Šta je novo?

WINDOWS 8.1

Imam jedan poprilicno nezgodan problem, pa sam snimio to da vidite jer ja sam stvarno ne mogu dokuciti u cemu je stvar. Naime mijenjao sam temu na racunaru odnosno resource fajlove, tema mi se nije svidjela pa sam je obrisao i vratio na obicnu. Nedugo zatim nesto sam cackao po netu i iz cista mira mi se pojavi crni ekran na kojem vidim samo mis. Hajde nema veze restartujem, kad ono opet crn ekran i samo mis. Kontam da li je zbog teme ili cega god, nista mi ne pada na pamet sta da uradim. Na netu trazim rjesenja kad nista, uglavnom sve se svodi da je driver otkazao, a ja sam siguran da nije do toga, a isto sam siguran i da nije to mijenjaja teme jer sam to radio 1m puta do sada. Pokusavao uci u safe mod i nece. Pokusavam da dignem sistem, on mi daje opciju samo da formatiram sve. Zatim u advanced options nadjem par opcija i svaku redom probavao i nista sem system restore ne radi, puknem system restore i izgubim sve programe, ali nema veze. Sad me intresuje sta je dovelo do tog problema, jer posto moram sve programe da ponovo instaliram i sve isto radim, interesuje me koju stvar da zaobilazim, tj. koja je u stanju da pobrka ovo. Ispod je video pa pogledajte. *Zaboravih napomenuti, nije se htio pokrenuti ni task manager niti cmd.*

Treba da udjes u windows recovery mode, posto ne mozes da odradis to iz samog windowsa, najlakse bi bilo ako imas instalacioni DVD ili usb, kada ti promptuje onu poruku boot from cd/usb stisnes dugme :). Cim ti ocita instalaciju umesto instalacije odaberi repair opciju, i tu bi trebalo pod advanced cini mi se da mozes da pokrenes CMD.

U cmd-u pokreni "sfc /scannow" - bez navodnika sacekaj da zavrsi pa restartuj racunar, ako ne pomogne tako onda imas takodje tamo u setupu pod repair odeljkom opciju refres system koja ti u principu reinstalira sistem, ali zadrzava sve licne fileove i aplikacije koje si imao uz sistem.

Poslednja izmena:
Treba da udjes u windows recovery mode, posto ne mozes da odradis to iz samog windowsa, najlakse bi bilo ako imas instalacioni DVD ili usb, kada ti promptuje onu poruku boot from cd/usb stisnes dugme :). Cim ti ocita instalaciju umesto instalacije odaberi repair opciju, i tu bi trebalo pod advanced cini mi se da mozes da pokrenes CMD.

U cmd-u pokreni "sfc /scannow" - bez navodnika sacekaj da zavrsi pa restartuj racunar, ako ne pomogne tako onda imas takodje tamo u setupu pod repair odeljkom opciju refres system koja ti u principu reinstalira sistem, ali zadrzava sve licne fileove i aplikacije koje si imao uz sistem.
To sam u principu i probavao, vidio i da ima cmd i nisam imao blage sta da kucam. Repair nije radio, Refresh takodje, samo je Restore upalio. Sad pokusavam skontati sta je izazvalo problem i sve vise sumnjam na driver.

E izvuces charms i u searchu ukucas view event logs, u tom programu odaberes u levom prozoru windows logs pa system. I tu skroluj unaokolo dok ne dodjes do datuma/vremena kada je problem otpoceo, trazi crveni ili zuti usklicnik :d pa ces mozda i naleteti na izvor problema.

*probao. Odakle je došlo ovo probavao nemam pojma, ali se širi kao kuga u zadnje vreme.

Kod mene je problem izazvalo sledece: Posto gotivim crnu boju prozora, nisu se vidjeli oni titlovi prozora jer su i oni crne boje. Zatim preko onog Patchera za teme i neke teme preko neta promijenim ja tu boju u bijelu. Nakon sto sam promijenio nije proslo dvadeset minuta i javi se prvi bag, a to je da ne radi desni klik na taskbaru tj. vidim sve izmijesano. Drugi bag je ovaj blackscreen koji je nastao upravo zbog iste stvari odnosno te teme, i od tada nisam mogao sistem dici ni ovako, a ni iz safe moda pa samo morao restore preko CDa pucati, jer refresh nije uspio nista uraditi, repair izbacivao neku gresku, a reset je potpuno besmisleno raditi. (Bila je i opcija za CMD, ali nisam znao sta da kucam, a da bi imalo nekog uticaja na rjesavanje mog problema)

Uglavnom te teme za bijeli title na prozoru nisu sve kompatibilne sa 8.1. Ja koju sam god uzeo vidio sam da pise da je iskljucivo za osmicu dok se na 8.1 javljaju problemi medju kojima je i ovaj, te da nije preporucljivo instalirati. Ovaj drugi put, nisam ni trazio da li ima tih sto rade na 8.1 pa sam instalirao Aero Glass na default theme i plus sto ljepse izgleda, dobra stvar je da ne zabada nimalo.

*probao. Odakle je došlo ovo probavao nemam pojma, ali se širi kao kuga u zadnje vreme.

