Šta je novo?

Windows 98

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
DS9 je napisao(la):
Pa ce (a sto neko rece da nece) moci normalno da radi i internet i office.

Btw, zao mi je kad neko p2 sa iole korisnom kolicinom rama nazove djubretom. Jer, nekim ljudima bi i to "djubre" vrlo olaksalo zivot samo da ga imaju.
Evo prostog primera. Jos uvek mnoge (drzavne) klinike i mesta gde lekari rade u beogradu, nemaju nikakav racunar da bi ovi pisali prijeme i otpusne liste. I dan danas cete videti lekare da pisu na pisacim masinama. Da imaju racunar i stampac, bili bi verovatno bar duplo brzi.

Pa, ako neko ima funkcionalna p2 djubreta sa 64+ MB rama, rado cu ga uputiti na mesto gde ce mu ljudi biti vrlo zahvalni za takav dar.

Takva masina moze da sluzi kao odlican gateway i firewall :) dakle nije junk. Junk je u smislu da je zaostala za danasnjim masinama, ali i dalje moze da se koristi za neke stvari.

Spotter je napisao(la):
da ne postavljam novi topic, jel moze win98 na instaliran win XP? Ne mislim na VMware ili slicne stvari, vec na klasicnu instalaciju sa izborom OS-a pri bootovanju.

koliko ja znam,nema sanse... samo XP preko 98-ice pa ti vidi...

Sta si ti hteo da kazes time? :)

Da ako nešto ne zna, prvo koristi Google (I will use Google before asking dumb questions) :)

Tema se vrti oko price o instalaciji XP-a na slaboj masini :) tesko da mu google moze pomoci nesto vise (tj. moze ali treba ubosti dobar search).
A to sto je pitao sta je w2k... so what.
Jasno je meni sta si ti hteo da kazes, samo kakve to ima veze sa prvim, kao i sa ostalih 99% postova u ovoj temi? :-devil-:

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Stavis Win2k i SP4 i vozis.
Sve cesca ce biti situacija da neki program nece da radi na Win9x masinama (ukljucujuci i igre).

BISER.
A koja to nova igra pa moze da se potera na 266, i kakve veze onda ima
tip OP sistema.

Za takve masine je cist Win98 bogom dan. I dobijas ekstra upotrebljivu masinu. Sto se ranjivosti tice, cisto sumnjam da iko planira da se bakce
sa samoubicama koji drze 98icu, bez recimo AVP-a i nekog firewall-a :)

E da neko pomenu drage nam medicinare. Ja bi im oteo i te pisace masine.
-Solim

Ne znam sta je toliko biserno u silverovom postu :) pre bi se reklo da je tvoj cist biser.
Koja je svrha instalirati sistem na kojem nijedan danasnji program, ma koliko malo zahtevao u pogledu resurasa, nece da radi? I ko je uopste rekao da ce on pokusati da stavi igru poput Dooma 3 na masinu sa procesorom koji radi na 266 Mhz?
Dakle, na taj sistem, posto vise ne postoji podrska za njega, mora da ide stari hardver, stari programi... a zasto to raditi kada je Windows 2000 sa SP4 daleko bolji, i uopste nema potrebe da objasnjavam to.

hvala,sad mi je sve jasno.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Dakle, na taj sistem, posto vise ne postoji podrska za njega, mora da ide stari hardver, stari programi... a zasto to raditi kada je Windows 2000 sa SP4 daleko bolji, i uopste nema potrebe da objasnjavam to.

Na matoru masinu ide mator OS i matori programi i to je tako, ako uopste planiras da je koristis iole normalno.
Zaista ne vidim nikakvu korist od instaliranja novog Photoshopa kad ce on da se vuce toliko da ce biti ne upotrebljiv a sa recimo 5.5 itekako moze da se nesto uradi.

Uzgred imam tu 98-icu i ne mogu reci da nijedan program koji se pojavi, na njoj ne moze da radi :)

Sto se novog hardvera tice.... pa recimo da skoro nic nece raditi ne zato sto nemas drajvere za 98-icu nego zato sto jednostavno nemas gde to novo cudo da ubodes ili da bi ono uopste proradilo kako treba moras da imas daleko jaci procesor.

