Šta je novo?

Windows je bezbedniji nego Linux!?

• Začetnik teme Začetnik teme ZoNi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ZoNi

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
859
Posetioci bezbednosne konferencije RSA koja je nedavno održana u San
Francisku, verovatno nisu mogli da poveruju u ono što čuju - ljubitelj
Linuxa priznao je da su Microsoftovi softverski proizvodi bezbedniji.

Radi se o zaključku iz akademske studije čiji su autori Dr Ričard Ford iz
Instuta za tehnologiju sa Floride i Dr Herbert Tompson iz kompanije Security
Innovation, koja razvija bezbednosne softverske aplikacije. Dva doktora su,
nakon analize bezbednosnih propusta i softverskih zakrpi za oba operativna
sistema, zaključili da je Windows Server 2003 bezbedniji od Red Hat Linuxa.

"Iako sam veliki ljubitelj Linuxa, štaviše imam Linux server kod kuće, moram
da priznam da su bezbednosni rizici veći kada je u pitanju Red Hat Linux",
kaže Dr Ford. "Mada, kada sam prvi put video statističke podatke pomislio
sam da mi je neko brljao po bazi podataka", dodaje Ford.

Istraživači su ispitivali najnovije propuste u oba operativna sistema i
softverske zakrpe koje ih otklanjaju. Po njihovim rečima, kada je u pitanju
Windows Server 2003, od uočavanja propusta do objavljivanja zakrpe ("rizični
dani") bilo je potrebno, u proseku, 30 dana, dok je kod Linuxa za to bilo
potrebno čak 71 dan. Mada objavljeni rezultati deluju senzacionalno, dva
naučnika su priznala da neka svojstva Windowsa i Linuxa, koja se ne mogu
izmeriti, mogu dovesti do pogrešnih zaključaka. Pod time se misli na
relativno veću atraktivnost Windowsa, koji je po rečima istraživača,
privlačnija meta za hakere.

"Ima, naravno onih koji sumnjaju u dobijene rezultate. Pozivamo ih da ponove
naša istraživanja i obaveste nas ako naiđu na neku grešku", kaže Dr Tompson.
Po njegovim rečima, zbog nedostatka finansijskih sredstava istraživanje nije
bilo prošireno i na druge operativne sisteme, pre svega Appleov OS X.

Po rečima dvojice naučnika, dugoročni cilj ovakvih istraživanja je
pokretanje bezbedne Web lokacije, na kojoj bi administratori sistema mogli
da se upoznaju sa najnovijim bezbednosnim propustima i odgovarajućim
softverskim zakrpama, pre nego što se odluče za obnavljanje svoje računarske
opreme. (G.B.)

izvor: Mikro Vesti www.mikro.co.yu

Malo ti je sto zaludjujes ljude ONIME, nego sad rovaris i a drugu stranu? 🙂

Daj, procitaj prvo celu stranicu, ima i o osporavanju doticnog teksta dosta argumenata.

E ZoNi nagovorio si me da skinem SP1 RC2 za Windows Server 2003 Enterprise Eiditon 😀

Poslednja izmena:
Ipak je neko profanima cackao po bazi 🙂

Evo malo statistike sa www.secunia.com:

Windows 2003 Standard Edition:
Currently, 5 out of 44 Secunia advisories, is marked as "Unpatched" in the Secunia database.
Windows XP Professional:
Currently, 21 out of 87 Secunia advisories, is marked as "Unpatched" in the Secunia database.
Red Hat ES 3:
Currently, 0 out of 139 Secunia advisories, is marked as "Unpatched" in the Secunia database.

Nazalost casopis Mikro ostaje na zacrtanoj liniji sirenja FUD-a ( srpski : straha,nesigurnosti i sumnje) a to i nije cudno obzirom da im je glavni finansijer i oglasavac M$ SCG.

poz.