Ni to nije tacno u mom slucaju jer je to svrseni oblik glagola, a meni treba nesvrseni. Pogresno sam napisao jer ide "isprobavao", a "probao" daje potpuno drugaciji smisao.

Ne vidim cemu ispravljanje? Znam ja dobro kako se pise, ali kada kucam brzo (zbog toga sto imam neki problem koji hocu sto prije da sredim) kao u ovom slucaju ni ne pratim te sitnije greske, naravno necu pisati negaciju spojeno sa glagolom, ali necu ni paziti na svako slovo.

Je li ti sad jasno?

Poslednja izmena:

smeo bih da se zakunem da sfc /scannow sljaka i iz win-a tj iz elevated cmd.tako sam na 8.1 pre nekih par meseci popravio zaglupele metro aplikacije.

edit: evo meni radi sken lagano,win 10 tp je u pitanju.dakle win taster + x,pa commandr prompt (admin) pa sfc /scannow

Poslednja izmena:
Da, ali kako da ga pokrene ako ima samo mis i crno, i ne moze nista drugo da pokrene...

a,okej taj deo nisam primetio,prastaj.nek' pokusa sa task menadzerom da pokrene explorer u run-u.ili kao sto si ti rekao preko repair-a da dodje do konzole.

a,okej taj deo nisam primetio,prastaj.nek' pokusa sa task menadzerom da pokrene explorer u run-u.ili kao sto si ti rekao preko repair-a da dodje do konzole.

Nema sta da prastam :), kaze nije mogao da pokrene ni TaskManager ni CMD, e sad da li je isao na ctrl+alt+del ili nesto drugo ne kontam, u svakom slucaju bitno je da je resio problem.

Moze preko usb bootabilnog flesa 8.1 da se udje u safe mode...

Windows-8-Repair.jpg

Tako moze da vidi da li ima black screen i na safe mode-u!

Evo vratio se problem, samo sada zapne na "please wait", udje on meni u safe mod, ali sve sam radio, od brisanja drivera, gasenja servisa, scannow, refresh, repair i bukvalno nista. Sve to sto ste napisali sam pokusao, ali nece makne stalno crni ekran, doduse sad imam i mis i jos please wait.

Snimicu ja sav postupak. Ne znam vise sta da pokusam, sem sto sam usao u safe i pravim backup.

Vracam se na sedmicu prvi put, a na osmici sam otkad je izasla jer imam legalnu. (Ako ne rijesim ovo haha)

EDIT- Kao sto rekoh, ima slike. Imam i instalacioni CD, ali sa njim mogu jedino recovery, ali to sam svakako prosli put radio pa mi se opet ovo vratilo.

smeo bih da se zakunem da sfc /scannow sljaka i iz win-a tj iz elevated cmd.tako sam na 8.1 pre nekih par meseci popravio zaglupele metro aplikacije.

edit: evo meni radi sken lagano,win 10 tp je u pitanju.dakle win taster + x,pa commandr prompt (admin) pa sfc /scannow

Uspio sam doci do scannowa iz safe moda preko instalacionog cd-a, ovaj drugi put, kad se opet pojavio problem. Ali scannow mi samo ispise nesto u fazonu, kao ne moze se izvrsiti dok system repair radi, i pise da moram restartovati. Provjerim i vidim da nikakav repair nije pokrenut, a scannow ne funkcionise opet. Ne znam ni sam vise...

Poslednja izmena:
Jel ti izadje system repair pending error?
Ako je tako pokreni ponovo CMD sa instalacionog cd-a. Pa otkucaj "SFC /SCANNOW /OFFBOOTDIR=C:\ /OFFWINDIR=C:\Windows"

Čemu filozofiranje do sada je mogao da odradi nov Windows uz format 100 puta? Pa nek sledeći put čačka sistematske fajlove za teme.. njemu nisu oštećeni boot fajlovi nego fajlovi koji pokreću teme i aero na start up-u , oštećeni su pa bacaju crni ekran umesto desktopa..to su sistematski fajlovi i mora obnova windowsa ili novi...

Jel ti izadje system repair pending error?
Ako je tako pokreni ponovo CMD sa instalacionog cd-a. Pa otkucaj "SFC /SCANNOW /OFFBOOTDIR=C:\ /OFFWINDIR=C:\Windows"
Sad nece zbog nekog resource protection ******, a iz safe moda nece da pokrene CMD kao admin, tako da ni odatle nema nista.

Zao mi je sto sam te smorio sa ovim, ali backup se zavrsio davno, win 7 skinuo i sad cu ga dizati jer imam nekog posla. Ovo se ne isplati jer i da ga dignem nekako kao prosli put, vratice se jer znam sta ga prouzrokuje. Hvala puno na pomoci.

@ Darkodar
Kontao sam coveku treba sistem, meni je recimo mrsko da radim sve to nanovo iako vecinu stvari (igre) drzim na drugoj particiji, pa se ne moram bar cimati oko toga, ali spor net + download drivera u meni budi iritaciju ;)

@mrtavpas
To je i najpametnije, sto Darkodar rece koji ce ti sistem sa s*ebanim fajlovima.

