Šta je novo?

Windows 7 GPT

killerloop

Cenjen
Učlanjen(a)
19.02.2014
Poena
151
Imam novi laptop Lenovo G500. Nakon istalacije Windows 7 OS-a skontao sam da mi je podigao sistem sa GPT. Iz nekoliko razloga mi je potreban MBR.
Probao sam reinstall i podešavanje opcija u BIOS-u:

Boot mode: Legacy support (umesto UEFI)
Boot Priority: Legacy First (umesto UEFI first)

Prilikom instalacije i formiranja particije prijavi mi grešku i kaže da ne može da se instalira na HDD. Takođe, kada na neparticionisanom disku, iz Windows instalacije napravim particiju, on ne napravi onu malu od 100 MB koju inače pravi kada se instalira sistem sa MBR...

neko neku ideju?

Hvala unapred

Ukoliko to je instalirao OS na GPT disk, potrebno je da isti, pre svega, vratiš u MBR format. Ukoliko imaš neki boot disk sa sofverom za particionisanje diska (poput Acronis Disk Director, Paragon Hard Disk Manager... Ili nekog besplatnog), podigni sistem sa njega i uradi konverziju. Takođe, tokom windows 7 instalacije, možeš otvoriti konzolu i odatle uraditi isto korišćenjem "diskpart" komande... (pogledaj na google-u, za detalje)

Nakon toga, ubaci Windows 7 instalacioni disk i ponovi instalaciju, uz podešeni prioritet boot medija u BIOS-u, kao što si napisao.

P.S. Ne znam iz kog razloga ti je potreban MBR, i sam znaš da je GPT noviji, pouzdaniji, fleksibilniji u odnosu na MBR...

Poslednja izmena:
Ukoliko to je instalirao OS na GPT disk, potrebno je da isti, pre svega, vratiš u MBR format. Ukoliko imaš neki boot disk sa sofverom za particionisanje diska (poput Acronis Disk Director, Paragon Hard Disk Manager... Ili nekog besplatnog), podigni sistem sa njega i uradi konverziju. Takođe, tokom windows 7 instalacije, možeš otvoriti konzolu i odatle uraditi isto korišćenjem "diskpart" komande... (pogledaj na google-u, za detalje)

Nakon toga, ubaci Windows 7 instalacioni disk i ponovi instalaciju, uz podešeni prioritet boot medija u BIOS-u, kao što si napisao.

P.S. Ne znam iz kog razloga ti je potreban MBR, i sam znaš da je GPT noviji, pouzdaniji, fleksibilniji u odnosu na MBR...

Ma treba mi za neko Linux reparticionisanje kasnije....

Saću probam sa Acronisom, to mi nije palo na pamet. Tnx

AOMEI Partition Assistant Professional Edition v5.0 ima opcije convert to gpt ili mbr , pozz!

Opcija rebuild MBR je valjda za konvert iiz GPT u MBR , provalices...

Poslednja izmena:
E ***, ja počeo reinstalaciju: konzola -> konverzija -> novi sys.

Damn, što se ne javi malo ranije :)

Vrh Dno