Vidi ja bi zaista voleo da na mojoj amigi mogu da kompresujem filmove ali to bre ne ide. Zna se zasta ona jos moze da posluzi. A ako hocu nesto van toga,
pa... mora da se kupi nov hardver.
-Solim

Poslednja izmena:
Evo zasto Win 98:
DOS.
Ako je to nepotrebno, tek onda W2k.

solim je napisao(la):
Na matoru masinu ide mator OS i matori programi i to je tako, ako uopste planiras da je koristis iole normalno.
Zaista ne vidim nikakvu korist od instaliranja novog Photoshopa kad ce on da se vuce toliko da ce biti ne upotrebljiv a sa recimo 5.5 itekako moze da se nesto uradi.

Uzgred imam tu 98-icu i ne mogu reci da nijedan program koji se pojavi, na njoj ne moze da radi :)

Sto se novog hardvera tice.... pa recimo da skoro nic nece raditi ne zato sto nemas drajvere za 98-icu nego zato sto jednostavno nemas gde to novo cudo da ubodes ili da bi ono uopste proradilo kako treba moras da imas daleko jaci procesor.

Vidi ja bi zaista voleo da na mojoj amigi mogu da kompresujem filmove ali to bre ne ide. Zna se zasta ona jos moze da posluzi. A ako hocu nesto van toga,
pa... mora da se kupi nov hardver.
-Solim

Stvarno Solish.

1. stari softver; sta sprecava coveka da instalira photoshop 5 (ili 2.5) na win2k? Ili office 97?

2. hardver bez drajvera koji ne moze da se "ubode" u stari racunar; beep! ne radi se samo o high tech grafickim kartama, tu ima i "obicnih" PCI zvucnih karti, mreznih karti, USB i firewire periferija (stickovi, skeneri, stampaci, itd) koji umeju da kostaju smesno malo i nisu coveku uopste van domasaja.

3. o razlici i prednostima win2k nad win9x mislim da je sve receno. Ali hajde da sumiramo neke detalje; sa win2k dobija definitivno bolju stabilnost i sigurnost (i jos uvek apdejtove u ovim oblastima), dobija ntfs, native support za 48bit LBA adressing za "velike" diskove (koji su danas sasvim uobicajena i nimalo skupa stvar), punu unicode podrsku, punu USB podrsku, bolje mrezne protokole, ACPI podrsku za bolje baratanje resursima (izmedju ostalog i irq-ovima), bolji multitasking, bolju administraciju, itd, itd - a sve to sa skoro istim hardverskim resursima vec sa 128-256MB RAM-a nema neke razlike u brzini.

4. novi nadolazeci softver; to ne mora da bude izuzetno zahtvevan softver pa da jednostavno ne moze hardver da ga tera. Stvar je u tome sto programere MS *prisiljava* da polako odustaju od 9x menjajuci API funkcije. I to su proste i jednostavne stvari od shella, preko gui do mreznih funkcija. Posto radim u firmi koja se bavi time, ponekad predstavlja problem pruzanje podrske za 9x, jer u principu nepotrebno uvecava velicinu i cenu programa zarad minijaturnog broja korisnika. I to moze biti sasvim "nezahtevan" softver tipa ftp programa, antivirus softvera ili nesto slicno (ima prakticnih primera). Zasto da se covek uopste razmislja i lisava svega iz prethodne tacke, kada ga 98 vs 2000 prakticno ne kosta ni dinara razlike (pretpostavljam).

Poslednja izmena:
1. stari softver; sta sprecava coveka da instalira photoshop 5 (ili 2.5) na win2k? Ili office 97?

2. hardver bez drajvera koji ne moze da se "ubode" u stari racunar; beep! ne radi se samo o high tech grafickim kartama, tu ima i "obicnih" PCI zvucnih karti, mreznih karti, USB i firewire periferija (stickovi, skeneri, stampaci, itd) koji umeju da kostaju smesno malo i nisu coveku uopste van domasaja.

