Šta je novo?

Windows explorer i prijava greske

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Prilikom "baratanja" sa folderima u Windows explorer-u, cesto mi se, na ekranu, pojavi ispis nekakve greske:

"The instruction at "0x020d3812" referenced memory at "0x023585a0"
The memory could not be "read"
Click on OK to terminate the program
Click on CANCEL to debug the program".

i posle CANCEL-a zacrni se ekran kratko vreme(kompjuter nesto radi), te posle toga racunar dodje u normalno stanje... Medjutim, to se desava veoma cesto, i samo(bar tako mislim) prilikom otvaranja foldera, pogotovu kad to radim preko "precica" koje se dobiju prevlacenjem ikone My Computer u levu ivicu monitora(doduse, tako i najcesce otvaram foldere)...
Da li se to moze popraviti nekim postupkom(uz neki program), ili je neophodna nova instalacija (imam instalisan XP SP1)?

Izgleda da je taj sistem prilicno razdesen, mozda i zbog prisustva virusa.. Ako je sa hardverom sve u redu (da su npr. hd i memorija ispravni, i da se npr. procesor ne pregreva) onda bi bilo najbolje uraditi clean install.
Ukoliko se na tom racunaru koristi internet, onda bih obavezno isao na winxp+SP2+svi_aktuelni_sigurnosni_patchevi.
Eventualno moze da se proba da reinstalacijom (sa winxp+sp2) preko tog postojeceg win-a.

DS9 je napisao(la):
Izgleda da je taj sistem prilicno razdesen, mozda i zbog prisustva virusa.. Ako je sa hardverom sve u redu (da su npr. hd i memorija ispravni, i da se npr. procesor ne pregreva) onda bi bilo najbolje uraditi clean install.
Ukoliko se na tom racunaru koristi internet, onda bih obavezno isao na winxp+SP2+svi_aktuelni_sigurnosni_patchevi.

Najbolje je da formatiras hard pa onda clean install.

DS9 je napisao(la):
Eventualno moze da se proba da reinstalacijom (sa winxp+sp2) preko tog postojeceg win-a.

Ne verujem da ovo moze da donese nesto dobro,znaci clean install.

Na odredjenim konfiguracijama i sistemima je clean install poslednja opcija, dakle (tek) onda kada "repair" ne donosi rezultate. Pre toga vrlo moze da bude uputno da se ulozi trud u repair sistema.

Ovo nije pravilo, i verovatno bi vecini ljudi najzgodniji bio clean install (sto podrazumeva formatiranje sistemske particije, striktno gledano). Al!, ne bi trebalo olako odbacivati mogucnost pokusaja da se postojeci sistem dovede u normalno stanje, pogotovo sto takav pokusaj u slucaju winxp na aktuelnim racunarima traje manje od sat vremena.

Ovo sto je Ciciban opisao, moze svasta da znaci, ali ne nuzno i to da sistem ne moze uspesno da prodje repair. Da je moje, prvo bih to uradio. Jer, ukoliko puca samo (win) explorer, onda bih taj sistem dobro skenirao sa nekoliko zastitnih softvera (npr. kaspersky+adaware+hijackthis, uz obavezno iskljucivanje system restore), proverio ispravnost hd-a - a nakon toga (s)obalio repair instalaciju winxp koji ima slipstrimovan SP2. Ako se problem ponovi, izgubljeno je oko par sati za skeniranje sistema i repair instalaciju.

Poslednja izmena:
"The instruction at "0x020d3812" referenced memory at "0x023585a0"
The memory could not be "read"
Click on OK to terminate the program
Click on CANCEL to debug the program".

hm?? i meni se ovo govance javlja, po RND principu, cas ovde cas onde, bez ikakvog reda ili pravila, verovatno je nesto doslo sa nekom instalacijom?

Ako je ukljucen system restore, i ako mu je dodeljeno dosta memorije za restore pointe, onda bi eventualno moglo da se vrati na stanje pre instalacije problematicnog programa. Ja bih obratio paznju na rezidentne programe koji se dizu zajedno sa win-om.
Mislim, pokrenuti hijackthis pa da vidimo koji bi od programa mogao da bude kandidat za problematicno ponasanje. Ako je neki sistemski fajl/program, repair ce to odraditi. Ali, samo u slucaju da je memorija ispravna a da bi se to znalo mora prvo ona da se istestira. Neko bi preporucio goldmemory, a ja bih npr. pogledao da li se stvar ponavlja pod safe modom (jer bi u slucaju negativnog rezultata znacilo da je mozda neki drajver u pitanju).