@ Darkodar
Kontao sam coveku treba sistem, meni je recimo mrsko da radim sve to nanovo iako vecinu stvari (igre) drzim na drugoj particiji, pa se ne moram bar cimati oko toga, ali spor net + download drivera u meni budi iritaciju ;)

@mrtavpas
To je i najpametnije, sto Darkodar rece koji ce ti sistem sa s*ebanim fajlovima.
Evo sad ga iscupa iz struje i restartovah, vratio se kad upalio se, imaju svi programi, neki servisi rade neki ne, nemam blage, ali i dalje sam na ivici da ga obrisem. Cak mi je i licencu skinuo, ne znam kako.

Izgleda da je scannow upalio iako je izbacivao to sa resource protectionom.

Edit - Sada sam mu pukao update jer nisam dugo radio, mozda sredi nesto.

Nego postoji li nacin necim da uspijem doci do uzroka, sumnjam na neke stvari kao sto je CCC jer mi je izbacivao error tokom instalacije, a instalacija se svakako zavrsavala i sve je normalno radilo i pored toga.

Sumnjam jos i na bad sectore jer me je i disk zezao prije jedno mjesec dana, ali neki update je rijesio to.

Poslednja izmena:
Reinstaliraj ti to, najbolje ti je sada tako... u principu ima jos jedna opcija za oporavak sistemskih fajlova koja traje 100 godina, te se ne isplati sada to raditi, a pritom moras opet i da registrujes sistem... sto se tice toga da je scannow upalio, nije. On mora da odradi skeniranje ono kao kada ti se upali win a imas hdd error neki ili slicno pa skenira drive i to traje zavisi od racunara do racunara isto duze vremena.
Tako da je najbolje da se ne igras sa tim, ne znam cemu ti sluzi racunar, ali zamisli da zakuca u srede obrade nekog fajla koji ti je bitan za posao/ili sta vec pa da ga ne sacuva zbog gluposti.

Reinstaliraj ti to, najbolje ti je sada tako... u principu ima jos jedna opcija za oporavak sistemskih fajlova koja traje 100 godina, te se ne isplati sada to raditi, a pritom moras opet i da registrujes sistem... sto se tice toga da je scannow upalio, nije. On mora da odradi skeniranje ono kao kada ti se upali win a imas hdd error neki ili slicno pa skenira drive i to traje zavisi od racunara do racunara isto duze vremena.
Tako da je najbolje da se ne igras sa tim, ne znam cemu ti sluzi racunar, ali zamisli da zakuca u srede obrade nekog fajla koji ti je bitan za posao/ili sta vec pa da ga ne sacuva zbog gluposti.
Napisao sam gore u edit nesto, zanemari to, sad vidio odgovor.

Poslovni racunar, a jedino sam izbjegavao reinstall upravo zbog tonu programa, plugina itd. Fajlove sam nakacio na par usbova i drugom kompu pa valjda sredim nekako. Jos jednom, hvala na pomoci.

Sad sam procitao update, sto se HDD-a tice skini ovaj program, pa proveri u kakvom je stanju.
A ono drugo sto si pitao, ako te toliko interesuje ovaj problem, treba da pogledas u event viever-u: "Control Panel/Administrative Tools/Event Viewer". Tu odaberes Windows logs, a unutar toga System i pregledas listu eventova i potrazis greske medju istima, mozes okaciti ovde SS eventova koji su ti sumnjivi.

Ne secam se, bilo pre 3 godine.
Sentinel video nesto sto HD Tune nije.

Pazi, možda porediš besplatnu verziju HDtune-a, tu nedostaje dosta toga. U svakom slučaju, i jedan i drugi su upotrebljivi, samo me Sentinel nervira sa onom predikcijom o HDD-u, kao da čitam WEI. :D

ako ti se ne gubi softver,mozes da pokusas da prosto pregazis tu instalaciju sa drugom,tj upgrade.

ako ti se ne gubi softver,mozes da pokusas da prosto pregazis tu instalaciju sa drugom,tj upgrade.

To sam uradio prosle sedmice jer mi se isto desilo jedan put, pa se opet pocelo javljati. Upravo sam digao sedmicu i radi normalno, ali posto sam imao na usbu nekih backup fajlova primijetio sam da daemon tools nesto zeza tj. prijavljuje virus avira kad ga skeniram. Kad bolje skontam, neuspjela instalacija drivera, igranje sa temama u sistemskom folderu pa i ovaj virus od daemona, moralo je biti ovako.

Pozdrav ljudi, uzeo sam Asus laptop i ubacio win8.1 i imam problem sa wifi mrezom, neko vreme radi i onda mi izbaci limited network pa moram restart racunara da bi se net povratio. Citao sam po netu da dosta ljudi ima taj problem i vise caka sam probao ali nijedna nije resila za stalno problem. Kucao sam i nesto u command promt-u, menjao drajvere, iskljucivao nesto u podesavanjima mreze ali se problem opet desava. Da li je neko imao slican problem i kako je resio? Hvala

Vrh Dno