Šta je novo?

Windows 7/8 kao wifi router

neutral

Slavan
Učlanjen(a)
14.07.2005
Poena
310
Pozdrav ljudi.

Windows ima zanimljivu opciju, da (ako to mrezni adapter dozvoljava) moze da se koristi kao hotspot.
Moze kroz gui ili cmd, malo sam trazio po netu, malo se igrao u command promptu i dosao do sledeceg:

provera da li adapter moze da se ubaci u ap mod:
Kod:
netsh wlan show drivers

setovanje mreze
Kod:
netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=nekitamossid key=nekitamopass

startovanje mreze
Kod:
netsh wlan start hostednetwork

Super to radi, i na W7 i na W8, ali jedna stvar mi nikako ne ide i vec pocinjem da sumnjam da li je to uopste moguce, a zbog toga i otvaram ovu temu.
Meni je pored ovoga potrebno da mogu da odredim IP range koji ce uredjaji koji se budu kacili na ovaj virtualni AP da dobijaju. Ne znam ni na osnovu cega Windows odredi koji ce IP range da dodeli ovoj mrezi.
Gledao sam i po forumima, pokusavao i sa nekim aplikacijama, kroz netsh mislim da sam na svaku komandu i podkomandu kucao "?" ali nista korisno nisam nasao, poskidao sam i neke W7 knjizurine, ali nista...
Tako da, ako je neko nekada radio ovo ili nesto slicno, ili je mozda samo vestiji u google-anju... Molim za pomoc i unapred se zahvaljujem :)

Poslednja izmena:
Deliće 192.168.0.0/24 ili 192.168.0.1/24, neku od te dve i ne možeš da utičeš normalnim putem na to.

Inače ja to ne bih radio, ako već hoćeš soft ap, tp link, a i dlink imaju svoj utility koji ima soft ap u sebi i daleko je pouzdanije.

Nasao sam resenje :)
Zapravo, dobio sam link na kojem se nalazi odgovor na moje pitanje.
Default IP adresa koju dobijam je 192.168.137.x jer je tako definisano u registry-ju, i naravno, moze da se promeni :)
Lokacija je:
Kod:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters

Kljucevi koji se menaju su: ScopeAddress, ScopeAddressBackup i StandaloneDHCPAddress

@bachi, jasno sta mi pises, ali da ne bih ovde komplikovao sa pitanjem, jer mi je ovo bio jedini problem, nisam izneo kompletnu situaciju. Na zalost, to sto zelim ne mogu da izvedem npr sa nekim MT ili eventualno sa nekim custom firmware-om (tipa openwrt ili tomato) na nekom jeftinijem routeru, a kako je potrebno samo povremeno da radi ovako, ne zelim da bacam novce :) pogotovo sto se radi o takvim uslovima da bezbednost gotovo nije ni bitna (mada je autentikacija wpa2-personal), kao ni stabilnost.

Conectify

@scylla ne videh da ima setovanje range-a IP adresa, mozda nema u free verziji koju sam skinuo... zanimljiva aplikacija, ima dosta vise od onoga sto meni treba... mada ne volim da instaliram dodatni software ako ne moram :)

Nazad
Vrh Dno