Posto ta greska svasta moze da znaci, odlucivanje (oko toga sta treba uraditi) nije bas pravolinijsko. Neko ce pokusati stvar da resi sa clean install, ali bi u slucaju da je hardver u pitanju problem ostao. Opet, ako je aktivnost nekog virusolikog programa u pitanju clean install bi to resio, ali bi se to isto desilo i sa pazljivim otklanjanjem virusa. Ovo drugo je nesto prema cemu ja imam preferencu, kada sam siguran da je hardver ispravan. Takav moj rezon mi je nekoliko puta rezultovao izgubljenim vremenom, ali mi se mnogo cesce isplatio - a kada se pred vama nalazi konfiguracija koju iz bitnih razloga nikako ne smete da instalirate od pocetka (tipa - covek na racunaru ima updateovan licenciran sw za uredjaje koje racunar kontrolise a koji su mu samo instalirani od ovlascenih lica, nemajuci instalacije. Pa bi nakon clean instalacije os-a morao da ceka nedeljama da neko dodje i instalira update, bez koga je uredjaj delimicno funkcionalan) onda je "repair" jedina mogucnost.

Sta hocu da kazem - verovatno je da bi mnogim posetiocima benchmarka najzgodnije bilo da prvo urade clean install.
Ali, u odredjenim situacijama, za odredjene ljude, na odredjenim konfiguracijama - clean install je poslednji izbor.

Prema svecu i tropar

Poslednja izmena:
DS9 je napisao(la):
Mislim, pokrenuti hijackthis pa da vidimo koji bi od programa mogao da bude kandidat za problematicno ponasanje.
Ovo je rezultat skena hijackthis-a:

Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 19:46:44, on 12.1.2006
Platform: Windows XP SP1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\Program Files\ASUS\Probe\AsusProb.exe
C:\WINDOWS\System32\rundll32.exe
C:\WINDOWS\System32\sstray.exe
C:\Program Files\Java\j2re1.4.2_01\bin\jusched.exe
C:\Program Files\SlySoft\AnyDVD\AnyDVD.exe
C:\WINDOWS\System32\RUNDLL32.EXE
C:\Program Files\Acronis\TrueImage\TrueImageMonitor.exe
C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedhlp.exe
C:\Program Files\Babylon\Babylon.exe
C:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe
C:\Program Files\QuickTime\qttask.exe
C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
C:\Program Files\InterVideo\Common\Bin\WinCinemaMgr.exe
C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedul2.exe
C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\MDM.EXE
C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
C:\Documents and Settings\Goran\Desktop\New Folder\HijackThis.exe

O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 6.0\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O2 - BHO: (no name) - {53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F} - C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\SDHelper.dll
O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
O4 - HKLM\..\Run: [ASUS Probe] C:\Program Files\ASUS\Probe\AsusProb.exe
O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
O4 - HKLM\..\Run: [nForce Tray Options] sstray.exe /r
O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\j2re1.4.2_01\bin\jusched.exe
O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe
O4 - HKLM\..\Run: [AnyDVD] C:\Program Files\SlySoft\AnyDVD\AnyDVD.exe
O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\System32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
O4 - HKLM\..\Run: [KAVPersonal50] "C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus Personal\kav.exe" /minimize
O4 - HKLM\..\Run: [Acronis*True*Image Monitor] "C:\Program Files\Acronis\TrueImage\TrueImageMonitor.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [Acronis Scheduler2 Service] "C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedhlp.exe"
O4 - HKLM\..\Run: [Babylon Client] C:\Program Files\Babylon\Babylon.exe -AutoStart
O4 - HKLM\..\Run: [CorelDRAW Graphics Suite 11b] C:\Program Files\Corel\Corel Graphics 12\Languages\EN\Programs\Registration.exe /title="CorelDRAW Graphics Suite 12" /date=011606 serial=DR12WEX-1504397-KTY lang=EN
O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
O4 - Global Startup: Adobe Gamma Loader.lnk = C:\Program Files\Common Files\Adobe\Calibration\Adobe Gamma Loader.exe
O4 - Global Startup: InterVideo WinCinema Manager.lnk = C:\Program Files\InterVideo\Common\Bin\WinCinemaMgr.exe
O8 - Extra context menu item: E&xport to Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000
O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\WINDOWS\System32\msjava.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\WINDOWS\System32\msjava.dll
O9 - Extra button: Research - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL
O20 - AppInit_DLLs: prio.dll
O23 - Service: Acronis Scheduler2 Service (AcrSch2Svc) - Acronis - C:\Program Files\Common Files\Acronis\Schedule2\schedul2.exe
O23 - Service: Adobe LM Service - Unknown owner - C:\Program Files\Common Files\Adobe Systems Shared\Service\Adobelmsvc.exe
O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe
O23 - Service: iPodService - Apple Computer, Inc. - C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
O23 - Service: kavsvc - Kaspersky Lab - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus Personal\kavsvc.exe
O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\System32\nvsvc32.exe
O23 - Service: PDEngine - Raxco Software, Inc. - C:\Program Files\Raxco\PerfectDisk\PDEngine.exe
O23 - Service: PDScheduler (PDSched) - Raxco Software, Inc. - C:\Program Files\Raxco\PerfectDisk\PDSched.exe
O23 - Service: TrueVector Internet Monitor (vsmon) - Zone Labs Inc. - C:\WINDOWS\system32\ZoneLabs\vsmon.exe

Prema ovome. ja ne vidim nista sto bi licilo na virus (osim prio.dll za koji ne znam cemu sluzi), a kako imas kasperskog pretpostavljam da si sistem dobro iskenirao sa poslednjim definicijama.

