te ne mrzi da pišeš onolike romane... :) I niko nije hvalio Microsoftovu nameru da pravi samo skupe telefone, nego smo to naveli kao činjenicu, a to što ti sve vidiš kako hoćeš da vidiš je tvoja stvar. Mene baš briga da li mi je telefon Lumia, Acer, Alcatel, ili nešto drugo, bitno mi je da radi. Bilo bi mi draže naravno da je Lumia u pitanju ipak, ali pošto mi se Windows Mobile sviđa, sledeći telefon će mi najverovatnije opet biti sa tim sistemom.

Evo necu da pisem romane vise...ako ms napravi surface phone kako valja ja ga prvi kupujem. :) I samo sa se nadovezem, ne moze ms da smanji tablet i naprav telefon. Tablet radi sa punom verzijom w10, a to je kodtelefona nemoguce. Znaci ili da sredjuju ovo od w10m ili nesto novo, al da valja. Eto. Ziveo ms. :D

Koliki je realni napredak u radu i mogucnostima windows 10 mobile danas u odnosu na zvanicni izlazak pre ~8 meseci? Microsoft samo treba da odrzi zivim ime windowsa medju mobilnim telefonima do trenutka kad telefoni dobiju x86 procesore pa makar i na milionitom delu postotka ali da je tu, da se pominje. Nakon toga znamo svi sta ce se dogoditi jer macOS (ako apple uradi istu stvar) nema takvu bazu programa kao windows a ChromeOS (ako google uradi istu stvar) je u najmanju ruku smesan. Telefon ce raditi u dva moda: prvi kad se koristi kao telefon i imace funkcionalnost kao i danas sto ima i drugi kad putem kontinuuma bude moglo da se radi na pravim x86 aplikacijama. To je samo sledeci korak u razvoju jer ove univerzalne aplikacije postoje samo da se pregura taj period. A nije tako daleko. Pitanje potrosnje baterije se resi lako, hardver telefona treba da funkcionise kao kod PC-ja i da moze da vuce struju iz doka bez prisustva baterije (laptop ustekan u struju kome je izvadjena baterija). Zapravo, MS jeste na dobrom putu ali nekako kao da su isuvise rano krenuli sa svom tom pricom. Drugi nisu spremni, ni proizvodjaci hardvera niti softvera da isprate sve to. Jedino da MS kupi i vajber, i whatsapp i sve te *****ske programe za dopisivanje pa da kaze "vise nema dopisivanja sa jedne platforme na drugu vec samo sa windows na windows". E ako bi i tad ljudi izabrali android ili ios pre nego win... ***.

Vrh Dno