Šta je novo?

Windows 7 problem pristupa šerovanim folderima

zendraqla

Čuven
Učlanjen(a)
27.10.2003
Poena
680
Već duže vreme imam ovaj problem na nekim računarima i nikako ne nalazim rešenje. Dešava se i na x86 i na x64 verzijama Windows 7, da li to bila business, professional ili ultimate verzija.

Takođe ovaj problem je vezan za network discovery računara. Iz nekog razloga par Windows 7 operativnih sistema pobrljavi i ne discover-uje ostale računare na mreži.

Kada uspem da rešim network discovery (koji nikako ne rešim do kraja, da vidi sve računare na mreži već samo neke od njih) onda mi se javlja poruka koja se vidi u attachmentu.

Za oba problema sam probao i gašenje firewalla i na mašini sa koje pristupam i na mašini kojoj pristupam, iz CMD-a, provera servisa koji su zaduženi za pristup i discovery, provera i podešavanje naloga za pristup, provera i podešavanje prava pristupa, postavljanje računara u istu workgroup-u kao i tip mreže (domain, home, work ili public), baš sve što mi je palo na pamet i što je vezano na bilo koji način bilo to logično ili ne. Isto se javlja da li pristupao putem hostname-a ili IP adrese.

Ako je neko imao sličan problem i rešio ga molio bi da mi pomogne jer ovo postaje veoma frustrirajuće.

Pozdrav :wave:

Prilozi

• problem.png
    problem.png
    14.9 KB · Pregleda: 98
Je l' mozes da pingujes problematicne racunare? FW ne moras da gasis ako je u advanced sharing opcijama sve podeseno (ukiljucen net discovery, ukljucen file sharing, iskljucen pass protected sharing). Da nema tu i nekih XP masina?

Mogu da se pinguju. Sve je podešeno kako treba u FWu. Na jednoj mašini je SP1 rešio problem dok na drugim nije. Ali SP1 je rešio problem pristupa datoj mašini a ostale se sada ne vide. Ima XP mašina sa kojih sve radi savršeno :(

Proveri ako su vezani racunari na lan portove rutera da li slucajno nije NAT upaljen, to jest ona globalno adress prosledjivanje na neku ip, to ume ovakav problem isto da napravi, takodje da li je mozda neki software instaliran na nekoj od masina, tipa stariji acronis ili sl...

Ne bi mogli da se pinguju da ima nat. A nema ništa od takvog softvera.

Ako vec nema nista od softvera koji bi mogao da pravi probleme, onda prodji podesavanja u grupnim polisama (security settings)

Ne znam sta bi moglo da bude u polisama pogotovo ako je masina instalirana pre max 2 meseca i koriscena iskljucivo za mail tj neki office rad od strane korisnika koji nisu culi za GP. Sta bi mogao da pogledam?

Postavi passworde na oba racunara i mozes probati takodje da instaliras NetWare protokol ako ti neka od makina ima WinXP - neces ga koristiti ali kad se instalira radi.

Jel mozes preko ip adrese da im pristupis?

U prvom postu sam napisao da ne mogu da im pristupim tj da se ista greška javlja kada pristupam putem IP-a ili Hostname-a :(

Postavi passworde na oba racunara i mozes probati takodje da instaliras NetWare protokol ako ti neka od makina ima WinXP - neces ga koristiti ali kad se instalira radi.

Nema tog problema u XPu. Isključivo Win7.

:wave:

Verujem da si vec ugasio opciju da se Windows7 masinama moze pristupiti samo ako imaju password (networking advanced, pa pri dnu.... ako se dobro secam)... e sada ovaj drugi deo problema je nesto sto i mene muci u firmi, moj XP vidi sebe ili tri cetiri racunara, nekima moze preko IP-a da pristupi, nekima ne.

Probavao sam da cackam master browser, wins server, ali nista nije pomoglo.... neki XP home racunari vec par godina uopste ne vide share i racunare u mrezi samo preko IP-a...

missterija...

Da li slucajno imas neki 'smart' switch (L3) u mrezi?

Verujem da si vec ugasio opciju da se Windows7 masinama moze pristupiti samo ako imaju password (networking advanced, pa pri dnu.... ako se dobro secam)...

I pali i gasio ali ne pomaže :(

e sada ovaj drugi deo problema je nesto sto i mene muci u firmi, moj XP vidi sebe ili tri cetiri racunara, nekima moze preko IP-a da pristupi, nekima ne.

Probavao sam da cackam master browser, wins server, ali nista nije pomoglo.... neki XP home racunari vec par godina uopste ne vide share i racunare u mrezi samo preko IP-a...

Nikada sa XPom nisam imao sličan problem koji nisam uspeo da rešim :(

Da li slucajno imas neki 'smart' switch (L3) u mrezi?

Između tih računara nema nikakve "pametne" opreme :(
Zašto pitaš? Da ti prodam? :d

Ma ja imam jedan Jun(k)iper L3 izmedju 5 switcheva, pa ne znam ni gde da trazim problem.

Pa jesi li pokrenuo temu pošto sigurno može neko da ti pomogne?

Ma mani, daj da vidimo sta je tvoj problem prvo :) Da li si siguran da nemas vise master browsera u mrezi?

Na jednoj sam siguran da nema dok na drugoj nisam. Tačnije na ovoj gde se prvo pojavio problem sam siguran da nema dok na ovoj drugoj lokaciji gde se pojavio isti problem nisam siguran.

Koje sve operativne sisteme imaš u mreži?
Ako je bar jedan XP onda radna grupa na svima mora biti identična i instalirana zakrpa za LLTD Responder na XP (verzija 5 za XP sa SP2 a ver 6 za XP sa SP3) i tek onda imaš kako treba mapiranje tj onda ga Windows 7 ili Vista vide kako treba

Što se tiče "vatrenog zida" ako je Windowsov on po defaultu otvara sve potrebne portove i problem nije do njega.

Pored ovog mor abiti uključeno sve ono što je naveo milan

Poslednja izmena:
Problem nastaje između dva win7 računara pa ne vidim kako može biti fora oko XP-a tj definitivno nije u njemu problem, a ostalo sve sam probao i sam. Ajmo ljudi, neku kreativnu ideju, šta li propuštamo??? :wave:

Pitao sam te da li u mreži imaš neki od XP računara. A ti si pomenuo da ih 7 nevidi kako treba.

Ali da nebi bilo nagađanja reci ti nama sledeće:

1) koliko računara i pod kojim operativnim sustemom
2) kako su povezani i šta imaš od opreme
3) kako si podesio opcije za mrežu

Ma jok, mene muče dva w7 računara. To što ne vidi lepo tj ne otkriva na mreži neke XP računare mi je trenutno manje bitno. Uspeo sam na jednom laptopu da rešim problem, e sada da li je to isključivo do virusa (mada čini mi se da ni jedan nije radio ništa oko mreže) ili do 6to4 adaptera kojih je bilo gomilu to nisam stigao da ispitam. Videćemo da li će isto rešenje pomoći na mestima gde sam prvo primetio dotični problem :)
HAPPY :)
:wave:

Vrh Dno