Šta je novo?

Windows 8.1 ili Pro

ikoalosaurus

Slavan
Učlanjen(a)
07.05.2009
Poena
495
Doslo vreme da se uzima oridjinale windows : )

Da li mi je potrebno da uzimam prvo obicnu 8icu pa da apgrejdujem na 8.1 ili moze direktno?

I gde uopste najpovoljnije kupiti kljuc za obicnu ili za pro verziju. Disk mi ne treba, dakle samo kljuc.

Takodje pitanje vazi i za Windows 7.

Hvala

Win8 i 8.1 su za mene katastrofa nevidjena. Ne radi nista kako valja. Skype nisam uspio namestiti,kao i zvuk za integrisanu.O ati drajverima da ne pricam. Moj savet skini neku narodnu verziju pa probaj,da ti posle ne bude zao para i zivaca. Posle mozes kupiti oridjinal,ako imas potrebu za tim. Win7 je keva za win8. Ovaj mu dodje kao losa maceha 😀

Poslednja izmena:
I meni je Win 8 blagi užas.
Pre neki dan sam dobio poslovan laptop sa instaliranim Win 8.1 i potpuno sam odlepio, hteo sam da ga zavalim o zid. Mail pukao istog momenta, a GUI mi je katastrofalan, nisam mogao uopšte da se snađem gde je šta i kako šta radi.
Win 7 imam instaliran pod virtuelnom mašinom (koristim OSX) i koristim ga s vremena na vreme, radi i izgleda ok.

Što se tiče kupovine, moraćeš da uzmeš retail verziju ili da kupiš novu konfu uz koju ide OEM.

Poslednja izmena:
Ma šta vi to bre radite sa Winowsima kada nailazite na toliko problema. Na 3 kompjutera u kući mi rade 8.1 bez ijednog "glich"-a, i još gomile drugih kompjutera na kojima sam instalirao W8 i 8.1 (izuzev nekoliko problema sa nepostojećim drajverima ali i to je manje nego u prvoj godini 7mice). Nisam ni ja mnogo nežan sa OSom, stalno instaliram gomile programa i prčkam po sistemu i još nijednom mi sistem nije "pao".
Što se kupovine kluča tiče, može verovatno directno od MSa, imaju office kod nas. Svejedno je ako počneš od W8, može besplatno da se unapredi u 8.1.

Poslednja izmena od urednika:
Retail Box verzija mi ne znaci mnogo, nemam opticki drajv u kompjuteru, morao bih da pozajmljujem eksterni citac da bih instalirao. Ovako sam mislio da svucem retail verziju s neta i samo da nalepim kljuc.

Cackao sam malo 8.1, nasminkan interfejs, ne vidim neku esencijalnu razliku u odnosu na 7icu, barem sto se izgleda tice, a sto se pozadinskog rada tice, tu sam vec dovoljno ispraksan : )

Novu konfiguraciju takodje necu da kupujem, planiram da uzmem samo novi ssd i na njemu fresh install. Dakle dovoljno mi je recimo da uzmem 8 ili 8 pro i onda mogu besplatan apgrejd i na 8.1 i na 8.1 pro?

Pa mozda imas odgovarajuci hardware za win 8. Ja sa mojim integra resenjem se ne proslavih. Radeon drajveri baguju na win8 i ne dozvoljavaju pristupu podesavanjima. O okruzenju necu ni da polemisem. Ono moze samo microsoft. A skype nisam uspeo ni da pokrenem. Al dobro mozda se coveku svidi. Zato i rekoh nek prvo proba pa onda sto kaze Sojic polako sa to placanje 😀

Win 8 sam testirao tri meseca kada je izašao.
Nije mi legao pa sam se vratio na sedmicu.
8.1 sam instalirao čim je izašla RTM verzija i radi perfektno.
Takodje sam ga instalirao i na drugim računarima i isto tako se pokazao.

Ja nisam imao problema sa drajverima ni kod sebe ni na par drugih mašina a ne tvrdim da ih niko neće/nije imao.
Takodje i pojedini programi su zahtevali na početku upgrade/beta verzije (Avast na primer).
To su normalne stvari kod "taze" operativnog sistema, ali se uvek reše u hodu (bilo ih je kada su XP i sedmica izašli a biće ih i u budućim verzijama windowsa kako budu izlazile).

