Šta je novo?

Windows 7 senka iza fonta.

Prospero

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2003
Poena
619
Ljudi, aman sta je ovo sa fontovima u WIN 7? I ne samo fontovima, apsolutno svaki objekat na screenu ima neku senku iza sebe. Svakog dana pretrazujem razne forume ne bi li nasao uzrok i resenje ovog problema. Menjao sam fonts clear type, menjao tip fontova, cacko nesto po registriju, menjao rendering fontova kroz neke alate, instalirao sve moguce drajvere za ATI Saphire 4670, kalibrisao monitor, i nece majku mu je**** *****sku. Pride, ne mogu da pristupim nekim opcijama u control panelu, kao npr. Indexing options, ali to mi nije toliki problem kao ova iritirajuca senka, narocito iza slova. Kada napisem tekst crnim slovima na crvenoj pozadini, izgleda koa da slova "igraju". Moze li neko ko ima win 7 da ovo proba i potvrdi. Nije mi jasno da li je problem generalno u win7, da li je problem u veziju koju ja furam ili je problem u mom hardveru . Inace hardver je sledeci

Ploca ga-m720-us3
CPU athlon 2.4 x2
Ram 2gb Kingston hyper
graf. ati radeon saphire 4670
Monitor Lgflatron l192ws
...ostalo nije toliko bitno

Ljudi, aman sta je ovo sa fontovima u WIN 7? I ne samo fontovima, apsolutno svaki objekat na screenu ima neku senku iza sebe. Svakog dana pretrazujem razne forume ne bi li nasao uzrok i resenje ovog problema. Menjao sam fonts clear type, menjao tip fontova, cacko nesto po registriju, menjao rendering fontova kroz neke alate, instalirao sve moguce drajvere za ATI Saphire 4670, kalibrisao monitor, i nece majku mu je**** *****sku. Pride, ne mogu da pristupim nekim opcijama u control panelu, kao npr. Indexing options, ali to mi nije toliki problem kao ova iritirajuca senka, narocito iza slova. Kada napisem tekst crnim slovima na crvenoj pozadini, izgleda koa da slova "igraju". Moze li neko ko ima win 7 da ovo proba i potvrdi. Nije mi jasno da li je problem generalno u win7, da li je problem u veziju koju ja furam ili je problem u mom hardveru . Inace hardver je sledeci

Ploca ga-m720-us3
CPU athlon 2.4 x2
Ram 2gb Kingston hyper
graf. ati radeon saphire 4670
Monitor Lgflatron l192ws
...ostalo nije toliko bitno

Sta da ti kazem.
Imam potpuno isti problem.
Tekst je dosta mutniji nego na starom kompu sa XPom.
Ne znam da li je do samog Win7 ili do grafike (ati 4550).
Monitor mi je ostao isti kao i kabl.
Ako nadjes resenje, javi ovde.
Ja cu uciniti isto.

Ma nije do kompa uopste nego sam basic & aero za win nije prosao kontrolu kvaliteta!! (sada ce ljubitelji 7-ce da me napadnu al nema veze)
Promena boje u aeru je zakljucana iz jednog razloga kada se neki beli delovi promene u neku boju tek onda dolazi do izrazaja sarenilo pola stvari je belo a pola u boji pa je ljudima iz ms-a lakse bilo staviti sve belo da se taj nedostatak prikrije, mrsava slova i senke.
Ljudi nevalja vam ovo kupite ono.......

"evo uputstvo ko voli normalan font"

Citat:
Bellow is the summer of how to completely disable ClearType and font smoothing in Windows 7.

1. Disable ClearType by opening “Control Panel->Fonts->Adjust ClearType text” and unchecking “Turn on ClearType”.

Alternatively you can change the value of the following registry key from 2 to 1:

[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop]
"FontSmoothingType"=dword:00000001

2. Disable font smoothing by unchecking "Smooth edges of screen fonts" in “Control Panel->System->Advanced system settings -> Performance Settings->Visual Effects.

Alternatively you can change the value of the following registry key from 2 to 1:

[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop]
"FontSmoothing"="1"

3. Change window elements fonts. To do this, open “Control Panel->Personalize->Window Color->Advanced appearance settings” and change all fonts from Segoe UI 9 to any other font (Windows XP uses Tahoma 8 for all elements by default).

These settings are stored in the following registry path:

[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics]

4. Now you need to make the system believe that it has no Segoe UI fonts and that it must replace it with for example Таhoma. Please note that there is no need to delete any fonts!!!
Run regedit.exe and make the following changes in the registry:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Fonts]
"Segoe UI (TrueType)"=""
"Segoe UI Bold (TrueType)"=""
"Segoe UI Italic (TrueType)"=""
"Segoe UI Bold Italic (TrueType)"=""

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontSubstitutes]
"Segoe UI"="Tahoma"

If you would like to revert it back here are the defaults:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Fonts]
"Segoe UI (TrueType)"="segoeui.ttf"
"Segoe UI Bold (TrueType)"="segoeuib.ttf"
"Segoe UI Italic (TrueType)"="segoeuii.ttf"
"Segoe UI Bold Italic (TrueType)"="segoeuiz.ttf"
"Segoe UI Semibold (TrueType)"="seguisb.ttf"
"Segoe UI Light (TrueType)"="segoeuil.ttf"
"Segoe UI Symbol (TrueType)"="seguisym.ttf"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\FontSubstitutes]
"Segoe UI"=-

5. Restart the computer.

Congrats! We are done! Now absolutely in the whole system the user defined fonts are used without any ClearType or smoothing.

