Šta je novo?

Windows 32bit vs 64bit

Master)D(M1nD

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2004
Poena
320
Uskro mi stize novi komp (4800+, 2x1gb, 320gb.....), pa bih da pitam da li da bacim na njega 32bitni ili 64bitni WinXP? Da li je brzi, da li rade svi 32bit programi na 64bit... itd... itd....

P.S. Nemojte da mi kazete da stavim linux ili slicno, imam razloge zasto bas win.

Hvala unapred :)

ne znam kako stojis sa periferijama i dodatnim karticama ali treba da znas da dosta stvari nije podrzano, ni hardvera ni aplikacija. Cak je i vista bolje podrzana od XP64

ja je sada koristim, sve radi, za sve sam nasao drajvere osim za fleshovanje SE telefona. Ipak mi malo nedostaje xp ali ne mogu 4gb rama na njemu :(

Zaobidji 64bit u sirokom luku. Drajvera gotovo da nema, a ne vidim neku razliku u odnosu na 32bit osim kolicine rama koja je podrzana. Razlike u brzini gotovo da nema.
Za programe koji traze sva 4gb rama instaliraj Vistu, a za svakodnevni rad drzi XP 32bit, i problem resen. Jedino ako ti ne smetaju 2 OS na hardu..

Pa neka covek proveri sta ima od periferija i ako za to postoje vista 64bit drajveri ne vidim gde je problem.

Vista 64bit ume tu i tamo da stucne u radu ali ja jos nisam viode plavi ekran ili nesto slicno, cak mi je za HP PSC 1210 all-In-one sam instalirao drajvere kao sto sam HP i kaze da podrska dolazi kroz Vistu a skoro je stigao i neki update za isti uredjaj. Jedino od periferija sto sam jos kacio je Sony digitalac ali tu i ne moze da bude problema i Nokia 6120 Classic preko njenog USB kabla i to isto radi savrseno. Dakle, situacija u ovom trenutku nije toliko crna a svako vrlo lako moze da proveri da li ima drajvera za njegove uredjaje. Cinjenica je da 64bit softvera skoro i da nema ali je to druga tema.

Poslednja izmena:
A kako rade igre na 64Visti?jel ima neke razlike izmedju 32 i 64 u zahtevnosti.Zanima me i za malo starije igre koje rade pod Xp-om,a ne samo za ove unazad godinu dana,jel ima neke nekompatibilnosti?

Poslednja izmena:
Mislim da nema razlike izmedju viste 32bit i 64bit ali cini mi se da ima razlike izmedju viste i xp-a u performansama

znam za to(vista vs xp),nego me zanima kako rade igre jer su 32bit.vista to emulira,pa se valjda ne oseti.ali sta je sa kompatibilnoscu,posto neke starije koje su radjene za 95 i 98 nisu radile bas najbolje na xp.naravno da tek nece na visti,ali mislim na ove unazad par godina.da li je bolje vista 32 ili 64

Poslednja izmena:
Pa ja sam izabrao 64bit zbog 4gb rama koje 32bitni sistemi ne podrzavaju, a i vec 3 godine imam procesor od 64bita a sve je i dalje 32bitno :mad:

A koliko RAM-a 32-bitni sistemi podržavaju u praksi? Koliko memorije 32-bitni sistem "vidi"? Pošto 32 bita adresiraju upravo 4 GB.

Meni na XPu 32bit je "video" 3,25gb, cuo sam da je nekom samo 2,75

Nazad
Vrh Dno