Šta je novo?

Windows 7 i Windows XP umrezavanje, kako?

neogeo

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
10.08.2002
Poena
770
Dakle, pitanje je sledece:

- Ja sam, sebi, instalirao Win7 a komsa ima XP Prof.
Umrezavanje se radi preko bezicnog rutera koji ima komsa i moje USB wifi kartice.
Napravili smo isti WORKGROUP i serovali fajlove i on i ja sa istom kategorijom dodeljenih dozvola...

Problem je u sledecem. Komsija vidi i pristupa mom racunaru i deljenim folderima/diskovima dok ja na win7 samo vidim njegov komp tj, ikonicu racunara sa imenom i kada kliknem na nju, odbija mi bilo kakav pristup. Napise Access Denied i .
Isto se desava kada on prikljuci svoj laptop na doticni ruter. Preko laptopa nemoze da pristupi XPu a vidi ga i pristupa iz XPa....

Moze li mi neko pomoci, obzirom da su u pitanju win7 i xp... :wall::wall::wall:

Znači sa 7ice ne vidiš ništa sa XPom. Isključi firewall za lokalnu mrežu za početak, ja kad sam njega isključio sve radi OK.

Poslednja izmena:
Ma ugasio sam sve firewallove. I Windowsow i Esetov, tako da firewalla nema uopste. Ja u Computer/Network vidim komsiju i cim kliknem na njegovu ikonicu iskoci prozorce sa porukom Access Denied... :wall::wall::wall:

On mene vidi i pristupa savrseno dobro mom racunaru odnodno deljenim resursima...

:S:

Kad se windows firewall isključi, on stopira saobraćaj, znači treba dozvoliti u podešavanjima željenu stvar

Sve sam to ukljucivao i iskljucivao i nista. Komsija me i dalje vidi i pristupa mojim fajlovima, ja njega takodje vidim ali nemam pristupa a proveravao sam kod njega, sve je lepo serovano... :wall::wall::wall:

:zgran:

7ica je još beta, moguće da je to problem. Jel radiš Update? tj jel možeš :)
Jedino mi pada na pamet reinstall 7ice pa da probaš tako.

a da se vratis na XP,bar dok ne izadje finalna verzija 7,i ja sam njen veliki fan i koristim je,al beta je beta..jos malo i final.

meni su umrezena tri kompa, na dva je instaliran xp, a na moj je instaliran windows 7 i sharing radi sasvim normalno. Proveri u antivirusu podesavanja. Da ne koristis mozda AVG?

sad sam video da koristis eset a ne AVG. proveri da li ti je pc na kome je windows 7 pripada istoj grupi i promeni naziv ako ne pripada, mozda tvoj komp ima virtual drive pa zato komsije pc sa xp-om moze da pristupa tvojim fajlovima. I proveri firewall od komsije,mozda nije problem do tebe,mozda njegov pc ne dozvoljava file sharing.

Ma jok. Sve je provereno i sve je u najboljem redu i kod komsije i kod mene ali ja njemu i dalje ne mogu da pristupim...

Probaj da na XP-u isključis Simple File Sharing:

1. Open My Computer.
2. On the Tools menu, click Folder Options.
3. Click the View tab.
4. In the Advanced Settings section, click to clear the Use simple file sharing (Recommended) check box.
5. Click OK.

Nek uradi ovo komšija na svom kompjuteru:

Logon failure: the user has not been granted the requested logon type at this computer

If you see this message the following should be done on the computer containing the shared files:

Download the following and install it

Windows Server 2003 Resource Kit Tools
http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=4544

after installation is complete, click on: Start, All Programs, Windows Resource Kit Tools, Command Shell

Then enter the following commands. (Attention: they are case sensitive.)

net user guest /active:yes
ntrights +r SeNetworkLogonRight -u Guest
ntrights -r SeDenyNetworkLogonRight -u Guest

The first command enables network access for Guest, the two subsequent ones change two different policies to allow network access for Guest.

Pa javi je l' pomoglo.

Pobogu zašto bi hteo da omogući guest nalogu pristup?!
To se kosi sa svim principima bezbednosti mreže.

Pa ako je zaštićen WiFi router nekom enkripcijom i šifrom i/ili filtriranje MAC adrese, kako bi neko mogao da pristupi tome? A i to je kućna mreža, ima valjda čovek firewall...

Poslednja izmena:
Da li se neko od vas stvrano sreo sa nekim genijem koji je uspeo da upadne nekom u kucnu wi-fi mrezu, koja koristi bar osnovnu meru zastite?

Da li se neko od vas stvrano sreo sa nekim genijem koji je uspeo da upadne nekom u kucnu wi-fi mrezu, koja koristi bar osnovnu meru zastite?

