Šta je novo?

Windows 7

• Začetnik teme Začetnik teme cilset
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ovaj novi naravno podrazumeva novi hardver..e sad.. koliko je vista popularna sada kao novi win to i sami znamo.. a tek ako za taj novinovi treba da se menja i hardver..hmmmmm.. cisto sumnjam..jos ako mi nije neophodno,da ne kazem bash da mi ne treba..

sad bih dao jednu lekciju ali bojim se da to nije dozvoljeno ovde na benchu (igoritza™) 😀 😀

kompozitni nacin prikaza prozora, odnosno desktopa podrazumeva da svaki prozor/aplikacija ima svoj buffer, deo memorije, u koji ispisuje/iscrtava sta hoce.
sledeci korak je da se sloze/preklope svi ti bufferi i da se dobije ono sto korisnik vidi na desktop-u odnosno ekranu!

- Apple je ovo "izmislio" 2000. godine sa prvim Mac OS X-om.
- Micro$oft je ovo "iskopirao" sa Vistom 2006. godine.

Sledeca jako bitna stvar je da se ova operacija moze hardwerski ubrzati!

- Apple je prvobitno koristio AltiVec (isto sto i SSE u x86 svetu) za hardwersko ubrzanje ove operacije!
Kasnije (2002.) je omogucio hardwersku akceleraciju uz pomoc GPU-a (minimum NVIDIA GeForce2 MX ili ATI Radeon 16MB)
- Micro$oft za istu stvar 2006. zahteva DX 9.0 GPU (tipa GeFroce 6xxx).

ako Vas zanimaju konkretne prednosti kompozitnog nacina prikaza prozora mogu pisati u sledecem postu.

ako mi neko izbrise ovaj post - odo sa foruma momentalno!
(eto sjajne prilike milanebb!)

Nesto su mi poznati ovi komentari.

standardna priča, prave se važni i viši od ostalih time što pljuju jedan dobar proizvod za koji su ostali rekli da im se sviđa... ccc

Vidimo kako se svidja pa moraju da spustaju cene svojih fantasticnih sistema ne bi li ih mozda neko kupio 🙂

Ako ce neko da mi kaze da je uvodjenje touchscreena prece od uvodjenja normalnog fajl sistema, sredjivanja performansi i jos gomile drugih gluposti onda ... 🙂

@mrzim gorku kafu
mozes li reci koji OS koristis u radu, profesionalnom odnosno kucna varijanta ?
hvala
poz

Kasnije (2002.) je omogucio hardwersku akceleraciju uz pomoc GPU-a (minimum NVIDIA GeForce2 MX ili ATI Radeon 16MB)[/SIZE]

Само једна мала исправка, још са Rage 128 pro је постојала акцелерација. С обзиром да из искуства (видео код ортака) брже све ради на истом, у односу на GeForce2 MX.

Поздрав.

@Kovacm

Mogao bi da napravis i poredjenje M$ pristupa i Appleovog...

@rainyman napisacu kasnije.

@CooLa na sta si mislio...? pisi slobodno

.......
Ma dobro, u krajnjoj liniji sta me briga koliko je OS nasminkan, vazno je da radi stabilno i pouzdano. Nek oni to meni obezbede, a neka ga sminkaju koliko god hoce, ne smeta.

Ionako je prva stvar kad se instalira XP da se odabere ono "Classic Start Menu" i Apearance>Windows Classic i tako to 😛

Ako dobace 100% oko visestrukog izvrsavanja nizova u sto cisto sumnjam mnogi ce pozeljeti ovaj fancy za svoj OS medjutim trebalo bi da do datuma izdavanja omoguce ljudima sve sto nisu na prethodnim sve u svemu niti puno ocekujem ali bi mi bilo godra kada bi konacno uradili nesto da krajnji korisnik bude "zadovoljen":d

Vidimo kako se svidja pa moraju da spustaju cene svojih fantasticnih sistema ne bi li ih mozda neko kupio 🙂

Ako ce neko da mi kaze da je uvodjenje touchscreena prece od uvodjenja normalnog fajl sistema, sredjivanja performansi i jos gomile drugih gluposti onda ... 🙂

Mnogo bre 'ocesh! Sta ce ti nov FS? Ovaj sto je star ko biblija je odlican, kao i performanse i sigurnost i optimizacija... Zapeo za nov FS, mislim... Bitno da je sareno (sad sto lici na neke "gricnute jabuke", Boze moj, i M$ "ponekad" nema inventivnosti pa mora malo da kopira :d

P.s. zar postoji bolji odgovor onima koji zagovaraju Vistu od ovog? Jos nisu opravili onu babarogu od Os-a a vec uveliko predstavljaju nov!

Poslednja izmena:
Da super je FS u Windows-u, zato npr. nije moguce implementirati pretragu kao sto je Spotlight. Otkako sam poceo da koristim Spotlight, to mi je i App launcher, preko njega pustam muziku, gledam filmove - jednostavno vise ne otvaram finder uopste.

Sa vistom su ishli na granici shto se tiche ukusa al' sa ovom sedmicom ce da zeznu stvar.

