Šta je novo?

Windows Hello

DzoNi98

Zapažen
Učlanjen(a)
18.12.2025
Poena
5
Поздрав свима,
Имам проблем са Windows Hello-ом. Проблем се манифестује тако што на закључаном екрану не постоји опција пријављивања путем ПИН-а или отиска прста.
Одмах да напоменем да читач отиска прста ради добро а то знам јер у Хром-у менаџер лозинки аутоматски уноси лозинке додиривањем плочице отиска прста, као и са неким апликацијама које захтевају унос лозинке.
У корисничком налогу када идем на "Опције пријављивања" видим да су ПИН и отисак прста успешно подешени и да је изабрана опција Windows Hello пријављивање. Након што закључам оперативни систем, на закључаном екрану се од мене тражи унос лозинке. Када кликнем на "Опције пријављивања" имам само две опције:
1) Опоравак путем сигурносних питања, 2) лозинка.
Шта сам покушавао до сада:
*Више пута сам покушао да уклоним пин и отисак и да их поново поставим, није помогло.
*Покушавао сам да у device manager онемогућим сензору да га Windows искључи ради уштеде енергије, није помогло.
*Уклонио и поново инсталирао драјвере за читач отиска прстију, није помогло.
*Последње исправке Windows-a инсталиране,
*Последња верзија БИОС-а рачунара.
*Ресетован ТПМ у БИОС-у рачунара.
*Омогућена биометрија у Registry Editor-у.
*Покренут sfc /scannow као администратор.
* C:\Windows\ServiceProfiles\LocalService\AppData\Local\Microsoft. обрисана "Ngc" фасцикла.

Да ли неко зна начин да се овај проблем реши? 🙂

Оперативни систем:
Izdanje Windows 10 Pro
Verzija 22H2
Instalirano dana ‎20.‎10.‎2021.
Verzija OS 19045.6466

Pozdrav,

proveri da li su u GPO ove dve stvari uključene:

Computer Configuration → Administrative Templates → Windows Components → Biometrics • Allow the use of biometrics → Enabled i
Allow users to log on using biometrics → Enabled

Pozdrav,

proveri da li su u GPO ove dve stvari uključene:

Computer Configuration → Administrative Templates → Windows Components → Biometrics • Allow the use of biometrics → Enabled i
Allow users to log on using biometrics → Enabled
Да, то сам већ урадио, управо сам и проверио, и даље не ради. 🙁

Ne znam da li ce da pomogne ali probaj ovo:
otvori registry editor:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\System

New - DWORD (32-bit) Value

Daj mu ime: AllowDomainPINLogon
Desni klik i stavi Value data na 1

Posle toga otvori: Local Group Policy Editor - Computer Configuration - Administrative Templates - System - Logon - Turn on convenience PIN sign-in, double click - Enabled - OK

Restartuj racunar.

Ne znam da li ce da pomogne ali probaj ovo:
otvori registry editor:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\System

New - DWORD (32-bit) Value

Daj mu ime: AllowDomainPINLogon
Desni klik i stavi Value data na 1

Posle toga otvori: Local Group Policy Editor - Computer Configuration - Administrative Templates - System - Logon - Turn on convenience PIN sign-in, double click - Enabled - OK

Restartuj racunar.

Screenshot_37.pngScreenshot_38.pngScreenshot_39.pngScreenshot_42.png
Све наведено је већ учињено на рачунару и Hello се не приказује на закључаном екрану.
🙁

Probaj ovo, kao test:

Try to create a new Administrator account.

1. Press Windows Key+I to open the Settings application. Then, click on Accounts.
  2. Now, on the left side panel, click Family & other users and then click on Add someone else to this PC.
  3. Now, click on I don’t have this person’s sign-in information.
  4. Now, in the Create account section, click on Add a user without a Microsoft account.
  5. Now, in Create an account for this PC window, enter the Username. Enter a password and re-enter it to confirm it. Click on Next to complete the account creation process.
  6. Now, log off from your current account, and then log in with the new account.

Probaj ovo, kao test:

Try to create a new Administrator account.

1. Press Windows Key+I to open the Settings application. Then, click on Accounts.
  2. Now, on the left side panel, click Family & other users and then click on Add someone else to this PC.
  3. Now, click on I don’t have this person’s sign-in information.
  4. Now, in the Create account section, click on Add a user without a Microsoft account.
  5. Now, in Create an account for this PC window, enter the Username. Enter a password and re-enter it to confirm it. Click on Next to complete the account creation process.
  6. Now, log off from your current account, and then log in with the new account.
Управо сам покушао наведено. У почетку сам приметио разлику у самом интерфејсу Hello-a (анимација за отисак прста је другачија). Обавестио ме је да је мој отисак прста већ регистрован за други налог, те сам регистровао други прст. Додат је и пин и на овом налогу није могао бити као на мом налогу (1234), већ је тражен компликованији пин. Након успешног додавања пин-а и отиска, и даље у опцији за пријављивање, немам опцију "захтевај Windows Hello за пријављивање". како је имам на свом налогу. Рачунар рестартован, не тражи пин и отисак, само лозинка. Улоговао сам се путем лозинке, одјавио. Пријавио сам се на мој налог, прегледао опцију да потврдим да тај налог има функцију администратора. Уклонио пин и отисак прста, поново их додао, није помогло.
:'(

Jesi disable-ovao fast startup?

Да. То је нешто од првих поставки које сам покушавао у опцијама напајања. Чак сам онемогућио и Усб гашење ради уштеде енергије, иако читач није Усб, али чисто да покушам.

Screenshot_43.png

Сетио сам се да сам пре пар година у таск менаџеру у секцији за покретање онемогућио доста апликација које се покрећу заједно са оперативним системом. Да ли сам можда ту направио неку грешку?

skoro sve ok, samo zasto si disable defender (AV), a enable hp bloatware?

skoro sve ok, samo zasto si disable defender (AV), a enable hp bloatware?
Дефендер је онемогућен јер је у таск менаџеру писало да има висок утицај приликом покретања, па је моја нека идеја била да га онемогућим приликом покретања. Он се свакако нон-стоп појављује било да је онемогућен или омогућен.
Шта је Hp Bloatware?

sav ovaj software od HP, sto se pokrece se sa sistemom. i ovo dole sto si disable ko zna cega tu sve ima instalirano na tom laptopu.

sav ovaj software od HP, sto se pokrece se sa sistemom. i ovo dole sto si disable ko zna cega tu sve ima instalirano na tom laptopu.
Да, те софтвере сам такође био искључио, али онда штампач није радио, те су реактивирани. Ништа претерано нема инсталирано на њему.

Да ли неко има предлог шта бих још могао да пробам?

Поздрав свима,

Да напишем апдејт.
Пробaо сам буквално све што је предлагано на овом форуму и на интернету, али ништа није помогло. Чак сам контактирао Microsoft, и преко удаљене подршке они су ми поново инсталирали Windows уз задржавање фајлова. Ни то није помогло.
Када сам се већ помирио са тиме да мој лаптоп вероватно никада неће подржавати Windows Hello пријаву преко камере или отиска прста, случајно сам отворио HP Client Security у Control Panel-у и омогућио га. Одмах након тога, Windows Hello се појавио на екрану за закључавање. Закључавао и откључавао систем више пута и нисам могао да верујем — све је радило савршено.

Овај текст доле није баш о овој теми, али ми се проблем догодио успут док сам ово подешавао и надам се да може помоћи некоме кога ће вероватно Гугл довести на ову страницу.

Након што сам омогућио HP Client Security, нисам пажљиво читао шта тачно бирам од понуђених опција — само сам га брзо омогућио и пустио да се подешавања примене. Након дугог и исцрпљујућег дана, искључио сам лаптоп. Следећег јутра, кад сам га укључио, дочекало ме је велико изненађење.
Поред SSD лозинке коју увек уносим, појавио се нови екран: „Power-On Authentication by HP.“ Дао ми је две опције:
  • Да наставим уносом лозинке (коју никада нисам поставио), или
  • Да скенирам отисак прста.
Прва помисао ми је била: „Вау - моћно и сигурно. Браво, HP.“
Минут касније, мало је фалило да се шлогирам.
Скенирао сам отисак прста најмање 100 пута, и систем га није прихватио ниједном. Наравно, нисам знао лозинку јер је никада нисам креирао. Почео сам да паничим. Спаковао сам лаптоп, ушао у ауто и отишао у два сервиса за поправку рачунара. У оба сервиса, сервисери су ми рекли да је без лозинке једино решење да се замена матична плоча или купи нови рачунар.
Затим сам позвао овлашћени HP сервис, и они су ми рекли исто — нема начина да се откључа, матична плоча мора да се замени. Два дана сам покушавао све и свашта. Ништа није радило. Приступ BIOS-у је био потпуно блокиран. Пробао сам разне лозинке, и сасвим случајно, унео „1234“ — и лаптоп се откључао.
Како? Зашто? Шта се тачно десило да HP Client Security аутоматски постави лозинку без икаквог обавештења? То је недопустиво.
Док сам био ускраћен да радим, читао сам многе постове на форумима где људи кажу да су бацали своје лаптопове, док су други налазили EliteBook-ове у канти за смеће и касније покушавали да их откључају.
Тако да, ако се ико икада нађе у сличној ситуацији — а сигуран сам да хоће — постоји велика вероватноћа да је подразумевана лозинка једноставно „1234“.

Nazad
Vrh Dno