Šta je novo?

Windows, i kako ga ugasiti?

Raptus

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
610
Deluje smesno, ali racunar oce da zivi svoj zivot :) Kad mu lupim shutdown, on mene fino ubedjuje 'sad cu ja, shutting down', i odradi sve regularno, ali umesto da se ugasi, samo se resetuje. Probam ShutDown.exe reko, on me nikad izneverio nije, i on isto. Flashget isto tako, pa mi je masina radila celu noc onomad bezveze, bar da sam skidao nesto.
Trenutno gasim masinu tek posle restarta, power dugmetom. Sistem je Win2000, nije u pitanju cuvenih 60 sekundi, skenirao sam avpom, nista nije nasao, imam zonealarm, sa te strane sve je ok.

Kako bre da ugasim rachunar??? :wall:

Koji je service pack instaliran? Instaliraj poslednji za taj windows, a to je SP4. Pa da vidimo kako je posle toga.

Instaliran je SP3, i do pre dva dana je sve radilo ok. Probacu ovo sa apm-om...
Hvala na savetima...

Sad, zvuci smesno, ali meni se potpuno ista stvar desavala i nervirala me do iznemoglosti. Kada sam promenio misa (neki glupi optikaner) nikada mi se nije ponovila.

Ja se nadam da je problem resen sa frogmanovim savetom.
Ukoliko nije tako onda bi moglo da bude svasta uzrok.

SP1 za w2k instalira, pored ostalog, update-ovani Hal.dll, fajl koji ucestvuje u gasenju windowsa, tako da bi sa njim (a naravno i sa sp3) trebalo da budu pokriveni problemi koji su opisani u vezi problematicnog gasenja w2k.
Medjutim, prema informacijama sa mreze, restart umesto gasenja w2k, izgleda da bi mogao da izaziva i npr. neodgovarajuce napajanje, problematican neki drajver, eventualno antivirusni sw ili mozda neki drugi rezidentni program.

Btw, ukoliko ACPI nije ukljucen u biosu to bi moglo da objasnjava ovakvo ponasanje.

Nekli ljudi savetuju da se proba dizanje w2k u safe mode, pa da se proba sa gasenjem. Ukoliko se tada ugasi, uzrok treba traziti u drajverima (ja bih najpre sumnjao u drajvere za plocu, graficku, eventualno misa, ili neki usb uredjaj) i korisnickom softveru.
Cini mi se, takodje, da bi upgrade sa w98 verovatno mogao da izaziva ovakvo ponasanje, ali mi se cini da bi sp1 to trebao da krpi.

E sad, posto se restart desava najpre kao posledica greske i toga da je u
Control Panel>System>Advanced>Startup and Recovery chekirana opcija Automatically Restart, mislim da bi zgodno bilo raschekirati tu opciju i videti kakva se greska javlja nakon sto se pokusa shutdown (isto vazi i za winxp), mozda se u njoj pojavi ime nekog poznatog drajvera ili rezidentnog programa.

Btw, http://support.microsoft.com/?kbid=315409

Tek sada vido` da covek rece kljucnu stvar - "do pre dva dana je sve radilo ok"
Hm, pa bice da treba uzrok traziti u instalaciji nekog softvera ili drajvera u tih dva dana, ili menjanju opcija u biosu. Mozda se setis sta bese.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno