Šta je novo?

Windows (phone) 10

Jeste, iOS port. Od prošlog update-a više ne puca. Još da poboljšaju performanse. Malo sporije skroluje.
Vidim da koristiš mTalk. Da li ti puca? Meni često pukne dok kucam poruku pa koristim TT Classic.
Sad je baš legao apdejt, ali ne piše šta su sredili. Meni deluje ok, jedino ga pokreće malo duže. :)

mTalk ne puca često, ali se dešava kad otkucam poruku i tapnem da postuje da se samo ugasi... Koristim ga jer mi je brži od TTa i ne isključi se pod lockscreenom kao što mi to radi TT svaki put.

Sent from my Lumia 640 LTE via mTalk

Valjda nešto menjali oko Live Tile.
Jeste da TT Classic stalno radi Resuming kad ode u pozadinu ali mi je i to brže nego da iznova kucam poruku. Nadam se da će to da srede uskoro. mTalk relativno dugo (za univerzalnu aplikaciju) nije imao update. Valjda nisu izgubili interesovanje.

Kamera, poslednji update, umesto Rich Capture, sada je HDR. Stara boljka i dalje tu - bez ukljucenog blica slike samo u 1280x720.

Kod mene one drive posle zadnjeg apdejta ne uploaduje slike ,msm zavrsi upload ali slike nema nigde .

Sent from mTalk

I ja da kažem, primetio sam da smo dobili u Translatoru offline pack za srpski jezik.:) Mali sam probao to tako offline, lepo radi.

Pa 95% ljudi ne koristi custom romove, lancere, root i ostale stvari koje nudi otvoren sistem. A ne moze se pripisati uspeh na osnovu onih 5% korisnika sto vise kao mi na forumima i ubacuju sve i svasta. Prednost je raznolikost modela i dostupnost aplikacija za sve i svasta. I da WP ili W10 ima isti broj aplikacija koje su isto funcionalnr kao na IOS-u ili Androidu onda bi MS imao 15-20% udela a ne 3-4%
Problem sa ovako površnim rezonovanjem je što se baš iz tih 5% regrutuju developeri, IT novinari, blogeri, dizajneri i svi ostali entuzijasti koji su ključni faktor u tome da li će i koliko neki sistem biti podržan i uspešan. Aplikacije, raznolikost i popularnost ne padaju s neba. WP/M kroz mnoge verzije i iteracije postoji duže i od Androida i od iOS-a, pa opet nikada nije bio ni približno prihvaćen kao ta dva OS-a. Android u svojim počecima takođe nije imao ni izgrađen, zreo sistem, ni bogatstvo aplikacija (setimo se gde je bio tadašnji Market pre 7 -8 godina), ni gomilu telefona, ali je imao ono što WP nikada nije i neće imati - čvrstu i rešenu zajednicu entuzijasta privučenih upravo potencijalom OS-a, koji je ponudio dotad neviđenu otvorenost u svetu mobilnih uređaja.

Edukovana manjina je ta koja na duže staze kreira javno mnjenje i vuče većinu za sobom, a ne obrnuto. Jedan Steve Kondik je više uradio na popularizaciji Androida, nego što će milioni Radživa i Gupti sa svojim Lumijama od po 50 rupija ikada uraditi za MS i WP.

I još bih dodao "da se više modela Windows telefona prodaje Windows Phone bi imao veći udeo".
Ovako duboku misao nismo čuli još od one antologijske: "Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!" :)

@Yojimbo

- Izlaskom prvog iPhona, tačskrina, tzv. smartphona, google je to uspešno iskopirao, bio prvi, napravio Android i uspeo. MS je sa izlaskom WM6.x već kasnio.
- Koji OS je završen i gotov OS, osim onih koji više nema. Ili je Androdid gotov OS.
- Otvorenost nekog OS ja nebih navodio kao prednost, naprotiv. Kao dokaz toga je i to što Androida nema za PC. Inače bi MS stavio katanac na firmu.
- Ovo oko podešavanja OS je besmisleno komentaristi, stvarno jadno.
WM6 je izašao pre nego što je iPhone pušten u prodaju, Android je sve samo ne "kopija", sa značenjem različitih faza u razvoju softvera se možeš upoznati ovde, otvorenost je prednost za sve osim za MS i slične gangsterske korporacije, a za edukaciju u vezi sa podešavanjem OS-a pređi na sledeći pasus.