In case somebody would like to disable ClearType in the whole system, but enable it in Office 2007 (Office 2007 in Windows XP uses ClearType always, regardless of system settings), then you need to complete all the above steps, except the first one.

It seems to be OK now, we disabled ClearType and font smoothing, changed system fonts, but there is one imperfection.
By default the system users Segoe UI 9. We changed the font to Tahoma, but the system font size remained the same.

Question remains: How to change the system font size to 8?
Na slici w7 - xp explorer fonts posle zamene

Prilozi

• XPW7colors.webp
    XPW7colors.webp
    48 KB · Pregleda: 152
Poslednja izmena:
Meni je font isto pravio probleme (uz jos par stvari), pa sam resio da zadrzim XP kao glavni OS jos neko vreme, a evo i tog posta.

Meni smetaju dve stvari na koje nikako ne mogu da se naviknem.

Prva je vec pomenuti Control Panel (ali ajde tome i nekako da progledam kroz prste jer ga podesim pri instalaciji a posle toga ga redje koristim), a druga koja mi najvise i smeta je ispis fonta. Najvise mi odgova font kao u XP-u sa clear type na off, a ovde sta god da sam pokusao nisam uspeo dobijem nesto priblizno. Ovaj u winu 7 mi je nekako previse sitan i mutan. Na xp-u sa solidne udaljenosti mogu da citam bez naprezanja, a ovde moram da se primaknem ekranu, i pored toga mi se oci vise zamaraju. Pokusao sam sa clear type na on i off i podesavanjem one opcije koji vam text sample izgleda najbolje, ali uvek nesto nedostaje da postignem zeljeni efekat. Tako da sam se na kraju ipak odlucio da ostavim xp kao primarni, a 7-icu po potrebi ako zatreba za neke igre.

a jes sabijate, nema...
svi opisujete razlicit problem, aj da se ubaci neko kome fale fontovi kad je doneo cdr od druga...
vratiti se na covekov problem...

Kabal je problem. Meni default Samsungov kabal radi super. Ako ga stavim na produžni VGA ili stavim VGA od 3 metra dobijam to: mutnu sliku i senke.

Nije do kabla. Evo doneo sam nekoliko kablova sa posla i nista se nije promenilo. Uostalom, da je do kabla, zasto nisam imao pomenuti problem sa prethodnim OS?
Elem, vidim ja da necemo nikada postici konsenzus oko ovog problema, pa bih da postavim nekoliko pitanja i da iznesem po koju tvrdnju, pa da glasamo....

1. Ako je problem u hardveru, onda bi ovaj problem sa senkom iza objekata (namerno ne kazem fontova, jer se senka vidi i iza drugih objekata) , bila prisutna i prilikom instalacije drugog OS-a. TRUE or FALSE?
2. Ako je problem u WIN 7 generalno, onda bi ovaj problem trebao da bude prisutan kod vecine korisnika koji imaju TFT monitor slicne (srednje) klase. TRUE or FALSE?
3. Ako je problem u verziji koja je kod mene instalirana, onda je moguce da vecina korisnika koja ima instaliran WIN 7 nema ove probleme. TRUE or FALSE?

@JOE: Hey Joe, probao prosao sam celu tu pricu sa registry podesavanjima, bez ikakvog efekta. Cisto da znas da to nije problem

E mozda se monitor i win ne slazu bas.
Postoji problem sa l222ws firmwareom i refresh rate u winu
nekad pomeri sliku a nekad problem moze da se protumaci cudnim pojavama na ekranu.
Resenje je probaj na dugme da iskljucis i ukljucis monitor dok si u winu.

2. Ako je problem u WIN 7 generalno, onda bi ovaj problem trebao da bude prisutan kod vecine korisnika koji imaju TFT monitor slicne (srednje) klase. TRUE or FALSE?
False. Imam sedamnaesticu Belineu koja je i pre tri godine bila najniža klasa monitora, i apsolutno nemam problema sa igranjem slike i neprijatnom mutnoćom.

Ma i meni smrdi da monitor ne mirise ovu verziju windowsa...samo ako je to, onda mi je lakse da zamenim OS, nego da menjam monitor....vidim ja da ce veceras da ide roll back na WIN XP... a taman sam instalirao celu ****ludiju ukljucujuci i RSA i VS2008, i SQL..sa downlodom svin mogucih service pack-ova, pih...ala sam se za****...dodje mi da pukenm od muke

Stvar je mnogo gora nego sto se cinila u pocetku. Napljuvah ja 7, ali bez razloga. Instalirao sam XP i gle cuda...potpuno isti problem kao u win 7. Senka iza svakog objekta na na ekranu. E sad bar znam da je problem hardverske prirode. Ne mogu samo da skontam da li je monitor, u sta sumnjam, jer je sa masinom pre ove radio savrseno. Sumaljam najvise na karticu (ATI Radeon HD 4670). Bas me zanima da li garancija pokriva ovakve slucajeve?

Nazad
Vrh Dno