Ja se nadam da je problem resen sa frogmanovim savetom.
Ukoliko nije tako onda bi moglo da bude svasta uzrok.
SP1 za w2k instalira, pored ostalog, update-ovani Hal.dll, fajl koji ucestvuje u gasenju windowsa, tako da bi sa njim (a naravno i sa sp3) trebalo da budu pokriveni problemi koji su opisani u vezi problematicnog gasenja w2k.
Medjutim, prema informacijama sa mreze, restart umesto gasenja w2k, izgleda da bi mogao da izaziva i npr. neodgovarajuce napajanje, problematican neki drajver, eventualno antivirusni sw ili mozda neki drugi rezidentni program.
Btw, ukoliko ACPI nije ukljucen u biosu to bi moglo da objasnjava ovakvo ponasanje.
Nekli ljudi savetuju da se proba dizanje w2k u safe mode, pa da se proba sa gasenjem. Ukoliko se tada ugasi, uzrok treba traziti u drajverima (ja bih najpre sumnjao u drajvere za plocu, graficku, eventualno misa, ili neki usb uredjaj) i korisnickom softveru.
Cini mi se, takodje, da bi upgrade sa w98 verovatno mogao da izaziva ovakvo ponasanje, ali mi se cini da bi sp1 to trebao da krpi.
E sad, posto se restart desava najpre kao posledica greske i toga da je u
Control Panel>System>Advanced>Startup and Recovery chekirana opcija Automatically Restart, mislim da bi zgodno bilo raschekirati tu opciju i videti kakva se greska javlja nakon sto se pokusa shutdown (isto vazi i za winxp), mozda se u njoj pojavi ime nekog poznatog drajvera ili rezidentnog programa.
Btw,
http://support.microsoft.com/?kbid=315409
Tek sada vido` da covek rece kljucnu stvar - "
do pre dva dana je sve radilo ok"
Hm, pa bice da treba uzrok traziti u instalaciji nekog softvera ili drajvera u tih dva dana, ili menjanju opcija u biosu. Mozda se setis sta bese.