Mada Stivu da se digne patka i pochne da prodaje mekove sa tachskrinom, to bi postao ,,univerzalan" i ,,nesvakidashnji" sistem ko shto je i uradio sa ajfon-om.

Mada mozda se izbaci upotreba glosi monitora 🙂

Poslednja izmena:
ne znam za M$. Znam samo da trazi DirectX 9 GPU, Apple trazi GeForce2 MX i OpenGL. Apple ima nekoliko APIja koji koriste mogucnosti Quartz-a, izmedju ostaloh i cuveni CoreAnimation 😉 ako ti znas nesto vise slobodno reci.

nego prednosti kompozitnog desktopa u odnosu na stari, kako ga zovu "Stacking" windows manager:
dakle kod starog nacina prikaza prozora postojao je jedan zajednicki deo memoriju u koji su sve aplikacije sebe iscrtavale. problem nastaje kad jedna aplikacija nema vremena (ili zakuca) a sistem joj kaze da treba da iscrta svoje prozore ponovo jer je korisnik pomerio neki od prozor na ekranu i otkrio deo prozora te apliakcije. ovaj problem se manifestuje na ekranu tako sto kad prevlacite neki prozor preko aplikacije koja je problematicna ostaju delovi prozora koji ste prevukli preko nje. evo primera: http://www.youtube.com/watch?v=_m1Bi5PpBtU

kod kompozitnog nacina ovo ne moze da se desi.
pored toga kompozitni nacin prikaza moze da se GPU ubrza 🙂 i rekao bih da je prirodniji nacin organizacije prozora/desktopa u modernom GPU svetu. Danas kolicina memorije vise nije problem i nema potreba da se sve aplikacije trpaju/guraju u jedan framebuffer.

Svi oni efekti su u sustini posledica kompozitnog dektopa - sada je moguce izvoditi razne efekte transparencije, senki ... bez penala u brzini.

pored ovoga, kompozitni nacin prikaza resava i problem overlay-a, odnosno ukida potrebu za istim.

ajoj oki...!! please procitaj koja je razlika izmedju kompozitnog dekstopa i klasicnog, sta je frame buffer i cemu sluzi overlay...
evo posle odgledanog klipa iznad ovog odgovora i cele te priche ja ipak smatram da je meni lichno to sve apsolutno - nepotrebno za znati. Ionako mi je mozak pun trash informacija ova cela pricha me dodatno smara i dosadjuje.

btw ako tebi onaj "lag" smeta ti si onda zaista u problemu, ja sam to primetio davnih dana i bilo mi je smeshno ali od onda nisam "drndao" prozore da bih osecjao kako laguje... ja kada pomeram prozore to radim prilichno sporo a ne brzo ili samo ih minimizujem ili alt tabujem shta god ali ne primecjujem to sa snimka upravo i na xp-u.

Pa, ako te nesto smara i dosadjuje ti nemoj da citas i gledas - as simple as that 🙂

A ne ne.. samo mu dajem odgovor na ono shto me pitao..proverio sam shta je jer nisam znao i shvatio sam da taj argument koji je postavio ne vazhi u mom sluchaju.
Mene ne smara to shta on pishe, shta vishe !

btw ako tebi onaj "lag" smeta ti si onda zaista u problemu, ja sam to primetio davnih dana i bilo mi je smeshno ali od onda nisam "drndao" prozore da bih osecjao kako laguje... ja kada pomeram prozore to radim prilichno sporo a ne brzo ili samo ih minimizujem ili alt tabujem shta god ali ne primecjujem to sa snimka upravo i na xp-u.

to je samo jedan od primera, i problem nastaje kad aplikacija "zakuca" ili kad nesto racuna pa nema vremena da se ponovo iscrta.

s svakom slucaju predmet rasparave nije da li tebi to treba ili ne treba (svidja se ili ne) vec da je to susta realnost, upotreba kompozitnog desktopa kao naprednijeg resenja za prikaz prozora/desktopa.

pored toga Video Overlay je pokusao da kompezuje deo problema koji postoji sa starim nacinom prikaza proza dok kompozitni nacin prikaza overlay nacin cini potpuno "obsolete" 😀 welcome to the future! (tehnologija iz 2001. stize u mase 2006. zahvaljujuci svemogucem Microsoftu! :d)

isto vazi i za EFI - vidim da neki komentarisu kako je to nepotrebno, kic, cist sarenis i ostale gluposti bez toga da razumeju sta EFI sustinski donosi u PrC svet.

Ova tehnologija mi se jako sviđa...

Ako uzmemo da će nesrećna Vista proći kao milenium nakon koga je usledio XP ..🙂

Ostale stvari koje su najavljene oko sedmice veća mogućnost povezivanja, upotreba manje memorije ... to još ostaje da se vidi...

Pogotovo me zanima deo oko raskidanja kompatibilnosti sa ranijim verzijama Windowsa.