Ni meni se ne svidja ideja Metrofrankenštajna
Ali budući da se za 10 minuta može podesiti sistem da ga "nema" to za mene lično nije problem.
Svako ko je voljan da proba neka proba, ne može izgubiti ništa i uvek se može vratiti na sedmicu/XP/8 ako mu ne bude odgovarao.

Jest' da ja imam ovaj Industry pro registrovan preko Dreamsparka (Ne vidim razliku između toga i običnog Pro-a). Mogu ti preporučiti novi windows bez neke pretjerane mane koju bih naveo. Što se mene tiče, drajvere sam našao iz prve, i nisam imao nijedan jedini problem, jer su ovi tačno prilagođeni za novi sistem. Pored toga, iako sam i ja veliki protivnik metro-a, nećemo se lagati, jaukati i slično jer nam se to ne sviđa, nego ćemo lagano pokušati da se tome prilagodimo. Naime, metro ne morate ni da koristite, dovoljno je da čim uđete u metro počete kuckati po tastaturi i da će vam se program otvoriti, bez ikakvog skrolanja, slajdovanja ili kakogod to nazvali. Sistem je isto tako poprilično brz, boot je nenormalan, jer se i sam iznenadim koliko brzo doleti do start/metro screena.

Sve u svemu, u početku sam bio teški protivnik windows 8.1, dok ga nisao probao jer sam bio primoran, a sada mi ideja vraćanja na sedmicu izgleda poprilično glupa stvar koju mogu da uradim.

Ako mora legalni OS, stavi mu lepo Ubuntu i uživaj. Ako baš hoćeš Windows 8, proveri prvo radi li pirat lepo. Ako računar neće ići u domen, kupi običan, nemoj Pro.

Nece ici u domen zato bih i uzeo najpre obican. Ali mi je potreban hyper v, a to izgleda ima samo Pro.

Ne odgovoara ubuntu zbog okruzenja u kom radim.

Dakle , na sveze formatirani ssd bih instalirao 8.1 tj, 8 pa apgrejdovao besplatno na 8.1 . Moze li se sa microsoftovog sajta skinuti iso kojim slucajem i instalirati i da samo nabavim kljuc preko neta negde? video sam na neweggu i amazonu za nekih 100$, Ili to ne ide tako?

samo da demantujem korisnika gore,odrzavam 6 racunara sa win8 i svi su sa ati/amd grafama i drajveri rade odlicno.misljenja sam da ili ima problem jer nisu cisto instalirani drajveri,ili nije ispostovan redosled instaliranja ako koristi amd overdrive (prvo mora amd overdrive da se instalira pa catalyst zbog AOD assista) ili je neka stara ati karta u pitanju,tu je vec problem do amd-a i podrske legacy produktima ne do samog windows-a.win8 nisam pokusavao sa grafikama starijim od 4xxx serije doduse.

Ako na mene mislis ja sam naveo moj slucaj. U pitanju je 4250 inegrisana kao i integrisana zvucna. Overdrive mi nije potreban i ne vidim gde pise da je to taj redosled. Napominjem da mi ni skype nije radio. Cak su i sami priznali da ima problema sa konekcijom. Mozda su u medju vremenu resili taj problem. E sad ko ima noviji hardware verovatno nece imati ovaj problem. Zato sam i rekao ako covek hoce da kupi a nije jeftino nek prvo proba. Mene je kostalo jedino zivaca.

Nece ici u domen zato bih i uzeo najpre obican. Ali mi je potreban hyper v, a to izgleda ima samo Pro. ?

Ne znam što insistiraš na hyper v, ali ako hoćeš to, onda mora Pro.

Dakle , na sveze formatirani ssd bih instalirao 8.1 tj, 8 pa apgrejdovao besplatno na 8.1 . Moze li se sa microsoftovog sajta skinuti iso kojim slucajem i instalirati i da samo nabavim kljuc preko neta negde? video sam na neweggu i amazonu za nekih 100$, Ili to ne ide tako?
Može tako.

http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/create-reset-refresh-media

8.1 je druga priča skroz za razliku od onog krša u početku,i ja sam se vratio na sedmicu odmah ali sad sve funkcioniše kako treba i nemam nameru da se vraćam na 7.
Svako treba da zna šta mu odgovara i radi posao,dajte šansu 8.1 pozitivno za sada sve u mom slučaju, pozz.