Po čemu je to neko "napredan korisnik"?
Za početak, po tome što je svestan da se mogućnosti za prilagođavanje sistema ne svode na puke kozmetičke promene UI-ja.
Zatim, po tome što zna šta je CPU governor, šta Xposed, a šta custom kernel.
Dalje, po tome što je u stanju da zahvaljujući tom znanju odradi fino štelovanje telefona, i to počev od kloka i načina rada procesora, preko podešavanja DPI-ja, pozadinskih procesa, servisa i sistemskih funkcija, zatim automatizacije aplikacija i njihove sinhronizacije sa ostalim elementima sistema, pa sve do konačnog doterivanja sitnica poput notifikacija i pravljenja zvučnih profila.
Naravno, krajnji cilj je izvlačenje maksimuma iz hardvera, kao i potpuno prilagođavanje čitavog sistema potrebama korisnika i njegovom specifičnom činu korišćenja telefona.
Tek na kraju, posle svega toga dolazi red na tzv. 'ricing', tj. igranje sa ikonicama, launčerima i sl.

Normalno je da su za većinu najglasnijih WM fanova sa foruma sve to španska sela, jer se krajnje mogućnosti doterivanja primitivnog i zatvorenog OS-a kao što je WP/WM suštinski svode na veličinu i slaganje pločica i slične banalne gluposti.

Problem sa ovako površnim rezonovanjem je što se baš iz tih 5% regrutuju developeri, IT novinari, blogeri, dizajneri i svi ostali entuzijasti koji su ključni faktor u tome da li će i koliko neki sistem biti podržan i uspešan. Aplikacije, raznolikost i popularnost ne padaju s neba. WP/M kroz mnoge verzije i iteracije postoji duže i od Androida i od iOS-a, pa opet nikada nije bio ni približno prihvaćen kao ta dva OS-a. Android u svojim počecima takođe nije imao ni izgrađen, zreo sistem, ni bogatstvo aplikacija (setimo se gde je bio tadašnji Market pre 7 -8 godina), ni gomilu telefona, ali je imao ono što WP nikada nije i neće imati - čvrstu i rešenu zajednicu entuzijasta privučenih upravo potencijalom OS-a, koji je ponudio dotad neviđenu otvorenost u svetu mobilnih uređaja.

Edukovana manjina je ta koja na duže staze kreira javno mnjenje i vuče većinu za sobom, a ne obrnuto. Jedan Steve Kondik je više uradio na popularizaciji Androida, nego što će milioni Radživa i Gupti sa svojim Lumijama od po 50 rupija ikada uraditi za MS i WP.

Ovako duboku misao nismo čuli još od one antologijske: "Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!" :)

WM6 je izašao pre nego što je iPhone pušten u prodaju, Android je sve samo ne "kopija", sa značenjem različitih faza u razvoju softvera se možeš upoznati ovde, otvorenost je prednost za sve osim za MS i slične gangsterske korporacije, a za edukaciju u vezi sa podešavanjem OS-a pređi na sledeći pasus.

Za početak, po tome što je svestan da se mogućnosti za prilagođavanje sistema ne svode na puke kozmetičke promene UI-ja.
Zatim, po tome što zna šta je CPU governor, šta Xposed, a šta custom kernel.
Dalje, po tome što je u stanju da zahvaljujući tom znanju odradi fino štelovanje telefona, i to počev od kloka i načina rada procesora, preko podešavanja DPI-ja, pozadinskih procesa, servisa i sistemskih funkcija, zatim automatizacije aplikacija i njihove sinhronizacije sa ostalim elementima sistema, pa sve do konačnog doterivanja sitnica poput notifikacija i pravljenja zvučnih profila.
Naravno, krajnji cilj je izvlačenje maksimuma iz hardvera, kao i potpuno prilagođavanje čitavog sistema potrebama korisnika i njegovom specifičnom činu korišćenja telefona.
Tek na kraju, posle svega toga dolazi red na tzv. 'ricing', tj. igranje sa ikonicama, launčerima i sl.

