Šta je novo?

Windows 7 i Linux Mint 15 na 2 hard diska

Какав падајући мени код покретања рачунара? Мислиш на grub и његову понуду? Ништа чудно што не може да приступи када он има информације о једном ОС који више не постоји и уместо њега је други. Апдејтуј груб па ће да види фајлове.

Што се другог проблема тиче, чудно је да је тако ако си апгрејд радио када је само тај хард био повезан и ради када је соло. Ако избор радиш на F12 (или који је већ начин да му се приступи) не би требало да му смета други хард који је независан и има свој ОС. Да ли користиш тај начин или идеш у биос па тамо мењаш?

Какав падајући мени код покретања рачунара? Мислиш на grub и његову понуду? Ништа чудно што не може да приступи када он има информације о једном ОС који више не постоји и уместо њега је други. Апдејтуј груб па ће да види фајлове.

Што се другог проблема тиче, чудно је да је тако ако си апгрејд радио када је само тај хард био повезан и ради када је соло. Ако избор радиш на F12 (или који је већ начин да му се приступи) не би требало да му смета други хард који је независан и има свој ОС. Да ли користиш тај начин или идеш у биос па тамо мењаш?

1. grub da
2.čudno jeste, f12 ili koji god f( sve je to bios valjda), bitno da je rezultat isti - win 10 neće da se podigne

1. Бар 2 пута сам предложио да апдејтујеш груб да би се убацио 10 уместо 7 и ти нећеш да то урадиш.
2. Шта се деси када са F12 или који је изабереш хард са 10? Тако радиш, понуди ти хардове и остало па изабереш баш хард на коме је десетка? Заглави, пријави неку грешку, почне нешто па не може ... или?

1. Бар 2 пута сам предложио да апдејтујеш груб да би се убацио 10 уместо 7 и ти нећеш да то урадиш.
2. Шта се деси када са F12 или који је изабереш хард са 10? Тако радиш, понуди ти хардове и остало па изабереш баш хард на коме је десетка? Заглави, пријави неку грешку, почне нешто па не може ... или?

grub sam instalirao
da sa f12 biram opciju sa kog harda da se podiže sistem, kad izaberem hard sa win 10 on počne da se podiže i javi grešku
INACCESSEBILE BOOT DEVICE

Не инсталирао него апдејтовао да ажурира списак оперативних система на компу. Ако и даље нуди 7, онда ниси апдејтовао.

Да ремизирам, када са F12 изабереш хард са линухом, он се нормално стартује. Када изабереш хард са 10, он пријави ову грешку. Када откачиш хард са линухом, 10 се нормално подигне? Баш чудно. Откачи линух хард, одради bootrec /fixboot и bootrec /fixmbr (стартујеш windows инсталациони диск/флешку) па пробај опет.

Не инсталирао него апдејтовао да ажурира списак оперативних система на компу. Ако и даље нуди 7, онда ниси апдејтовао.

Да ремизирам, када са F12 изабереш хард са линухом, он се нормално стартује. Када изабереш хард са 10, он пријави ову грешку. Када откачиш хард са линухом, 10 се нормално подигне? Баш чудно. Откачи линух хард, одради bootrec /fixboot и bootrec /fixmbr (стартујеш windows инсталациони диск/флешку) па пробај опет.

Baš tako s tim što sav već podizao win10 sa otkačenim hardom sa linuxom (tada je win odradio neke popravke), međutim sve se ponavlja kad su oba harda zakačena.
Nemam isntalacioni win10 jer je urađen direktni apdejt sa sedmice.

Ок, да не компликујемо тражењем инсталационог диска, само апдејтуј груб да би он убацио 10 на списак и онда ћеш одатле да бираш који се ОС стартује.

На главном компу имам два харда, на оба су инсталирани разни ОС а баш пре неки дан сам радио апгрејд на 1511 па сам откачињао други хард, набацио MBR од десетке (без тога неће да крене апгрејд) и онда сам имао сличну ситуацију, тај хард је имао 10 као стартни ОС и то је радило и када је сам и када опет прикачим други хард. Наравно, после тога сам вратио хард, па опет све стартујем са једног линуха.

Још једном, најлакше решење је да апдејтујеш груб ... ако хоћеш. ;) Два дана вртимо тему уместо да откуцаш ~три речи.