3. o razlici i prednostima win2k nad win9x mislim da je sve receno. Ali hajde da sumiramo neke detalje; sa win2k dobija definitivno bolju stabilnost i sigurnost (i jos uvek apdejtove u ovim oblastima), dobija ntfs, native support za 48bit LBA adressing za "velike" diskove (koji su danas sasvim uobicajena i nimalo skupa stvar), punu unicode podrsku, punu USB podrsku, bolje mrezne protokole, ACPI podrsku za bolje baratanje resursima (izmedju ostalog i irq-ovima), bolji multitasking, bolju administraciju, itd, itd - a sve to sa skoro istim hardverskim resursima vec sa 128-256MB RAM-a nema neke razlike u brzini.

4. novi nadolazeci softver; to ne mora da bude izuzetno zahtvevan softver pa da jednostavno ne moze hardver da ga tera. Stvar je u tome sto programere MS *prisiljava* da polako odustaju od 9x menjajuci API funkcije. I to su proste i jednostavne stvari od shella, preko gui do mreznih funkcija. Posto radim u firmi koja se bavi time, ponekad predstavlja problem pruzanje podrske za 9x, jer u principu nepotrebno uvecava velicinu i cenu programa zarad minijaturnog broja korisnika. I to moze biti sasvim "nezahtevan" softver tipa ftp programa, antivirus softvera ili nesto slicno (ima prakticnih primera). Zasto da se covek uopste razmislja i lisava svega iz prethodne tacke, kada ga 98 vs 2000 prakticno ne kosta ni dinara razlike (pretpostavljam).

1. TI.
2. A ko je pomenuo Hi Tech graficke karte? Recimo da je memorija ta na koju sam prvobitno mislio.
3. NTFS na masini na 266 cemu? Hard veci od 137 cemu? Ionako tvrdite da filmovi ne mogu lepo da se gledaju na slabim masinama. Pa cemu onda toliki hard i NTFS.
vec sa 128-256MB RAM-a

Niko ne spori da je 2K bolji sistem ali stara masina stari OS.
Gde da nadjem Edo momoriju recimo da imam 64M. I kako da 2K radi na toliko memorije. Kanda se vi ne secate da je tada retko ko imao 256 RAMA.

Pa recimo da ne vredi dalje raspravljati.

-Solim

Ploče koje su mogle da prime 266MHz procesore su u najgorem slučaju imale i EDO i DIMM slotove, a u najboljem samo DIMM, tako da ne vidim gde je tu problem...

Daj, Solim, ne pricaj svasta, nego pogledaj moj pocetni post - savetovao sam win2k kao OS; nigde nisam ni pomenuo da mora najnoviji softver da se instalira na njemu, nego da je (izmedju ostalog) prednost w2k nad 9x i u tome sto ce i u bliskoj buducnosti biti siguran da ce na win2k sav noviji sw 100% raditi. Ne i da mora da instalira PS CS2.

Ako je to masina sa P2@266MHz, radi se o slot1 ploci sa najverovatnije LX/EX/BX cipsetom i DIMM memoriji i normalno ce pasovati svi PC66 i PC100, kao i velika vecina PC-133 modula (samo su neki od poslednjih dvostranih modula od 256MB pravili ponekad probleme na BX plocama). Ni drugi slot1 cipsetovi iz tog vremena (i810, via 694, itd) nisu koristili druge tipove ili bili nesto vise probirljivi. Tu memoriju stvarno nije toliki problem naci, niti ona kosta basnoslovne pare. Odlicno se secam koliko su koje masine imale tada memorije; ja sam na svojem P1 166/200/233MMX drzao po 64MB, a P2-233/350 je bilo uobicajeno po barem 128MB. No, ne vidim zasto bi informacija "koliko su nekad ljudi ubadali u masine" nekoga sprecavalo da danas ugradi vise ako cipset dozvoljava (a do 512 ili minimum 256MB su sve P2 ploce isle)?
Jedino sa extremo malom kolicinom memorije (32-64) se isplati radije instalirati Win98, ali tada ce morati takodje da kopa muzejske verzije programa koji ce sa toliko memorije hteti normalno da rade - nista manji problem nego naci jos malo RAM-a i zavrsiti posao.

Zasto hard veci od 137MB? Ne, nema to veze sa filmovima. Recimo da mu danas-sutra crkne disk koji ima u masini i u radnjama na primer ima modela od 160+ MB koje moze sebi da priusti. Zasto da skace sam sebi u grlo i bude prisiljen da kupuje ponovno iskljucivo *polovni* mali disk? Zato sto bi za iste pare mogao da instalira win2k i ne razmislja? Svasta.
Plus, zasto ne ntfs na 266MHz? Zasto bi ga CPU sprecavao da koristi bar 2x bolji fajl sistem na disku? CPU bi imao nekog efekta jedino ako bi se koristio EFS. Posto se pozivas na ta vremena, verovatno ces se setiti da se u vreme te iste 98-mice prodavao i NT4 koji je na istom hardveru sasvim normalno koristio ntfs.

Poslednja izmena:
Nadam se da je CHOTY do sada zakljucio da je W2K idealan za njegove potrebe koje je naveo (obavezno uz SP4 i ostale updateove!)

@Solim, ne upustaj se u polemike sa svakim na ovom forumu, ma kolko da znas verujem da ima makar 1 clan ili admin :) koji zna makar malo vise ;)

Poslednja izmena:
Ako je to masina sa P2@266MHz, radi se o slot1 ploci sa najverovatnije LX/EX/BX cipsetom i DIMM memoriji i normalno ce pasovati svi PC66 i PC100,
...

ne, ne, ne nismo se razumeli nisam rekao da je 266 sa Edo memorijom.
Samo sam dao primer matore masine sa EDO memorijom.

Plus, zasto ne ntfs na 266MHz? Zasto bi ga CPU sprecavao da koristi bar 2x bolji fajl sistem na disku? CPU bi imao nekog efekta jedino ako bi se koristio EFS. Posto se pozivas na ta vremena, verovatno ces se setiti da se u vreme te iste 98-mice prodavao i NT4 koji je na istom hardveru sasvim normalno koristio ntfs.

Ne zbog CPU-a vec zbog same upotrebe.
Licno mislim da je NTFS potreno staviti samo na masinu kojoj su potrebne obrade vecih fajlova sto je sumanuto u danasnje vreme raditi na 266.
-Solim

jaksa je napisao(la):
Nadam se da je CHOTY do sada zakljucio da je W2K idealan za njegove potrebe koje je naveo (obavezno uz SP4 i ostale updateove!)

@Solim, ne upustaj se u polemike sa svakim na ovom forumu, ma kolko da znas verujem da ima makar 1 clan ili admin :) koji zna makar malo vise ;)

Zapravo se upste ne upustam u polemiku sa svakim clanom.
Na kraju krajeva pogledajte broj mojih postova :)
Prokomentarisao sam postove dva clana, i izneo svoj stav da je
na matorim masinama bolje koristiti mator OS.
To sto se oni ne slazu njihova stvar no nadam se da nije lose cuti i drugacije misljenje.
To da li je neko admin ili nije sve jedno mi je ukoliko mislim drugacije.
Apsolutno se slazem da ima makar 1 clan koji zna vise :)
-Solim

Naravno, to je i moj stav :) Malo sam se nasalio u konkretnom slucaju.

Elem, moje misljenje je da je za te matorije masine a koje imaju dosta RAM, w2k idealan OS. W2k je inace sjajan OS i za mnogo novije masine :)

Sto se NTFS-a tice, nema nikakvog razloga da se njegova upotreba ogranicava staroscu masine.

solim je napisao(la):
Ne zbog CPU-a vec zbog same upotrebe.
Licno mislim da je NTFS potreno staviti samo na masinu kojoj su potrebne obrade vecih fajlova sto je sumanuto u danasnje vreme raditi na 266.

