Šta je novo?

windows 98 ?

tesla

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2005
Poena
310
Imam problem trebao bih da na nekoj staroj masini da instaliram win 98,nikad nisam radio sa 98,samo sa xp!
Prvo bi trebao da formatiram particiju,ali tu mi je problem posto mi se jedino na cd xp nalazi DISK.managment tj opcija za format,ali taj disk ne mogu da bootujem tj. ne mogu da podigem vizuelno stara masina ima 128 ram! a nema ga na 98 sta da radim kako da formatiram i kako je formatiram jer ntfs ili fat 32, fat.Ako NEKO ima jos neki savet posto jos nisam poceo jer ne znam,HITNO MI Je!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ako instaliranje drugacije pomoc bi mi bila veoma potrebna:S: :S: :S: :S: :S: :S:

fat32
a ovo te nista nisam razumeo:
ali tu mi je problem posto mi se jedino na cd xp nalazi DISK.managment tj opcija za format,ali taj disk ne mogu da bootujem tj. ne mogu da podigem vizuelno stara masina ima 128 ram!

ne se nesto preterano doro secam, ali mislim da bi ti Win Me (milenijum) bio bolji...
razlika je vrlo sitna, (doduse, oba su izbagovani, samo tako!)ali mislim da Me ima ntfs........
ili ga ni on nema............ a ima nesto poboljsano oko magistrala.....................

***, prso sam........

vidis li koliko je sati!?

spavaj!!!!!!!!!!!!

tebi je potreba boot floppy disk da bi formatirao HD,i instalirao Win98,koji podrzava isklucivo FAT32 File System,pa ukoliko ti je HD vec formatiran kao NTFS,potrebno ti je malo znaja u MSDOS-u i to FDISK-u,da bi ga vratio na FAT32,i onda sve to ide...Malo je kasno za neki detaljni opis svega.
Postoji i verzija boot-abilne Win98,probaj da je nadjes i ponasace se kao instalacija XP-a...
WinME nikako ne preporucujem,takodje je samo FAT32,i tesko je djubre...

pa, bar je manje djubre od 98-ice...

ja bih, imao sam oba.....

glas za Win98SE
WinME SUCKS!

O bože kakve sve gluposti čovek ovde može da pročita.

Procedura je sledeća:

Skini ovo http://www.onecomputerguy.com/software/win98_img.exe Ovaj program će napraviti bootabilnu windows 98 disketu sa podrškom za cdrom.

Onda skini ovo http://www.easydesksoftware.com/options/Newdisk.zip pa ovo http://www.easydesksoftware.com/options/format.zip

Oba fajla raspakuj i snimi ih na disketu koju si napravio. Sada imaš sve što je potrebno. Butuj sa te diskete. Kucaj fdisk. Ako te pita do you wish to enable large drive support, odaberi Yes. Kad se pokrene fdisk pritisni taster 1 i sacekaj da odradi. Onda opet pritisni taster 1 i to je to. Restartuj masinu i opet butuj sa diskete. Sada kucaj format c:/u

(Ako kojim slucajem hoces da podelis disk na vise delova kazi. Ja ovde podrazumevam da ces disk koristiti u jednom komadu)

Kada se zavrsi format ubaci disk na kome ti se nalazi instalacija windows-a. Udji u direktorijum na disku gde se nalazi instalacija i kucaj setup /is i instalacija krece. Dalje znas sam.

Windows 98, Windows 98se, windows me. Koji god da instaliras nijedan ne valja. Tako da ne mozes pogresiti za koji god da se opredelis.

KAda ubacis Flopi,naravno podesis da se dize sa boot flopija,onda u samom bijosu a:\format c:
posle toga ides na drajv na kome ti je cd(d,f,g) ,f: pa onda f:\dir pa f:\win98\setup.exe

i to je to krece sa CD instalacija!
a da automatski ti formatira tabelu FAT32 i nista drugo.
postoji i olaksani rad ako imas disk Hiren's boot za rznoraznim alatima.
pozzzz

Možda je trebalo pitati @teslu šta će mu Win 98.
Win XP se može podići i na mašini sa 128 MB RAM-a i procesorom na 333 mhz ( možda može i na slabijem kompu ), samo isključiti neke servise i to je to.

hvallllllllla

Oba fajla raspakuj i snimi ih na disketu koju si napravio. Sada imaš sve što je potrebno. Butuj sa te diskete. Kucaj fdisk. Ako te pita do you wish to enable large drive support, odaberi Yes. Kad se pokrene fdisk pritisni taster 1 i sacekaj da odradi. Onda opet pritisni taster 1 i to je to. Restartuj masinu i opet butuj sa diskete. Sada kucaj format c:/u

Inace moram da koristi win 98 jer je masina lesina nevidjena,jer jedino tu radi normalno program za knjigovostvo,a win je 98 SE.

Nije mi nesto jasno kad kreiram disketu sa win98_img.exe, ne dizem jos sa nje, dok ne snimim Newdisk.zip,format.zip na nju ,pa tek onda boot:crash: :crash: nemoj da me smatrate mentolom :S: :S: :S: :S:

(Ako kojim slucajem hoces da podelis disk na vise delova kazi. Ja ovde podrazumevam da ces disk koristiti u jednom komadu)

Ma samo jedna paritcija bez deljenja,nego napravio bih image,ali *** smty.ghost nema na tom disku nego samo na XP!!!!

bilo bi super

tebi je potreba boot floppy disk da bi formatirao HD,i instalirao Win98,koji podrzava isklucivo FAT32 File System,pa ukoliko ti je HD vec formatiran kao NTFS,potrebno ti je malo znaja u MSDOS-u i to FDISK-u,da bi ga vratio na FAT32,i onda sve to ide...Malo je kasno za neki detaljni opis svega.
Postoji i verzija boot-abilne Win98,probaj da je nadjes i ponasace se kao instalacija XP-a...
WinME nikako ne preporucujem,takodje je samo FAT32,i tesko je djubre...

Ukoliko je formatiran kao fat 32,i ako nadjem booot disk sa win 98.onda klasika dizanja sistema kao xp:wave: :wave: :wave:
Znaci bez disket koje si naveo i kao sto je rekao alex303 tj. bez onih zip fajlova i diskete samo boot sa cd:wall: :wall: :wall: :wall:

@ tesla: Upravo tako,znam sigurno da postoji (trebalo bi i da imam taj CD negde,pogledacu) Win98SE koja je doradjena tako da u njoj postoji i startup disk(da bi koristio FDISK,izmedju ostaklog),partition magic...mislim i jos neki od korisnih programcica,da ne lupam.
Dize se kao i Hirens boot CD,pa biras izmedju opcija...

Nazad
Vrh Dno