Ок, да не компликујемо тражењем инсталационог диска, само апдејтуј груб да би он убацио 10 на списак и онда ћеш одатле да бираш који се ОС стартује.

На главном компу имам два харда, на оба су инсталирани разни ОС а баш пре неки дан сам радио апгрејд на 1511 па сам откачињао други хард, набацио MBR од десетке (без тога неће да крене апгрејд) и онда сам имао сличну ситуацију, тај хард је имао 10 као стартни ОС и то је радило и када је сам и када опет прикачим други хард. Наравно, после тога сам вратио хард, па опет све стартујем са једног линуха.

Још једном, најлакше решење је да апдејтујеш груб ... ако хоћеш. ;) Два дана вртимо тему уместо да откуцаш ~три речи.

kako u tri reči? Screenshot at 2015-12-24 16:28:20.png evo šta imam od grub-a

Отвориш конзолу, откуцаш
Kod:
sudo update-grub
упишеш root password који ће да потражи, сачекаш неколико секунди док одради посао, рестартујеш линух ... и имаш 10 у грубу. Ја такође волим када постоји gui решење али се неке просте ствари лакше одраде у конзоли.

U linuksu otvori terminal i ukucaj :
sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

zavisi koji linuks imaš možda nije grub2 već grub tako da ako ovo gore ne radi izbriši samo "dvojku" iz gornje komande, dakle ovako :
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Verovatno već imaš instaliran os-prober, ako nemaš instaliraj ga.

Оба упутства раде исти посао. За почетак ипак инсталирај os-prober, покрени га па да видимо шта ће он да каже. На први поглед је могућа и варијанта да је MBR на том харду са 10 остао од претходне верзије па да је ту можда разлог зашто брља у комбинацији са другим хардом.
Можда не би било лоше да набавиш инсталациони имиџ за 10, набациш га на флешку па да средимо и тај MBR.

Мислим да већина линуха још не препознаје Windows 10 као такав него као Windows Recovery Environment али не као Windows 7.

Оба упутства раде исти посао. За почетак ипак инсталирај os-prober, покрени га па да видимо шта ће он да каже. На први поглед је могућа и варијанта да је MBR на том харду са 10 остао од претходне верзије па да је ту можда разлог зашто брља у комбинацији са другим хардом.
Можда не би било лоше да набавиш инсталациони имиџ за 10, набациш га на флешку па да средимо и тај MBR.

Мислим да већина линуха још не препознаје Windows 10 као такав него као Windows Recovery Environment али не као Windows 7.

os-prober je ugrađen ali ja ga nevidim tj kako da ga pokrenem Screenshot at 2015-12-25 10:51:37.png
u toku dana ću skinuti i instalacioni za win10

Poslednja izmena:
Смањи мало употребу gui за оно што не мораш. Отвори конзолу и куцај
Kod:
sudo os-prober
па да видимо шта он пријављује.

a@a-G31M-ES2L ~ $ sudo os-prober
[sudo] password for a:
No volume groups found
/dev/sdb1:Windows 7 (loader):Windows:chain

os-prober koji koristiš je matora verzija i zato ne prijavljuje Windows 10 već Windows 7, mada to nema nikakve veze (barem bi trebalo da nema) sa podizanjem Win10
Čudno je to što iz linuksa ne vidiš Windows 10 fajlove, btw kako to misliš da ne vidi ? Ne vidi ceo taj disk uopšte ili prijavljuje grešku kada klikneš na taj disk ?

Probaj ovo :
Otvori terminal i ukucaj sledeću komandu :
sudo ntfsfix /dev/sdb3

Kada završi probaj da li vidi Win10 fajlove.
Ako to ne pomogne probaćemo nešto drugo.
Ajde prvo da rešimo ovaj problem pa ćemo posle lako boot.

Да ли гасиш windows 10 када хоћеш да пређеш на линух или рестартујеш комп? Пошто кажеш да windows ради само када је откачен линух хард, претпостављам да идеш на shut down па прикачиш линух хард и онда укључујеш.

Отвори control panel па иди на power опције (наравно, на windows 10) и тамо нађи ставку у којој се подешава шта се дешава када стиснеш power дугме. При дну тог прозора искључи fast boot и онда пробај линух. Овако на први поглед, windows гасиш, он иде у неку врсту хибернације и онда линух не може да види ntfs партиције.

