Šta je novo?

Windows 7 - chkdsk

Bad Habbit

Čuven
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
690
Vrlo cesto, nekada i svaki put kada ukljucujem komp, on trazi da cekira hdd. Svaki put regularno i normalno uradim shutdown, tako da ne kapiram zasto to radi. Ne znam da li vam taj podatak nesto znaci, ali ja kada iskljucim komp, iskljucim i dotok struje, preko dugmeta na razdelniku, na kome su mi povezani kuciste, monitor i zvucnici. Naravno ovo uradim nakon uspesno obavljenog shutdown-a.

Mislio sam da su ovakve stvari izumrle sa FAT32 fajl sistemom... ili ga možda kojim slučajem još uvek imaš na HDD-u?

Vrlo cesto, nekada i svaki put kada ukljucujem komp, on trazi da cekira hdd. Svaki put regularno i normalno uradim shutdown, tako da ne kapiram zasto to radi. Ne znam da li vam taj podatak nesto znaci, ali ja kada iskljucim komp, iskljucim i dotok struje, preko dugmeta na razdelniku, na kome su mi povezani kuciste, monitor i zvucnici. Naravno ovo uradim nakon uspesno obavljenog shutdown-a.
Istestiraj HDD sa MHDD-om jer nece to iz cista mira da radi win,mozda nesto nije u redu sa diskom,mozda bedaci,prover iza svaki slucaj.

Mislio sam da su ovakve stvari izumrle sa FAT32 fajl sistemom... ili ga možda kojim slučajem još uvek imaš na HDD-u?

Dešava se ovo i sa NTFS-om, ako Win označi particiju kao "dirty".

Meni se je ovo isto dešavala na Windows 7 64-Bit.

Na Windows 7 Ultimate 32-Bit mi se ovo više ne dešava.

Ostala misterija...

This sometimes worked on XP and should also work on Vista or Windows 7.

Click on Start then Run , type cmd and press Enter . Next type fsutil dirty query x: where x: is your boot drive. This queries the drive, and more than likely it will tell you that it is dirty.

Next, type chkntfs /x c: . The X tells Windows to NOT check that particular drive on the next reboot. Now manually reboot your computer, it should not do a chkdsk and should take you directly to normal Windows login.

Once Windows has fully loaded, bring up another Command Prompt and enter chkdsk c: /r . Reply Y when asked if you want this to happen on the next boot. This should take you through 5 stages of the chkdsk scan and will unset that dirty bit. This can take an hour or more depending on the size of your hard drive, be patient and let it complete.

Once booted back to Windows, open another Command Prompt and query the dirty bit again by entering fsutil dirty query c: and Windows will confirm that the dirty bit is not set on that drive.

Ovako, naravno NTFS je u pitanju. I sam sam hteo da skeniram HDD, ali ne znam cime. Probao sam sada sa ovim MHDD-om, ali kada sam boot-ovao sistem sa njim, preko cd-a, ne znam sta dalje. U pitanjuje 32-bitni win7. Iskren da bude, prvi put sam cuo za dirty partitions. Jel moze neko da me uvede u pricu?

@voodoo_

Probao sam sada i vec na pocetku mi je napisao da NIJE dirty, pa pretpostavljam da nema potrebe dalje da idem?

Hvala svima. 😉

U principu mene to i ne nervira BAS toliko. Vise me interesuje koji je razlog. Da li je mozda neispravan HDD, posto sam ga skoro tek uzeo, ili mu mozda smeta to sto NAKON shutdown-a, iskljucujem dotok struje preko prekidaca na razdelniku (mada to radim vec godinama i nikada nisam imao problema).

Prilozi

• Untitled-1.webp
    Untitled-1.webp
    8.5 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Once Windows has fully loaded, bring up another Command Prompt and enter chkdsk c: /r . Reply Y when asked if you want this to happen on the next boot. This should take you through 5 stages of the chkdsk scan and will unset that dirty bit. This can take an hour or more depending on the size of your hard drive, be patient and let it complete.

U run kucaj cmd\enter
U konzoli kucaj chkdsk x:/r gde je x particija za koju ti prijavljuje chkdsk
lupi enter pa Y i restartuj. Sacekaj da zavrsi , moze potrajati od pola sata do sat, zavisi od sistema.

Jesi podizao neki drugi sistem na drugoj particiji ili tome slicno? Ubuntu, neki drugi Win ili...?

Ubio sam ceo sistem i particije, posto su mi se javljale jos neke stvari koje bih tesko uspeo i da objasnim. Evo sada kucam sa svezeg win 7 i za sada se ovo nije desavalo. Mislim da sam shvatio indirektno u cemu je bio problem, mada mozda i nema veze sa tim. Ranije sam imao dve particije koje sam napravio sa nekim programom acronis disk manager. Particiju sam napravio NAKON instalacije win7, sto je i logicno jer nisam mogao pre toga da instaliram program. E danas sam nakon ubijanja svih particija, cak i one famozne od 100 mb koju win7 pravi sam, a nakon sto sam instalirao windows, preko windows disk managment-a pokusao da napravim tu dodatnu particiju. Posto mi je disk od 500 gb, hteo sam da napravi C od 150 i D od 350 gb. Medjutim kada sam pokusao to da uradim, disk managment mi je dozvolio da smanjim C particiju najvise do 250 gb, ne manje od toga, a ispod je stajalo upozorenje da manje od toga ne moze, zato sto se tu nalaze sistemski fajlovi koji nisu pomerljivi. E sada, mozda to nema veze sa tim, ali ja sam indirektno zakljucio da je moj problem bio zbog toga sto je acronis disk manager verovatno ispomerao neke sistemske fajlove koje nije smeo i tu je nastao ceo problem. To je ujedno i pitanje, jer ako mislite da ovo nema veze sa mojim problemom, onda bih voleo da znam kako da ipak tu C particiju smanjim na 150 gb. Dakle, ovo je moja neka teorija. Videcemo narednih dana kako ce se ponasati i da li ce se javljati taj problem.

Pa sto nisi prilikom instalacije podesio velicinu C particije?

Zato sto sam pokusavao da obrisem uz pomoc nekog uputstva onu particiju od 100 mb, a i mislio sam da mogu posle to da odradim uz pomoc disk managment-a. Nisam znao da cu da naidjem na ovaj problem.

A koji ti je disk cekirao pri podizanju C ili D?

Mogao si da probas i FIXMBR i FIXBOOT cisto da vidis da nije boot recorde zaebo nesto...

...zaboravih da je Win 7 u pitanju :d, imas ovde kako to da uradis u win 7!

Poslednja izmena:
Ovo resenje sto je postavio voodoo_ radi sigurno. Meni je uspevalo na nekoliko racunara. Samo si verovatno omasio particiju na kojoj je radio chkdsk.

Nazad
Vrh Dno