Šta je novo?

Windows 7. za firmu

lemik

Cenjen
Učlanjen(a)
10.05.2009
Poena
169
Da li mi neko moze reci koju od mnogobrojnih licenci koje pruza Windows 7. moze da se instalira na poslovni racunar, firma se bavi knjigovodstvom. Ja sam nesto cuo kao da moze Home Basic sad nisam siguran...

Professional.

Moze Home Basic.
Mislim da nema potreba za Professional jer je osetno skuplji.

Starter stavi. Za nase trziste postoji da se kupi za oko 4500din, a inace u drugim delovima sveta je starter jedino moguce kupiti u OEM varijanti uz kompjuter. Sve je provereno i legalno.

Ogranicenja Startera postoje, ali radi posao za male pare! Ne bacaj novac ako ti ne treba neka od funkcija koju nude druge verzije Windowsa.

Sto se imena windowsa tice, to nema veze sa time da "home" smeju da koriste samo korisnici u svom domu, a "professional" mora u poslovne svrhe. To je vezano za servise i funkcije windowsa.

Poslednja izmena:
OEM licenca se kupuje iskljucivo uz nov racunar. Ako zelis da legalizujes stari racunar onda moras da potrazis GGK licencu. Windows 7 Home Basic GGK licenca. Uz nov racunar mozes da kupis i Windows 7 Starter samo sto on ima svoja ogranicenja.

Ok znam da starter ima ogranicenja, ali ako nekad udje instpekcija nece previti problem sto je starter na racunaru poslovnom?

Ima li negde da se procita, koja licenca je za sta ili koje su mogucnosti?

Poslednja izmena:
Nije tačno da mora da kupi GGK!
Kao što sam vec napisao, kod nas u Srbiji i u par okolnih zemalja mozeš da kupiš Windows Starter bez novog kompjutera. Verovatno su se sažalili na nas i to je legalno. Znači, ne treba ti nov kompjuter da bi imao Windows Starter!

Ovo je provereno jer sam skoro jednoj firmi ubacio 1 Pro i nekoliko startera na stare kompjutere.

Starter je ograničen sa 2 GB RAMA, tako da ne vidi preko toga, 32-bitni je OS, ne postoji 64-bitni Starter, ...
Oko mreža ima ograničenja, ali radi u workgroup-i i iako piše da ne može da se shareuje štampač, može i štampao sam.
Nema "XP Mode" za stare programe, što imaju jače verzije.
I tako... ali esencija je tu i mogu da se instaliraju i koriste programi koji ti trebaju.

Kompletan spisak je ovde:
http://windows.microsoft.com/en-GB/windows7/products/compare

Pozoves Microsoft i pitas i das nam povratnu informaciju.
Za koriscen racunar ide ggk (Win7 pro).
Uz nov racunar ide OEM.

@marin: siris dezinformacije. Na postojeci racunar moze SAMO GGK i FPP licenca. OEM Starter, Home, Pro moze SAMO uz NOV RACUNAR! GGK je "OEM dan posle", ne moze da se prenese, vec se samo legalizuje postojeci HW.

Svaka Windows licenca moze da se koristi u poslovne svrhe, samo Office Home & Student ne moze da se koristi u firmi.

0700300300 - M$ call centar i lepo se ispricajte sa njima, fini su, ljubazni i reci ce vam sve sto vas interesuje.

Poslednja izmena:
Konkretno ja ga imam...ista situacija kao i sa Windows 7 Ultimate...sam sebe krekuje posle instalacije i gotova stvar!

Stavi Win 7 Pro. Razlika u ceni ne bi trebala da je bitna za bilo koje preduzeće. Sebi, a i preduzeću ćeš olakša život.
Da bi Windows bio legalan treba Ti (za OEM):
- nalepnica na kućištu i naravno da je ta licenca i iskorišćenja u njemu
- račun za PS na kom postoji stavka o kupovini i Windowsa
Volumensko licenciranje:
- za svaki PS moraš kupiti Windows, nebitno koji (ovde dolazi do izražaja svrha "Win Starter")
- Ugovor o volumenskom licenciranju
Sa ovim stičeš pravo korišćenja "Windows 7 Enterprise" (bez obzira koju si kupio uz računar) i uvek najnovije verzije operativnog sistema , naravno Mikrosoftovog.
Inače Mikrosoft je mnogo zakomplilovao sa licencama, tako da za veća preduzeća stvarno treba angažovati nekoga ko se u to bolje razume, da izabere najbolju opciju.

Vrh Dno