Šta je novo?

Windows 8 ili Windows 7 na laptopu

Valeka

Cenjen
Učlanjen(a)
11.12.2013
Poena
155
Pozdrav! Imam Lenovo laptop već nekoliko meseci i na njemu instaliran Windows 8 ali računar od samog početka radi prlično sporo i od ovakve konfiguracije za očekivati je znatno brži rad. Pokušaala sam da utvrdim šta bi mogao biti uzrok usporensoti računara i na par stranih foruma sam našla da može biti do podešavanja OS-a koje sam proizvođač postavlja. Pokušala sam da isključim razne nebitne servise i vratila se na win antivirus ali se brzina nije značajnije poboljšala.

Za par dana bi trebalo da registrujem ili šta već Windows 8 pa me zanima vaše mišljenje i vaša iskustva, da li bi bilo bolje da ja instaliram Windows 7 ili ipaak da se držim osmice. Opet sam na nekim forumima čiatala da ne preporučuju da se menja os jer se teško nalaze drajveri pa možda neće laptop raditi ok, ali malo mi ta priča nerealna. Dakle, da li da ostavim 8 ili postoji šansa da može raditi brže ako stavim 7 iako je ipak pravilo da svaki novi os radi brže.

Hvala!

Pozdrav! Imam Lenovo laptop već nekoliko meseci i na njemu instaliran Windows 8 ali računar od samog početka radi prlično sporo i od ovakve konfiguracije za očekivati je znatno brži rad. Pokušaala sam da utvrdim šta bi mogao biti uzrok usporensoti računara i na par stranih foruma sam našla da može biti do podešavanja OS-a koje sam proizvođač postavlja. Pokušala sam da isključim razne nebitne servise i vratila se na win antivirus ali se brzina nije značajnije poboljšala.

Za par dana bi trebalo da registrujem ili šta već Windows 8 pa me zanima vaše mišljenje i vaša iskustva, da li bi bilo bolje da ja instaliram Windows 7 ili ipaak da se držim osmice. Opet sam na nekim forumima čiatala da ne preporučuju da se menja os jer se teško nalaze drajveri pa možda neće laptop raditi ok, ali malo mi ta priča nerealna. Dakle, da li da ostavim 8 ili postoji šansa da može raditi brže ako stavim 7 iako je ipak pravilo da svaki novi os radi brže.

Hvala!

Instaliraj 7-micu i vidi da li ti odgovara njen rad,uvek mozes takodje da se vratis na 8-micu ili da isprobas 10-ku .Drajveri ne bi trebalo da predstavljaju problem jer i 7-mica ima mogucnost da pronadje drajvere u bazi servera od Microsofta.Takodje mozes i da pogledas na sajtu proizvodjaca tog lap-topa,da li postoje drajveri za isti.

Da ti napomenem da moras iskljuciti iz Biosa "Secure Boot" ili "Windows 8 mode" (ili kako se vec kod tebe zove ta opcija u Biosu) ukoliko je ukljucena ,da bi mogla da instaliras 7-micu.
Najbolje bi bilo da ostavis marku i model tog lap-topa,da bi ti lakse pomogli.

Ne znam koji Lenovo model imas, ali ako mozes, dodaj RAM-a i bice daleko bolje. Jos ako imas 5400rpm hdd, to ubija od sporosti.

Kaži specifikaciju laptopa. Možeš da pređeš na Windows 10, jer Windows 7 će raditi samo još sporije od trenutnog.

Instaliraj 7-micu i vidi da li ti odgovara njen rad,uvek mozes takodje da se vratis na 8-micu ili da isprobas 10-ku .Drajveri ne bi trebalo da predstavljaju problem jer i 7-mica ima mogucnost da pronadje drajvere u bazi servera od Microsofta.Takodje mozes i da pogledas na sajtu proizvodjaca tog lap-topa,da li postoje drajveri za isti.

Hvala na brzom odgovoru! Imam Lenovo B50-30 što izgleda ovako Intel Celeron N2840 2.16GHz (Burst do 2.58GHz, 1MB cache, 2 jezgra) sa 4GB 1600MHz DDR3L.

Poslednja izmena:
Ne znam koji Lenovo model imas, ali ako mozes, dodaj RAM-a i bice daleko bolje. Jos ako imas 5400rpm hdd, to ubija od sporosti.

Baš tako - 500GB SATA 5400rpm. Može li se šta učiniti po tom pitanju, sem kupovine novog laptopa:)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ne ocekuj od tog Celerona neku brzinu, koristio sam takve laptopove (obicno drugarice se zalete i kupe bez pitanja,a prodavci im uvale)... ocaj sporo, Bay-trail, kao za tablete procesor...

Poslednja izmena:
Ne ocekuj od tog Celerona neku brzinu, koristio sam takve laptopove (obicno drugarice se zalete i kupe bez pitanja,a prodavci im uvale)... ocaj sporo, Bay-trail, kao za tablete procesor...

A treba mi samo za net a ne mogu ni običnu stranu da skrolujem glatko. Loše..

Otvori Task Manager i gledaj koliko je zauzeće procesora.

Meni to zvuci kao da nije instaliran drajver za graficku,pa sve izgleda kao da secka :D

Meni to zvuci kao da nije instaliran drajver za graficku,pa sve izgleda kao da secka :D

Ima, sve to ok. Ne secka stalno ali npr. ako je strana duža, ima banere ili tako nešto. A imali smo stari laptop sa win xp, tošiba od pre 8godina i radio super. Malo je je čudno da je samo zbog hardvera ovaj laptop baš toliko loš.

Probaj Operu http://www.opera.com/ , na jednom laptopu starom 10 godina youtube je kocio otkad sam ubacio opera sad manje koci i manje opterecuje procesor Opera , proveri i hard disk ima li lose sektore http://www.hdsentinel.com/ kada nisi u browseru i ne radis nista da li ti je procesor na 0% ?

Probaj Operu http://www.opera.com/ , na jednom laptopu starom 10 godina youtube je kocio otkad sam ubacio opera sad manje koci i manje opterecuje procesor Opera , proveri i hard disk ima li lose sektore http://www.hdsentinel.com/ kada nisi u browseru i ne radis nista da li ti je procesor na 0% ?

Disk je ok to je provereno. Kad ništa ne radi procesor je na neka 3% ali to je valjda ok jer TaskManger radi.
A Opera je inače sjajan brauzer, mada sam pre par godina odustala od njega zbog nekog sitnijeg odstupanja u prikazu strana. Testiraću neko vreme da vidim kao ide i ostaću pri osmici. Hvala puno na odgovorima!

Radi Opera bez problema sada.
Na Windows 10 pređi do Jula, jer nakon toga neće biti besplatan upgade.

Evo samo da javim epilog ove priče. Dakle kad je kupljen laptop je imao Win8 i instalaciju nekih osnovnih programa (Office, antivirus, kodeci..) i radio je strašno sporo. Nakon toga je postavljena nova instalacija win 7 koja je bila nešto nešto brža ali na žalost do nekih drajvera je bilo jako teško doći. Zatim je sledio upgrade u win 10, teškom mukom su prnađeni svi drajveri ali izuzetno dobro radi. Neuporediv bolje nego ranije tako da zaključujem da konfiguracija i nije tako loša već da su u radnji ili preterali sa softverom ili nisu instalirali sve drajvere. Inače je laptop trebalo da bude isporučen bez OS-a. Nadam se da će ovo moje iskustvo biti nekom od koristi.

Nazad
Vrh Dno