Inače više o ovome na ...http://windows7news.com/

sad bih dao jednu lekciju ali bojim se da to nije dozvoljeno ovde na benchu (igoritza™) 😀 😀

kompozitni nacin prikaza prozora, odnosno desktopa podrazumeva da svaki prozor/aplikacija ima svoj buffer, deo memorije, u koji ispisuje/iscrtava sta hoce.
sledeci korak je da se sloze/preklope svi ti bufferi i da se dobije ono sto korisnik vidi na desktop-u odnosno ekranu!

- Apple je ovo "izmislio" 2000. godine sa prvim Mac OS X-om.
- Micro$oft je ovo "iskopirao" sa Vistom 2006. godine.

Sledeca jako bitna stvar je da se ova operacija moze hardwerski ubrzati!

- Apple je prvobitno koristio AltiVec (isto sto i SSE u x86 svetu) za hardwersko ubrzanje ove operacije!
Kasnije (2002.) je omogucio hardwersku akceleraciju uz pomoc GPU-a (minimum NVIDIA GeForce2 MX ili ATI Radeon 16MB)
- Micro$oft za istu stvar 2006. zahteva DX 9.0 GPU (tipa GeFroce 6xxx).

ako Vas zanimaju konkretne prednosti kompozitnog nacina prikaza prozora mogu pisati u sledecem postu.

ako mi neko izbrise ovaj post - odo sa foruma momentalno!
(eto sjajne prilike milanebb!)

Samo zbog poslednjeg zajedljivog kometara cu da ti izbusim balonche. To istorijsko smisljanje iz 2000. godine od strane Apple-a, je Amiga imala 1985. godine, svaki ekran je mogao da se iscrta u svojoj rezoluciji i svaki ekran je imao svoj deo memorije. Drugim recima, Apple nista revolucionarno nije smislio, samo je lepo upakovao tudju ideju. Sto, ipak se mora priznati, rade mnogo bolje nego M$

Poslednja izmena:
milanebb - ne fantaziraj! Amiga jeste imala unikatnu mogucnost da ima vise razlicitih rezolucija na jednom ekranu, cak i u vise razlicitih bitnih ravni zahvaljujuci Cooper-u ali to nema ama bash nikakve veze sa danasnjim kompozitnim desktopom! btw Amiga je ovo mogla da uradi samo po horizontali! jeste unikatno i do danas nevidjeno resenje ali nema veze kao sto rekoh sa danasnjim kompozitnim desktopovima.

Apple jeste prvi izbacio kompozitni desktop (2000.), Apple jeste prvi ubrzao kompozitni desktop preko SIMD instrukcija (2001.) i na kraju Apple jeste prvi uveo GPU akceleraciju za ovu operaciju (2003.)!

Apple je isto tako prvi serijski ugradjivao USB, izbacio ostale legacy portove, izbacio flopy, napravio FireWire, koristio prvo OpenFirmware pa zatim i EFI o kome se danas pricao kao zameni za BIOS posle 30 godina... blago receno - UZAS!

btw pored Cooper-a Amiga je takodje imala unikatnu mogucnost, koliko znam, da prilikom bootovanja sistema prikaze hires sliku sa animiranim real time satom, kalendarom, podacima o konfiguraciji... da li mozda znas koji je ovo program? do danas nisam video ni jedan racunar koji moze ovo da prikaze dok bootuje sistem!

Uh, zaboravio si da napises da je Apple izmislio i mobilni telefon sa touch ekranom. 😉

Ne kazem da je Amiga imala kompozitni desktop, ali taj princip memorijskog prostora za svaki prozor/ekran koji toliko hvalis je identican i nije ga izmislio Apple. Da, jesu ga oni prvi primenili na taj nacin, ali to je prepakovana stara ideja.

<ot>
Bootpic i slicni
http://aminet.net/search?f=2&path=util/boot&start=100

@mrzim gorku kafu
mozes li reci koji OS koristis u radu, profesionalnom odnosno kucna varijanta ?
hvala
poz

Mac OS Leopard na poslu, kod kuce OpenSolaris 10 most of time 🙂
Imam instaliran Windows kad pozelim da se igram (ali to je relativno retko).
LAMP server mi je pod uBuntu Serverom 8.04 (tacnije svi aplikacioni serveri kao i file server kucni su mi pod Linuxom).

Any more questions? 🙂

Nije da imam šta pametno da dodam ovoj raspravi, ali....

Kako sam starija garda normalno je da imam odavno razvijenu potrebu da radna površina bude jednostavna i pregledna kako bi se mogao obaviti posao što efikasnije i sa što manje napora za oči. Znači sav ovaj šareniš i transparencija mi ništa ne znače.

Još samo da skrenem pažnju ja jednu sitnicu koju ste svi zaboravili..... Kada se pojavljivala Vista većina vas je bila razočarana što je stigao šareniš a izostao novi file sistem. Sada koliko vidim niko nije ni priupitao jel dotična sedmica donosi nešto po tom pitanju nego ste se zalepili za touchscreen.

pa zato shto je akcenat na njemu a nama u globalu to nishta ne znachi i bash zato shto bode ochi, izlozheno je kritici...

Nazad
Vrh Dno