Šta je novo?

Windows na srpskom

Shumaher

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2001
Poena
619
Pozdrav

Želeo bih da znam da li postoji windows na srpskom,jer sam od drugara čuo da navodno postoji pa vas pitam

Da li postoji i ako postoji kako doći do toga?

Hvala i najbolji ste i smo

Koliko ja znam, lokalizacija Windows-a na srpski jos nije pocela, ali ima na hrvatskom, pa je mozda mislio na to.

Mozes to i sam da odradis ako imas visak vremena i bolje znanje engleskog jezika.
Programcic "Resource Hacker" moze da ti pomogne, pa ako si zainteresovan nabavi ga...

Pozdrav...

Napravljena je lokalizacija i officea i win Xp na Hrvatski.

Znam to.

mmarky je napisao(la):
Mozes to i sam da odradis ako imas visak vremena i bolje znanje engleskog jezika.
Programcic "Resource Hacker" moze da ti pomogne, pa ako si zainteresovan nabavi ga...

Pozdrav...

Pa jel znaš koliko bi vremena trebalo za sve to!? Taman do nove verzije, i šta onda? :(

delimir je napisao(la):
Pa jel znaš koliko bi vremena trebalo za sve to!? Taman do nove verzije, i šta onda? :(

Pa ja sam mu rekao kako i uz pomoc cega moze - ako hoce i ako IMA VREMENA.
Drugo ne mora sve da prevodi. Poceo sam to da radim onako, iz zezanja, pre nekoliko meseci. Za dva sata posla prevesces vecinu "prozora" koje sreces u normalnom radu. Posle mozes i da zamenis slicice i animacije ako bas hoces. Sve izgleda vrlo cool ako se potrudis - veruj mi.

A to za novu verziju je tacno, samo evo ja koristim jedan isti OS vec 3 godine i jos uvek nemam potrebu da ga menjam - a i svidja mi se sto mi umesto "Start!" pise "Ajde!" :)

Svako treba da radi po svojim zeljama i ukusu...:)

Pozdrav...

Ma ne kažem ti ja ništa loše. Nego samo kažem da treba mnogo vremena, a kod pirata će biti verovatno da se nabavi HR WinXP, osim ako nekome nije mrsko da ga koristi.

Ja se bolje osećam sa engleskim nego sa hrvatskim (za Office pričam...) tako da sam samo pod Win98 ćaletu instalirao Word 2000HR i to je to. Mnogo bi mu bilo da mu još instaliram i WinXP na HR ;)

Radio sam ja "prevođenje" sa Resource Hackerom i WinXP-jem. Naime, prepravljao sam fajl logonui.exe pa sam umesto poruke welcome pisao dobrodošli (inventivno ;) ) itd...

Nisam ni mislio da si mi rekao nesto lose , samo se malo pravdam... :)

"Ja se bolje osećam sa engleskim nego sa hrvatskim"

Tu se potpuno slazemo ! Zato i mislim da bi trebalo da se organizujemo sami ako vec nece nasa vlas' i lepo prevedemo ono sto nam treba...

Pozdrav...

mmarky je napisao(la):
Nisam ni mislio da si mi rekao nesto lose , samo se malo pravdam... :)

"Ja se bolje osećam sa engleskim nego sa hrvatskim"

Tu se potpuno slazemo ! Zato i mislim da bi trebalo da se organizujemo sami ako vec nece nasa vlas' i lepo prevedemo ono sto nam treba...

Pozdrav...

Nema tu sta vlas' da organizuje, nego MS kao proizvodjac/vlasnik. Ako zakljuci da S/M (kao drzava) predstavlja trziste koje brojem prodatih primeraka finansijski opravdava ulaganje u posebnu verziju, napravice je. S obzirom na to koliko je legalnih primeraka prodato u (bivsoj) YU, nece to skoro.

pa neki mladi entuzijasti u nas su napravili programce za to...cirilizator
adresa je bila www.opsenarijum.co.yu ili nesto slicno
e sad, jedina mana to sto je bio bagovit... mozda su ga unapredili :)
ako tamo nema mogu da okacim negde najstabilniju verziju koju sam imao ...

ajd' :)

Ma ja se nebih navikao na to, izgledalo bi mi jadno.

Amon_Ra je napisao(la):
Tacno !!! To meni dodje kao ono na zapadu sto sinhronizuju filmove pa nam svi dobro poznati glumci govore nekim blesavim glasom na nemackom ili sl. Ma fuj.
Engleski je kompjuterski jezik i to je to, ko ne zna engleski nek se ne bavi komjuterima ! (al' sam radikalan :) )

Bajdvej, negde sam mislim procitao da jedna lokalizacija Windowsa MS-a kosta oko milion dolara (!?).Inace normalno je da ga nema na srpskom, kao prvo zbog premalog (legalnog) trzista a kao drugo treba uzeti u obzir da mi u poslednjih deset godina, znate, nismo bili na ovoj planeti...if you see what I mean ;)

U svakom slucaju i da postoji Windows na srpskom, ja ga ne bi instalirao.

Ja kada vidim na mobilnom srpski ne mogu uopste da se snadjem. BAs glupo zvuchi......Moc navike je chudo

O tome ti govorim drapine srpski windows bi bio jadan, bas kao sto Nemci ubijaju filmove na engleskom jeziku sa svojom sinhronizaciom - ogavno.

Amon_Ra je napisao(la):

Da mene oduševljava u Wordu kada mi kaže u helpu pritisnite gumbe!? Šta je gumbe, bre? A čekaj to je verovatno dugme! Ma daj, ćale ovo ti je bez veze :)

Ah, da vidim da su nam opet "uvedene" nepravedne i ničim izazvene sankcije tako da se nadam da neće biti srpskog Win-a, a da će oni koji žele da rade, a ne znaju engleski, morati da nauče Engleski ili da pređu na npr. AmigaOS :) koji je odavno preveden na skoro sve evrposke jezike...

mmarky je napisao(la):

Pozdrav...

Može kratko objasnjenje kako to da uradim sa Resource Hackero-om ??

Pa, ukratko, ako vec imas Resource haker,
moraces da modifikujes fajlove Explorer.exe i shell32.dll (naravno radi na njihovim kopijama:))
Ako si radio sa RHackerom pre onda verovatno znas sta sve mozes da radis kada otvoris odr. fajl.
Inace shell32 nije jedini DLL koji bi morao da prevodis ako hoces srpski windows, ima ih jos, moraces da ih potrazis :( u system i system 32 deirektorijumima - mozda cak i u windows dir-u, ja sam radio samo na ova dva fajla koja sam pomenuo jer su oni "glavni" za "user interface"....

Pozdrav...

Pozdrav

Gde da nabavim program ResourceHacker i koliko je Mb-a

Pozdrav

Folder u kome mi je instaliran je 1.34MB, znaci nista strasno, mislim da ces ga naci i uz pomoc nekog od pretrazivaca, posto je to legalan softver (zvanicno je za "malu" pomoc pri programiranju, debug-ovanju i sl ....)
Nisam siguran, mislim da je cak Freeware.

Izgleda da sam zakasnio :)

Pozdrav...

mmarky je napisao(la):
Pa, ukratko, ako vec imas Resource haker,
moraces da modifikujes fajlove Explorer.exe i shell32.dll (naravno radi na njihovim kopijama:))
Ako si radio sa RHackerom pre onda verovatno znas sta sve mozes da radis kada otvoris odr. fajl.
Inace shell32 nije jedini DLL koji bi morao da prevodis ako hoces srpski windows, ima ih jos, moraces da ih potrazis :( u system i system 32 deirektorijumima - mozda cak i u windows dir-u, ja sam radio samo na ova dva fajla koja sam pomenuo jer su oni "glavni" za "user interface"....

Pozdrav...

Probaću, pa ću da javim rezultate !! A sa Resource Hackerom sam radio menjanje XP startup screen-a ... i to bezuspešno !:D

Pozdrav za sve Benchmarkovce i za Music Mag-a

Evo pomoću ResHacker-a u Win 98 (koji malo više liči na 2K nego na samog sebe ;) ) prepravljen start menu ( u attachmentu)...

Ključni fajlovi su Explorer.exe, Shell32.dll, i Comdlg32.dll. Možete i da ih iz safe moda (command promprt) jednostavno prekopirate u Windows instalaciju iz nekog drugog Win-a (npr. iz ME ;) ) i da imate korisnički interfejs tog Windows-a. Tako npr. radi onaj famozni trik iz Win98lite programa gde se korisnički interfejs Win98 menjao verzijom iz Win95...

Ma to je neopisiva sreca, kada umesto start pise vozi Misko, jer da?

Ma ja tu 98-icu i ne korsistim, uglavnom sam pod XP. Ta instalacija mi je neka vrsta zamorčeta za razne experimente :) Prvo đubre instaliram tu pa ako ne pobrljavi ide u XP...

Nazad
Vrh Dno