Šta je novo?

Windows odseca 20% bandwidth-a

SeRPeNT

Slavan
Učlanjen(a)
17.10.2005
Poena
320
Evo kako da ih povratite:

Kliknite na Start-->Run-->ukucajte "gpedit.msc" bez "

Onda ce vam se otvoriti group policy editor.

Otvorite:
Local Computer Policy-->Computer Configuration-->Administrative Templates-->Network-->QOS Packet Scheduler-->Limit Reservable Bandwidth

Dupli klik na Limit Reservable bandwidth. Pise da nije konfigurisan, ali prava istina se nalazi pod 'Explain' tabom :

"By default, the Packet Scheduler limits the system to 20 percent of the bandwidth of a connection, but you can use this setting to override the default."

Znaci trik je da stavite ENABLE na reservable bandwidth, a onda podesite da bude 0 (nula). Ovako sistem nece nista rezervisati, bolje nego po defaultu 20%.
Radi na win XP i 2000 (mozda i na visti nisam probao).

I na visti je isto tako.

Iskreno ja sam probao i primetio sam mnogo brze ucitvanje stranica u samom browseru, dok dl mi je ostao isti (za malu nijansu se poboljsao), neki nusefekat nisam primetio.
P.S. ti uvek mozes da vratis kako je bilo 😉 ako slucajno primetis da nesto "ne valja".

Poslednja izmena:
Meni baš nije jasna ova opcija. Zašto Win rezerviše bandwidth ?
Inače meni je QoS RSVP servis disable-ovan, tako da ne vidim da će to oslobađanje bandwidth-a imati ikakvog efekta.

Poslednja izmena:
Meni baš nije jasna ova opcija. Zašto Win rezerviše bandwidth ?
Inače meni je QoS RSVP servis disable-ovan, tako da ne vidim da će to oslobađanje bandwidth-a imati ikakvog efekta.

Pa da mogu da te hackuju i uzimaju podatke sa racunara, a da ne primetis usporenje konekcije :d :d :d

Salu na stranu, pojma nemam, ali hvala za info - sa' cu gi oslobodim 20% :type:

Citao sam o ovome ranije, nije u pitanju ogranicenje sirine linka niti ista slicno, nego je rezervacija od strane sistema za urgentne pakete i tako neke stvari (ne secam se bas tacno). Naravno sistem ne odseca 20% linka non-stop nego koristi u slucaju da zatreba.

Verovatnije je, da se podesavnanjem rezervisane sirine linka na 0 izazove usporenje saobracaja, a ne ubrzanje.

Evo kako da ih povratite:

Kliknite na Start-->Run-->ukucajte "gpedit.msc" bez "

Onda ce vam se otvoriti group policy editor.

Otvorite:
Local Computer Policy-->Computer Configuration-->Administrative Templates-->Network-->QOS Packet Scheduler-->Limit Reservable Bandwidth

Dupli klik na Limit Reservable bandwidth. Pise da nije konfigurisan, ali prava istina se nalazi pod 'Explain' tabom :

"By default, the Packet Scheduler limits the system to 20 percent of the bandwidth of a connection, but you can use this setting to override the default."

Znaci trik je da stavite ENABLE na reservable bandwidth, a onda podesite da bude 0 (nula). Ovako sistem nece nista rezervisati, bolje nego po defaultu 20%.
Radi na win XP i 2000 (mozda i na visti nisam probao).

o da radi skoro ko 4mbit kablovski :d
Note that this setting does not limit your internet connection speed and changing it does not increase it (read KB 316666). It is one of the commonest myths widely circulated on the internet. Use your common sense and intellect and do not join in the bandwagon

Clarification about the use of QoS in end computers that are running Windows XP
As in Windows 2000, programs can take advantage of QoS through the QoS APIs in Windows XP. One hundred percent of the network bandwidth is available to be shared by all programs unless a program specifically requests priority bandwidth. This "reserved" bandwidth is still available to other programs unless the requesting program is sending data. By default, programs can reserve up to an aggregate bandwidth of 20 percent of the underlying link speed on each interface on an end computer. If the program that reserved the bandwidth is not sending sufficient data to use it, the unused part of the reserved bandwidth is available for other data flows on the same host.

Elem, jasno pise na MS sajtu, da ukoliko program NE koristi svih 20% rezervisanog linka ostali prog mogu da koriste... reverse --> ako koristi 20%, ostali mogu da koriste samo ostatak linka sto je 80% ...
Conclusion: Za ovih 20% necete uvek ostati uskraceni vec kad "programu" zatreba, ali nekada zasigurno hocete ...

Verovatnije je, da se podesavnanjem rezervisane sirine linka na 0 izazove usporenje saobracaja, a ne ubrzanje.

Ma kakvi, ja stalno isključujem taj servis jer mi je nepotreban. To dođe isto kao i kad ubaciš tu 0.

Mi smo na faksu radili nesto o QoS - sustina je da se odredjuje prioritet paketa - npr voip paketi ne smeju imati veliko kasnjenje pa imaju prioritet u odnosu na, npr klasican download. U sustini, poboljsanje ovim "hackom" je malo primetno, mislim da proces sheduler treba da ostane ukljucen.

Koliko se meni čini, ovo je jedan od servisa koji radio-ne radio, u praksi "mu se isto hvata".
Meni (i mojim mašinama 🙂) nikada nije trebao - a ja ne mogu da se smirim dok ne poisključujem sve i od uređaja i od servisa koji "bleje u prazno". To je jače od mene . . .

Poslednja izmena:
Ako ja sa 512kb WiFi vučem 64kb/s, kako promena ovog podešavanja može bilo šta da promeni? :d

Što, plašiš se da ćeš nešto da pokvariš 🙂 ?

Elem, jasno pise na MS sajtu, da ukoliko program NE koristi svih 20% rezervisanog linka ostali prog mogu da koriste... reverse --> ako koristi 20%, ostali mogu da koriste samo ostatak linka sto je 80% ...
Conclusion: Za ovih 20% necete uvek ostati uskraceni vec kad "programu" zatreba, ali nekada zasigurno hocete ...
Ako je tačno ono što si citirao, nećemo biti uskraćeni ni za jedan procenat, ni u jednom trenutku.

Što, plašiš se da ćeš nešto da pokvariš 🙂 ?

Dosao sam na zakljucak da Win najbolje radi na defaultu, cim nesto pocnem da prckam iz dosade uvek se ispolji na neki nacin. Evo na primer promenim broj onih polu otvorenih veza sa onim evid pecom sto menja tcpip.sys iz command prompta, sve lepo radi neko vreme i onda odjednom plavi ekran, razlog, tcpip.sys izazvao gresku. Ima josh masa tako nekih gluposti pa sam na kraju zakljucio da neke stvari jednostavno ne treba da se diraju 🙂

Meni ušlo u naviku još kada se prvi put pojavio XP, imao sam mašinu sa 192MB RAM-a, morao sam "ošišam" XP maksimalno - tako da i sada na 2GB podjednako tweak-ujem mašinu kao i pre 7 godina. Opsesivno ponašanje - šta ću . . .
Inače, i u pravu si net i razna setovanja . . . Ja popijem plavi ekran jednom mesečno obavezno - samo zbog net-a. Koliko sam provalio, ponekad zbog modema (krš Sagem), a ponekad zbog NetLimitera (uglavnom zbog njega). A NetLimiter po prirodi stvari sam tweak-uje konekciju.

Meni ušlo u naviku još kada se prvi put pojavio XP, imao sam mašinu sa 192MB RAM-a, morao sam "ošišam" XP maksimalno - tako da i sada na 2GB podjednako tweak-ujem mašinu kao i pre 7 godina.

Same thing here :wave: Usput,nisam primetio razlike posle ovog "tvika" za rezervisanih 20 % bandwith-a.Pokusao sam pre godinu dana nakon sto sam uveo adsl,nisam bio prezadovoljan brzinom i pokusao ovo.Takodje nisam primetio razliku sto se tice i max.half opened connection-a.Mozda sve to ima neke neprimetne efekte sto se tice mog iskustva.

Meni ušlo u naviku još kada se prvi put pojavio XP, imao sam mašinu sa 192MB RAM-a, morao sam "ošišam" XP maksimalno - tako da i sada na 2GB podjednako tweak-ujem mašinu kao i pre 7 godina. Opsesivno ponašanje - šta ću . . .
Inače, i u pravu si net i razna setovanja . . . Ja popijem plavi ekran jednom mesečno obavezno - samo zbog net-a. Koliko sam provalio, ponekad zbog modema (krš Sagem), a ponekad zbog NetLimitera (uglavnom zbog njega). A NetLimiter po prirodi stvari sam tweak-uje konekciju.

Evo meni poslednji bag koji me nervira do bola je povecano vreme dizanja mreznih servisa po paljenju Win-a, dok je windows svez tipa nedelju dana sve je ok, cim malo vremena prodje stvori mi se pauza od sigurno ~30 sekundi koja me nervira do bola, e sam mislish da to moze net limiter da izazove?

Nazad
Vrh Dno