Šta je novo?

WINDOWS 8.1

Pozdrav ljudi, imam problem sa mojim kompom. Juce ga upalim i ulogujem se i stavim da skine i instalira update. Kasnije opet dođem i stavim da se restartuje (instalira 30 updateova, komp nisam koristio dugo, 2 meseca) i cekam on vrti ono installing 2% odem ja malo napolje posle se vratim i vidim neki error ne znam koji broj nesto nece instalira update. Restartujem komp kao da ga repair, to mi ponudio windows i opet ništa.
Šta da radim? Hvala unapred!

P.S. Komp ima windows 8.1 koji već godinu dana na njemu i radio ko sat, skinuo sa tpb.

Dugogodišnji sam korisnik sedmice - i uglavnom mi je sve je lepo i jasno, no, klinci me davili da im instaliram 8cu, pa sam instalirao 8.1 x64 na njihov pc. Strasno me nervira kako su resili ownership i permissions. Na sedmici je bilo dovoljno u Users account control settings staviti full control i ok. Ovde, juče sam instalirao sistem, menjao ownership po particijama, direktorijima i Bog te pita šta sve pokušavao, još uvek neke stvari posle restarta svaki put moram ulaziti kao administrator, neke direktorijume neće da prikaže koliko je veličina podataka u njima (properties u exploreru, ili space u TC) i baš nervira. I vidim da i sa total commanderom ima manje permissionsa nego sa This PC. Ako se neko bavio ovim detaljima, jel ima neki normalni način da se odradi jednom za ceo računar, da imam full control nad svim fajlovima. Ako će ovo svaki put da me zaje...a, leti odmah dole i vraćam sedmicu.

To je sve zbog pojačanog obezbeđenja, smanji samo notifications na nulu.
U Command prompt as Administrator ubaci "net user administrator /active:yes" ali posle ništa od "Modern APPs",

Ok, hvala na info, nisam znao za tu foru, sad vidim da je to uvedeno valjda još u visti. Dobro je znati za taj hidden account, u slučaju da zapnemo oko nekih security problema, jedino što nije fancy, kao što reče, ne rade one tile apps. No, malo sam više čačkao i skontao neke stvari. Pošto sam jednostavno navikao na Total Commander (još od Volkov Commandera u dos-u), nije isti nivo upravljanja podacima u odnosu na File Explorer u win 8.1. TC nakon svakog izlaska resetuje admin privilegije (možda ima negde u podešavanjima da se nešto promeni, ali nisam sad imao vremena da ulazim u detalje), dok File Explorer traži admin privilegije na prvom ulasku i memoriše, kasnije ne pita više ni u TC. Tako da nije ni to tako grozno kako sam mislio.

Ok, hvala na info, nisam znao za tu foru, sad vidim da je to uvedeno valjda još u visti. Dobro je znati za taj hidden account, u slučaju da zapnemo oko nekih security problema, jedino što nije fancy, kao što reče, ne rade one tile apps. No, malo sam više čačkao i skontao neke stvari. Pošto sam jednostavno navikao na Total Commander (još od Volkov Commandera u dos-u), nije isti nivo upravljanja podacima u odnosu na File Explorer u win 8.1. TC nakon svakog izlaska resetuje admin privilegije (možda ima negde u podešavanjima da se nešto promeni, ali nisam sad imao vremena da ulazim u detalje), dok File Explorer traži admin privilegije na prvom ulasku i memoriše, kasnije ne pita više ni u TC. Tako da nije ni to tako grozno kako sam mislio.
Pa, počelo ju u Visti ali na 8mici je na višem (tehnički u nižem nivou) međutim "As Administrator" i "Take ownership" mogu da reše većinu problema ako nešto baš mora da se nagura u system. U TC 7.55 sa svim džidža- bidžama nema neke velike razlike u file permisions, nagore je sa .msi falovima i ISO monting.

Ako ti posao ne ovisi o računaru, a voliš novotarije, onda ok. Kao i svaki sistem, treba da prođe period bagova, problema i ostalih neugodnosti, dok proradi kako treba, uvek fale neki drajveri,... Osmicu nisam instalirao do pre neki dan, imao sam na poslovnom laptopu oficijalnu, ali sam je pregazio sedmicom jer mi je posao vezan za računar i ne volim kad se osećam nelagodno, a i bila mi je smešna, hibridni touch sistem. Sad experimentišem sa 8.1 kad je već u sumraku hehe, ali recimo da mi se dopada. Tako i 10ku, sigurno neću dok ne vidim (skupim informacije) da sve što mi treba radi.

Poslednja izmena:
Imam 10ku od prvog dana, prvih nedelju - dve u VM-u a posle kao dual boot na odvojenom HDD-u. Pronađe se po neka igra koja neće uopšte ili loše radi, neki antivirusi neće ili loše rade ali sve ostalo a naročito drajveri su potpuno kompatibilni sa 8.1. Uradio sam i gomile benčmarka i uglavnom su razlike u rezultatima na nivou statističke greške ali grafika nešto bolja.
Ima nekoliko razloga imam zašto je nebih upoterbljavao kao glavno OS, jedan je da se nikad nezna šta će MS još da smisli i promeni do consumer verzije i dali će ostati sve ovoliko kompatibilno. Drugi je da će za legalne 8mice da bude besplatan ugrade pa kada izađe onda tek menjam.

Rano je.

A ako inace 4+ puta godisnje radis reinstalaciju Windowsa, sto da ne...

Ja imam opet jedno pitanje,ne mogu sad da listam unazad ne znam kada sam se oglasavao...
Razmisljam i lomim se izmedju 10-ke i 8.1.
Ne igram igre na laptopu,ne koristim laptop za posao vec za sve ostalo,surf i ono sto mi treba uz to,download itd..
Da li ce mi baterija krace trajati na 8.1 ili 10 ili to nema nikkaverazlike jer negde citam da manje traje nego na 7-ci itd...?
Da li ako instaliram 8.1 mogu da promenim pocetni ekran i da bude kao 7-ica bez onih slicica i gluposti ali u osnovi da bude 8-ica ili bar priblizno da bude kao 7-ica jer se necu moci pohvatati sa trenutnim pocetnim ekranom?
Kakva je 10-ka po izgledu,priblizna 8.1 ili 7-ici?
Neki savet? :)
Bas bih voleo isprobati 10-ku.

BTW ovo je sve sto mi treba od programa,nadam se da rade i na 8.1 i na 10...

http://prntscr.com/67h8e7

I ako bi rekli i dali mi predlog odnosno podstrek da se qrcim sa 10-om,valjalo bi na PM da mi neko ko je zaista isprobao vise verzija posalje link ka nekoj dobroj "narodnoj verziji 10-ke alli x64"jer vidim da ih ima 100 verzija pa ne znam koja je najlaksa za instalaciju,najtacnija i sa najmanje bagova!?

Poslednja izmena:
ako nisi trol,a cini mi se da jesi,jer prost gugl bi ti rekao da je win 10 dzabe jer je u preview fazi i majkrosoftu je u interesu da ga sto vise ljudi stavi na komp zbog testiranja,moj savet je da skines zadnji build i isprobas sam dal' ce ti odgovarati.baterija ce ti trajati isto na istim podesavanjima.a dl link ce opet iskociti prostim guglanjem,i to na zvanicnom microsoft sajtu.

Ja imam opet jedno pitanje,ne mogu sad da listam unazad ne znam kada sam se oglasavao...
Razmisljam i lomim se izmedju 10-ke i 8.1.
Ne igram igre na laptopu,ne koristim laptop za posao vec za sve ostalo,surf i ono sto mi treba uz to,download itd..
Da li ce mi baterija krace trajati na 8.1 ili 10 ili to nema nikkaverazlike jer negde citam da manje traje nego na 7-ci itd...?
Da li ako instaliram 8.1 mogu da promenim pocetni ekran i da bude kao 7-ica bez onih slicica i gluposti ali u osnovi da bude 8-ica ili bar priblizno da bude kao 7-ica jer se necu moci pohvatati sa trenutnim pocetnim ekranom?
Kakva je 10-ka po izgledu,priblizna 8.1 ili 7-ici?
Neki savet? :)
Bas bih voleo isprobati 10-ku.

BTW ovo je sve sto mi treba od programa,nadam se da rade i na 8.1 i na 10...

http://prntscr.com/67h8e7

I ako bi rekli i dali mi predlog odnosno podstrek da se qrcim sa 10-om,valjalo bi na PM da mi neko ko je zaista isprobao vise verzija posalje link ka nekoj dobroj "narodnoj verziji 10-ke alli x64"jer vidim da ih ima 100 verzija pa ne znam koja je najlaksa za instalaciju,najtacnija i sa najmanje bagova!?
Ako hoćeš da imaš legalan system bar do oktobra, stavo 10ku, nemoj mnogo da brljaš i tražiš ono što nema u njoj i služiće te dobro, bar kao 8mica. Drajveri i sve ostalo ako imaš za 8.1 imaćeš i na 10ki.

Postavio sam pitanje u delu "tableti" ali mi niko nije odgovorio pa da pokušam ovde.

Da li neko zna zbog čega na tabletu imam 4 particije ( miix 2 Lenovo). Znam da postoje recovery particije ali što tri i to jedna od 9GB?Screenshot (7).png

Ne treba da te nervira, one su svakako skrivene (nedodeljeno slovo), to je normalno. Ova poslednja je recovery particija, u slučaju da imaš neki nerešiv problem sa sistemom pomoću nje se odradi factory reset, odnosno reinstalacija sistema.

***a...instalirao pre sat vremena 8.1 :-( nisam ulazio ranije :-((((( ali nema veze,mozda mi dune pa ovih dana isprobam i 10-ku...
Nego sad imam par pitanja,ne mogu se pohvatati sa aplikacijama,slicicicama itd...
http://prntscr.com/67qwdb
Jel moze sa ove slike da se vecina ukloni na ono unping ili kako vec i zasto ima ono games a samo za xbox igre,ima li to ali za ps3?
Da li je sa onog stora isto sto i sa telefonom ulazim?Ako obrisem ove applikacije,da li ako instaliram nove moram da ih postavim ili se automatski postave?
Moze li umesto ovog iexplorera tako isto lepo da mi stoji mozila?Nju sam instalirao ali ne sa marketa pa i je bzvze skroz desno,nije ovako lepo kao ostale poredjana :-D
I video sam da ima desktop kao 7ica :-D
CPU mi lepo radi,ja ne znam skoro pa nista nisam instalirao a radi i wifi i sve ostalo,da li aplikacije i programe skidam kao i do sada sa torenta ili sa tog marketa?
Sto se toga tice nista mi nije jasno :-/
Da li ce uvek da se pali sa svim ovim slicicama pc ili moze da se namesti da se automatski kad podigne sistem upali na desktopu onom kao kod 7ice?

I ovo me dovodi do ludila..stisnem vreme i evo sta mi pise,ne mogu nikako da ga sklonim...
http://prntscr.com/67r44z

Poslednja izmena:
Pa pritisni install ..:d,

Ako mislis na to sto mi za vreme pise...dzabe,stiskao sam 50x i nista i dalje stoji !!! :D
Tacnije stiskao sam ono UPDATE,install sam tek sad video...nego,to je onaj transfer market,kao za telefone,jel?
Nije mi jasno kako je moguce da imam mogucnost instaliranja i upgrade aplikacija ako nisam registovan na gugl nalog,zar to nije trazilo telefonom kad se ulazi,kao tipa...nemate gugla acc,napravite ili se ulogujte ako imate?
To pitam jer nigde nisam ni ulazio na internet a kamo li logovao se negde od kad sam insalirao win8.1
To mozda dopusta zato sto su vec postojece aplikacije instalirane"fabricki"?
I ja se cimam za onaj net framwerok i skidam i na kraju krenem instalaciju i on prijavi da VEC IMAM instaliranu verziju i da je turn off,da je upalim...msm stranso ko zna sta jos ima :d

I jos jedno pitanjce...

http://prntscr.com/67ru2b

koliko je siguran mic...acc za aplikacije,msm nece ili ne moze da se desi da skinem nek aplikaciju a nekim cudom da mi bude naplaceno,mozda da mi skinu pare sa paypal ili payza?:trust:

Poslednja izmena:
Da li ce uvek da se pali sa svim ovim slicicama pc ili moze da se namesti da se automatski kad podigne sistem upali na desktopu onom kao kod 7ice?

Ne pali se sa slicicama vec ulazi u desktop finalna verzija Windows 8.1 ti ocigledno nemas finalnu nego onu iz 2013 stariju , nadji na google en_windows_8.1_enterprise_with_update_x64_dvd_6054382.iso to je finalna , aktivator isto proguglaj KMSpico v10.0.4 (Office and windows activator) , na svaku slicicu na desktop mozes otici desni klik na pin to taskbar , cim kliknuces odmah odlazi ikonica dole u quick launch , ako hoces da je uklonis dole desni klik na nju pa unpin this program from taskbar!