U tom slucaju, ja bih (rekoh vec) uradio repair instalaciju sa winxp+sp2. Al` pre toga generalno testiranje stabilnosti sistema. Bilo je dosta reci o tome na forumu.

Btw, probaj da iskljucis mdm debugger, i ono sto ti nije preko potrebno tipa ittunes, registracija za corel i sl. Pa vidi dal` se poboljsava.

Poslednja izmena:
DS9 je napisao(la):
Prema ovome. ja ne vidim nista sto bi licilo na virus (osim prio.dll za koji ne znam cemu sluzi), a kako imas kasperskog pretpostavljam da si sistem dobro iskenirao sa poslednjim definicijama.

U tom slucaju, ja bih (rekoh vec) uradio repair instalaciju sa winxp+sp2. Al` pre toga generalno testiranje stabilnosti sistema. Bilo je dosta reci o tome na forumu.

Btw, probaj da iskljucis mdm debugger, i ono sto ti nije preko potrebno tipa ittunes, registracija za corel i sl. Pa vidi dal` se poboljsava.
Prvo, hvala ti na pregledu gornjeg "izlista". "Prio" bi trebao da bude nekakav programcic za odredjivanje prioriteta procesa, koji se, samougradjuje u Task Manager, medjutim, nakon instalacije, nisam primetio da program funkcionise. Taj program je bio predstavnjen u poslednjem "Svetu kompjutera", cini mi se...
Cesto sam skenirao tu insatlaciju sa aktuelnim definicijama Kasperskog, nakon visekratnog restore-a image file-a (preko Acronisa 8), a u "osnovnoj" instalaciji (koja takodje pokazuje one "greske") nemam ni Corel ni Itunes... U vezi stim, da te pitam, da li se, prilikom vracanja instalcije (Acronis-om, Drive Image-om, ili bilo kojim programom te vrste) i registry baza vraca u prvobitno stanje, ili novoinstalirani programi mogu da imaju "upliv", i na neki nacin, izmene prvobitnu instalaciju?
Imam ja i image file od XP SP2, ali sam primetio da neki programi nece da mi se instaliraju (konkretno se secam neke igre Neighbour from Hell 2), a boga mi, ni Excel iz MS office-a 2003 nije hteo da mi radi regularno (npr. u print preview-u nije prikazivao odredjene delove nekh tabela i shema). U pitanju je bila neka butabilna instalacija XP+SP2...
Koji program predlazes za ispitivanje stabilnosti sistema?

Uglavnom, softveri za image-ovanje snimaju stanje registrija u datom trenutku, pa ce vracanje image-a vratiti i tadasnji registry. Cim se neki novi softver posle toga instalira on uglavnom dodaje nove stvari u registry. S tim sto mislim da sto se tvog problema tice to nije uzrok.

U vezi winxp+sp2 bih imao stosta da kazem al je vecina toga napisana u sledecem tridu http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=86673.

Office 2003 je i sam doziveo 2 service packa, pa ga ja ne bih drzao bez toga kod sebe (kao i sto ga ne drzim, winxpsp2+office2003sp2 i nisam primetio problem sa print priview, sto ne znaci da ne postoji)

Za testiranje stabilnosti ja koristim HotCpuTester (pro verziju), ali je jedan od moderatora na forumu napisao odlican sticky, pa najpre to pogledaj
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=75453

Da je moje, ako se uspostavi da je sa hardverom i njegovim setovanjima (npr. da memorija nije suvise agresivno setovana), onda bih sve obrisao/premestio na bezbedno mesto, pa zatim potpuno brisanje hd-a sa fabrickim softverom, pa od pocetka particionisanje>format>instalacija win (sa ili bez sp-ovima, sta god imas). Pa ako imas sp2 kao poseban fajl mozes da ga instaliras a ako se uspostavi da ti on pravi problem sa ukljucenim system restore ces lako vratiti na stanje pre njegove instalacije.

Druga je prica da bih se ja lisio bilo kog softvera koji pravi problem na winxpsp2 zarad sp2. Valjda nisam video sa sp2 nikakav neresiv problem, niti sw kome ne moze da se nadje zamena. A i radi mi blockout (by california dreams) iz `89, sa sp2.

Sto se neighbour from hell tice, podsetio si me, izgleda da sam i ja imao slican problem nemogucnosti instalacije, verovatno je zbog sp2, al ako autori nisu izdali patch za to, onda mi i ne treba. Ionako mi ta instalacija nija bila primer licenciranog softvera, da bih se mnogo potresao..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno