Šta je novo?

Windows - Delayed Write Failed - problem kod kopiranja, mobile USB hdd...

violinista

Čuven
Učlanjen(a)
21.12.2001
Poena
650
Huh, baš me ovo smara. Prilikom kopiranja na USB eksterni hdd u kutiji (Hitachi 80GB), preko USB 2.0 interfejsa, javlja mi se često poruka:

untitled18bl.gif

Komp je XP 2600+, 1GB RAM, 80GB SATA... Pri čemu se fajlovi vuku preko mreže, mada nemam uopšte problema u mrežnom saobraćaju (mreža je dosta iskorišćena, jer ima 6 klijenata koje se kače na server, ali nemam nikakavih drugih problema).

Ima li neko predlog? Ovo me izluđuje, ne može ni minut da spoji da kopira normalno.

Ne mogu da vjerujem... Meni se ovo isto dogodilo jutros, nikad ranije nisam video ovakvu poruku. Isto je u pitanju mreza i kada sam kopirao sa laptopa na desktop izbacivao je gresku. Zatim sam sjeo za desktop i odatle povukao fajlove sa laptopa i iskopirao je najnormalnije nekoliko gigabajta :S: pa se nisam mnogo cimao da ustanovim sta je.

Da nije neki najnew virus :-devil-:

Necu da vas plasim, al` poslednji put kad sam to video, hd je malo posle toga umro. Sad, nadam se da je neki bizaran problem sa kesiranjem pri kopiranju preko mreze, al` ipak skenirajte detaljnije hd-ove sa nekim scandiskom.

Ja sam takvih problema imao sa usb flash drajvom (USB2) koji sam kačio na ploču (neki prastari soltek) koja nema integrisan USB2, već je ubačena PCI USB2 kartica. Jednostavno se dešavalo da se izgubi veza, ili Delayed File Write... Čak sam morao i da formatiram FD jer je postajao potpuno neupotrebljiv. A kad bih prebacio FD na integrisani USB1.1, sve je teklo smooth but slow.

Paaa, ovaj disk u kutiji je ganc novi i ima 3 godine garanije, nema ni mesec dana. Inače, ipak mislim da je do mreže, kad sačekam da se isprazni kancelarija i malo rastereti server, onda radi bez problema.

Transfer mi je preko mreže na hdd nekih 6-7MB/s, da li je to OK?

Jooj, što me ovo izluđuje, i kod kuće na jednom računaru isto radi, čak mi sada kompletno prekine kopiranje i usled kopiranja kreće ono automatsko prepoznavanje hdd-a, kao da je neki prekid u IDE-2-USB interfejsu u pitanju. Šta da radim?

Kod mene je problem sigurno u ploči, jer i kad štampam na laseru preko one PCI USB 2.0 kartice i računar i štampač se jednostavno pogube posle 4-5 strana pa moram da restartujem računar, a ponekad i štampač... Dok mi na integrisanom USB1.1 sve radi. Pretpostavljam da je problem u komunikaciji između mat. ploče i USB kartice (Intex PCI USB 2.0 Card). Ostaje mi da sačekam da mi firma kupi noviju ploču...

@violinista: kod tebe je možda problem u HDD iako je nov. Probaj još na nekoj novijoj mašini...

verovatno je do eksternog uredjaja, koji je u pitanju? pokusaj da iskljucis write cashe za taj hard disk (device manager)

Ma one sive kutijice, tanke, što ih ima svuda po radnjama. Moguće je i da se elektronika harda i USB-2-IDE interfejsa ne mirišu, jer su mi stari Quantum AS 20GB i poluispravni Maxtor 30GB radili perfektno. Takođe, Hitachi isto radi perfektno kad se ubaci u mašinu, bilo slave bilo kao master. Prilično confused :confused:

Meni se to desilo kada sam ugasio masinu sa USB hdd-om ukljucenim u usb port. Ploca daje neki napon na usb portu i posle gasenja racunara pa on krene da stekce. Nekoliko puta sam to uradio , a onda sam jednom prilikom ostao bez particija na disku. Obicno se korumpira FAT tabele i MBR. Jedino resenje ti je da ubijes sve particije, ponovo ih kreiras i isformatiras.
Inace, u XP-u u device manageru imas opciju za hdd gde biras optimize for quick removal (gde on sve lepo zapise pa mozes odma da ga cupas i bez uninstall-a) i optimize for speeed (samo ti se kaze, ali nema cupanja na silu - prvo uninstal pa onda vadis). Ukoliko odaberes opciju jedan spremi se na neviddjeni smor jer se brzina spusta na nivo USB 1.1.
Takodje masa ljudi u Total Commander-u selektuje drajv na USB disku i uradi Safe Removal ali previdi da procita poruku gde pise da to trenutno nije moguce - i iscupa hdd ... :guitar: :guitar: :guitar:

Ja sam imao ovakve probleme kada kopiram kroz mrežu neki fajl. Jurio sam po Microsoft-ovom sajtu rešenje, ali ništa od toga nije pomagalo. Instalacijom nove verzije drajvera za mrežu problem se izgubio, ali mi je ostao utisak da je glavni krivac bio operativni sistem. Nikad nisam sa tim imao neki veliki problem osim što fajl na kome se desi greška moram da izbrišem pa sve iznova. Ali su ostali fajlovi pre greške uvek prekopirani bez oštećenja.

Poslednja izmena:
[B]pokusaj da iskljucis write cashe za taj hard disk (device manager)[/B]

pokusaj da iskljucis write cashe za taj hard disk (device manager)

Kao sto vam covek kaze, pokusajte da iskljucite opciju u device manageru, selektujte disk drajv pa properties===> optimize for performance..i selektujte
optimize for quick removal, trebalo bi da je to, btw imao sam nekad taj problem kad sam imao Ati-ja sa 64 MB i manje od 512 MB Rama, kad god sam stavljao use Large system cache...

I kao i uvek, Bench forum je bio od pomoći. Ono što je meni trebalo jeste reinstalacija Nforce drajvera, sada kopiranje radi bez problema zajedno sa Winampom, Downloadom, Ripovanjem CD-a i opterećenjem procesora od 70%. Ono što još pomaže jeste instalacija SP2 za XP (po Microsoftu), a takođe i postoji neki registry tweak koji je opisan na linku koji je Panos dao.

Naravno, sve ovo ako se ustanovi da problem nije hardverske prirode (loš kabl, kontakt USB-IDE interfejs, napajanje i sl.).

10x!

:type:

violinista je napisao(la):
I kao i uvek, Bench forum je bio od pomoći.
Nije mi jasno sta im se desilo (NForce drajverima) - i kod mene je bio isti "kvar". Bitno je da sada fercera.

violinista je napisao(la):
Jooj, što me ovo izluđuje, i kod kuće na jednom računaru isto radi, čak mi sada kompletno prekine kopiranje i usled kopiranja kreće ono automatsko prepoznavanje hdd-a, kao da je neki prekid u IDE-2-USB interfejsu u pitanju. Šta da radim?

Ja imam jedan relativno star externi HDD, i dešava se isto.
Uočeno:
pošto su mi USB portovi samo na zadnjoj strani računara, imam instaliran USB produžni kabl. Ako Disk ubadam kroz taj kabl, dešavaju se baš ovakvi problemi koje si opisao. Ako se ubodem direktno, bez tog extension kabla, sve radi OK. Očigledno postoji pad napona kroz kablove, a elektronika (stara kutija za disk) je dosta osetljiva. Probao još par extension kablova - isto.

Nazad
Vrh Dno