Bravo, pravo pitanje kojem se pridruzujem. Sta vise, vec neko vreme razmisljam o paranoji da mi neko ne uleti na Wi-Fi Router i samim tim personalnim podacima sa NAS-a a i free internet takodje.
Elem, pre dva meseca sam skinuo sve passworde sa routa i....... NISTA. Nema "ilegalnih" upada na mrezu.
Da zavrsim sa citatom grupe R.A.T.M. "Fear is your only GOD!"

Napravi identicnog usera sa identicnim pass-om na oba racunara. Probaj da se ulogujes na XP sa tim i onda da se okacis na njegov folder, ako moze onda znas u cemu je problem.

Isto tako probaj da kucas u windows exploreru \\ip_adresa_7\c$ pa kad te pita za user/pass ti mu daj od njegovog racunara.

bas tako... :) pravilo za workgroup ... ili to ili da upali guest nalog .. ;)

Uh. Sve sam to probao i ista je situacija.
***, komsa ne moze da reinstalira komp jer ima dragocene podatke ne njemu...

Bice bolje... mozda...

*** kad uletis u mrezu sa oko 100 rad stanica sa kojekakvim userima u workgroup-i, najlaksi nacin share-ovanja svih izmedju svih je upravo guest nalog .. dobar firewall, av i vozi dok ne kupe server ..
srbija brate .. budzi se sve ;)

Ajd i ja da piatm nesto, a da se ne pravim pametan.
Na desktopu mi je Win 7, na laptopu Vista Sp2. Kucna mreza se zove home. Fw i pwd za mrezu su off. RAcunari se vide i sa Win 7 mogu da pridjem Visti, ali obrnuto jok. NA oba racunara su jedini useri i admini.
Zasto sa laptopa ne mogu da pridjem mojoj masini ?
Evo i slike koja me buni?

NA visti je sve radilo kako treba.

mozda je ukljucena opcija 'deny access to this comp from network' ..
idi run - gpedit.msc - windows settings - security settings - local policies - user rights assignement
pa pregledaj i access this comp from network i deny access ..
e sad .. ako hoces onaj fazon sa guest nalogom .. u opciji access this computer from network ubaci guest usera, a u deny access izbaci sve sta vidis :)..
naravno moraces da guest-a enable-ujes...desni klik na my computer - manage - users - guest - ... blah blah ...
tako uvek radi a mreza je od krvavih 100 rad , 4 razlicita OS-a i sa sve 40 stampaca u jednom workgroup-u ..
ako i posle ovoga nece .. samo pusti network setup wizard-a i restart .. ;)
p.s. sad se setih.. kako si setovao mrezu u visti/7ci .. private ili public ?
poz

Ajd i ja da piatm nesto, a da se ne pravim pametan.
Na desktopu mi je Win 7, na laptopu Vista Sp2. Kucna mreza se zove home. Fw i pwd za mrezu su off. RAcunari se vide i sa Win 7 mogu da pridjem Visti, ali obrnuto jok. NA oba racunara su jedini useri i admini.
Zasto sa laptopa ne mogu da pridjem mojoj masini ?
Evo i slike koja me buni?

NA visti je sve radilo kako treba.

Ja izaberem "Specific people" i tu dodam sve koji mogu da vide taj folder preko mreze (tj. dodam Everybody). Tada radi sigurno.

Ja izaberem "Specific people" i tu dodam sve koji mogu da vide taj folder preko mreze (tj. dodam Everybody). Tada radi sigurno.

"Malo morgen", sto rece jedan...
Stoji evrebody na livadi, al nece..

mozda je ukljucena opcija 'deny access to this comp from network' ..
idi run - gpedit.msc - windows settings - security settings - local policies - user rights assignement
pa pregledaj i access this comp from network i deny access ..
e sad .. ako hoces onaj fazon sa guest nalogom .. u opciji access this computer from network ubaci guest usera, a u deny access izbaci sve sta vidis :)..
naravno moraces da guest-a enable-ujes...desni klik na my computer - manage - users - guest - ... blah blah ...
tako uvek radi a mreza je od krvavih 100 rad , 4 razlicita OS-a i sa sve 40 stampaca u jednom workgroup-u ..
ako i posle ovoga nece .. samo pusti network setup wizard-a i restart .. ;)
p.s. sad se setih.. kako si setovao mrezu u visti/7ci .. private ili public ?
poz

Ovako sam stavio.

to je dobro .. a jesi li probao sa onim podesavanjem preko gpedit-a .. ?

Na windows xp mashini pokreni onaj wizard za mrezu, i u njemu ulkuljuchi file sharing kad te pita.
Par puta sam se akao i na kraju pustim ga tako i on proradi. Sam win setuje firewall.

Nazad
Vrh Dno