Rekoh ti lepo, idi na 10ku, bar je legalno i sa malo sreće ćeš dobiti krajnju verziju besplatno ili za vrlo malo para. Desktop deo je sličniji 7mici ako si na to navikao. Od 8mice pa na dalje imaš "Store" ali nema veze sa Googlom, ide najbolje preko MS account-a. Ima besplatnih i koji se plaćaju, jasno naznačeno. Klikneš instaliraš i gotovo. Ako ti se ne sviđa, ima uninstall ka svugde drugo i rešiš ga se. 8/8.1 mora da bude "Legalana" ili jako dobro krekovana da Store i upgrade/ update radi jer ide preko MS account-a. Sve ostalo što je za desktop radi baš kao i u svim drugim wimdowsima.

ide najbolje preko MS account-a. Ima besplatnih i koji se plaćaju, jasno naznačeno.

Ok hvala i jednom i drugom na odgovorima i savetima a sto se tice placanja kako da znam sta se placa?
Jel to mislis na aplikacije?
Ja sam se ulogovao sa nekim google nalogom starim i nije problem,prihvatio i poslali mi neki kod ali me zanima to za placanje,znaci kao telefonom,one koje su free moze bez bojazni za naplatom a one koje kostaju,vidi se da se procita i ne mora se skidati?

------------------------------------------

Evo ovako ljudi....moze li neko da mi ukratko objasni kako i sta da radim.
Registrovao sam nalog na MS...kud sam i radio to da bi skinuo viebr i jos neke gluposti kojoe sam skinuo a da bi mi bile na desktopu ali onom pocetnom sa vec instaliranim vremenom,skajpom i ostalim glupostima.
E sad,ja sam to instalirao jer je free ali ih nigde nema,pitam se zasto i gde se nalaze?
Druga mnogo vaznija stvar je ta sto se kajem zbog skidanja i instalacije i otvaranja naloga jer sad kad upalim laptop pocne neki iritirajuci glas na EN da mi govori sta da raidm i stoji nalog i trazi mi password da upisem i tako stalno,jel postoji mogucnost da se to vrati ii deinstaliraju te aplikacije pa ja da ih onako instaliram na glavni desktop kao do sada?
Smara ovo upisivanje sifre svaki put i nervira me a ne znam ni kako se gasi ni kako se deaktivira...
Unapred hvala...

Poslednja izmena:
Ti nas to zezas? sta li?
Sta placas, ne placas?
Dragi covece sav si konfuzan, nemogu da pohvatam sta sve radis..:d
Pa ako stoje neki brojevi ispod te aplikacije tipa 1.50, 2.30..itd to se placa.
Ako stoji free onda je besplatno, stvarno ne znam kako da ti objasnim, malo i citas sta pise...
kada pritisnes start dugme i otvori se metro (one sarene slicice) tu se nalaze sve aplikacije
i programi koji su ti instalirani, tu imas strelicu na dole ili skrolujes...
Evo ovo ce ti pomoci..https://www.youtube.com/watch?v=qVEvbKg6JNI

OK to,razjasnili smo ali sad mi je veci problem taj nalog i konstantno trazenje lozinke prilikom podizanja sistema...:trust:

------------------

I ko je poslao za onu enterprise verziju...guglao trazio i sve i ne vredi,na SVIM linkovima je mrtvo,obrisano a tamo i gde je ostalo pise da je uploader iskljucio mogucnost za free download i da samo moze sa premiumom...znaci nista...***a.

Poslednja izmena:
Svi update-ovi su mi prolazili super, ali sada neće da mi prođe jedan.
Update for Windows 8.1 for x64-based Systems (KB2975719) 170mb.

Izbaci mi samo Error pri pokušaju download.

Edit: Iz 10og pokušaja mi je prošao update.

Poslednja izmena:
Zna li neko koje su ovo aplikacije i da li mogu da ih iskljucim bez posledica prilikom paljenja pc?

http://prntscr.com/68tari

Ne mozes da iskljucujues Intel i Realtek drajvere i AVG AV, ostalo mozes i trebao bi da iskljucis.

OK...hvala....

Mozes da iskljucis sve nista se nece desiti , ja uvek gasim sve da mi brze bootuje!

Nazad
Vrh Dno