Poslednja izmena:
bezbednost je relativna stvar, u principu jedina je istina da racunar na mrezi ne moze da bude bezbedan, pa bio on na linuxu ili na win-u. ali ako neko sa znanjem podesi linux da bude bezbedan i neko drugi podesi win da bude bezbedan, ipak mislim da ce racunar sa linuxom biti bezbedniji, jednostavno stuktura linuxa je takva kakva je: taj sistem je pravljen da bude u mrezi sa idejom da u toj mrezi bude siguran, a moras priznati da windows ipak nije pravljen sa tom idejom.
druga stvar, nisam neki sistem administrator, ali mislim da nije sve u tome koliko vremena treba da se pojavi zakrpa (tj. da li ce biti za 30 ili 70 dana), nego je bitnije koliko treba da se problem otkrije, a tu je linux ipak neprikosnoveno ispred win-a.
i ja sam ranije imao neke sumnje u linux i ceo sistem mi je delovao nelogicnije od win-a, ali su se vremenom slagale kockice i u jednom trenutku sam progledao i shvatio, zato je sve to tako kako jeste.

a taj mikro i sve te casopise je bolje da ne gledas jer ce za novac napisati da linux i ne postoji (mada se cesto ponasaju bas tako - ignorisu)

Auu evo sada cu odmah da sam mog routera koji je cyrix 233 sa 32 ram-a da skinem RH9 i da stavim Windows Server 2003 Enterprise Eiditon jer je kao sto ovde kazu bezbedniji 🙂

Dajete molim vas ljudi malo ozboljnosti...

hm... za one koji nisu primetili, na kraju naslova ovog thread-a stoji "!?" - dakle, nije da ja verujem u to 🙂

mada, ovo sto je Salac quote-ovao je zanimljivo (RH je imao znatno vise problema, mada su svi ispravljeni)

u svakom slucaju, ja ne koristim ni W2003 ni Linux, tako da mi je svejedno 😉

Čisto da kažem da tu vest nije izmislio Micro, već da ju je prenelo i više poznatih online medija. Razmišljao sam da li i ja da je bacim na Bench stranicu, ali zaključio sam da već imamo suviše softverskih vesti na hardverskom sajtu.
Tom istraživanju bi se moglo podosta toga zameriti, tako da ga ne treba uzimati suviše ozbiljno. Neka ranija istraživanja su pokazala da je Linux znatno bezbedniji na serverima, a i laik može zaključiti da je sigurno bezbedniji na klijentskim računarima pošto ne moraš da brineš o virusima, spyware-u i drugim stvarima. Već dugo se spremam za prelazak na Linux, a ako sve prođe glatko Windows bih zadržao jedino za igrice. Jednostavno ne želim da budem jedan od onih koji kude M$, a koriste Windows, naročito sada kada postoji već relativno solidna alternativa.
M$ se ne oglašava na Benchmark-u, hvala Bogu zbog toga, tako da se nisam libio da ga u više situacija napljujem, ali samo kada je to zaslužio. Treba recimo pomenuti da je Bil Gejts u više navrata davao veliki novac u dobrotvorne svrhe, evo baš nedavno za razvoj vakcine protiv HIV virusa.

morbius je napisao(la):
Već dugo se spremam za prelazak na Linux, a ako sve prođe glatko Windows bih zadržao jedino za igrice.
E da, zaboravio sam da ti kazem da na Linuxu postoji nesto sto se zove Wine (za emulaciju Win32 programa i OpenGL igara) i Wine-X (za emulaciju DirectX igara) i radi manje-vise uspesno, sa konstantnom tendencijom napredovanja 😉

ako koristis linux nisi automatski i fanatik.
ja koristim i win i linux, naravno da mi je linux sipaticniji, i da ako se govori o sigurnosti reci windows i linux se ne mogu koristiti u istoj recenici, ali windows ima svojih prednosti i ima svoje zasluge. npr. koliko bi ljudi danas koristilo racunar da nema windowsa i da taj win nije takav kakav je - jendostavan za upotrebu.

Zoni, stalno imas neke tripove, i vodis krstaski rat protiv ostatka sveta redovno, ali ovo je previse.
Jedno pitanje: Da li si ikada dizao neki server na linuxu, recimo apache i sql za neki sajt?

nIce Cream je napisao(la):
Zoni, stalno imas neke tripove, i vodis krstaski rat protiv ostatka sveta redovno, ali ovo je previse.
ma, bezi bre... procitaj pazljivo NASLOV thread-a, kao i moj prethodni post... onda sedi malo, stavi prst na celo, pa rzmisli da li ovo sto si rekao ima nekog smisla :d

poz i sve najbolje :wave:

Voodoo_NBGD je napisao(la):
E da, zaboravio sam da ti kazem da na Linuxu postoji nesto sto se zove Wine (za emulaciju Win32 programa i OpenGL igara) i Wine-X (za emulaciju DirectX igara) i radi manje-vise uspesno, sa konstantnom tendencijom napredovanja 😉
Ne brini, znam ja za WINE odavno. Čitao sam uputstvo za njega i video da je to još uvek vrlo daleko od jednostavnosti instaliranja i pokretanja igrica na Windows-u. Kada dostigne jednostavnost i eleganciju recimo MAME32 emulatora onda možemo da pričamo, u međuvremenu Windows ostaje majka za igrice. Ipak, verujem da će WINE brzo napredovati. Da mi je neko pre dve godine rekao da će Linux biti jedostavan za upotrebu rekao bih mu da nije normalan, ali kao što vidiš, sve se brzo menja u današnjem svetu.

Ova izjava je nevidjeno neozbiljna...

A sta drugo ocekivati od casopisa Micro u kome je veci deo sadrzaja prevod PC-Worlda u kome su glavni novinari verovatno na Microsoftovom platnom spisku kao i ta dva pomenuta doktora.
Pa nije valjda da im neko veruje? Nisu imali para da prosire istrazivanje? Mora da su mnogo trosili na zezanje jer Microsoft im je sigurno dao dovoljno love da pokopaju i OS X takvim izjavama i "istrazivanjima".

Windows bezbedniji? Nije nego. Stavite default Windows server i default Linux server instalaciju na net bez firewall-a i nece proci ni 30 sekundi dok Windows ne popije neku viruscinu i ne restartuje se i ko zna sta sve jos.

Linux još mora da pase...

Problem kod vecine ljudi prilikom prelaska sa win na lin je u tome sto oni traze win u lin-u a tamo ga NEMA!

Mora da se menja kompletan nacin razmisljanja a to nije lako...

Lin jos uvek lezi neke decije bolesti(kao desktop OS, za servere nisam kompetentan..) ali vrlo brzo napreduje...

Kada bude izasao recimo Suse 10 ili Mandrake 11 ima to da budu vrlo user friendly distroi i odlicna alternativa win-u...

morbius je napisao(la):
Ne brini, znam ja za WINE odavno. Čitao sam uputstvo za njega i video da je to još uvek vrlo daleko od jednostavnosti instaliranja i pokretanja igrica na Windows-u...

:laugh:
Citao ?

To je totalna glupost.Naravno da je Linux bezbedniji.Prebrojte viruse la Win, i za Linux...Nazalost, u danasnjim uslovima to je jedina prednost tako da je vecina zanemaruje.

Pa ako tako gledas naravno da je linux bezbedniji, ali u tom slucaju mozes slobodno da uzmes neku najgoru krdzu od OS-a Boga pitaj odakle i da se hvalis kako imas najpouzdaniji sistem jer eto, niko ne pravi viruse za njega
P.S. onaj ko prati koliko zakrpa izlazi za linuxe tesko da ima dilemu koji je sistem pouzdaniji. Linuxu je jedina prednost sto se za njega manje prave virusi zbog rasprostranjenosti...

morbius je napisao(la):
Ne brini, znam ja za WINE odavno. Čitao sam uputstvo za njega i video da je to još uvek vrlo daleko od jednostavnosti instaliranja i pokretanja igrica na Windows-u.
Ne moze biti jednostavnije. Desno dugme na .exe fajl u Konqueroru i izaberes Wine. Pri prvom pokretanju ce ti prijaviti da moras da ga konfigurises, samo udri Next > Next > Next, i posle toga sve ide samo.

P.S. onaj ko prati koliko zakrpa izlazi za linuxe tesko da ima dilemu koji je sistem pouzdaniji. Linuxu je jedina prednost sto se za njega manje prave virusi zbog rasprostranjenosti...

I zbog toga sto na njegovom razvoju radi stotine hiljeda programera a ne stotine hiljada advokata, pa se onda svi uoceni propusti veoma brzo pokrpe. U vecini slucajeva, propust u linux-u uoci neko ko prcka po samom kodu da bi ga prilagodio svojim potrebama (jer je kod svima dostupan) i to se prijavi tim-u koji razvija taj deo. U win-u ne moze svako da vidi kod i propust uoci onaj koji se baaaas mnogo posvetio tom zadatku, a to je najcesce neko ko ima neke licne interese u svemu tome (citaj - pravi viruse ili organizuje neki upad).

Sve u svemu, ma koliko se ovde pricalo ovo ili ono, statistika je nepobediva - raspitajte se recimo po provajderima koji im je procenat servera pod linux-om a koji pod windows-om. Naravno, postoje tu i drugi OS-ovi koje koriste provajderi ali mi ovde posmatramo odnos ova dva. Provajderi su uzeti kao primer jer su stalno izlozeni napadima sa Net-a a s druge strane u interesu im je downtime servera svedu na minimum.

trx je napisao(la):
I zbog toga sto na njegovom razvoju radi stotine hiljeda programera a ne stotine hiljada advokata

Sto jes' jes', vrlo originalno, moracu da ovo zapamtim 🙂

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Ne moze biti jednostavnije. Desno dugme na .exe fajl u Konqueroru i izaberes Wine. Pri prvom pokretanju ce ti prijaviti da moras da ga konfigurises, samo udri Next > Next > Next, i posle toga sve ide samo.
Oho, i to su sredili. Ranija verzija je bila komplikovana do bola.
Moj prvi OS je bio Windows 98, tako da sam slabo imao prilike da radim sa DOS-om i ne snalazim se najbolje sa komandnom linijom. Ne želim ni da učim sad pod stare dane.

morbius je napisao(la):
Ne brini, znam ja za WINE odavno. Čitao sam uputstvo za njega i video da je to još uvek vrlo daleko od jednostavnosti instaliranja i pokretanja igrica na Windows-u. Kada dostigne jednostavnost i eleganciju recimo MAME32 emulatora onda možemo da pričamo, u međuvremenu Windows ostaje majka za igrice. Ipak, verujem da će WINE brzo napredovati. Da mi je neko pre dve godine rekao da će Linux biti jedostavan za upotrebu rekao bih mu da nije normalan, ali kao što vidiš, sve se brzo menja u današnjem svetu.

Dobro je sto citas uputstva. Ja ne citam, ali probam program 🙂

instaliras WINE (ja sam imao distro sa instaliranim) i nakon toga njacesce je dovoljno kliknuti na setup.exe i instalirati PC igricu. Zamisli kada radi nakon toga. Radilo mi je odlicno Quake III, Red Alert i Unreal. Probao i Phostohop i Office, ali kasnije se pojavio Open Office, a sada se ne zezam vise sa Linux-om...

filipenko je napisao(la):
Pa ako tako gledas naravno da je linux bezbedniji, ali u tom slucaju mozes slobodno da uzmes neku najgoru krdzu od OS-a Boga pitaj odakle i da se hvalis kako imas najpouzdaniji sistem jer eto, niko ne pravi viruse za njega

Da, ali je poneta u tome da Linux nije krdza, vec veoma ozbiljna aternativa.

morbius je napisao(la):
Oho, i to su sredili. Ranija verzija je bila komplikovana do bola.
Moj prvi OS je bio Windows 98, tako da sam slabo imao prilike da radim sa DOS-om i ne snalazim se najbolje sa komandnom linijom. Ne želim ni da učim sad pod stare dane.

Da Ranija verzija, ne znam samo na koju raniju verziju mislis?! Ja sam WINE probao jos u vreme RedHAT-a 7 na PIII-650 tako da ono...

Mislio sam da ce moj prvi post biti dovoljan da pokaze sta je bezbednije drzati i kao desktop i kao server. Ej bre, 21 od 87 propusta u windowsu XP je i dalje nezakrpljeno! To je skoro 25%. Za RH je prijavljeno 139 kom, svi sredjeni.

A glede virusa - ko misli da je nedostatak virusa za linux i sve *nixe generalno posledica njihove slabe rasprostranjenosti, grdno gresi. Ljudi proucite malo internu organizaciju *nixa i skapiracete zasto se pisanje virusa na ovoj familiji operativnih sistema granici sa nemogucim.

poz.

Poslednja izmena:
salac je napisao(la):
Ej bre, 21 od 87 propusta u windowsu XP je i dalje nezakrpljeno! To je skoro 25%. Za RH je prijavljeno 139 kom, svi sredjeni.

Da, ali ovde niko i nije pomenuo Windows XP nego Windows.NET Server 2003...

Nazad
Vrh Dno