Probaj ovo :
Otvori terminal i ukucaj sledeću komandu :
sudo ntfsfix /dev/sdb3

Kada završi probaj da li vidi Win10 fajlove.
Ako to ne pomogne probaćemo nešto drugo.
Ajde prvo da rešimo ovaj problem pa ćemo posle lako boot.

a@a-G31M-ES2L ~ $ sudo ntfsfix /dev/sdb3
[sudo] password for a:
Mounting volume... NTFS signature is missing.
FAILED
Attempting to correct errors... NTFS signature is missing.
FAILED
Failed to startup volume: Invalid argument
NTFS signature is missing.
Trying the alternate boot sector
Unrecoverable error
Volume is corrupt. You should run chkdsk.

:mad:

Да ли гасиш windows 10 када хоћеш да пређеш на линух или рестартујеш комп? Пошто кажеш да windows ради само када је откачен линух хард, претпостављам да идеш на shut down па прикачиш линух хард и онда укључујеш.

Da, naravno prvo ugasim komp pa kačim hdd

"Отвори control panel па иди на power опције (наравно, на windows 10) и тамо нађи ставку у којој се подешава шта се дешава када стиснеш power дугме. При дну тог прозора искључи fast boot и онда пробај линух. Овако на први поглед, windows гасиш, он иде у неку врсту хибернације и онда линух не може да види ntfs партиције. "

Uradio, ne pomaže

Значи сада ти fast boot није штиклиран? Да ли линух види неку другу партицију са другог харда, ту су она мала системска /dev/sda1 и још једна /dev/sda5 па провери и њих. Слика gparteda из поруке #25 не показује никакав проблем.

Значи сада ти fast boot није штиклиран? Да ли линух види неку другу партицију са другог харда, ту су она мала системска /dev/sda1 и још једна /dev/sda5 па провери и њих. Слика gparteda из поруке #25 не показује никакав проблем.

Nije štikliran
Linux sve vreme "vidi" particije ali ne vidi fajlove na particijama, tj kad probam da otvorim neku od particija harda na kom je win izbacuje grešku (već sam poslao snimak ekrana)

Hm, interesantan problem.
Probaj da sa CHKDSK proveriš disk iz Windows-a.
Otvori Command Prompt (admin) i ukucaj :

chkdsk c: /F

Pitaće te da li želiš da to uradi prilikom sledećeg reboot-a, ti kaži yes i rebutuj sistem.
Sačekaj da završi i kada se podigne windows ugasi ga i pokreni onda linux pa probaj da li je uspelo.

Kad uradiš shutdown u Windows-u on iz nekog razloga i dalje zaključava particije zbog hibernacije.
Probaj još ovo :
U Windows-u otvori command prompt kao administartor i ukucaj :

powercfg -h off

Trebalo bi nakon toga da ti proradi.

Poslednja izmena:
Sa isključivanjem hibernacije rešen je problem - linux vidi fajlove :).Hvala
Ostao je problem pokretanja win10 dok je prikačen drugi hard.

Poslednja izmena:
Мало ми је чудан развој јер код мене хибернација не прави проблем када искључим fast boot у подешавањима. Једино ако је негде подешено да ипак на shut down комп иде у неку хибернацију. Свеједно, важно је да сада тај део ради.

Други део је такође чудан, имало би логике да windows диск неће да се стартује ако други није прикачен. Да ли си пробао да у самом биосу промениш редослед хардова? Могуће да је ипак записано нешто везано за други хард па када се он појави, онда почне да брља. Ако си скинуо windows 10, откачи линух хард, стартуј са тог инсталационог диска (најлакша је USB варијанта) па одради
Kod:
bootrec /fixmbr 
bootrec /fixboot
поново пробај са укљученим првим хардом.

Мада ... све то више није потребно, ако линух груб може да стартује windows 10. Ако не може, онда вероватно мораш да одрадиш овај последњи корак али да после тога опет апдејтујеш груб.

Odradio sam sve ovo i ne funkcioniše.
I dalje mi je u padajućem meniju za izbor os win 7 (doduše i za linux piše mint 17.2 a instaliran je 17.3), tako da razmišljam da vratim win 7.

Nazad
Vrh Dno