Normalno je da su za većinu najglasnijih WM fanova sa foruma sve to španska sela, jer se krajnje mogućnosti doterivanja primitivnog i zatvorenog OS-a kao što je WP/WM suštinski svode na veličinu i slaganje pločica i slične banalne gluposti.

Opet si ovde, problemi šta li je?
Boli kad neko kaže da ste kopija iOS.
Tolika silna podešavanja i na kraju se sve svede na telefoniranje, sms, socijalne mreže i slikanje.

Poslednja izmena:
I ja da kažem, primetio sam da smo dobili u Translatoru offline pack za srpski jezik.:) Mali sam probao to tako offline, lepo radi.
Svaka cast :) za razliku od Googla koji cak to nema ni u planu, MS uradio zaista za nas region dobar posao.

Boli me, noću ne mogu da spavam. Android je android, iOS je iOS. Nemam pojma zašto uopšte dopuštaju postove poput tvojih, ništa konstruktivno samo flame.

Boli me, noću ne mogu da spavam. Android je android, iOS je iOS. Nemam pojma zašto uopšte dopuštaju postove poput tvojih, ništa konstruktivno samo flame.

Znam da ne spavaš, zbog toga. Tvoja konstruktivna rasprava je baš doprinela ovoj temi. Sa vama ovde jedino tako.

Lucky проблем код људи је што су разочарани. Речено им да ће добити систем, али га "нису" добили. Очекивали су да ће да буде свемирски добро, али га "нису" добили.

На њиховим моделима има пар ситница, а они беснииии!

Ја сам презадовољан са системом. Мени само требају стабилније апликације, а то није до система.

Ви као да не знате да читате ћирилицу. Пре сам написао, а има нас доста да таквим мишљењем, престаните да нас смарате око тога да је лош систем. Узмите други телефон ако нисте задовољни!

Пуните станице овог форума са смећем. Морам да прочитам пар станица ове теме да би видео да вама не ради овај систем како треба.

За ове што нас називају fanbojima, имам андроид таблет и исто тако сам задовољан са системом.

E a da li znas koj je najvise razoraran W10M, pa ovi sto imaju android te iOS...
Potajno su se nadali da ce MS da napravi isto ***** poput pomenuta dva pa da probaju nesto novo kad ono PRC...
Nije W10M za svakoga... :p

Kamera, poslednji update, umesto Rich Capture, sada je HDR. Stara boljka i dalje tu - bez ukljucenog blica slike samo u 1280x720.

Kod svih je tako ili samo kod tebe, odnosno samo na tvom modelu telefona?

@Yojimbo
Mene te stvari oko podešavanja iskorišćenosti procesora kao korisnika apsolutno ne zanimaju. Ja hoću da mi telefon radi, imam svoj posao i svoje obaveze, i čekam vremena da "napredno" štelujem telefon...

I ono za "kaniš li pobediti...", da tako je, ali promašio si šta sam hteo da kažem. Ljude zabole ovi za to štelovanje, to je bila poenta.

I dajte, ljudi, zašto nam zatrpavate temu? Sad prvi put da i opisujem - boli me k**** za Android, i kad ne toliko smatraju da Windows na telefonu ne valja, ja ću iz principa da ostanem na Windowsu! Par nas primeti nešto zanimljivo, i vi zatrpate par toj normalnih postova vašim smećem. Kad stignem kući počeću sve redom da vas prijavljujem!

