Šta je novo?

Windows 2000 Server, mreza i ruter

MiroljubS

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2006
Poena
304
Kao podnaslov bi trebalo da stoji: Kako implementirati ruter da svi korisnici mogu da koriste net preko istog?

Kako ja nisam bas vican mrezama i serverima, mada relativno poznajem stvari, morao sam da zatrazim vasu pomoc.

Ukratko o okruzenju: Instaliran je MS Server 2000, MSSQL Server, Domain je ime.ime.ime (ovo "ime" ne stoji vec stoji drugi naziv, no nije bitno). Mrezno okruzenje je izvedeno preko jednog cvorista sa nekoliko sviceva/konzola preko kojeg se ceo saobracaj preusmerava. Svaki racunar ima svoj prikljucak u mreznom okruzenju u koji se ubada, a zatim se preko te konzole premosti kratkim UTP kablom i prijavi se u sistem. Ako nisam dobro objasnio, probacu ponovo. Ako zatreba :)

Pre par dana je u mrezno okruzenje ubacen ruter. Ukjucen u jednu slobodnu uticnicu od tih nekoliko mreznih sviceva. Par racunara koji nisu bili umrezeni pod 2K serverom, su istog momenta mogli da koriste ruter i idu na net, cim su im se podesili parametri vezani za ruter.

Evo jos nekoliko podataka...

Na serveru stoji:

IP adress: 192.168.4.5
Subnet: 255.255.255.0

Prefered DNS server: 192.168.4.5

Na jednom od racunara koji je van servera ali je u mreznom okruzenju, moze na net preko rutera, stoji:

IP adress: 192.168.0.82
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: 192.168.0.1

Prefered DNS server: 194.106.162.2
Altenate: 194.106.162.10

Dakle, kako podesiti server/ruter da korisnici koji su na mrezi mogu na net preko rutera?

Javicu ako su potrebni jos neki podaci.

Hvala unapred.

Miroljub

Nisi naveo na koji nacin se kacis na net.
Meni sve lici na to da je neki adsl ili kablovski kome je ukljucen ICS.
Ako oces da to prosljaka kako treba modem da ide u wan interfejs na ruteru, lan interfejs sa rutera se kaci na mrezu. Na domen kontroleru radis forwarding . Elem sada imas jos 1 stavku, dal imas DHCP ili nemas. Ako nemas na svakom racunaru ubacujes IP iz istog subneta, DG je ip lan interfejsa ruter, dns stavis da je ip tvog dns servera i to je valjda to :D. Nadam se da nisam nista zaboravio. Moj savet ti je da nadjes nekog da ti to odradi jer tu ima zezanja oko konfiguracije rutera, i DC. Ako imas DHCP moras u njemu da iskonfigurises DG i DNS i to je to.
Pozz

Na net se ide preko wirelesa. Postoji DHCP, ime.ime.ime (127.0.0.1). Scope je 192.168.4.0.

Pa u DHCP-u konfigurisi da uz adresu dodeljue i default gateway i dns.
Da li imas AP ili wifi kartu?
Ako je AP u wan interfejs ubodi utp iz AP-a a lan povezi sa ostatkom mreze. A ostatak vidi iz prvog posta :d

Pa u DHCP-u konfigurisi da uz adresu dodeljue i default gateway i dns.

Jel je potrebno da se napravi novi Scope?

A sta raditi na mreznim racunarima kojima su podesene adrese ka serveru?

Nije potrebno. Racunarima koji imaju fixne adrese moras da rucno unes dg i dns. DG adresa je adresa lan interfejsa rutera a DNS je ip adresa DC-a.

Nazad
Vrh Dno