Ne znam što insistiraš na hyper v, ali ako hoćeš to, onda mora Pro.

Može tako.

http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/create-reset-refresh-media

Hm nadam se da nisam slep, ali ovo nije bas to sto sam mislio. kako cu da pokrenem ovaj setup programcic ako mi je formatiran ssd. Mislio sam da postoji opcija skidanja bas image fajla samog windows-a pa da preko butabilnog usba butujem instalaciju. Dakle ja planiram da prodam stari ssd, uzmem nov ssd, dakle nema nikakvog os-a na njemu i onda clean install original windowsa. ***, sorry za ova noob pitanja, nikad jos nisam bio u prici "kupujem original win", sve se svodilo na mydigitallife forum.

Uzeto u Comtrade shop-u u Uscu. Kupis OEM Windows 8 koji posle upgrade na 8.1 legalno kroz windows store. Jedino mesto/radnja koje je imalo bas ovo sto ti trazis - windows koji se moze instalirati na masinu koju si sam sklopio.

Uzeto u Comtrade shop-u u Uscu. Kupis OEM Windows 8 koji posle upgrade na 8.1 legalno kroz windows store. Jedino mesto/radnja koje je imalo bas ovo sto ti trazis - windows koji se moze instalirati na masinu koju si sam sklopio.

OEM je vezan za masinu? Jel imam pravo da pri promeni konfiguracije i hard diska ponovo instaliram sa istim kljucem ili ne?

Sajtovi poput ovih su samo navlacenje ili - http://www.getsoftwarekey.com/ ?

OEM je vezan za masinu? Jel imam pravo da pri promeni konfiguracije i hard diska ponovo instaliram sa istim kljucem ili ne?

Sajtovi poput ovih su samo navlacenje ili - http://www.getsoftwarekey.com/ ?

Samo navlacenje.

Mozes da menjas masinu. Mislim da mogu da ti blokiraju licencu, ali se to jednim telefonskim pozivom customer support resava. Vazno je da sacuvas to pakovanje u kom je dosao win8 radi potvrde vlasnistva originalne licence i to je to. Ai inace, problema sa aktivacijom moze da dodje samo ako promenis puno komponenti vise puta zaredom.

Ja od njih nebi kupio nista. Jer svaki dinar ili evro doprinosi daljem razvijanju njihovog nama "lepog" sistema. Toliko su poceli da zadiru u privatnost da je bizarno barem meni. Razvili su konzolu koja ne moze da radi bez kamere i koja sankcionise ako psujes dok igras. Pobogu Boze ima li te. Pa sta mislite sta ce da rade za 10godina pod sloganom ovo radimo za vase dobro. Pa sad i ovo sa konfiguracijom. Sta treba da im prijavljujem svako menjanje...

Hm nadam se da nisam slep, ali ovo nije bas to sto sam mislio. kako cu da pokrenem ovaj setup programcic ako mi je formatiran ssd. Mislio sam da postoji opcija skidanja bas image fajla samog windows-a pa da preko butabilnog usba butujem instalaciju. Dakle ja planiram da prodam stari ssd, uzmem nov ssd, dakle nema nikakvog os-a na njemu i onda clean install original windowsa. ***, sorry za ova noob pitanja, nikad jos nisam bio u prici "kupujem original win", sve se svodilo na mydigitallife forum.

A ti bi hteo da na prazan disk instaliraš OS preko mreže? Drži se onda Linux-a.

Link što sam ti poslao radi tako što ćeš na na nekom Windows računaru da ga pokreneš, uneseš ključ što si kupio kad ti zatraži, a onda odabereš Install by creating media, što će ti omogućiti da napraviš USB flešku ili DVD sa Windows-om koji onda možeš da instaliraš na tom drugom klot računaru.

Ne mora preko mreže, što ne naprav butabilni USB i instalira sa njega? Jedino će mu trebati optika da napravi ISO od tog Retail box DVDa koji kupi ako već nema odakle da se skine, ali posle toga nkakve više akrobacije nisu potrebne, kutija na policu i zaboraviš da je imaš. 🙂

Nazad
Vrh Dno