Moje lično mišljenje je da je cela ta priča oko customizacije androida totalno gubljenje vremena... I to ne zato što nemam ideju kako bi to sve moglo biti korisno nego zato što je to mogućnost koju 95% prosečnih korisnika ili ne zna da postoji ili nije dovoljno upućena u to kako sve to da iskoristi na svom telefonu... Druga stvar, koliko je to zapravo i korisno? Ja sam lično imao prilike da se svojevremeno bakćem sa custom romovima u kojima je sve bilo moguće podesiti i nikad nikakvu preveliku razliku nisam primetio u radu uređaja... Niti je telefon bolje radio, niti je postao funkcionalniji, niti mi je uštedeo na vremenu, niti sam ja zaradio od toga što mi je telefon "optimizovaniji". Samo sam izgubio gomilu vremena, živaca i ciklusa baterije u celom tom procesu igrarije! Da ne pominjem celu priču o rootovanju i garanciji itd... Dakle fail!

Nemojte me pogrešno shvatiti, ne branim ničije stavove, niti pripadam fanatično nekoj od strana ali prosto ne vidim smisao ove teme više. Gubite svoju energiju na prepucavanje i trošite tuđe vreme gomilajući postove koji su apsolutno beskorisni za nekog ko je došao da pročita nešto konkretno o Win 10 mobile...

A kad sam već pomenuo isti, DA, ima bagova, DA, nije dovršen, DA, ima još dosta da se radi na njemu ali i dalje pored svih mana odradi sve što mi od smartfona treba. Smatram se prosečnim korisnikom koga ne zanima kako stvari rade na nivou kodiranja i relaciji hardver-softver dokle god to mene ne košta živaca, vremena i novca, a zasad me jedino koštalo malkice vremena dok se sistem apdejtovao... A da ne pričam o tome da ne razmišljam kad ću morati da restartujem fon jer se počeo tegliti, da li ću moći da se javim na poziv jer recimo ne izlazi dialer ekran ili da li će mi baterija izgurati radni dan... Iz te perspektive, čak i za to malo utrošenog vremena sam sam sebi kriv, jer me niko nije ni terao da prelazim na win10 a telefon je out of the box radio besprekorno... Prema tome, samo treba biti objektivan prema tome za šta vam treba uređaj i nema glavobolje... A ko ima viška vremena i energije, nek otvori hejt temu a ovu nek zaobiđe zarad kolektivnog očuvanja mentalnog blagostanja!

Poslednja izmena:
@yooyo, evo sad sam ja proverio. Isti problem, samo što ja fotkam u 4:3 pa mi je 960x720. Bzvz...

Sent from my Lumia 640 LTE via mTalk

Taj bug je od builda jos iz oktobra 2015. Prvi put kad sam stavio insajder, ne secam se koja verzija je bila. Reportovan na feedback, sto od mene, sto od drugih korisnika. Znaci, svaki put kad se slika sa iskljucenim blicom, ukljucenim Rich Capture (sadasnji HDR), slika je uvek 1280x720. Nije slucaj samo na 640 i na drugim telefonima je isto. Nije problem, ne smeta mi, slabo koristim kameru, ali je *****ski ubiti Lumia Camera app koja odlicno radi i bez bugova.

ali je *****ski ubiti Lumia Camera app koja odlicno radi i bez bugova.

Ta kamera aplikacija je u sustini delo Nokia developera, posto su resili da uniste sve dobro i sto ima veze sa Nokiom prosto su morali i nju da osakate :)

Uzgred, jel taj problem sa kamerom postoji i na Lumiji 950/950XL/550/650?

Ja sad probao na L640 DS i slika je pune veličine i u 16:9 i u 4:3 formatu sa uključenim HDR-om i isključenim blicem.

Da li vam telefon čuva slike na kartici ili u internoj memoriji? Kod mene je u internoj memoriji. Kad stavim da čuva slike na kartici onda zaglavi na Applying finishig touch i posle javlja grešku kad pokušam da podesim HDR efekat. Isto je bilo i sa ranijim verzijama Windows Camere. Lumia Camera nije imala taj problem.

Vrh Dno