Nadam se da sad ne moramo opet porediti ntfs i fat(32). Velicina fajlova je poslednja stvar u toj listi koja bi se ovog racunara trebala ticati. Prva i osnovna stvar zbog koje uvek vredi pre instalirati ntfs jeste fault tolerance; to je *journaling fajl sistem* i sasvim ce drugacije reagovati na iznenadno gasenje ili reboot (ne samo u slucaju nestanka struje, nego i kod restarta prilikom zaglavljivanja programa ili igre). Stabilnost i sigurnost pre svega.
Drugi faktor je baratanje izgubljenim prostorom putam kontrolisanja slacka. Win9x moze da kontrolise velicinu klastera jedino odredjivanjem velicine particija; zasto da kreiram n particija da bih dobio manji klaster? Ostale stvari koje predstavljaju plus dodju kao bombonica tu - unicode u nazivima fajlova i direktorijuma, veci diskovi, sikjuriti, enkripcija, itd, itd. Koliko god da je win2k bolji sistem od win9x, toliko je i ntfs bolji od fat-a. I kroz sve to dolazi slag na tortu - za iste pare; ako neke stvari nisu bile na raspolaganju kada je 9x bio aktuelni OS, zasto ih ne koristiti danas?

P.S.
Drugacije misljenje je uvek dobrodoslo na ovom forumu, ali dajmo uz njega i neku argumentaciju - ne samo "mislim da je ovo bolje".

jaksa je napisao(la):
Elem, moje misljenje je da je za te matorije masine a koje imaju dosta RAM, w2k idealan OS. W2k je inace sjajan OS i za mnogo novije masine :)
Ja se potpuno slažem. Kad god nešto govorim pričam ili na osnovu ličnog iskustva ili na osnovu iskustva nekog drugog koje mi je dobro poznato. Koristio sam Win2k na jačem Cyrix-u MX više nego uspešno i mogu da tvrdim da je uz dovoljno RAM-a i dovoljno veliki HDD Win2k odličan za svaki stariji PC, osim baš slabih PI mašina.

Drugacije misljenje je uvek dobrodoslo na ovom forumu, ali dajmo uz njega i neku argumentaciju - ne samo "mislim da je ovo bolje".

Pa recimo da mislim da u ovom slucaju bilo kakva argumentacija nije dovoljna.

-Solim

Poslednja izmena:
onda je Win2k pravi OS za moju masinu...

Samo ti pici na Win98 i nemaj brige.
Stavi lepo Office 2000, moze i Corel Draw 10, i jos sitnih programcica i ima da bude komp boli glava.
Win XP vuce 128 MB sistemske memorije i preporucljivo ga je stavljati na masine preko 450 MHz, tako da bi kod tebe kockalo.

offtopic
Sto mrzim kada neko pljuje po tim starim racunarima, nazivajuci ih krsem, djubretom.
To su ,po meni, oni koji nista ne rade na racunaru drugo sem igranja, pa kada ne moze masina da potera neku novu igru, ona je , po njima krs.

Na starom racunaru (Celeron 366Mhz 64 Mb RAM) mogu da radim sve sto i na novom (Athlon 64 3000+, 512 Ram) sem rezanja DVD-ova i obrade filmova.

Po meni su uzaludni oni koji koriste racunar samo za igranje.
kao kod nas u skoli, svi koji su upisali smer Elektrotehnicar racunara su mislili da ce tuci
Warcraft na casovima :)

kod nas i tuku (malo teze,jer imamo neke IBM trojke) na istom profilu... zalosno.

Mr. Hyde je napisao(la):
Samo ti pici na Win98 i nemaj brige.
Stavi lepo Office 2000, moze i Corel Draw 10, i jos sitnih programcica i ima da bude komp boli glava.
Win XP vuce 128 MB sistemske memorije i preporucljivo ga je stavljati na masine preko 450 MHz, tako da bi kod tebe kockalo.
*ebote, jel Silver gore lepo objasnio zašto je NT bolji od 9x-a, i ti savetuješ 98? 2000 je pravi sistem za tu mašinu!

ne razumem ga,bre...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno