Šta je novo?

Windows ME vs Windows 98

Filo je napisao(la):
...
Iz iskustva : ljudi koji pljuju Millenium ga uglavnom nikad u zivotu nisu ni instalirali a pricaju na osnovu onoga sto su culi od komsije kompjuterskog "eksperta" ili procitali
A sto se tice funkcionalnosti i ME i XP su definitivno funkcionalniji od win95/98
a millennium sasvim odlicno radi na 128MB RAM-a
Niko te ne tera da radis na MS operativnom sistemu
imas pored MS-a jos neke proizvodjace,koliko ja znam, pa ti proberi sebi sta ti odgovara

Filo, ne slažem se s tobom u određenim detaljima, pa iznosim drugačiji stav:
1. Iz iskustva-pljujem po ME, a instalirao sam ga, i nisam o njemu čuo od komšije "kompjuterskog eksperta". Slažem se da su funkcionalniji i ME i Xp od 95 i 98, ali su hardverski gladniji, pa ako tu funkcionalnost posmatraš na istom (relativno skromnom) hardveru i nju treba staviti pod lupu.
2. Zanima me da vidim kako ME "sasvim odlično" radi na 128mb rama, jer imam 256mb, pa kad vidim kako tu radi, prosto se zapitam kako je to odlično na 128?! Možda zato što sam preskočio stepenik na kom radi odlično (sa 64 otišao sam na 256mb i idalje ne vidim da je to odlično).
3. Tačno, drugi proizvođači prave OSove, i neki od nas ih koriste. A MacOS jeste primer bolje napisanog OSa od windowsa.

Moja preporuka je da čovek stavi W2K jer na istom hardveru (prema mom iskustvu, a ne komšijsko-expertskom) radi stabilnije, brže i "more seamless" (ne mogu da se setim dobrog prevoda).

Trenutno na sve tri mašine (posao, kuća, laptop) imam W2K, a na kućnoj od MSa ME i XP (ima se resursa) i BeOS, koji se nalazi i na poslu.

brzi je napisao(la):
...

Filo, ne slažem se s tobom u određenim detaljima, pa iznosim drugačiji stav:
1. Iz iskustva-pljujem po ME, a instalirao sam ga, i nisam o njemu čuo od komšije "kompjuterskog eksperta". Slažem se da su funkcionalniji i ME i Xp od 95 i 98, ali su hardverski gladniji, pa ako tu funkcionalnost posmatraš na istom (relativno skromnom) hardveru i nju treba staviti pod lupu.
2. Zanima me da vidim kako ME "sasvim odlično" radi na 128mb rama, jer imam 256mb, pa kad vidim kako tu radi, prosto se zapitam kako je to odlično na 128?! Možda zato što sam preskočio stepenik na kom radi odlično (sa 64 otišao sam na 256mb i idalje ne vidim da je to odlično).
3. Tačno, drugi proizvođači prave OSove, i neki od nas ih koriste. A MacOS jeste primer bolje napisanog OSa od windowsa.

Moja preporuka je da čovek stavi W2K jer na istom hardveru (prema mom iskustvu, a ne komšijsko-expertskom) radi stabilnije, brže i "more seamless" (ne mogu da se setim dobrog prevoda).

Trenutno na sve tri mašine (posao, kuća, laptop) imam W2K, a na kućnoj od MSa ME i XP (ima se resursa) i BeOS, koji se nalazi i na poslu.
Da se ne pretvori ovo u neki licnu raspravu a ove teme su obradjene jedno 1000 puta....ali:
Hadverski su gladni bas kao i win2000.
A bilo koji kompjuter, kupljen u potekle 3 godine(sem ako te (pre)prodavac nije dobro ojadio) moze da potera i 98 i me i 2k bez problema.
"Relativno skroman hardver" koji je ovde u pitanju je celeron 600 i 128MB rama ,tako da ne vidim u cemu je problem.
Dodjes kod mene i vidis kako to sve radi fino i sa 128MB. 🙂
Ako ti ME ne odgovara, zasto ga imas instaliranog?Kupis fino Mac i uzivas

(Pre)prodavac me nije ojadio (znam ponešto o hardveru), jer pomenutu priču držim na Duronu700, 256 rama, 7200 disku. Tvrdim da W2K radi "more seamles" u šta se možeš i lično uveriti. A probao sam i na 1.6GHz i 256 rama, i i dalje tvrdim da 2K radi stabilnije, brže i efikasnije na istom hardveru. ME neprekidno drlja po disku, kada koristim modem itekako koči mašinu, kada u paraleli imam nekoliko taskova, ne snalazi se tako dobro kao 2K, pogotovo ako neki od njih zaglavi. Istina, u prednosti je kod bržeg butovanja sistema.

ME imam instaliran da bih isprobao kako radi, i da bih mogao da ga uporedim sa drugim operativnim sistemima.
A i ovaj moj 520 mi odgovara manje nego novi 750, ali ga i dalje vozim. Pa da, kupim fino 750 i fino uživam. U stvari zašto stati tu? Pa ni ovaj stan u kome živim nije baš nešto, ima mnogo boljih. Možda da razmislim da napravim neki zamak, i da uživam?

I MS tvrdi da "da 2K radi stabilnije, brže i efikasnije na istom hardveru" tako da nisi sam
To niko nije osporio
Samo kazem da i taj ME radi sasvim fino i da se uglavnom bezrazlozno pljuje
A ti slobodno kupi sebi novi BMW i zamak, ako vec mozes i svaka cast na tome

ne moze :mrgreen:

Filo je napisao(la):
I MS tvrdi da "da 2K radi stabilnije, brže i efikasnije na istom hardveru" tako da nisi sam
To niko nije osporio
Samo kazem da i taj ME radi sasvim fino i da se uglavnom bezrazlozno pljuje
A ti slobodno kupi sebi novi BMW i zamak, ako vec mozes i svaka cast na tome

Pa onda je logično da stavi W2K, bar po mom shvatanju. A ono za BMW i zamak je bila opaska na tvoj stav "kupi fino mekintoša i uživaj".

Jakšo, ne provociraj, i sam znaš da idem u Minhen za koji dan, znaš šta se tamo proizvodi, znaš moj stav o tom proizvodu, ako tako nastaviš, možda se i vratim 7-com 😀 Ili bar sa ručicom menjača za Floridu. 😀 😀

uuuu, nisko :mrgreen:
al ne brini neces da se istrosis, te rucice nema, ne prave je vishe 🙂

Ma nema teorije da stavim 2k na ovu jadnu masinu.... Stavicu ME, sljakacu 2-3 dana a onda ako radi ostavicu kako jeste. Ako ne valja, stavicu 98SE i gotovo.

Ja nikada ne bih stavio 2k na masinu koja ima manje od 256 rama iz prostog razloga sto sam sistem, fino podesen sa par dodatnih programa koji su u startup-u (antivirus, firewall i ono sto vecina ljudi koristi) zauzme bar 110 mb rama. Ako recimo udjete u photoshop 7 ostace vam 30-40mb rama slobodno...(ovo je iz licnog iskustva). Naravno da ce 2k raditi ok i na masini sa manje rama (128 npr) ali je to vec pitanje komfora u radu....

Koliko sam ja razumeo, pitanje je bilo Me vs 98 a ne 2k, xp i sl. Svima sa slabijim masinama ne preporucujem ni jedan od navedenih 2k i xp, jer ce im raditi toliko sporije da ce samo razocarati. A sto se tice Me vs 98, svako ko kaze da je Me stabilniji od 98SE nema pojma ili nije instalirao vise od 2 programa. Sve ovo pricam iz licnog iskustva, jer sam svojevremeno ima HDD od 1.7 Gb (u vreme kada se i pojavio Me) i brze bolje instalirao isti. Zbog premalo prostora, morao sam cesto da instaliram/deinstaliram programe i bukvalno sam na svaka 1-2 meseca morao da reinstaliram masinu jer je po 3-4 (zavisi od vremena provedenog u radu) puta dnevno padala kao luda. Kada sam se vratio na 98SE, sa istim nacinom rada, plavila je u proseku jednaput (ako ne i manje) - pa vi vidite. A obzirom da ne postoji program koji radi pod Me a ne i pod 98SE, tako da ako uporedjujemo ova dva OS, 98SE je ubedljivi pobednik.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ma nema teorije da stavim 2k na ovu jadnu masinu.... Stavicu ME, sljakacu 2-3 dana a onda ako radi ostavicu kako jeste. Ako ne valja, stavicu 98SE i gotovo.

You know it make sense. cheers

Zasto raspravljate o OS-ima kojima i M$ ukida podrsku ?

MS je stavio tacku i na ME i na W98, stavite i vi.

To su u ovom trenutku napusteni projekti i poluproizvodi koji imaju nestati. vasi pokusaj da se mrtvaci ozive ne vodi uspehu. Jedino je pitanje zasto ne prosirite memoriju i uzivate u necem boljem: XP, W2K, Linux... Sve ostalo je gubljenje vremena.

kUdtiHaEX je napisao(la):

Fora sa Me i jeste u tome sto on radi fenomalno 2-3 dana, tj. dok mu se malo ne napuni registry, tako da predlazem da gubis vreme jer samo moze da te navuce (Kao sto je i mene) jer se npr. mnogo brze pali/gasi od 98SE, ali ponavljam SAMO u pocetku.

deka to jeste i nije tacno. Tacno je jer se tebi desilo, a netacno je zato sto ima bar 50 korisnika ME-a koji ce reci da im je radio bolje od 98/98se. Eto ja sam jedan od njih...dok sam 98/98se reinstalirao svakih 7 dana (a radio sam samo u corel-u/pshopu/venturi/quarku) i uvek sam imao probleme. ME je potrajao nekoliko meseci da bi na kraju preko njega dosao 2k (zezno sam nesto pa vise nije funkcionisao kako valja a bio sam resio da probam 2k i vidim da li cu moci preci na nov sistem). Znaci poenta price je da ne treba generalizovati stvari - to je bezveze, jer ne vazi za sve i svakoga vec za pojedinca....

moj glas definitivno ide za Win ME i kazem iz iskustva jer ga imam instaliranog vec dve godine

Nazad
Vrh Dno